Lhasa apso

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dag, heeft er iemand een lhasa apso, of hier ervaring mee. Kan je mij dan meer vertellen over het karakter. Ik zie zoveel verschillende verhalen op internet. Van dominant tot heel lief. Van eigenwijs tot leergierig. En hoe zit het met alleen zijn, omgang met andere honden of katten en konijnen. Ik hoop op veel reacties. Alvast dank.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Helemaal niemand? Wat jammer

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

het is erg rustig op het forum op dit moment.

ikzelf weet niets van dit ras..... Dus bij deze een upje voor je.

er komt vanzelf iemand langs die het wel weet

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Dank je wel, ik wacht ,,rustig,, af. Zal zo nu en dan nog eens vragen, dan blijf ik zichtbaar, mag dat?

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

ik vond dit klik

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Ik heb zelf een Havanezer, dus ik kan je niet een persoonlijke ervaring vertellen maar ik kan je wel het een en ander vertellen en dat ga ik ook doen. 

 

Wat sowieso belangrijk is, of je nou voor een Lhasa Apso gaat of toch voor een heel ander ras gaat; zorg er altijd voor dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke aandoeningen. (Bij de Lhasa Apso zag ik vooral dat ze testen op de ogen). Vraag naar de uitslagen (!) een fokker hoort je dat te laten zien. Blijf ver weg van fokkers die niet testen, in dit geval is het echt goedkoop is duurkoop. Als je een puppy wilt zou ik contact opnemen met de rasvereniging, daar zitten fokkers die weten wat ze doen en van 'hun' ras houden. Het kan zijn dat je dan op een wachtlijst komt, dus houd daar rekening mee. 

 

Je zegt dat je veel verhalen hoort en dat is op zich logisch, niet elke hond is hetzelfde. Wat de meeste mensen denken van kleine hondjes is dat het echte schoothondjes zijn, die amper tot niet hoeven te bewegen. Dit is totale onzin, kleine hondjes genieten net zo veel van lekker lopen, een sport (behendigheid, doggydance etc) en hersenwerk als een grotere hond. Een kleinere hond is gewoon sneller voldaan. Elke hond heeft beweging nodig, geef je ze dat niet, dan kunnen ze lastig worden. 

 

Verder, als je een goede fokker uitzoekt die zorgt voor een goede oudercombinatie (vriendelijke karaktertjes) en de pups socialiseert dan zal het hondje heel stabiel worden en vriendelijk. I.p.v. een slechte start, waarbij het hondje angstig zou kunnen worden. 

Lhasa Apso's zijn hele rustige, vriendelijke en knuffelhondjes die heel erg van hun gezin houden.

Je had het over 'dominant'. Ik hoop dat je weet dat er geen dominante en onderdanige honden zijn en dat die rangtheorie eigenlijk nergens op slaat? Zo niet, misschien dat je dan wat boeken zou kunnen lezen over hun lichaamstaal etc? Maar als we dit even vergeten, wat bedoel je met 'dominant' dan? Opdringerig en hyper of  echt agressief? 

 

Zover ik weet zijn het hele leergierige hondjes, zoals ik net al zei, bewegen, hersenwerk en trucjes leren vinden ze heel erg leuk! Dat eigenwijze zit er altijd wel in, bij de een wat meer en bij de ander wat minder. Soms hebben ze er gewoon even geen zin in en soms zien ze wat anders, zoals een kat of zo wat véél interessanter is. Geduld en lach, ze doen het niet expres om jou dan te pesten.

Met andere dieren moet worden aangeleerd. Het waren gezelschapshondjes en soms waakhondjes, dus veel jachtinstinct zal er niet inzitten. 

Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen? 

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik heb alleen ervaring met hun door het kapsalon.

Vind het leuke hondjes, soms wat koppig, maar niet overdreven.

Maar ikzelf vind het geen echte schoothondjes van karakter, integendeel, zijn wat stoerder.

het omgaan met andere honden of andere dieren is een kwestie van opvoeding, net als bij andere hondenrassen.

Veel vachtonderhoud nodig. De meeste die ik had/heb worden kort geschoren of geknipt.

Toch ook al veel erfelijke afwijkingen bij gezien (ogen, veel kromme poten) die toch wel ernstig zijn.

Ik zou hun daarom zeker alleen bij een fokker kopen met stamboom en testen, iemand die het ras goed kent.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Fijn! Reacties, dank jullie wel. Ilse, ja, dat was nou net mijn vraag, hoe , wat wordt bedoeld met dominant, wanneer, waarom. Ik ken de achterhaalde dominantietheorie, dus snap wat je bedoelt.  Luz, dan heb jij dus wel lhasa,s in handen gehad, dat is toch ook ervaring met dit hondje. Goed dat je dat zegt ogen en kromme poten. De ogen had ik over gelezen, de kromme poten ben ik ,,bang,, voor. Ook mijn bedoeling om de hond kort te houden, maar wordt de vacht bij dit ras dan dikker? En ja, als er eentje  komt, dan via een erkende fokker

Ehhh ilse, zijn havanezers echt zo hyper?

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Jaimie, ook bedankt voor het opzoekwerk.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Havanezers hyper, Neuhh, vrolijk, jazeker. 

Ze vinden het wel heel leuk om bij het gezins leven betrokken te worden en lekker te bewegen. Maar zoals een labrador hyper, absoluut niet hoor.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Fijn! Reacties, dank jullie wel. Ilse, ja, dat was nou net mijn vraag, hoe , wat wordt bedoeld met dominant, wanneer, waarom. Ik ken de achterhaalde dominantietheorie, dus snap wat je bedoelt.  

 Dan zou ik het maar even vergeten.  

honden page profiel Esther en IvorEsther en Ivor

honden foto van Esther en Ivor

Wij hebben een kruising Lhasa Apso. 

Boy is inmiddels 12 en een heerlijk hondje. Vanaf dag 1 gaat hij ervan uit dat hij lief is en dat als je boos op hem bent dat je dat niet meent. Hij is super met de kinderen. 

Loslopen is geen optie met meneer aangezien hij daarin een geheel eigen leven lijdt. Hij doet het liefste lekker wat hij zelf wil.

In huis is hij eigenlijk altijd vrij rustig geweest. Wel lekker spelen met ons of ons andere hondje, maar niet druk of blafferig. 

Wandelen vindt hij heerlijk, ook nu hij al op leeftijd is. Hij loopt nog rustig 1,5 uur mee. 

Leergierig is hij nooit geweest, maar de belangrijkste dingen wist hij vrij snel. Hij was vlot zindelijk en ook het alleen thuis blijven of het afblijven van het speelgoed van de kinderen is met wat training nooit een probleem geweest.

Voor de rest, daar ziet hij het nu niet van in. Dus doet hij dat ook niet. Dat geld dus ook voor het roepen om te komen. Hij is absoluut niet voergericht dus daarmee trainen was en is geen optie.

Wel moet ik erbij vermelden dat hij enorm lief is voor ons als gezin, maar dat de rest van de mensen niet interessant zijn. Wij worden altijd enthousiast begroet en geknuffeld, maar de rest wordt genegeerd. Zowel hier in huis als buiten.

Ook de meeste honden zijn niet interessant. Daarbij doet hij net alsof ze niet bestaan. Er zijn er maar een aantal die hij leuk vindt en die worden begroet. Maar spelen heeft hij eigenlijk altijd alleen met ons andere hondje gedaan en niet met honden buiten. 

Hij kan enorm goed met onze katten. Regelmatig wordt hij door hun gewassen en geknuffeld. Dit doet hij dan met veel liefde terug.

Hou wel rekening met veel vacht verzorging. Zowel door een trimmer, als tussen de beurten door. De vacht moet goed bijgehouden worden, anders krijgen ze nare klitten.

Ientje (Gast)

Even niet ingelogd, dank jullie wel. Dus niet loslopen, dat vind ik jammer. Weet je waarmee jullie hondje is gemixt Esther? Enne snurken lhasa,s  bij het ademhalen?

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ilse, ik vind de havanezer ook een leuke hond. Maar toen ik  2 keer de 130 blz op het hondenforum had gelezen, topic havanezer en andere bichonrassen, las ik over div. havanezers dat ze hyper en kefferig zijn. Vandaar mijn vraag en mijn schwitch naar de lhasa.

honden page profiel Esther en IvorEsther en Ivor

honden foto van Esther en Ivor

Boy is gekruist met een maltezer.

Hij snurkt niet tenzij hij op zijn rug ligt te slapen. En ik denk dat loslopen wel te leren is, maar boy is als herplaatser bij ons gekomen. En in de buurt waar we toen woonden was er weinig mogelijkheid om te oefenen. In het bos ging het altijd wel goed. Maar kan nu niet meer door zijn staar.

honden page profiel Ilse met haar schatjes: Binny & StoetelIlse met haar schatjes: Binny & Stoetel

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

" Ilse, ik vind de havanezer ook een leuke hond. Maar toen ik  2 keer de 130 blz op het hondenforum had gelezen, topic havanezer en andere bichonrassen, las ik over div. havanezers dat ze hyper en kefferig zijn. Vandaar mijn vraag en mijn schwitch naar de lhasa. "

 Mwhh Binny is wel een beetje blafferig ja, maar dat komt omdat ik het niet goed heb begeleid. Ik heb het maar een beetje gelaten maar als je er aandacht voor hebt kun je het denk ik wel afleren/ ombuigen. 

Een Lhasa Apso wordt ook gebruikt als waakhond, dus dat blafferige/klefferige kan dan ook ontstaan. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ik heb ook een havanezer.

Ze zijn wel vrolijker dan de Lhasa's vind ik (maar ik zie die Lhasa's natuurlijk alleen in het trimsalon en dat vinden veel honden nu eenmaal niet zo'n leuke plaats ;) )

Maar ik vind de rasechte Havietjes dus wel wat kefferig.

De haren van de Lhasa's worden niet dikker met het knippen maar ze tonen wat dikker omdat ze door het knippen gaan staan.

Snurken heb ik geen van beiden rassen al horen doen, ze hebben allebei een fatsoenlijke neus.

Denk ook dat een Havanezer met stamboom duurder is dan een Lhaso met stamboom. (ik raad je echt aan om altijd eentje met stamboom te kopen: er wordt met beide rassen flink gesjoemeld)

En alleen de honden met stamboom zullen het typisch ras eigen karakter hebben.

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

" Jaimie, ook bedankt voor het opzoekwerk. "

 graag gedaan

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

blaffen kan je bij de meeste rassen er meestal wek goed begeleiden hoor.

ik heb 2 beagles gehad en geen van beide waren blaffers.

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb een Bolognezer. 

Al die bichon hondjes lijken natuurlijk wel wat op elkaar.

De Bologezer is ook een erg leuk hondje, hoor.

Ze zijn redelijk zeldzaam en nooit populair geweest (omdat de Maltezer dat wel werd).

Het voordeel hiervan is dat ze niet doorgefokt zijn, en gezonde en authentieke hondjes zijn gebleven.

Mijn hondje wordt in juni al 16 en heeft nog nooit iets gemankeerd.

Het zijn sportieve, vrolijke, heel aanhankelijke hondjes.

Ze houden van wandelen, je kan uren met ze wandelen en daarin doen ze niet onder voor een grote hond. 

Je zou ze zelfs tekort doen, als je niet veel met ze zou doen.

Wel redelijk eenkennig, het baasje, daar draait zijn wereld om, dat is het middelpunt van zijn leven.

Ze zijn wel sociaal naar andere mensen en dieren, maar het baasje blijft toch de grote nr 1.

Mijn hondje loopt altijd los, hij houdt je altijd in het oog.

 

 

 

honden page profiel RenateRenate

Een kennis van mij heeft een Lhasa Apso, van bij een broodfokker. Het is een heel éénkennig hondje, wil niets te maken hebben met vreemden die in huis komen. Met de andere hond gaat het heel goed, met vreemde honden ook weer niet. Maar dat kan natuurlijk allemaal aan de socialisatie liggen, ik weet niet wat er met het hondje als pup gedaan is.
Dit hondje loopt wel los in het bos als ik ze tegenkom. Hij heeft geen interesse in mijn honden.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ja Renate, je kan het karakter van een broodfok-hondje nooit vergelijken met een hond die van een fatsoenlijke fokker komt en een goede socialisatie heeft gekregen.

Die broodfok-beestjes krijgen al een hoger stress niveau en een knak in hun vertrouwen voor ze geboren worden, in de buik van hun moeder.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een broodfok hondje is meestal ook niet raszuiver.

Ze lijken op een ras, maar ze zijn het niet.

honden page profiel RenateRenate

" Ja Renate, je kan het karakter van een broodfok-hondje nooit vergelijken met een hond die van een fatsoenlijke fokker komt en een goede socialisatie heeft gekregen.

Die broodfok-beestjes krijgen al een hoger stress niveau en een knak in hun vertrouwen voor ze geboren worden, in de buik van hun moeder. "

 



Ja, ik weet het, maar die kennis kocht daar tegen beter weten in toch zo'n pup. ;-)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

ientje,

 

Zelf heb ik geen ervaring met dit ras.

Op de site van de Raad van Beheer staat de officiële karakteromschrijving:

citaat

Zelfbewust, eigenzinnig, waaks en terughoudend tegen vreemden, vrolijk en aanhankelijk in het gezin en verdraagzaam met kinderen, maar stelt wel zijn eigen grenzen

einde citaat

Bron: https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-9/lhasa-apso/

 

Er zijn 2 rasverenigingen. Beide hebben vreemd genoeg andere verplichte testen van de fokhonden. Bij de ene wordt de ECVO ogentest door een veterinaire oogarts verplicht gesteld. Bij de andere de test op luxatie van beide knieën (patella's).

 

Ik zou dan de voorkeur geven aan een pup van een fokker, die beide testen bij beide ouders doet.

 

Vraag naar de uitslagen op papier van de vader- en moederhond.

 

fokreglement Lhasa Apso Club 

https://www.lhasaapsoclub.nl/pdf/VFRLhasaApso-feb2016.pdf

 

honden page profiel *niet meer actief**niet meer actief*

" Ilse, ik vind de havanezer ook een leuke hond. Maar toen ik  2 keer de 130 blz op het hondenforum had gelezen, topic havanezer en andere bichonrassen, las ik over div. havanezers dat ze hyper en kefferig zijn. Vandaar mijn vraag en mijn schwitch naar de lhasa. "

 Ik heb een havanezer van 7,5 mnd oud. Hij is niet hyper, maar kan wel af en toe wel een beetje doordraaien, zal de leeftijd zijn, denk ik.  Maar hij is vrij vlot weer tot de orde te roepen. het is wel een fel rakkertje, weinig angst en behoorlijk lomp voor zo'n klein ventje. De onze is geen blaffer,  buiten blaft hij nooit, binnen alleen als er iemand aan de bel komt, of hij ruikt onraad. Maar ook bij de bel blaffen is hij direct stil zodra ik ook bij de voordeur sta, iets wat ik er bij onze boxer nooit heb uitgekregen, en die staan niet bekend als blaffers. Verder luistert hij best goed voor een puber, hij loopt los op veilige plekken, kan makkelijk een uur meesjouwen, meer doen we nog niet vanwege de leeftijd. Hij wil graag mee wandelen, maar is ook snel tevreden. Ik hoef niet dagelijks verplicht 2,5 uur te wandelen, omdat hij anders de tent afbreekt. Wel heeft hij een grote tuin tot zijn beschikking en hij is erg graag buiten. Regen, modder of viezigheid deert hem niet. Hij vind bijna elke hond leuk, en ook andere dieren zijn geen probleem. Schapen, paarden, varkens, hij is er als de kippen bij om te snuffelen.  

Het is een vrolijk gezellig ventje, gek met kinderen en buiten naar anderen wat gereserveerd. In huis is hij blij met visite, maar na 5 min. gaat hij op hun voeten liggen slapen en keert de rust weer terug. 

Na een boxer was dit even wennen, maar we gaan zijn karakter steeds meer waarderen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Ha, nu komt de discussie op gang, dank jullie wel, ga ik toch weer twijfelen over de havanezernof hetnleeuwhondje. Het leeuwhondje, ook leuk, maar haast niet aan te komen. En ja, ik ga naar een erkende fokker, voor wat voor ras dan ook. En vraag naar uitslagen, zeker weten. Al geeft dit ook niet alle garantie, toch zeker meer dan geen onderzoeken. Loesje, dat had ik ook gevonden een lhasa club, met drie fokkers, en de andere vereniging waar de lhasa ook bij hoort met meerdere fokkers. Bij een van deze fokkers ga ik binnenkort kijken. Kijken  naar het gedrag, of ze echt zo eenkennig en eigenwijs zijn.

Ik hoop nog meer reacties van lhasa mensen te krijgen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Sylvia, de bolognezer, nu wordt het nog moeilijker voor mij, lol, hoort ook in de groep gezelschapshonden, ik weet het. Maar wit...... ik vind witte honden nietmleuk,midioot natuurlijk. Heb dat met alle dieren, nooit een witte hamster, muis of cavia gehad en dat heel bewust. Toch een leuke hond, ga mij inlezen 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" Sylvia, de bolognezer, nu wordt het nog moeilijker voor mij, lol, hoort ook in de groep gezelschapshonden, ik weet het. Maar wit...... ik vind witte honden nietmleuk,midioot natuurlijk. Heb dat met alle dieren, nooit een witte hamster, muis of cavia gehad en dat heel bewust. Toch een leuke hond, ga mij inlezen  "

 

Ja dat maakt het wel moeilijker, een Bolognezer is er alleen maar in het wit. 

Maar je komt er vast wel uit, want je bent je zo goed aan het informeren.

Op een gegeven moment blijft er wel één ras over, waar je dan helemaal voor gaat.

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

" Sylvia, de bolognezer, nu wordt het nog moeilijker voor mij, lol, hoort ook in de groep gezelschapshonden, ik weet het. Maar wit...... ik vind witte honden nietmleuk,midioot natuurlijk. Heb dat met alle dieren, nooit een witte hamster, muis of cavia gehad en dat heel bewust. Toch een leuke hond, ga mij inlezen  "

 Is helemaal niet idioot: ik wil ook geen witte honden.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^