Opspringende en opdringerige Aussie.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

Hallo allemaal,

 

Wij hebben een hele lieve Aussie van nu ruim 1,5 jaar. 

 

Hij is echt ontzettend lief, maar heeft 1 vervelende eigenschap.

 

Dit is dat hij nog steeds tot het gezicht springt bij onze visite of bij mensen in het bos tijdens het spelen met andere honden. Wij hebben al verschillende dingen geprobeerd zoals, privé les op onze hondenschool, zijn nu bezig met homeopatische middelen en gaan in november een cursus reactieve hond volgen. Tijdens de visite raakt hij zo super enthousiast en blij dat hij dus naar het gezicht springt. Hoe wij dit ook aanpakken, hij stopt niet. De visite weet het natuurlijk allemaal van hem, maar zijn slecht in het duidelijk “nee” zeggen naar de hond toe. Het komt allemaal niet bij onze hond aan. Hij is zeg maar gewoon niet bereikbaar op deze momenten voor correcties. 

 

Ook springt hij dan constant bij de visite op de bank en haalt werkelijk alles uit de kast om aandacht te krijgen. En als iets niet werkt verzint hij wel weer iets anders bijv, met speeltjes aan komen. Nu doen wij hem vaak maar op de gang, ook voor zijn eigen rust. Hij pakt namelijk geen enkel moment rust en blijft in de weer. Als hij wel even rustig lijkt en de visite hem dan willen aanhalen, begint alles weer opnieuw. Als de visite weg is, is hij kapot.

 

Bij mensen in het bos doet hij dit dus ook, wij laten hem natuurlijk niet zijn gang gaan en op iedereen afstormen. Dit doet hij sowieso niet, als wij een “naast” geven doet hij dit hartstikke braaf. Hondeneigenaren die wij kennen weten deze eigenschap ook van hem en dan laten wij hem wel met de honden spelen. Wij waarschuwen bij nieuwe mensen altijd eerst. En als ze zeggen geeft niks, laat maar spelen, dan doen wij dit. Onze hond moet immers ook lekker hond kunnen zijn en spelen.

 

Op behendigheid doet hij het op zich goed, dit is wisselend. Hier mag hij ook graag naar de lerares stuigen en springen. Gelukkig weet zij wel hoe ze onze hond moet aanpakken. 

 

Bij kleine kinderen springt hij gelukkig niet! Wel likt hij mensen heel graag in het gezicht, ook bij kinderen. 

 

Bij ons thuis is het een heerlijke rustige hond en zou je niet zeggen dat hij zo is. Ook in het bos luistert hij gewoon heel goed en lijkt hij op het eerste oog een “stabiele” hond.

 

Aussie eigenaren die wij hebben gesproken zeggen: laten castreren, daar worden ze een stuk rustiger van. En dat het springerige er dan ook afgaat.  

 

Graag wil ik de ervaringen van andere Aussie eigenaren horen.

 

Wij hebben ons uiteraard wel verdiept in het ras en weten dat ze geboren worden met springveren. Maar bij onze hond is het wel heel heftig en gewoon heel jammer dat hij hierin niet te corrigeren valt. Ook dat zijn koppie dan zo vol zit met alle prikkels, is zo sneu voor hem zelf. 

 

Alvast bedankt!

 

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Een lekkere stuiterbal dus!

Leuk dat je naar Karen gaat, ik ben vorig jaar geweest en toch weer wat handvatten gekregen voor onze reactieve aussie.

 

Ik weet natuurlijk niet wat jullie allemaal al hebben gedaan/geprobeerd en vooral consequent hebben volgehouden maar het lijkt erop dat de hond gewoon niet weet wat er van hem verwacht word op het moment dat er visite is en waarschijnlijk zal de visite hem ook steeds weer belonen voor zijn gedrag.

En geweldige oefening die je ook gaat leren bij Karen is de "uit" oefening waarbij je de hond door impulse controle leert te ontspannen in allerlei situaties.

Visite is natuurlijk heel leuk en spannend, je kan er voor nu voor gaan kiezen de hond aan te lijnen en bij je te houden zodat hij gewoon niet naar de visite kan, of zet je voet op de lijn zodat hij niet kan opspringen (zo ga je hem ook bij Karen leren)

Iedereen negeert de hond ook gewoon...............vind de visite echt heel moeilijk.

Dan ga je bedenken wat je wel wilt wat je hond doet als er visite is, bv rustig begroeten met je kont op de grond of gewoon 4 pootjes op de grond of toch liever op zijn plek.

Als je weet voor jezelf welk gedrag je wilt zien ga je dit gedrag trainen met je hond.

Zeer waarschijnlijk is het commando "laag" al heel vaak gebruikt en kan zelfs al zo zijn dat dat commando voor de hond nu "hoog" betekend.

Je zou dus een ander commando kunnen aanleren door gebruik te maken van bv een krukje, je leert dan op commando "pootjes up" en "pootjes down" 

 

Het is dus echt belangrijk om te weten welk gedrag je wel wilt zien en dat gedrag ga je dus trainen en belonen en vooral heel consequent in zijn.

 

Daarnaast geef je aan dat zijn koppie zo snel vol zit van alle prikkels, krijgt hij wel genoeg rust, is er wel een juiste balans voor hem van actief zijn en rust krijgen en nemen.

Zijn er wel duidelijke regels voor hem zodat hij weet waar hij aan toe is?

 

Mijn aussie is ook zeer snel overprikkeld en sinds wij ook via de BAT methode trainen en leven heeft hem dat zoveel meer rust gegeven omdat we nu eindelijk die juiste balans gevonden hebben.

 

 

honden page profiel RosanjaRosanja 2 doggies

honden foto van Rosanja

Ik heb de vorige reactie niet gelezen, sorry daarvoor!

 

Maar je hebt het nu over mijn hond, joy. Dat is een kruising aussie met golden. Ze is nu 2,5 en nu ruim een jaar geleden gesteriliseerd. En ze is nogsteeds zo. Ook ik heb geen idee wat ik nog uit de kast moet halen om het te stoppen. Het is nu zo erg dat ze speels begint te grommen als ze geen aandacht krijgt waar sommige toch schrik van krijgt. Helaas is dat aangemoedigd door een familielid (oh wat grappig, ga je nu zo aandacht vragen *met hoog piep stem*) dus nu ligt ze te grommen en kruipt naar de visite. Iedereen negeert haar en toch leert ze het gewoon niet af. Nu roep ik haar bij me buiten en mag ze niet meer naar mensen van me. Mocht ze tijdens het spelen wel naar mensen gaan, gaat ze of aan de riem of we lopen verder (ligt aan hoe enthausiast ze nog is, na een uur lopen luistert ze beter dan net de auto uit). Helaas heb ik het gewoon geaccepteert omdat ik vrijwel alles geprobeert heb en ze blijft springen. Ook gezicht en handen likken blijft erin. Ze springt idd ook niet naar kinderen, gelukkig.

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

Een stuiterbal is het zeker op die momenten. 

Ik ben ook erg benieuwd naar de cursus dag bij Karen. 

 

Bij de privé lessen op de hondenschool kregen we “non speak” policy, geen nee, geen uh, geen foei, etc. We moesten hem compleet negeren en op momenten dat hij de aandacht van de visite afwendde een voertje naar hem gooien. Dit hebben we niet lang vol gehouden, omdat hij zich niet echt van de visite afwendt. En we eerlijk gezegd ook rustig met de visite willen praten, zonder de hele tijd met de hond bezig te zijn. Dan snap ik wel dat dit eerst nodig is om uiteindelijk resultaat te gaan zien. 

Het commando plaats mochten we ook gebruiken. Dit is dan zijn kleed in de kamer en moest hij de eerste prikkels verwerken. Dit werkte wel heel goed, wel moet ik voertjes blijven gooien als beloning. Anders is hij zo weer van zijn kleed af. 

 

Per visite is het verschillend hoe hij tekeer gaat. Visite van mijn familie zijn allemaal honden mensen en dit merkt onze hond direct. Bij visite van mijn vriends familie is hij veel rustiger, dit zijn totaal geen honden of überhaupt dieren mensen. 

Vooral bij mijn vader is hij heel springerig. Ik wijt dit aan dat mijn vader als pup hem altijd liet opspringen en hem hierin inderdaad ontzettend beloonde door onze hond enthousiast terug te begroeten. Hij vond het leuk dat onze hond zo blij was om hem te zien. Wij waren hier absoluut niet blij mee en hebben dit vaak duidelijk gemaakt, maarja niet luisteren hè. Dus op een gegeven moment onze hond maar niet meer mee als we naar mijn ouders gingen. Nu is gelukkig het lichtje wel gaan branden bij hem, nu ze zelf een wat moeilijkere puber hond hebben en onze hond inmiddels 25 kg is. Maarja, het kwaad is al geschiet en het gedrag stopt niet bij mijn vader. 

 

Het aanlijnen is ons inderdaad al vaker verteld. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit lastig zal gaan vinden. Omdat je dan weer constant met het gedrag van je hond bezig bent en omdat ik het ook ergens “zielig” vind voor hem. Maar het is absoluut wel iets wat we moeten gaan toepassen. Dit kan zo ook niet meer. 

 

Voor nu de manier van begroeten die ik van hem zou willen is op zijn plek, omdat met de kont op de grond voor hem nu nog veel te moeilijk is met de visites. Dit lukt hem gewoon echt nog niet. Dan moeten we eerst meer rust creëren voor hem. 

 

Dat krukje, moet dat een hoge kruk zijn of mag het een lage “opstap” krukje zijn? Een lage opstap krukje is het enige wat we nu hebben staan. 

 

Naar mijn idee is er echt wel genoeg balans in rust en actief zijn. En hebben we ook vanaf pup af aan regels wat we wel en niet willen van hem. Bij ons in huis is het echt een heerlijke, rustige hond die na wandelingen lekker gaat liggen slapen. Ook in het bos weet hij precies wat er van hem verwacht word en loopt hij overal los en stopt uit zichzelf bij elke oversteek. Puur en alleen met binnenkomst van visite word zijn rust verstoord. 

 

Ik hoop gewoon zo dat we wat met hem kunnen op de reactieve cursus  en dit thuis ook goed kunnen toepassen. 

honden page profiel BiancaBianca

honden foto van Bianca

Dit heb ik inderdaad ook Rosanja, ik heb geen idee wat ik nog kan doen om hem dit af te leren. 

Daarom gaan we nu ook naar de cursus dag bij Karen Mulders. Ze heeft zelf een roedel Aussies en ik weet zeker dat ze alle soorten Aussies wel gezien zal hebben. Wel ben ik bang dat onze hond ook voor haar een heftig geval is. Ik ken meerdere Aussies, maar niet zoals onze eigen aussie. 

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ik denk dat je al moet gaan werken met "nep" visite, klinkt een beetje raar maar als je echt visite krijgt heb je inderdaad weinig tot geen tijd om je hond te trainen.

Je moet dus om te trainen een situatie gaan creëren zodat je 100% met je hond bezig kunt zijn.

Het kleed kun je ook in combi met de lijn gebruiken zodat je zelf je handen ook vrij hebt, geef hem bv als je echte visite krijg ook eens een lekkere kluif of een goed gevulde kong waar hij mee bezig kan zijn.

 

Tja familie............hier hetzelfde verhaal met mijn vader.....opa is alles daar mag je bij op schoot daar krijg je snaai van kortom je allergrootste vriend aller tijden.

Hier heb ik hem duidelijk gemaakt dat als je er eenmaal aan begint dit gedrag blijft blijft ook als je een zwarte of mooie witte schone broek aan hebt enz. Mijn vader heeft besloten het prima te vinden en hij is dan ook de enige waarbij m'n aussie helemaal gek word. 

Ik vind het prima, zijn ding en m'n vaders "probleem" 

 

Krukje kan gewoon zo'n ikea krukje zijn en dan als hij pootjes op kan dan kun je overal die commando's op oefenen.

 

Volgende forumvraag: Impact vakantie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^