Eerste hond kopen, help!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

Hallo iedereen!

Ons gezin heeft besloten dat we een pup willen aanschaffen. Het probleem: geen van ons heeft ervaring met het vinden, kopen en opvoeden van een hond. Ik heb al heel wat opzoekwerk gedaan maar er is zo veel informatie te vinden dat het nogal overweldigend is. Daarom hoorde ik van een vriendin dat er op dit forum talloze mensen zijn die bereid staan vragen te beantwoorden.

We hebben geen specifiek voorkeur qua ras, maar willen liefst een middelgrote tot grote hond. Ik zou graag een hond uit het asiel adopteren omdat ik een hond een nieuw leven zou willen schenken, maar mijn papa wil een puppy en ik vind niet meteen een puppy in een asiel. Daarom was ik wat aan het opzoeken over hobbyfokkers, maar ook hier loop ik wat vast aangezien we geen specifiek ras voor ogen hebben. Heeft iemand een idee wat we eerst kunnen doen? Wat raden jullie ons aan, een puppy uit het asiel (als we eentje kunnen vinden) of toch eentje van een fokker? Ik wil eerst heel goed opzoekwerk doen zodat we zeker geen foute beslissingen maken. Alle tips zijn welkom!

 

Alvast bedankt!

Silke

honden page profiel DezeNaamDezeNaam 1 doggies

honden foto van DezeNaam

Ik zou eerst wat oriënteren wat voor ras je wilt. Een hond met een hoger energie level, een hond die los kan lopen, met jachtpassie, zonder jachtpassie, will to please of eerder een zelfstandig karakter etc... 
Hoeveel beweging en uitdaging kunnen jullie de hond geven? Moet de hond veel alleen zijn? 
En dan kan je nog kijken in het asiel/herplaatsers als je dat liever hebt. 

Alleszins goed dat je het hier eerst komt vragen!

honden page profiel KekhorKekhor

honden foto van Kekhor

Welkom op het forum!
Goed dat je zoveel onderzoek doet alvorens je een hond aanschaft.

 

Er zijn genoeg organisaties die ook puppy's opvangen en ter adoptie aanbieden hoor. Mijn hond komt van Stichting Idemo, evenals de hond van mijn tante. Dan heb je nog Dogsadoptionsnederland etc.


Ga je toch voor een puppy van een fokker, dan zou je eerst moeten kijken welk ras het beste bij jullie past.
Vervolgens kan je zoeken naar een verantwoorde fokker.

 

Er zijn veel broodfokkers actief die honden onder zeer slechte omstandigheden fokken en hun teven als werpmachines gebruiken die non-stop puppy's moeten produceren. Daar krijg je enkel ellende van. Dan heb je nog de pretnestfokkers, fokkers die hun plezier belangrijker vinden dan de gezondheid van hun teef en de nakomelingen.
Het is dus belangrijk een fokker te vinden die honden fokt met stamboom waarvan de ouderdieren zijn getest op erfelijke afwijkingen.
Koop je een goedkope lookalike, dan is de kans groot dat je het bespaarde geld moet uitgeven aan dierenartskosten.

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

Deze site raadplegen is een eerste stap.

 

http://www.koophiernooiteenpuppy.com/lijst-met-bekende-broodfokkers-2/

 

Je zou ook een compromis kunnen zoeken door een pup via een stichting te adopteren. Ik heb zelf wel redelijk goede ervaring met sos strays.

 

Welkom trouwens. smile

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

Dankjewel voor de reacties!

Katinka: Mijn mama is huisvrouw, ik studeer van thuis uit dus wij zijn zo goed als altijd thuis. Papa werkt soms thuis. Hij zal dus zo goed als nooit alleen moeten zijn. We hebben een vrij grote tuin waar hij kan spelen en rondlopen zoveel hij wil. Ik denk dat een knuffelige familiehond het best bij ons zou passen. We zoeken geen waakhond of dergelijke, gewoon een trouwe kameraad voor bij ons gezin :) (Ik zag dat ik op een knopje had geklikt met 1 op, geen idee wat dat was haha, sorry daarvoor!! Het is nog even wennen aan de site)

J&O: Ik had inderdaad al vanalles gelezen over broodfokkers. Echt verschrikkelijk, levende wezens gebruiken als puur koopwaar. Daar zal ik nóóit een hond kopen! Het lijkt wel moeilijk een goede fokker te vinden, met al die erfelijke ziekten, attesten, inentingen... en dan worden deze soms vervalst enzo? Wat een gedoe allemaal! Niet normaal dat er zo een mensen bestaan die met zo een dingen hun geld verdienen...

P,L&F: Die lijst ben ik inderdaad al eens tegengekomen. Ik zal deze goed bewaren en raadplegen, dankje! Zo een stichting, wat houdt dat eigenlijk in/wat voor stichtingen zijn er allemaal? Daar had ik ook al aan gedacht maar vond niet meteen iets.

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

http://www.sos-strays.nl/nederlands/nl-doel.html

 

Hier vind je heel veel informatie. Er zijn nog veel meer stichtingen maar ik weet niet welke verder ok zijn. Ook bij stichtingen vind je malefide praktijken helaas.

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

Sos strays lijkt me een goede organisatie! Het is wel ver van ons af...

Edit: Ik zie net dat alle honden op een andere plaats verblijven! Ik dacht dat deze allemaal in 's-heerenhoeven verbleven en dat is toch wel ver voor ons.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

" Sos strays lijkt me een goede organisatie! Het is wel ver van ons af...
Edit: Ik zie net dat alle honden op een andere plaats verblijven! Ik dacht dat deze allemaal in 's-heerenhoeven verbleven en dat is toch wel ver voor ons. "

Als je eenmaal weet wat voor ras je wilt hebben, zoek je een goede fokker. Het kan dan zomaar zijn dat je op een wachtlijst komt te staan en dat de fokker aan de andere kant vh land woont! Dat moet geen probleem zijn. Een hond vind je niet meteen en om de hoek...

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Een pup van een stichting is inderdaad een goede optie voor jullie beide. De pup is dan wel minimaal 15 weken, anders mogen ze legaal Nederland niet in. 

 

Als je dan kiest voor een pup die al in Nederland in opvang zit dan heb je al een goed beeld van het karakter van een pup. 

 

Mijn hond komt van ace-charity. Daar zitten veel pups, maar de meesten zitten nog in Spanje. Ik heb opgevangen voor sos-strays, ook een super goede stichting met veel hulp als het nodig mocht zijn. 

 

Ik zou je sowieso aanraden om met een eerste hondje naar een goede(!) Hondenschool te gaan. Hun hebben goede tips en kunnen ook tips geven met de gewone opvoeding als je even iets niet weet. En het is fijn  om met andere eigenaren te praten, dan hoor je waar hun tegen aan lopen, etc. 

Maar dat het een goede is is wel heel belangrijk, waar ze op een positieve manier werken. Zonder dominantie theorie bijvoorbeeld. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Je kan ook eens gaan kijken naar een asiel in de buurt, daar zitten honden van alle leeftijden en rassen...zeker niet te ver uit je buurt en zo kan je ook de hond bekijken en er eens mee gaan wandelen, bevalt de hond niet dan niets aan de hand, kijk je verder.....een hond van een stichting is prima maar vaak is er geen kijk van te voren op een hond.....in een asiel kan je ze lijfelijk bekijken.

honden page profiel KeesKeesgoedgekeurde fokker

honden foto van Kees

" Sos strays lijkt me een goede organisatie! Het is wel ver van ons af...
Edit: Ik zie net dat alle honden op een andere plaats verblijven! Ik dacht dat deze allemaal in 's-heerenhoeven verbleven en dat is toch wel ver voor ons. "

Nee ze verblijven na aankomst uit het thuisland in verschillende gezinnen in Nederland en Belgie.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Kijk ook eens naar herplaatsers in Nederland www.hhin.nl

 

Mocht je toch voor een pup gaan, zorg dan dat je niet de dupe wordt van broodfokkers of handelaren in pups uit Oost Europa.

Volg de puppy checklist: 

https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/13/FAIRPUP%20CHECK.pdf

 

Indien interesse voor "adoptie" van een hond uit het buitenland; volg de volgende checklist:

https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/11/Buitenlandse%20honden%20checklist.pdf

 

Note: er zijn vele organisaties, die zich bezighouden met het adopteren/verkopen van buitenlandse honden, die zich stichting noemen en zelfs op dit forum stichting genoemd worden, terwijl deze geen stichting zijn.

 

Houd ook rekening met buitenlandse hondenziekten: de veterinaire specialistische kliniek in Amsterdam schrijft hierover;

https://www.mcvoordieren.nl/honden-uit-het-buitenland

 

 

 

honden page profiel Daphne: en BountyDaphne: en Bounty

honden foto van Daphne: en Bounty

" Dankjewel voor de reacties!
Katinka: Mijn mama is huisvrouw, ik studeer van thuis uit dus wij zijn zo goed als altijd thuis. Papa werkt soms thuis. Hij zal dus zo goed als nooit alleen moeten zijn. We hebben een vrij grote tuin waar hij kan spelen en rondlopen zoveel hij wil. Ik denk dat een knuffelige familiehond het best bij ons zou passen. We zoeken geen waakhond of dergelijke, gewoon een trouwe kameraad voor bij ons gezin :-) (Ik zag dat ik op een knopje had geklikt met 1 op, geen idee wat dat was haha, sorry daarvoor!! Het is nog even wennen aan de site)
J&O: Ik had inderdaad al vanalles gelezen over broodfokkers. Echt verschrikkelijk, levende wezens gebruiken als puur koopwaar. Daar zal ik nóóit een hond kopen! Het lijkt wel moeilijk een goede fokker te vinden, met al die erfelijke ziekten, attesten, inentingen... en dan worden deze soms vervalst enzo? Wat een gedoe allemaal! Niet normaal dat er zo een mensen bestaan die met zo een dingen hun geld verdienen...
P,L&F: Die lijst ben ik inderdaad al eens tegengekomen. Ik zal deze goed bewaren en raadplegen, dankje! Zo een stichting, wat houdt dat eigenlijk in/wat voor stichtingen zijn er allemaal? Daar had ik ook al aan gedacht maar vond niet meteen iets. "

Gaan jullie ook elke dag met de hond wandelen? Of is het alleen in de tuin?

honden page profiel Hannah & JuneHannah & June

honden foto van Hannah & June

Voordat jullie echt naar aangeboden honden gaan kijken zou ik eerst even duidelijk op een rijtje zetten wat jullie belangrijk vinden. Een actieve hond of juist wat minder, een eigenzinnige hond of een hond met veel will to please, een hond die los kan lopen of maakt dat voor jullie niet uit, welke grootte en vachttype hebben jullie voorkeur etc.

Ik snap dat het heel verleidelijk is om nu al naar aangeboden hondjes te kijken maar dan heb je ook de kans dat je verliefd wordt op een hondje dat eigenlijk qua eigenschappen niet helemaal bij jullie past. Dat kan zowel voor jullie als voor de hond in kwestie veel leed geven. 

 

Dus ik zou zeggen ga met elkaar om de tafel zitten met eventueel een rashondengids oid en ga kijken naar verschillende eigenschappen en wat voor jullie belangrijk is en ga aan de hand van die lijst kijken of jullie voor een herplaatser of een asielhond kiezen. 

 

Wat betreft de buitenlandse stichtingen, er is heel veel aanbod en er komen ook absoluut veel leuke honden vandaan maar hou er rekening mee dat deze honden wel een bepaalde achtergrond hebben, ook al zijn het nog pupjes. Mijn hond komt uit Griekenland en heeft daar 3 maanden op straat geleefd, ze heeft daarna in twee gastgezinnen gezeten en wij kregen haar toen ze bijna 1 jaar was. Ondanks dat 3 maanden als straathond leven misschien als een korte periode klinkt is dit wel de periode waarin de hond voor een groot deel gevormd wordt. Onze hond was doodsbang voor mensen en ondanks dat het inmiddels zo'n vier jaar later veel beter gaat, laat ze zich nog steeds niet door vreemden aanraken. Kortom houd er rekening mee dat er wat meer problematiek bij kan zitten, hier moet je bij een buitenlandse hond wel voor open staan...

 

Als je broodfok wilt vermijden is het belangrijk om via een rasvereniging een fokker te zoeken. Dan moeten jullie inderdaad wel een bepaald ras voor ogen hebben en vervolgens gaan zoeken naar een geschikte fokker. Het kan dan ook zo een jaar duren voordat je het pupje in huis hebt. Met de instelling ik wil snel een pupje in huis kom je vrijwel gegarandeerd bij broodfokkers terecht. Ze gebruiken zeer veel tactieken waardoor het misschien lijkt dat ze gewoon een keer een nestje hebben, terwijl er een heel netwerk van hondenhandel achter schuilgaat. 

Daarbij is het bij een hond belangrijk dat er testen gedaan zijn bij de ouderhond (hiermee wordt geen gezondheidsverklaring van de dierenarts bedoeld!). Deze testen bestaan bijvoorbeeld uit röntgenfoto's DNA testen enz. deze moet je altijd in kunnen zien als je hiernaar vraagt. Waarschijnlijk zou een goede fokker hier zelf trots mee komen en hoef je er niet eens om te vragen.

 

Heel goed dus dat je goed vooronderzoek wilt doen, dat is helaas in de hondenwereld ook echt noodzakelijk als je een gezond hondje wilt en geen slechte praktijken wilt steunen.

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Het is inderdaad ook wel heel belangrijk om te weten wat je in een hond zoekt. Zeker als je op zoek gaat naar pups, want die zijn altijd schattig en leuk. hp-shiny

En wat minstens net zo belangrijk is, wat kunnen jullie een hond bieden? Hoeveel beweging krijgt de hond dagelijks? Kunnen jullie consequent zijn? etc. 

 

Pups in een asiel kunnen inderdaad ook angsten overhouden van hun verleden, ook al zijn ze zo jong.  De bangste hond in het Spaanse asiel waar ik stage liep zat er al 5 jaar en is binnen gekomen als pup. (Inmiddels wel geadopteerd en doet het tegen mij verwachtingen in heel goed. Dus ook met extreem bange honden kan het uiteindelijk goed komen)

 

Gelukkig zijn heel veel honden niet bang en ongecompliceerd. Er zijn verschillende pups in Nederland ter adoptie, dan kun je ze bezoeken en weet je ook of het klikt met de hond en of ze niet bang is bijvoorbeeld. 

 

Bijvoorbeeld: 

Karel

kimo

Pam  (oh dit is echt mijn type hp-heart)

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

" Gaan jullie ook elke dag met de hond wandelen? Of is het alleen in de tuin? "

We kunnen zeker elke dag met de hond gaan wandelen, dat is geen probleem!

We hebben ondertussen besloten dat we liefst bij een goede fokker een hond halen, daarvan zijn we dan zeker dat deze gesocialiseerd is en gezond etc.

We zijn nu heel veel opzoekwerk aan het doen over verschillende hondenrassen. Dankjewel iedereen voor de hulp, heel nuttig!

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Je kunt hier altijd vragen blijven stellen over rassen, fokkers etc

 

Er zijn op dit forum veel forumleden met gedegen kennis over rashonden.

honden foto van Het Gouden Duo & Baasje

Succes in de zoektocht naar een pup! :) Als je vragen hebt in jullie zoektocht, stel ze hier gerust. Er zijn hier een hoop mensen die ervaring hebben met het aanschaffen van een rashond bij een goede fokker of zelf fokken.

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

We zijn aan het denken aan een Australische herder, denken jullie dat dit een oke idee is? We hebben een vrij grote tuin, zeer veel tijd, bereid om echt ons best te doen! Zo nee, wat voor ras raden jullie wel aan? We willen graag een middelgrote tot grote hond :)

honden page profiel KlaraKlara

Hoi Silke. Ik heb twee Australische herders. Of het voor jullie gezin een goed idee is hangt af van wat je in een hond zoekt. Aussies hebben uitdaging, een goede balans tussen werken en rust en een hele consequente baas nodig. Het zijn hele slimme en hele actieve honden die snel leren. Ook dingen die je liever niet wilt. Ze vinden wandelen of een tuin echt niet genoeg en willen graag sporten. Persoonlijk vind ik het geen handige eerste hond omdat wat ervaring met een hond opvoeden wel nodig is.  Anders nemen ze best snel een loopje met je. Ik zie best veel mensen worstelen met hun  aussie en dat is zo zonde. Want als je ze snapt is het een heerlijl ras. Een goede fokker kan he daat meer over vertellen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" We zijn aan het denken aan een Australische herder, denken jullie dat dit een oke idee is? We hebben een vrij grote tuin, zeer veel tijd, bereid om echt ons best te doen! Zo nee, wat voor ras raden jullie wel aan? We willen graag een middelgrote tot grote hond :-) "

Wat goed dat je eerst hier komt om informatie te verzamelen hp-thumbsup.

 

Die grote tuin daar gaat het niet om. Genoeg mensen die een hond op een flat hebben en er veel meer mee doen dan de mensen die een hond in een grote tuin hebben.

Ik denk dat in veel gevallen de hond op de flat nog wel eens gelukkiger kan wezen dan de hond met de grote tuin. Die komt vaak niet verder dan de tuin.

 

Van belang is dat je de hond voldoende beweging en voldoende geestelijke uitdaging geeft.

In het begin is dat aftasten. Wat vind de hond leuk om te doen, waar ligt zijn interesse? Dat is vaak hetgeen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. De meeste honden zijn dan ook in hun element als ze datgene mogen uitvoeren.

Maar natuurlijk zijn er ook tal van andere activiteiten die je samen kunt ondernemen.

 

Ga je voor de Aussie om z'n uiterlijk of voor z'n karakter en werklust? 

Heb je op de pagina van de ascn over het ras gelezen?

honden page profiel Franciska & Luna! Franciska & Luna!

honden foto van Franciska & Luna!

Puppies in het asiel zijn wel te vinden hoor... Huellas Puertolano in Spanje zit vol bijvoorbeeld en heeft regelmatig een ''vracht'' die naar Nederland komt, waar de nieuwe baasjes ze in Limburg kunnen ophalen.

https://www.facebook.com/Huellas-Puertollano-749904031700046/?ref=br_rs

Wij hebben hier toevallig zelf onze Spaanse heer weg, wat overigens meer een soort ''gift'' is geworden omdat iemand anoniem de adoptiekosten heeft betaald voor ons inc. transport. Exmon zijn verhaal  is vorig jaar namelijk viraal gegaan. Zwart is taboe in Spanje, epilepsie is helemaal niet gewenst en als je niet raszuiver bent, zijn je kansen verkeken daar. Dus natuurlijk moesten wij voor hem gaan haha. Los van dat... Puppies vanuit een asiel is altijd wel met een paar dingen; je weet niet waar zo'n puppy vandaan komt, je weet niet hoe het genetisch zit, je weet niet hoe de karakteristieken van de ouders waren en als je bv. uit Spanje gaat halen, moet je er rekening mee houden dat je hier veelal te maken hebt met mixen van Galgo's, Podenco's, Spaanse Waterhonden, Spaanse Hedershonden en Shar Pei's... Onze Shar Pei mix is typisch Shar Pei; enorm loyaal maar totaal niét sociaal naar honden buiten huis (met onze twee teven in huis gaat het prima), het zijn immers Chinese waakhonden die ook specifiek waren gefokt voor de vechtsport. Dus daar hebben wij op voorhand al rekening mee gehouden, Exmon zal dus nooit gezellig loslopen buitenhuis en ook niet spelen met andere honden. Hij grijpt ze simpelweg omdat hij ze niet in de buurt moet hebben... (en ja, ik baal enorm als iemand zijn hond weer eens niet aangelijnd heeft terwijl we aanlijnplicht hebben).

honden page profiel Silke QuintensSilke Quintens

" Wat goed dat je eerst hier komt om informatie te verzamelen .
 
Die grote tuin daar gaat het niet om. Genoeg mensen die een hond op een flat hebben en er veel meer mee doen dan de mensen die een hond in een grote tuin hebben.
Ik denk dat in veel gevallen de hond op de flat nog wel eens gelukkiger kan wezen dan de hond met de grote tuin. Die komt vaak niet verder dan de tuin.
 
Van belang is dat je de hond voldoende beweging en voldoende geestelijke uitdaging geeft.
In het begin is dat aftasten. Wat vind de hond leuk om te doen, waar ligt zijn interesse? Dat is vaak hetgeen waar ze oorspronkelijk voor gefokt zijn. De meeste honden zijn dan ook in hun element als ze datgene mogen uitvoeren.
Maar natuurlijk zijn er ook tal van andere activiteiten die je samen kunt ondernemen.
 
Ga je voor de Aussie om z'n uiterlijk of voor z'n karakter en werklust? 
Heb je op de pagina van de ascn over het ras gelezen? "

Dankjewel voor het advies! Buiten in de tuin lopen is zeker niet de enige beweging die we hem gaan geven hoor :) We kunnen zeker elke dag meerdere uren bezig zijn met de hond, wandelen, spelen... Wat voor dingen moet je zeker ook doen met een Aussie? Buiten natuurlijk naar de hondenschool gaan, spelen, wandelen etc. Wat voor ‘werk’ bedoel je precies? (Dit heb ik vaak gelezen maar ik neem aan dat hier niet persé schapen drijven mee bedoeld wordt)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dankjewel voor het advies! Buiten in de tuin lopen is zeker niet de enige beweging die we hem gaan geven hoor :-) We kunnen zeker elke dag meerdere uren bezig zijn met de hond, wandelen, spelen... Wat voor dingen moet je zeker ook doen met een Aussie? Buiten natuurlijk naar de hondenschool gaan, spelen, wandelen etc. Wat voor ‘werk’ bedoel je precies? (Dit heb ik vaak gelezen maar ik neem aan dat hier niet persé schapen drijven mee bedoeld wordt) "

Je kan inderdaad gaan denken aan cursussen schapendrijven, maar ook agility, hoopers en andere hondensporten. 

Ze werken graag voor hun baas, het zou dus erg jammer zijn om daar niet wat mee te doen.

honden page profiel KlaraKlara

Bij werk moet je niet zozeer aan beweging denken. Mijn aussies vinden wandelen  heerlijk maar denk niet dat ze daar echt moe van worden. Doe ik speuren of behendigheid  met  dan zijn ze rustig.  Als je niet precies weet wat een werkhond is zou ik echt afraden om ervoor te gaan. Dat mentaal bezig houden moet je echt leuk vinden. Ik zou je ook echt aanraden om informatie over dit ras bij een fokker te halen en niet via een forum. Ik zie zo vaak aussies herplaatst worden omdat ze karaktereigenschappen hebben die gewoon bij het ras horen en prima om te buigen zijn.

honden page profiel KlaraKlara

Bij werk moet je niet zozeer aan beweging denken. Mijn aussies vinden wandelen  heerlijk maar denk niet dat ze daar echt moe van worden. Doe ik speuren of behendigheid  met  dan zijn ze rustig.  Als je niet precies weet wat een werkhond is zou ik echt afraden om ervoor te gaan. Dat mentaal bezig houden moet je echt leuk vinden. Ik zou je ook echt aanraden om informatie over dit ras bij een fokker te halen en niet via een forum. Ik zie zo vaak aussies herplaatst worden omdat ze karaktereigenschappen hebben die gewoon bij het ras horen en prima om te buigen zijn.

Volgende forumvraag: Gezocht: golden retriever pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^