Scheur in ooglid.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Ik liep zojuist met m'n hond in een losloopgebied in het bos. Vrijwel meteen kwamen we een hond tegen, netjes begroet, beide kwispelen, niks aan de hand. Mijn hond loopt naar zijn baas toe en ineens word mij hond gegrepen. Baas van de hond pakt zijn hond aan en mijn hond rent naar mij toe. Samen met de baas gekeken naar mijn hond en nu heeft ze een klein scheurtje in haar boven ooglid. Waar dr wimpers op zitten. Maar dit is niet eens een cm lang. Gewoon een sneetje eigenlijk. Nu is het zaterdag, zijn we net hierheen verhuisd, eigen da te ver weg. Is dit iets wat zelf kan genezen of moet dit echt geplakt/gehecht worden? Mag er gewoon aanzitten. Heb het goed schoongemaakt en is niet dik of iets. Ook niet veel gebloed en meteen gestopt. Verder geen verwondingen, ook niet aan het oog. 

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

Zal waarschijnlijk wel vanzelf genezen ,goed in de gaten houden of niet gaat ontsteken  .

Is hier ook al gebeurd met een onderonsje en het oog was zelfs dik ,paar dagen en je zag het al bijna niet meer

Anoniem (Gast)

Hij is wel helemaal door. Dus kan het ooglid uit elkaar trekken zegmaar. Maar is echt heel klein. Niet ver gescheurd zegmaar. Ook is ie schuin, waardoor die wel constant 'dicht' is. Ik denk ook wel dat het zelf geneesd, maar aan de andere kant lees ik op internet dat het dicht moet binnen 6 uur anders blijf je oogproblemen houden? 

Anoniem (Gast)

Dat ziet er wel anders uit. Dat is een snee boven het oog. Dit is echt een scheur in het ooglid. Als je het oog rekt zodat ze een Chinees lijkt dan trek je het uit elkaar.

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

Maar bloeden was gestopt en  er zit er nu een korst op , of gaat de wond steeds open ?

Als wond dicht blijft zou ik me geen zorgen maken  

Zou evt gelijmd kunnen worden ,maar als er een korst op zit dan geneest het ook wel vanzelf ,je moet het net in de gaten houden of niet gaat ontsteken

 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Een wond op die plek is eigenlijk niet te lijmen: het gevaar dat de lijm in het oog zelf komt is te groot en zal dan een enorm probleem opleveren wat het oog kan kosten.

Dus als het niet meer bloed en je hond blijft er van af: niets aan doen nu. Hechten kan nl ook niet zomaar op die plek; dat zou dan ongeveer onder narcose moeten ivm stilliggen....

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

" Een wond op die plek is eigenlijk niet te lijmen: het gevaar dat de lijm in het oog zelf komt is te groot en zal dan een enorm probleem opleveren wat het oog kan kosten.
Dus als het niet meer bloed en je hond blijft er van af: niets aan doen nu. Hechten kan nl ook niet zomaar op die plek; dat zou dan ongeveer onder narcose moeten ivm stilliggen.... "

 Ligt aan de hond als die rustig is en je hebt een goeie da valt dat zeker te lijmen (is ook weer niet zo dat die lijm eruit spuit ) Maar als het dicht is zou ik er verder ook niets aan doen  Was meer bedoeld als het bleef bloeden (open gaan ),maar dan zou de snee waarschijnlijk ook dieper zijn .

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Kun je niet gewoon even googlen op dierenartsen in de buurt en ze uitleggen wat er aan de hand is/advies vragen? Desnoods met foto via email?

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Is het ooglid dus helemaal door?  Dus ook de rand dat waar de wimpers in zitten?

Zo ja dan zou ik er zeker mee naar de dierenarts gaan, als deze rand niet aan elkaar gehecht wordt dan blijft dit altijd een V  vorm en de rand glijd dus niet meer netjes over oogbol en dus sluit het oog nooit meer helemaal mooi af. Met alle gevolgen, vuil kan er minder makkelijk uit geknippert worden, oog wordt minder goed bevochtigd (het ooglid verdeeld ook het vocht over het oogbol).

 

Is het een klein wondje echt boven de rand waar de wimpers in zitten, zoals bij daven dan zou je het idd even aan kunnen kijken. 

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Hechten moet trouwens vinden 6 uur gebeuren, meen ik mij te herinneren, dus je hebt niet veel tijd meer...

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als de kleine snee in het bovenste ooglid helemaal door is, zou ik overleggen met een dienstdoende dierenarts. Ook vragen wat je er op kan smeren om genezing te bevorderen en infectie te voorkomen.

Het mag niet zo zijn, dat als je hond gaat slapen; het oog zou uitdrogen door deze snee.

honden page profiel MJMJ

honden foto van MJ

Gewoon van afblijven aangezien je het al schoongemaakt hebt, verder zal het vanzelf weer aan elkaar groeien omdat de randen van de snee wel tegen elkaar aanstaan.
( Controleer het oog om zeker te zijn dat deze niet beschadigd is )
Bij twijfel kun je de dierenarts bellen en advies vragen.

 

Heb het bij mijn chihuahua ook gehad, alleen bij hem stonden de randen van de snee niet helemaal tegen elkaar waardoor hij er een klein litteken aan over heeft gehouden.

honden page profiel toto

honden foto van to

Nou ik ging toch echt even langs een dierenarts! De hond heeft maar 2 ogen en daar moet hij zijn hele leven mee doen.

Jammer als het dan een voor mij onbekende arts is, maar het belang voor de hond zou bij mij voorop staan.

En omdat je hier de vraag stelt ga ik er vanuit dat jezelf ook twijfelt!

Anoniem (Gast)

Het is idd gelijk gestopt met bloeden, en het is een schuine snee. Met andere woorden dat het wel tegen elkaar aan ligt en dusniet wijd staat. Het ziet er wel gewoon goed uit. Ook geen last van en mag er aan zitten.

 

Enige waarom ik twijfel omdat er op internet over grote snedes gepraat word en die idd de functie van het ooglid kunnen verstoren. Het is ook (nog?) niet dik of iets. Ze ligt nu al een tijdje te slapen. Het sluit mooi op elkaar en is idd goed schoon nu. Het oog is niet beschadigd. Ook geen overdreven traanogen of knipperen.

 

Lijmen leek me idd ookal moeilijk omdat het een ADHD hondje is. Vooral bij de da. Daar is het altijd super leuk volgens haar. Ik laat het inderdaad zo. Bedankt!

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Je kan ook nog de DA bellen voor overleg en ze evt een foto sturen?

Anoniem (Gast)

Op de foto zie je een scheurtje lopen. Van het midden schuin naar links. Omdat het niet open staat. Dus denk dat de 'ernst' dus niet op de foto staat. Kan hier trouwens geen foto plaatsen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Als de ooglidrand gescheurd is moet het meestal gehecht worden. 

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Op blz 22 voorbeeld van een ooglidrandwond. 

http://www.de-em.nl/PDF/DM%202009-01.pdf

Het netjes hechten is niet alleen van cosmetisch belang. Een scheef geheelde rand kan het hoornvlies beschadigen.m

honden page profiel Marijn en OllieMarijn en Ollie

honden foto van Marijn en Ollie

Met dit soort dingen zou ik toch naar de DA gaan, straks gaat het ontsteken of andere narigheid. 

 

Onze hond is ooit gebeten in haar lip door een andere hond, en dat had achteraf ook gehecht moeten worden. Het is nooit meer helemaal aan elkaar gegroeid en en zit nog steeds een scheurtje in haar lip...

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

" Op de foto zie je een scheurtje lopen. Van het midden schuin naar links. Omdat het niet open staat. Dus denk dat de 'ernst' dus niet op de foto staat. Kan hier trouwens geen foto plaatsen. "

 wel als je je aanmeld

Volgende forumvraag: Botontsteking of toch kanker?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^