Brokken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" er is op FB een groep, waarin onderzoeken worden bijgehouden.  Vooral de golden retriever scoort heel slecht. Het gaat om het al dan niet ontwikkelen van DCM (hartaandoening) wat vooral bij de GR een probleem is.  Er (b)lijkt een verband te zijn met de voeding.
 
Groep heet  Taurine-Deficient Dilates Cardiomyopathy.  Wel engelstalig, maar erg interessant "

Dat het vooral Golden Retrievers zijn, is opvallend. Ik ken ook best veel Goldens die een heel gevoelige spijsvertering hebben en meteen problemen krijgen als ze een keer iets anders dan normaal eten. Het zou er dus ook op kunnen wijzen dat Goldens te weinig enzymen hebben om taurine efficiënt op te nemen, waardoor tekorten eerder ontstaan. Het kan iets genetisch zijn, of doordat ze de slechte bioom (darmflora) van de moeder geërfd hebben.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

er zijn ook andere rassen, maar daar is het probleem niet zo gekend, dus is het ook logisch dat men er niet op gaat testen.  Het probleem kan dus bij meerdere rassen en groter dan het lijkt zijn.

Maar dat er 'iets' bij de golden fout gaat, is alvast duidelijk ja.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

"  In elk geval het lijkt logisch om een zo gevarieerd mogelijk menu van goede kwaliteit te kiezen voor je hond.
 
 
 
 
  "

idd. Al denk ik dat ik mss af en toe eens wat extra hart zal toevoegen aan een maaltijd. gewoon om zeker(der) te zijn.

 

Maar ik wissel hier ook telkens af en geef vanalles door elkaar.

honden page profiel KatKat

" het moet ook geen graan zijn, maar de vervangende producten voor graan zijn ziekte opwekkend.  (acana en taste of the wild vb zijn aantoonbaar slecht bevonden)
Dan verkies ik graan als ingrediënt ;-)
  "

Waarom zijn ze ziekmakend? Er is 1 artikel over verschenen ivm taurinetekort maar gaat over de acanabrok van Amerika. Hier bij ons komt ze van Canada en is een andere qua samenstelling. Ik heb ze ook gemaild en heb als antwoord gekregen dat er veel vlees% dus eiwit% op droge stof inzit wat geen taurinetekort kan geven. Ik geef ook 2 keer per week smolke of renske gestoomde maaltijd en elke dag 2 a 3 sprotjes en 1 keer per week makreel in eigen nat. Zo krijgt mijn hond geen taurinetekort. In Royal canin zit veel minder vlees in dus meer risico voor taurinetekort en de granen erin zijn maar vulmiddelen waar een hond enkel maar dik van wordt, hij kan dat niet verteren dus wordt dan maar uitgescheiden door kakjes. Het zit ook vol E nummers en smaakmakers die pas giftig zijn. Bietenpulp is schadelijk voor je hond en noem maar op. 

Mijn keuze is toch snel gemaakt denk ik. Aan elke brok is wel iets hoor zelfs als je rauw eten geeft heb je risico op ziektes. Wij als mens eten ook rommel hoor zonder dat we er bij stil staan.

Idd op den duur zie je door het bos de bomen niet meer...

 

honden page profiel KatKat

" Annewil
 
Veel info over hondenbrokken vind je op voerwijzer.com; ook brokkenvergelijking en o.a.
 
https://www.voerwijzer.com/wat-is-een-goede-brok/
  "

Hier komt acana/ orijen en wolfsblut eruit als beste gezondste brok

honden page profiel KatKat

" er is op FB een groep, waarin onderzoeken worden bijgehouden.  Vooral de golden retriever scoort heel slecht. Het gaat om het al dan niet ontwikkelen van DCM (hartaandoening) wat vooral bij de GR een probleem is.  Er (b)lijkt een verband te zijn met de voeding.
 
Groep heet  Taurine-Deficient Dilates Cardiomyopathy.  Wel engelstalig, maar erg interessant "

Er komt ook naar voren dat de golden retriever heel gevoelig is voor DCM. Ze hebben dan vervolgens gekeken en idd er waren er bij die acana of taste of the wild kregen dit dat in Amerika dit de meest verkochte graanvrije brok is die verkocht wordt dus logisch dat er goldens bijzitten die dit aten maar over de andere brokken wordt niets gezegd wat die andere goldens aten natuurlijk. 

honden page profiel KatKat

" Top dank je! "

Zie ook de reactie onder het artikel. Ik heb daar ook een vraag gesteld en de angst is voor niets nodig. Goldens zijn heel gevoelig voor DCM en je moet zo gevarieerd mogelijk geven. Ik geef elke zak een andere smaak binnen acana en ik geef ook 2 keer per week 's avonds renske of smolke gestoomde maaltijd. Ook geef ik elke dag 2 a 3 gedroogde sprotjes waar taurine inzit en 1 keer per week een blikje makreel in eigen nat. Het vocht zit veel taurine in.

honden page profiel Fresta & LinkFresta & Link

honden foto van Fresta & Link

" Er komt ook naar voren dat de golden retriever heel gevoelig is voor DCM. Ze hebben dan vervolgens gekeken en idd er waren er bij die acana of taste of the wild kregen dit dat in Amerika dit de meest verkochte graanvrije brok is die verkocht wordt dus logisch dat er goldens bijzitten die dit aten maar over de andere brokken wordt niets gezegd wat die andere goldens aten natuurlijk.  "

Dat is waar.. het is allemaal best nog wel beperkt onderzocht allemaal als ik het zo lees... Blijf toch maar bij Acana denk ik, Link glanst mooi, goede ontlasting en energie voor 10 hp-thumbsup

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Dat is waar.. het is allemaal best nog wel beperkt onderzocht allemaal als ik het zo lees... Blijf toch maar bij Acana denk ik, Link glanst mooi, goede ontlasting en energie voor 10  "

Als het goed bevalt, gewoon blijven geven!

Je kunt altijd nog besluiten af en toe eens een maaltje vers runderhart te geven. Veel slagers hebben het vers liggen, en tegenwoordig ook de grote Albert Heijns, gewoon op de vleesafdeling tussen het andere verse vlees en dus geschikt voor menselijke consumptie en van prima kwaliteit (het staat meestal ergens onderaan het schap, bakjes van 2 ons of zo).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Waarom zijn ze ziekmakend? Er is 1 artikel over verschenen ivm taurinetekort maar gaat over de acanabrok van Amerika. Hier bij ons komt ze van Canada en is een andere qua samenstelling. Ik heb ze ook gemaild en heb als antwoord gekregen dat er veel vlees% dus eiwit% op droge stof inzit wat geen taurinetekort kan geven. Ik geef ook 2 keer per week smolke of renske gestoomde maaltijd en elke dag 2 a 3 sprotjes en 1 keer per week makreel in eigen nat. Zo krijgt mijn hond geen taurinetekort. In Royal canin zit veel minder vlees in dus meer risico voor taurinetekort en de granen erin zijn maar vulmiddelen waar een hond enkel maar dik van wordt, hij kan dat niet verteren dus wordt dan maar uitgescheiden door kakjes. Het zit ook vol E nummers en smaakmakers die pas giftig zijn. Bietenpulp is schadelijk voor je hond en noem maar op. 
Mijn keuze is toch snel gemaakt denk ik. Aan elke brok is wel iets hoor zelfs als je rauw eten geeft heb je risico op ziektes. Wij als mens eten ook rommel hoor zonder dat we er bij stil staan.
Idd op den duur zie je door het bos de bomen niet meer...
  "

ik ben het met je eens hoor, maar waarom is bietenpulp schadelijk? Ik maak vaak bietensap en Jenna krijgt dan de pulp als snack, ze vindt dat heerlijk

 

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Hier komt acana/ orijen en wolfsblut eruit als beste gezondste brok "

Die is ook niet up to date natuurlijk. 

 

Ieder doet wat hij wil hoor. Mij maakt het niet uit,  ik informeer enkel.  En volg het omdat ik het interessant vind. 

Ik vind het enkel toe te juichen dat het nu onderzocht wordt.  Dat er hier geen onderzoek wordt gedaan,  betekent natuurlijk niet dat er hier geen probleem is.  

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" ik ben het met je eens hoor, maar waarom is bietenpulp schadelijk? Ik maak vaak bietensap en Jenna krijgt dan de pulp als snack, ze vindt dat heerlijk
 
  "

Ik weet niet over welke bieten het gaat, maar ik neem aan dat jij sap maakt van rode bieten. Ik geef Wopper ook vaak de overblijfselen van de rasp van rode bieten. Mijn inziens niet schadelijk, daar rode bieten niet slecht zijn voor de hond.

Ik kwam wel een stuk op de cavalierpage tegen over bietenpulp uit suikerbieten en daar wordt beweerd dat de pulp lang gifstoffen vasthouden. Geen idee wat er allemaal van waar is, ik zie af en toe door de bomen door het bos niet meer.

 

http://www.cavalierpage.com/forum/topic.php?id=14444

 

Bietenpulp :

Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerktzijn voor menselijke consumptie.Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels. Waarom wordt bietenpulp dan toegevoegd aan hondenvoer?Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor ermeer vocht uit ontrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grote nadeel van bietenpulp is dat het, doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt.Over deze gifstoffen leest u meer in het volgende stuk

Door de EG toegestane anti-oxydanten:

Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Er bestaan diverse natuurlijke anti-oxydanten zoals vitamine E en vitamine C. Maar er bestaan ook diverse chemische anti-oxydanten zoals Ethoxiquine, BHA en BHT. Ethoxiquine is een chemische stof die als pesticide wordt gebruikt.Deze stof is voor menselijke consumptie verboden maar helaas mag het in hondenvoeding gebruikt worden. Bijna alle hondenvoedingsfabrikanten gebruiken Ethoxiquie als anti-oxydant in hun hondenvoeders. Het is goedkoop!Bij onderzoeken naar Ethoxiquine is aangetoond dat het kankerverwekkend is.Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid en kans zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelstel aantasten.Ook deze stoffen worden veelvuldig in hondenbrokken verwerkt om het ranzig worden van vetten tegen te gaan.Hondenbrokken met Ethoxiquine, BHA en BHT bevatten dus letterlijk vergif!


honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Ik weet niet over welke bieten het gaat, maar ik neem aan dat jij sap maakt van rode bieten. Ik geef Wopper ook vaak de overblijfselen van de rasp van rode bieten. Mijn inziens niet schadelijk, daar rode bieten niet slecht zijn voor de hond.
Ik kwam wel een stuk op de cavalierpage tegen over bietenpulp uit suikerbieten en daar wordt beweerd dat de pulp lang gifstoffen vasthouden. Geen idee wat er allemaal van waar is, ik zie af en toe door de bomen door het bos niet meer.
 
http://www.cavalierpage.com/forum/topic.php?id=14444
 
Bietenpulp : Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerktzijn voor menselijke consumptie.Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels. Waarom wordt bietenpulp dan toegevoegd aan hondenvoer?Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor ermeer vocht uit ontrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grote nadeel van bietenpulp is dat het, doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt.Over deze gifstoffen leest u meer in het volgende stuk Door de EG toegestane anti-oxydanten: Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Er bestaan diverse natuurlijke anti-oxydanten zoals vitamine E en vitamine C. Maar er bestaan ook diverse chemische anti-oxydanten zoals Ethoxiquine, BHA en BHT. Ethoxiquine is een chemische stof die als pesticide wordt gebruikt.Deze stof is voor menselijke consumptie verboden maar helaas mag het in hondenvoeding gebruikt worden. Bijna alle hondenvoedingsfabrikanten gebruiken Ethoxiquie als anti-oxydant in hun hondenvoeders. Het is goedkoop!Bij onderzoeken naar Ethoxiquine is aangetoond dat het kankerverwekkend is.Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid en kans zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelstel aantasten.Ook deze stoffen worden veelvuldig in hondenbrokken verwerkt om het ranzig worden van vetten tegen te gaan.Hondenbrokken met Ethoxiquine, BHA en BHT bevatten dus letterlijk vergif! "

hmm ja ik gebruik idd gewone rode bieten niet eens de voorgekookte, en ook nog eens biologische, dus dat lijkt me dan geen bezwaar, en bij haar blijft het zeker niet lang in het lichaam gisten, je ziet dat al aan de eerstvolgende ontlasting wat een mooi rood kleurtje heefthp-smile

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

" hmm ja ik gebruik idd gewone rode bieten niet eens de voorgekookte, en ook nog eens biologische, dus dat lijkt me dan geen bezwaar, en bij haar blijft het zeker niet lang in het lichaam gisten, je ziet dat al aan de eerstvolgende ontlasting wat een mooi rood kleurtje heeft "

Hier ook de biologische bieten en inderdaad zeer snel roodgekleurd. Dus die rode bieten lijken mij weinig kwaads doen.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes

honden foto van 3 muisjes

Bietjes of bietenpulp is ook prima om te geven hoor, het bevat veel vezels wat goed kan zijn voor de darmen en nog best wat vitamines hp-smile Vezels zorgen inderdaad voor betere ontlasting, maar dat wisten we toch al? Dat is alleen maar goed, beetje raar dat ze op het cavalier forum daar dan weer iets slechts van kunnen maken... Dat stukje verder over de gifstoffen heeft niet echt iets te maken met bietjes... Dat zit daar niet in, dat wordt inderdaad in sommige brokken toegevoegd als anti-oxidant, maar staat compleet los van het ingrediënt bietenpulp, dus dat heeft daar echt niets mee te maken. 

 

Hier ook 2 honden die dol zijn op bietjes, als wij dat eten dan pikken ze altijd een hapje mee. 

honden page profiel KatKat

" ik ben het met je eens hoor, maar waarom is bietenpulp schadelijk? Ik maak vaak bietensap en Jenna krijgt dan de pulp als snack, ze vindt dat heerlijk
 
  "

Dit staat op voerwijzer.com over bietenpulp in brokken :Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerkt zijn voor menselijke consumptie. Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels. Waarom wordt bietenpulp dat toegevoegd aan hondenvoer ?? Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit onttrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grot nadeel van bietenpulp is dat het , doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt .

Het is dus iets anders als rode bieten zoals jullie die geven hoor want die zijn gezond! ????

 

 

honden page profiel KatKat

" Dat is waar.. het is allemaal best nog wel beperkt onderzocht allemaal als ik het zo lees... Blijf toch maar bij Acana denk ik, Link glanst mooi, goede ontlasting en energie voor 10  "

Ik blijf ook bij acana. Heel tevreden over en in het onderzoek ging het over de singles met maar 1 vleessoort en golden retrievers. Ik hrb een cocker en geef de singles niet maar wissel af tussen de anderen

honden page profiel Karin, Lucky*, Duke* en BuddyKarin, Lucky*, Duke* en Buddy

honden foto van Karin, Lucky*, Duke* en Buddy

In de Acana Singles zit niet alleen maar 1 diersoort, er zit ook minder vlees in (en dus meer peulvruchten bijvoorbeeld)dan in de andere varianten van Acana. Ik denk dat ze daardoor sneller problemen geven.

honden page profiel LYNNLYNN

Advies voor Annewil:

Ik heb zelf diverse honden gehad en alle honden deden het goed op de brokken van EUKANUBA. De ontlasting vermindert drastisch en wordt ook goed vast.

Dit werkt ook weer in het voordeel van het zindelijk krijgen van je pup.

Zorg wel dat je overdag vers drinkwater hebt staan voor je pup.

Vergeet niet de ontwormingskuur.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Dit staat op voerwijzer.com over bietenpulp in brokken :Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerkt zijn voor menselijke consumptie. Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels. Waarom wordt bietenpulp dat toegevoegd aan hondenvoer ?? Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit onttrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft. Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grot nadeel van bietenpulp is dat het , doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt .
Het is dus iets anders als rode bieten zoals jullie die geven hoor want die zijn gezond! ????
 
  "

 

ja ik was me er idd niet van bewust dat het om suikerbietenpulp ging van suikerbieten waar weet ik wat mee gebeurd is

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Advies voor Annewil:
Ik heb zelf diverse honden gehad en alle honden deden het goed op de brokken van EUKANUBA. De ontlasting vermindert drastisch en wordt ook goed vast.
Dit werkt ook weer in het voordeel van het zindelijk krijgen van je pup.
Zorg wel dat je overdag vers drinkwater hebt staan voor je pup.
Vergeet niet de ontwormingskuur.
  "

Dat merk wordt ook wel Jeukanuba genoemd. Veel honden kunnen er niet tegen.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Dat merk wordt ook wel Jeukanuba genoemd. Veel honden kunnen er niet tegen. "

En dan beweert de producent dat honden 30% langer leven als men Eukanuba voert.

https://www.eukanuba.nl/

 

Dat is complete lariekoek en geen enkel bewijs; laat staan wetenschappelijk onderzoek.hp-frusty

https://www.consumer.ftc.gov/blog/2016/08/pet-food-makes-your-dog-live-longer

 

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" En dan beweert de producent dat honden 30% langer leven als men Eukanuba voert.
https://www.eukanuba.nl/
 
Dat is complete lariekoek en geen enkel bewijs; laat staan wetenschappelijk onderzoek.
https://www.consumer.ftc.gov/blog/2016/08/pet-food-makes-your-dog-live-longer
 
 
  "

Paddy heeft het bij de fokker heel even gehad. Krabben krabben en nog eens krabben. Maar er zullen best honden zijn die er tegen kunnen.

honden page profiel KatKat

" In de Acana Singles zit niet alleen maar 1 diersoort, er zit ook minder vlees in (en dus meer peulvruchten bijvoorbeeld)dan in de andere varianten van Acana. Ik denk dat ze daardoor sneller problemen geven. "

Idd zo is het. Ik wissel af tussen de andere varianten van heritage en classiclijn en geef dus 2 keer per week in de avond ipv brok een stoommaaltijd van renske of smolke( bevat nog de taurine) en elke dag 2 a 3 aan de lucht gedroogde sprotjes( rauw dus als eindproduct, vol taurine) en af en toe een blikje makreel in eigen nat. Vindt hij heerlijk!! Acana is dus wel een supergoede brok!

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

" Dat merk wordt ook wel Jeukanuba genoemd. Veel honden kunnen er niet tegen. "

Tsja,er zijn ook heel veel honden die het er meer dan goed op doen.Ik ken persoonlijk meerdere fokkers die het al jaren succesvol voeren aan hun showhonden.Royal Canin trouwens ook.Ik voer zelf geen RC meer omdat een van mijn Shih's er epileptische aanvallen van kreeg.Maar er is van ieder merk wel wat te zeuren,de ene heeft te veel van dit,het andere merk te weinig van dat,het volgende bevat weer ingredienten die je liever niet wil enz.enz.Ik vind het belangrijk dat mensen voor zichzelf beslissen wat ze hun hond willen voeren,en niet iets doen of laten omdat mensen het op een forum roepen.En op papier kan een brok heel goed lijken,maar als je hond het niet wil eten of er gewoon niet goed op reageerd ben je nog geen stap verder.Kwestie van uitproberen dus.Maar mensen vergeten ook dat pups nu eenmaal meer poepen dan volwassen honden.Dat hoort nu eenmaal bij de puppytijd.

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

" Royal Canin heeft een flinke vinger in de pap bij dierenartsen, zij verdienen bij iedere zak die ze verkopen....
Hond te mager : Hup Royal Canin
Hond te dik : Hup Royal Canin
Hond met jeuk : Hup Royal Canin
Wat hier al eerder geschreven is, er zijn ook brokken zónder graan, waar het hoofdbestanddeel dus vlees of vis is.
Bij de dierenwinkel hebben ze al graanvrije brokken, soms zelfs het eigen merk (Pets Place). Anders via internet Wolf of Wilderness bijvoorbeeld. Dat scheelt enorm in de hoeveelheid ontlasting. Zeker weten.
Niettemin zou ik ook de ontlasting na laten kijken, om er zeker van te zijn dat de hond niet ziek is.
En daarna dan over op graanvrije brokken.
  "

De dierenwinkel verdient ook aan iedere zak voer geld,dus waarom zou een dierenarts er niet aan mogen verdienen?Ik vind dat altijd zo'n dooddoener.Ik ben zelf juist weer geen voorstander van graanvrije brokken,de meeste hebben een ongezond hoog eiwitpercentage.

honden page profiel Onze Sjoe'sOnze Sjoe's

" En dan beweert de producent dat honden 30% langer leven als men Eukanuba voert.
https://www.eukanuba.nl/
 
Dat is complete lariekoek en geen enkel bewijs; laat staan wetenschappelijk onderzoek.
https://www.consumer.ftc.gov/blog/2016/08/pet-food-makes-your-dog-live-longer
 
 
  "

Ooooh ik ga gelijk een paar flinke zakkken inslaan!!!Ik wil zeker dat mijn kindjes 30% langer leven,haha!hp-thumbsup

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Idd zo is het. Ik wissel af tussen de andere varianten van heritage en classiclijn en geef dus 2 keer per week in de avond ipv brok een stoommaaltijd van renske of smolke( bevat nog de taurine) en elke dag 2 a 3 aan de lucht gedroogde sprotjes( rauw dus als eindproduct, vol taurine) en af en toe een blikje makreel in eigen nat. Vindt hij heerlijk!! Acana is dus wel een supergoede brok! "

Extra taurine geven is geen oplossing als de opname ervan verhinderd wordt,  anders was het wel simpel ;) 

Immers is het probleem niet dat de brokken geen taurine bevatten. 

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^