Leishmania

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel chantalchantal

Beste, graag wil ik ons even voorstellen. Ik ben Chantal en de trotse eigenaar van twee hondjes die beide geadopteerd zijn uit Spanje. Stella is 2jaar en Fons 1jaar.

Stella is mijn zorgenkindje, zij heeft namelijk LM. We weten dit sinds juni. Er was reeds een vermoeden maar een jaar terug testte ze negatief. Toen waren het vooral de bultjes op haar oren die een belletje deden rinkelen. Er werd toen ook een biopt genomen van die bultjes maar dat deze voor 100% veroorzaakt werden door LM konden ze niet met zekerheid zeggen. Nu in juni had ze in de liesplooien een rood huidletsel en dacht ik dat dit werd veroorzaakt door het warme weer.

De dierenarts (ondertussen een andere) heeft door te horen dat ze uit Spanje kwam alert gereageerd en de bloedtest nogmaals gedaan, en inderdaad positief op LM en een titer van 12.300.

We zijn direct gestart met de Allopurinol en 2weken later volgde een kuur met Glucantime. Bij de eerste bloedcontrole was haar titer idem gebleven maar bij de tweede controle was de titer gezakt naar 3200. Grote opluchting natuurlijk en gewoon even verder behandelen met de Allopurinol. Lang heeft het positieve nieuws niet geduurd want een maand geleden bezeerde ze zich aan haar achterpoot. Eerst getracht dit op te lossen met een ontstekingsremmer/pijnstiller maar dit bracht geen verbetering. Foto's nemen werd dus noodzakelijk, wat ook inhield dat ze onder sedatie moest en heel wat stress te verwerken had. Stella is heel stressgevoelig, bang en schuchter.

Dit alles had natuurlijk een uitwerking op de LM, titer 6400 + gescheurde kruisband van de knie + operatie nodig. De operatie staat gepland voor volgende week donderdag. De operatie is noodzakelijk en zal een lang herstel in beslag nemen maar de LM baart me de meeste zorgen.                            Terug onder narcose + de stress krijgt hij vrij spel.

Op het forum heb ik gelezen over de werking van Domperidone en ik ga dit ook bespreken met mijn dierenarts.                                                             Zijn er nog soms mensen met die in deze situatie verkeren of verkeerden?    Enige ervaringen van honden met LM die een operatie ondergingen/narcose?Alle reacties zijn welkom.

Grtn                                                                                               Chantal

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 2 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Ik heb geen ervaring maar ik kan me je onzekerheid ontzettend goed voorstellen

Als je er nog geen lid van bent, zou ik me bij deze facebook groep melden en je vragen voorleggen

Mijn Hond Heeft Leishmania. Wat Nu?

Hier zit ontzettend veel ervaring en kennis met alle mogelijke problemen en oplossingen qua Leishmania

 

Heel veel sterkte en succes met je pechvogel

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

och wat een toestand voor Stella en jullie

 

Wat enorm balen dat er juist nu een operatie nodig is

 

Ik zou me wb haar gezondheid, vooral richten op het zo sterk mogelijk houden, of liever gezegd weer opbouwen van haar afweer. Dus als basis uiteraard een goede voeding die alle nodige stoffen bevat die ze nodig heeft en evt. supplementen. Ook acupunctuur kan helpen.

 

Voor de LM zou je ook aan Neem kunnen denken en je er in  verdiepen, het is bewezen effectief. Voor de huidproblemen een goede biologische neem olie, voor inwendig biologisch neem poeder.

 

Ik denk dat je daarvoor een holistisch dierenarts zou moeten inschakelen, het best een die ervaring heeft of zich goed verdiept heeft in LM.

 

 

 

honden page profiel Mila en de hondjes Kaylo & Tika Mila en de hondjes Kaylo & Tika 1 doggies

honden foto van Mila en de hondjes Kaylo & Tika

Jeetje wat balen zeg!

 

Ik zou inderdaad je vraag even stellen in de FB groep die Ina voorstelde. Daar zitten ontzettend veel mensen met ervaring en ook deskundige, die hebben mij met Kaylo ook ontzettend geholpen.

 

Een van de belangrijkste dingen bij leishmania is inderdaad om haar immuunsysteem zo goed mogelijk te houden. Voorzichtig met NSAID'S omdat die de nieren belasten en de leish + medicatie dat dus ook doen.. Ik zou ook in ieder geval halfjaarlijkse controles doen.

honden page profiel chantalchantal

Hallo iedereen, eerst en vooral bedankt voor jullie reacties. Momenteel ben ik nog niet actief op FB, misschien is de moment nu wel aangebroken.

Ik probeer haar afweersysteem zo goed mogelijk op peil te houden. Haar voeding is van Edgard&Cooper en sinds de start van de Allo geef ik haar ook Echinaforce en Solidago. Haar algemene bloedwaarden blijven wel in orde. Voorlopig zijn er ook geen letsels of dergelijke te zien, ik merk het vooral aan haar gedrag.

Tijdens een opstoot/stijging van de LM is ze bang van alles. Het lawaai van het nemen van een kookpot, de stofzuiger,.... Alle alledaagse dingen zorgen voor stress en schrik. En wanneer de titer aan het dalen was zag ik mijn gekke Stellemie terug opfleuren en zelfvertrouwen krijgen.

Ik hou er sowieso de moed in en hou jullie op de hoogte.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Wat sneu dat je adoptie hondje Leishmania heeft.

 

Had de organisatie/stichting getest op LM en zo ja, welke testen zijn er gedaan? Er wordt bij de buitenlandse hondenorganisaties niet met meerdere testen gewerkt; men kan dan zeggen dat de hond geen LM heeft, maar dit kan alsnog op het moment van adoptie wel aanwezig zijn. LM kan zelfs binnen 7 jaar alsnog de kop op steken.

 

citaat

De diagnose is nogal een lastig vanwege de verschillende uitingsvormen. Daarnaast bestaan er meerdere testen voor Leishmaniose die op verschillende momenten of gecombineerd kunnen worden toegepast. Wordt er negatief getest maar blijven de klachten dan is het aan te raden nog eens te testen.

 

PCR; (Polymerase Chain Reaction) spoort DNA-ketens van de parasiet op. Een hond die drager is maar niet ziek, kan zo ontdekt worden omdat de PCR-test redelijk zeker kan vaststellen of de hond positief of negatief is. (Voor verdachte honden zónder symptomen).

 

IFI; (Immuno Fluorescentie afweerstoffentest) is een nuttige test.Deze test geeft de hoeveelheid afweerstoffen tegen de parasiet aan. (Voor honden met één of meerdere symptomen aangeraden)

 

ELISA; Deze test biedt een betrouwbaarheid van 80-100%, maar kan in de vroege fase van de ziekte vals negatieve uitslagen geven. Bij twijfel: na een aantal weken hertesten.

 

DAT; (Direct Agglutination Test) is een test op antilichamen in het bloed en kan - net als de Elisa - in een beginstadium vals negatieve uitslagen geven.

 

bron https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose

 

Heel vervelend dat je hondje met LM geopereerd moet worden aan een kruisband.

 

Forumlid Ria heeft een hondje uit Spanje met ernstige LM; ik zal haar vragen om hier te reageren.

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

Chantal,mijn hondje Jessy heeft LM.

Ik ben lid van deze fb site.

Van de leden waaronder ook dierenartsen,krijg je heel veel hulp .

https://www.facebook.com/groups/754416564663820/

 

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Chantal,

 

Misschien heb je iets aan de informatie in de volgende 2 topics over Leishmania

 

http://www.hondenpage.com/hondenforum/130739/1/leishmania.php

 

http://www.hondenpage.com/hondenforum/206323/leishmania-info-.php

 

 

honden page profiel chantalchantal

Hallo iedereen,

even een updaten. Het verzoek om lid te worden op de Fb groep is nog steeds hangend (of ik heb iets verkeerd gedaan, eigenlijk ben ik wel een leek in dit soort dingen). Maar alles voor het goede doel natuurlijk. Met Stella loopt het niet zo goed, de dierenarts had de Allo iets verhoogd doordat de titer terug gestegen was en de operatie eraan komt. Vorige week heb ik de operatie moeten uitstellen omdat ze dag ervoor gans de dag had overgegeven en de dierenarts na bespreking met de specialist het risico op complicaties niet wou nemen. De volgende dagen heeft ze niet meer overgegeven en werd de operatie gepland voor nu woensdag. Het overgeven is echter gisteren en vandaag terug van de partij. Na bespreking wordt haar gewone dosis Allo terug gegeven, doch geeft ze nog steeds over. We kunnen ook niet anders denken dat het van de verhoogde Allo komt.

Deze middag ga ik terug op consultatie voor een klinisch onderzoek. Mogelijks wordt de operatie terug een week uitgesteld ofwel gaat ze door op eigen risico. Ik weet dat opereren/verdoven met een onstabiele Leish helemaal niet optimaal is maar de operatie is noodzakelijk en een andere oplossing is er niet.

De vragen spoken als orkanen door mijn hoofd, allemaal vragen waarop geen kant en klaar antwoord kan gegeven worden, enkel maar onzekerheden.

Grtn Chantal

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

De Leishmania zet alles op zijn kop; zelfs een geplande operatie. Het regelmatig overgeven tast haar algehele conditie en gezondheid aan. Loopt Stella slecht door de gescheurde kruisband?

 

Veel sterkte ook met het op het juiste moment laten uitvoeren van de operatie. Dat is een moeilijk dilemma in verband met de onvoorspelbare symptomen van LM.

honden page profiel RiaRia 3 doggies

honden foto van Ria

Chantal,je moet op die fb site op;lid worden;met je pijltje drukken.

is zo belangrijk dat jij met je vragen daar terecht kunt.

Zij weten precies welke ondersteunende supplementen jij voor de narcose kunt inzetten en welke supplementen daarna om te ontgiften.

Lukt het je niet om lid te worden stuur mij dan even een privé bericht.

Dit alles is niet niks waar jij nu voor staat.

 

honden page profiel chantalchantal

Stella loopt heel moeilijk voor de moment, mocht het allemaal wat minder zijn dan zouden we inderdaad nog kunnen afwachten. Het betreft haar rechterachterpoot die ze nu in dit stadium helemaal optrekt en dus op drie poten loopt. Het ziet natuurlijk ook zo zielig en je merkt dat ze het lastig heeft om te stappen. Rechtkomen uit slaappositie is helemaal uit de boze en dan lukt het haar soms niet om recht te komen op drie poten.

Zoals je kan lezen heb ik niet veel opties openstaan

honden page profiel chantalchantal

Daarnet lid geworden van de FB die me werd aangeraden, ik had een beheerder gecontacteerd en werd direct toegelaten. Bedankt voor jullie steun.

Volgende forumvraag: open gehemelte
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^