Tips raskeuze

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"
Het is me niet duidelijk wat de meesten hier verstaan onder vrij los lopen. Ik ga ervan uit dat dat echt in de naruur is en niet in een hondenwei. Dat kan op veel plaatsen niet, vrees ik. In de hondenwei hier uiteraard wel. "

Dan rij je toch met de auto naar een plaats waar je hond wel los kan rennen.

Doe ik elke dag. 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als je voor de Engelse Cocker Spaniel gaat, dan hoop ik dat het Belgische fokreglement net zo streng is met uitsluitingen van de fokkerij als de Nederlandse; nl. de volgende verplichte testen op veel voorkomende erfelijke aandoeningen bij dit ras.

citaat

 

4.2. Verplicht screeningsonderzoek

Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidsproblemen binnen het ras vastgesteld. In het kader van de preventie van erfelijke afwijkingen moeten de ouderdieren vóór de dekking worden onderzocht op:

  • Heup Dysplasie HD conform art. 4.1.; test geldig vanaf een leeftijd van 12 maanden.

  • Oogafwijkingen conform art. 4.1.; ECVO-test geldig vanaf een leeftijd van 12 maanden. Geldigheidsduur van dit onderzoek is 12 maanden.

  • DNA-onderzoek 1 - Familiare Nefropathie (FN). Tenzij een bewijs aanwezig is dat beide ouderdieren vrij zijn (middels DNA-onderzoek).

  • DNA-onderzoek 2 - Progressieve Retina Atrofie (PRA) middels een PRCD-test. Tenzij een bewijs aanwezig is dat beide ouderdieren vrij zijn (middels DNA-onderzoek).

  • DNA-onderzoek 3 - Adult Onset Neuropathie (AON). Tenzij een bewijs aanwezig is dat beide ouderdieren vrij zijn (middels DNA-onderzoek).

  • Voor werkhonden geldt een aanvulling op de DNA-onderzoeken namelijk DNA-onderzoek op Acral Mutilation Syndrome: Engelse Cocker Spaniel (AMS) (acraal verminking syndroom).

einde citaat

Bron: https://www.cockerspanielclub.nl/index.php/info-csc/fokregelement

 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

" Dan rij je toch met de auto naar een plaats waar je hond wel los kan rennen.
Doe ik elke dag.  "

Lees je wel wat TS schrijft? :') Er is een losloopweide in de buurt. Ze schrijft enkel dat er hier geen BOSSEN zijn waar de hond los mag lopen. Die zijn er in België niet. 

Al heb je wel bijvoorbeeld de Teut in Zonhoven, dat is vrij groot en wat 'bosachtig'/duinrijk, maar dat is een heel stuk van Antwerpen natuurlijk, weet niet of er daar gelijkaardige dingen zijn. 

honden page profiel CodyCody

honden foto van Cody

Voor een middelmaat familie hond is dit ook een leuke https://www.wheaten.nl/dewheaten/als-huishond/

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Lees je wel wat TS schrijft? :') Er is een losloopweide in de buurt. Ze schrijft enkel dat er hier geen BOSSEN zijn waar de hond los mag lopen. Die zijn er in België niet. Al heb je wel bijvoorbeeld de Teut in Zonhoven, dat is vrij groot en wat 'bosachtig'/duinrijk, maar dat is een heel stuk van Antwerpen natuurlijk, weet niet of er daar gelijkaardige dingen zijn.  "

Ben zelf van België en ik ken geen enkele hondeneigenaar die zich houdt aan het verbod om honden niet los te laten lopen.

Er zijn in de buurt van Antwerpen ook bossen te vinden hoor.

Zelf moet ik ook enkele km''ters rijden om een in een echt bos te geraken.

En neen, beter dat ts zeker geen jachthond in huis neemt met zo weinig wandelen op de planning. Een jachthond moet absoluut een paar uur los kunnen rennen of je krijgt een gefrustreerde hond die gaat slopen of graven.

(de losloopweide in Zonhoven, daar blijf je van miserie weg omdat er zoveel asociale mensen en honden samen komen: honden worden er volledig vrij gegooid)

 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Ja dat schreef ik ook maar als TS de regels niet wilt overtreden is dat haar keuze. Met de herder waarmee ik wandelde wou ik ze wel nog eens loslaten omdat die luisteren en niet achter wild aangaan, maar een jachthond zou ik toch niet zomaar los durven laten... 

Ben maar 1x op de Teut geweest met honden en verder altijd te paard, heb geen idee hoe het er daar verder aan toegaat natuurlijk.. Maar je zal overal wel problemen tegen kunnen komen. 

 

Hoeveel TS gaat wandelen is nogal onduidelijk. Ze schrijft twee kleinere wandelingen en dan een wandeling van één uur op een dag. Op zich kan dat nog maar natuurlijk is een hond houden meer dan wandelen. En volgens mij wou de man ook sporten? Als je gaat fietsen/mountainbiken ofzo met de hond is dat ook al heel wat. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  maar een jachthond zou ik toch niet zomaar los durven laten  "

Kwestie van opvoeding, net als andere dingen bij honden.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Hier een fokker van de Golden Retriever. :) Over andere rassen kan ik je niet zoveel vertellen, maar over de Goldens een heleboel!

 

Ik heb niet alles gelezen, maar de 2x 7 uur werd al een paar keer genoemd. Dit is inderdaad wel wat lang. Het kan, laat ik dat voorop stellen. Of je hond er gelukkig mee is, is een ander verhaal. Als een uitlaatservice, oppas of iets mogelijk is, dan is het voor de hond een stuk aangenamer om die 7 uur te overbruggen. Bovendien wordt de hond dan ook wat langer uitgelaten, scheelt jullie weer op zo'n lange dag. ;)

 

Het kan zijn dat ik er overheen gelezen heb. Goldens zijn erg leuk met kleine kinderen en doen heel erg hun best om zachtjes te zijn, maar ondertussen zijn het wel honden die rustig 30 kg wegen. Wij plaatsen onze pups sowieso niet bij gezinnen met kinderen jonger dan 4 jaar. Wat precies de handigste leeftijd is om een hond te nemen, hangt af van het kind. Je moet het kind kunnen uitleggen dat een puppy bijt, rent, blaft, opspringt, je om ver kan lopen, speelgoed en ander speelgoed jat, etc. Zolang een kind daarmee niet kan omgaan, zou ik in ieder geval geen pup nemen.

 

De beweging die genoemd wordt is ook nog een puntje. Golden Retrievers zijn actieve honden. Ze zijn van oorsprong gefokt als werkhond. Nu is het zeker zo dat bepaalde lijnen door het fokken veel geschikter zijn geworden voor de hedendaagse samenleving, maar nog steeds zijn het actieve honden die graag bewegen en bovendien de neiging hebben om snel dik te worden. Af en toe een uurtje is echt niet genoeg. Hier krijgen ze 3x per week een langere wandeling van 2 - 3 uur waarbij ze los kunnen en dan doen we ook verschillende activiteiten om ze mentaal uit te dagen. Over boomstronken heen springen, een persoon zoeken, speeltje verstoppen en die zoeken, dingen apporteren, etc. zodat ze lekker moe en tevreden zijn.

Op de dagen dat we korter wandelen, houden we een wandeling van 1 - 2 uur per dag aan de riem hier in de wijk. Tijdens het wandelen aan de riem train ik dan nog wel eens trucjes of appel, om het afwisselend en uitdagend te houden. Daarnaast gaan beide dames nog minstens 1x in de week 5 km hardlopen, dat valt dan op een dag dat we niet naar een losloopgebied zijn geweest.

 

De hondenschool is super leuk om te doen met een Golden Retriever. Het is echt niet altijd het makkelijke ras waarover je leest op internet. Ze zijn eigenwijs en kunnen daardoor ineens hun eigen plan trekken. Ze zijn erg slim, gevoelig, will to please (themselves) en vinden het super leuk om lekker bezig te zijn met de eigenaar. Het maakt ze over het algemeen weinig uit wat je doet, als je maar met ze bezig bent en ze bij je mogen zijn. Het zijn gezinshonden bij uitstek! Op de hondenschool hier zie je de Goldens overal lopen. Behendigheid, speuren, gehoorzaamheid, jachttraining, etc. ze vinden het allemaal leuk.

 

Qua gezondheid wil ik zeker niet het beeld schetsen dat er niets aan de hand is met het ras, maar de grootste problemen (HD en ED) kunnen getest worden. Zorg dat de fokker de gezondheidsuitslagen van beide ouderdieren kan overleggen en daar uitleg bij kan geven. Op www.goldenretrieverfokkers.nl is de meest uitgebreide lijst van fokkers te vinden. Je mag mij ook altijd een PB sturen voor tips rondom fokkers. Jullie hebben nu de tijd, dus juist nu is het handig en fijn om op zoek te gaan naar fokkers en alvast contact te leggen.

honden page profiel VosseVosse

We hebben veel reacties gekregen waar we iets mee zijn, bedankt! Buiten de rassen zelf, weten we nu ook weer wat meer over het type honden en de mogelijkheden met een pup :-)

 

Ons lijstje is wat aangepast. We gaan nu langzaam wat fokkers contacteren om beter kennis te maken. 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Naar welke rassen gaan jullie nu kijken dan? Puur uit interesse. :)

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Wij wonen in het Antwerpse. Nu in het centrum maar voordat we een hond in huis halen, zijn we verhuisd naar een vele groenere buitenrand. Blijft wel stedelijk gebied natuurlijk. Je kan in onze nieuwe wijk niet buiten komen zonder wandelaars met honden te zien, dus dat lijkt me positief. Er is heel mooi wandelgebied vlakbij maar in Belgie mag je niet laten los lopen. Er is dus vlakbij een weide aangelegd, een hele grote (voor een hondenwei...) en gelegen tenmidde van een groter natuurdomein dus het meest relaxte dat kan. Nuja, voor een wei dus he... het blijft niet hetzelfde als lekker rond rennen door bos en veld en duin natuurlijk.
 
Waar we nu wonen, zie ik redelijk wat cockers die maar een keer per dag blokje om gaan. Maar die zijn wel aan de bolle kant, natuurlijk... Enig idee of dat probleem met die rode cockers nog echt een probleem is of ondertussen wat recht gezet met beter fokbeleid? De toller zullen we dan schrappen, we moeten idd wel letten op een hond die zich ook fijn voelt als er volk over de vloer komt! 
 
De clumber spaniel spreekt me niet echt aan moet ik zeggen. De basset griffon vonden we beiden erg leuk, maar er was ons verteld dat dat een ras is dat echt voor geen meter wil luisteren. Maar ik kan altijd voor de zekerheid nog eens een fokker bezoeken natuurlijk, ik had er al een gevonden in de provincie.  "

Wij wonen ook in België.  Het is inderdaad verboden de honden los te laten lopen, maar zijn heel veel plekken waar je het wel kan, als je je hond maar terugroept als er andere mensen aankomen.  Wij hebben vier honden, waaronder één Lagotto Romagnolo, ideaal hondje moet ik zeggen, en ze lopen, behalve op straat, steeds los.  Je moet je hond de vrijheid gunnen en niet enkel op een hondenwei, daar zijn ze snel op uitgekeken.  Als je dus een hond neemt, zoek dan gebieden waar je hem los kan laten, ze hebben het nodig hun neus achterna te kunnen gaan op spannende plekken.

 

Wij gaan na het strandseizoen dikwijls naar zee wandelen, daar mogen ze los en genieten ze van alle geurtjes, dat zou ik zeker doen, als ik jou was.  Ook de Ardennen (buiten jachtseizoen) zijn leuk voor de honden.

 

Als je een hond neemt, ben je niet enkel meer een gezin met een klein kind, je zal ook dingen moeten doen speciaal voor de hond.  Wat doe je met vakantie?  Dan moeten het wel wandelvakanties zijn zodat de hond er plezier aan beleeft.  Als je hier geen rekening mee kan houden, en je hond niet los kan of wil laten wandelen, zou ik toch twee keer nadenken alvorens een hond te nemen.  Ze hebben recht op een honds leven, niet enkel gewoon blokje om, dat is niks voor ze.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

" Lees je wel wat TS schrijft? :') Er is een losloopweide in de buurt. Ze schrijft enkel dat er hier geen BOSSEN zijn waar de hond los mag lopen. Die zijn er in België niet. Al heb je wel bijvoorbeeld de Teut in Zonhoven, dat is vrij groot en wat 'bosachtig'/duinrijk, maar dat is een heel stuk van Antwerpen natuurlijk, weet niet of er daar gelijkaardige dingen zijn.  "

Herentals, Herenthout, kanten van Aarschot zijn bossen.  Je kan ook leuk wandelen langs de Nete die door verschillende steden loopt.  Als je zoekt vind je genoeg bos, veld of ander gebied waar de hond leuk kan wandelen.

 

Ik twijfel meer of TS dit wel ziet zitten met een klein kind... 

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Er zijn overal wel wat bossen te vinden neem ik aan hé. :p Zelfs hier in het kleine Hasselt en omstreken vind je wel wat. Al staan die bossen volgens mij niet altijd direct aangegeven als je ze opzoekt dus je moet ze wel kennen. Of langs het kanaal wandelen is ook altijd gezellig. Of tussen de velden. Alleen zeg je dat je vindt dat elke hond los moet kunnen lopen, hoe doe je dat met bijvoorbeeld een Airedale terriër? Die vind je echt niet terug hoor als je die loslaat... De hond die ik ken alleszins toch niet.. Zou niet blij zijn als ik hem tegenkom los op wandeling want hij luistert alleen wanneer hij zin heeft. 

Antwerpen ken ik niet zo goed, maar overzichtelijke velden zijn ook handig om je hond los te laten lopen. Persoonlijk heb ik dat soms zelfs liever dan in het bos omdat je meer overzicht hebt. (Tenzij het bos gewoon lange overzichtelijke stukken heeft, maar dat hebben ze niet allemaal.) 
In Brussel zijn ook mooie bossen. 

Denk dat TS zelf gewoon veilige plekken in de buurt moet opzoeken om te kunnen wandelen. Dat je niet altijd zin hebt om een uur in de auto te zitten kan ik nog begrijpen, maar een paar keer in de week ergens naartoe rijden lijkt me een kleine moeite. Of gewoon leuke plekken in de buurt zoeken, die zijn er vast wel..

honden page profiel VosseVosse

Bovenaan het lijstje staan de spaanse waterhond en de romagnolo. Als ik google, dan lijken die rassen me het gelukkigste te kunnen zijn bij ons. Gevolgd door de cocker, die vonden we allemaal erg leuk en handzaam qua formaat en hier in t stad zien we er regelmatig lopen. De golden gaan we toch ook eens naar kijken, mijn man was echt zo blij met zijn vorige golden en die kon supergoed mee in het (veel passievere) gezin. We weten natuurlijk dat geen twee dieren identiek zijn. Die golden reageerde trouwens heel enthousiast als er eens mee geoefend werd dus ik vermoed dat die meer activiteit zeker had weten te waarderen. Daar beginnen we dus mee.

 

 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Met de aanschaf van een Lagotto moet je toch even goed oppassen. Er zijn er toch best veel die agressieproblemen hebben, vaak door een genetische afwijking: Lysosomal Storage Disease (LSD). Daarop wordt in Nederland nog niet verplicht getest. Voor België weet ik niet hoe dat daar gaat. Ik weet van een kennis die een uitlaatservice en hondenschool runt dat zij drie Lagotto's kende die het afgelopen jaar vanwege agressie jong werden laten ingeslapen.

Lees er dus over en let er goed op bij het kiezen van een fokker.

http://www.lagotto.nl/aandoening.php

https://www.pets4homes.co.uk/pet-advice/lysosomal-storage-disease-lsd-in-the-lagotto-romagnolo.html

 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Pomeriaan pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^