Verschillende rasverenigingen? (Zwitserse herder)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel bennybenny

Ik ben me aan het oriënteren op een zwitserse herder pup. Nu vind ik al die verschillende fokkers heel verwarrend. Zit er nou wel of geen verschil tussen een zwitserse herder en een witte herder? En waarom zijn er verschillende rasverenigingen, je hebt bijvoorbeeld de ZWHVN maar ook de NVBBS. Wat zegt dit precies over de fokker?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Naar mijn weten is er geen verschil, officieel is het toch Zwitserse witte herder?

 

Wat betreft de verschillende rasverenigingen kan ik je niet helpen. Soms is er onenigheid ontstaan tussen personen van de vereniging en zetten ze uiteindelijk zelf een vereniging op. Dan kun je twee verschillende verenigingen hebben en verschillende werkwijzen. 

Maar het kan natuurlijk ook een ander verhaal wezen. Als je mail met een van het bestuur van beide verenigingen, kom je het verhaal erachter misschien te weten?

honden page profiel bennybenny

Ik heb ze net een mail gestuurd. Maar stel, er was onenigheid, dan ga ik ook niet echt een objectief antwoord krijgen, denk ik. 

Ik ben een beetje nieuw in dit wereldje. Dit wordt mijn eerste echte stamboom pup. Snap gewoon niet waarom er verschillende rasverenigingen zijn. Is het in het algemeen eigenlijk iets om erg op te letten, bij welke rasvereniging je pup vandaan komt? Of is het allemaal wel ok, en zit ik dus te moeilijk te denken. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Had ik een heleboel getypt viel m'n telefoon uit, tekst weghp-frusty.

Mopper, mopper, maar opnieuw een poging. 

 

Je bent goed bezig door hier op het forum al te vragen. 

Ook binnen de rasvereniging heb je kaf tussen het koren zitten. Altijd dus naam, toenaam, adres, telefoonnummer nazoeken op Google en hier op het forum. Er zitten hier veel mensen met kennis van zaken. Ook nog zeker twee mensen met een zwh. Misschien dat zij je ook nog verder kunnen helpen in je zoektocht. 

 

Twee rasverenigingen hoeft natuurlijk niet altijd onenigheid te betekenen.

Het kan ook nog zo wezen dat een aantal mensen graag had gezien dat er nog meer op erfelijke afwijkingen getest werd en dat de eerste rasvereniging dit niet in hun lijst had staan en zo een nieuwe rasvereniging hebben opgezet.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

Vaak zit er iets van verschil in de werkwijze en dan is het aan jou wat jij daar weer het meest belangrijk in vindt eigenlijk. Wat er eerder ook is gezegd door Ruby; binnen rasverenigingen moet je idd nog weer het kaf van het koren scheiden. Kortom altijd goed zelf (logisch) blijven nadenken, daar heb je ook weer hulp lijstjes voor. Zoals altijd de moeder (liefst beide ouders) van de pup zien, alle papieren inzien etc etc. Daarnaast ben je al heel goed bezig door je voor te bereiden en ook dat je met vragen (hier) komt! hp-thumbsup 

 

Veel plezier met de voorbereidingen!! hp-heart

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ik ben een beetje nieuw in dit wereldje. Dit wordt mijn eerste echte stamboom pup. Snap gewoon niet waarom er verschillende rasverenigingen zijn. Is het in het algemeen eigenlijk iets om erg op te letten, bij welke rasvereniging je pup vandaan komt? Of is het allemaal wel ok, en zit ik dus te moeilijk te denken.  

Geen idee waarom er van de Zwitserse witte herder verschillende verenigingen zijn.

Heb je hun fokbeleid kunnen inkijken? Misschien zie je daar al verschillen en komt het er dus op neer dat ze onderling een verschillende visie hebben op de ontwikkeling/behoud van hun ras of onderling andere eisen stellen aan de aangesloten fokkers.

Dus lees aandachtig en kritisch: sta je achter hun visie, kan je je erin vinden?

Via de rasvereniging(en) kan je een lijst van fokkers vragen, waar je dan (vrijblijvend) contact mee kan opnemen, kan kennismaken.

 

Een verantwoorde fokker zal altijd zeer zorgvuldig de combi van de ouderdieren kiezen. Hij kiest alleen voor gezonde honden. Dat wil zeggen dat de ouderdieren getest worden op bepaalde erfelijke aandoeningen, waarvan de uitslag officieel op papier staat.
Ook het karakter is een belangrijke factor. Een verantwoorde fokker zal nooit met agressieve of angstige dieren fokken.

Hij kijkt naar de aard van het ras en zal dus niet alleen het uiterlijk maar ook het karakter rastypisch willen houden. 


Verantwoorde fokkers verkopen hun pups ook niet zomaar aan de eerste de beste. Ze willen weten waar hun pup terecht komt, dus zij zijn even nieuwsgierig naar jouw bedoelingen en jouw leefsituatie als jij bent naar hun fokbeleid, hun honden en hun visie.
Dus als je via de rasvereninging een aantal adressen hebt gekregen, ga dan altijd eerst kennismaken met deze fokkers.

Hoe gaan ze met hun honden om?

Op welke basis maken ze de combi van de ouderdieren?

Wat is hun visie?

Op welke aandoeningen testen ze?

Hoe gezond zijn de voorouders?

Is er sprake van inteelt? (check de namen op de stamboom!)

Maak kennis met hun honden, hoe zien ze eruit, hoe zijn ze van karakter?

Wat is de leefomgeving waarin de pups bij de fokker worden geboren en opgroeien?

 

En zo krijg je een beter beeld van wat een goeie fokker is, en welke eisen je zelf stelt.

Bij een fokker waarbij het klikt, kan je je dan op de lijst laten zetten voor een puppy.

Succes!

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

De Raad van Beheer doet er blijkbaar niet moeilijk over om 3 rasverenigingen voor de Zwitserse Witte Herdershond toe te staan. Er zijn meerdere rassen die meer dan 1 rasvereniging hebben.

Meestal ligt er onenigheid aan ten grondslag.

 

Het toppunt is wel het toestaan van 1 rasvereniging voor heel FCI rasgroep 9; EGCN. Dit zijn ca. 30 rassen. Initiatiefnemer is een grote Cavalier (!) fokker: het ras dat door de fokkers kapot is gefokt met medeweten van de Raad van Beheer!

Het is toch één pot nat; de Raad van Beheer is een vereniging van alle rasverenigingen; dus totale belangenverstrengeling.

honden page profiel bennybenny

Ok, bedankt voor alle informatie iedereen! 

Ik heb het fokbeleid van de verschillende rasverenigingen bekeken. Eerlijk gezegd vind ik dat het allemaal een beetje op elkaar lijkt. 

Ik ga gewoon bij verschillende fokkers langs, en kijken wat mijn gevoel zegt. 

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Een rasvereniging zegt voor mij persoonlijk niet veel. De fokker waar mijn hond vandaan komt moet goed zijn en of die nou aangesloten zit bij een rasvereniging of niet maakt mij niet zoveel uit

 

Kijk kritisch naar de fokker en naar de honden een goede fokker kijkt ook kritisch naar jou ;)

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Kijk voor jezelf wat jij belangrijk vindt in de opgroei en de opfok van de pup. Wat moet er gedaan worden aan socialisatie? Mijn pups zullen bijvoorbeeld nooit een trein zien/horen, maar zien wel de bus (vanaf de buitenkant) en groeien op met katten. Ook voeren wij vers vlees, laten we onze pups titeren ipv enten en doen wij een ontlastingsonderzoek in plaats van preventief ontwormen. Wat vinden jullie zelf belangrijk daar in? Tegenwoordig zijn er ook steeds meer fokkers die bezig zijn met "puppy culture" een super interessant programma dat zeker de moeite waard is om je over in te lezen.

 

Succes met de zoektocht naar een fijne pup! :) Je krijgt al snel "zie de bomen door het bos niet meer" gevoel, dat begrijp ik heel goed. Vertrouw op je gevoel en bij twijfel absoluut niet doen.

Volgende forumvraag: labradoodle of goldendoodle
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^