Is een hoog eiwitgehalte schadelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FreekFreek

Vandaag was ik in een dierenwinkel en hier werd ik geattendeerd op het zeer hoge eiwitgehalte in onder andere Orijen voeding. Hier ben ik nogal van geschrokken, omdat onze honden dit al langere tijd eten. 

Het zou vooral op langere termijn schadelijk zijn voor onder andere de nieren en darmen.

Nu ben ik dit ook gaan Googlen en heb wisselende verhalen gelezen.

Omdat hier veel mensen zitten met verstand van voeding, hoop ik dat jullie mij verder kunnen helpen of gerust kunnen stellen.

honden page profiel chayenne & dolcineachayenne & dolcinea

honden foto van chayenne & dolcinea

Toevallig heeft mij dierenarts me vandaag inderdaad gezegd dat ik moet gaan wisselen van brokken ivm te hoog eiwit van deze brok. 

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Nu ben ik wel heel benieuwd wat ze je dan hebben aangeraden. hp-angel

 

Geen wetenschapper hier maar het lijkt me vrij simpel... Een hond is een carnivoor (het gebit liegt er niet om) en dus een vleeseter. Het hoge gehalte eiwitten in Orijen is afkomstig van vlees/vis en niet plantaardig. Deze eiwitten worden door het lijf prima omgezet in energie etc. In tegenstelling tot plantaardig voedsel waar je toch een hoop aan moet doen willen ze het niet onverteerd weer uit poepen. 

 

Mits jij gewoon een gezonde hond hebt en niet eentje met nierfalen oid zal dit geen probleem moeten veroorzaken. 

 

Mijn nu toch wel richting senior dame heeft altijd hoog in eiwitten gezeten. In haar toptijden was het ook wel nodig die spiermassa te kunnen onderhouden. Nu is ze nog wel een bonkje maar eentje op leeftijd. Met ouderdomskwaaltjes, dat wel, alleen daar horen haar nieren niet bij. Perfecte waardes zei de dierenarts laatst nog. 

 

Het blijft natuurlijk altijd naar de hond kijken waar hij of zij goed op functioneert maar als dit prima gaat laat je dan vooral niet bang maken.

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

Voer zelf ook Orijen en vind de boodschap in de dierenwinkel en van de dierenarts wat kort door de bocht. 

 

Vlees bestaat voornamelijk uit eiwit en hiermee kun je objectief vergelijken wat er werkelijk in de brok zit. Een hoog eiwit percentage hoeft dus niet direct slecht te zijn. 

Als de eiwitten uit een gezonde eiwitbron komen, is dat niet snel teveel. Voor een hond wordt zelfs minimaal 25% aangeraden bij een brok. Voor sommige honden is bijvoorbeeld Orijen wel teveel, maar dan merk je dat wel aan bijvoorbeeld de ontlasting.

Gezonde eiwitbronnen zijn: vlees, ei, organen

Ongezonde eiwitbronnen zijn: soja, tarwegluten, maisgluten, plantaardige eiwitextracten.

 

Je moet dus vooral kijken naar de ingrediënten. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar gehydroliseerde eiwitten in brokken. Of het slecht is als alle eiwitten gehydroliseerd zijn, verschillen de meningen. In het artikel MSG in brokken is te lezen dat er in brokken vaak gehydroliseerde eiwitten zitten als smaakmakers, en dat dit slecht voor de gezondheid zou kunnen zijn. Hier gaat alleen het om eiwitten waar veel glutamaat inzit, bijvoorbeeld gist en lever.

Orijen is vrij van gehydroliseerde eiwitten. 

 

Kortom ik blijf het voeren. Al wissel ik ook regelmatig met een ander merk tussendoor voor afwisseling. 

Volgende forumvraag: Over op andere brokken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^