Jet heeft Corneadystrofie.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

Vanmiddag met Jet bij de oogspecialist geweest. Sinds 30 november heeft ze opeens een witte vlek in haar linkeroog zitten. Eerst van de gewone dierenarts het advies gekregen om 2-3 weken te zalven met Cavasan. Maar na een week vond ik het al wel lang genoeg duren en heb een afspraak gemaakt bij de oogarts.

Corneadystrofie is cholesterolaanslag op het hoornvlies. Dit kan erfelijk zijn of een hond krijgt het 'gewoon'. Jet heeft het alleen in haar linkeroog, dus dan schijnt het niet erfelijk te zijn. Het kan te maken hebben met een stofwisselingsprobleem, en dan met name met: een te trage schildklier, suikerziekte of cushing. Nu heeft Jet totaal geen symptomen van al deze ziektes dus dat is eigenlijk al uitgesloten, aangezien dit zeer opvallend moet zijn.

Wat dan nog een optie is waar het aan kan liggen: te vet voer. Maar ook dat kan ik me haast niet voorstellen. Ze heeft wel behoorlijk wat voerwisselingen gehad i.v.m. voedselallergie:

Dog Lovers Gold vis (15% vet)
Carnis Konijn (12% vet)
Renske vers (rond de 11% vet)
En nu Opti Life zalm en rijst (17% vet)

Dat zijn allemaal normale hoeveelheden. Waarvan de Carnis en Renske vers wat aan de lage kant zijn.. Van Carnis is ze behoorlijk afgevallen zelfs.

Wel heeft ze de laatste tijd een kwart/half theelepteltje kokosolie per dag gehad. En ze krijgt 0.6 ml Doils Joint per dag. Met de kokosolie ben ik nu 1,5 week gestopt.

De oogarts raadde aan om als het vlekje niet minder gaat worden zo vet-arm mogelijk te gaan voeren. Ze had het over 6 á 7 % max. aan vet. Maar dat is wel heel erg weinig.. Dan valt ze alleen maar meer af. Meer voeren heeft helaas geen zin, dat poept ze alleen maar weer uit..

Heeft iemand misschien ervaring hiermee? Of tips?

Tevens heeft ze in haar rechteroog al lichte staarvorming. Dit is niet te zien zonder speciale apparatuur. Ik hoop niet dat dit zich snel gaat ontwikkelen.. Ze is pas 4 jaar.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Oei  geen fijn nieuws. Kan die vlek niet operatief weggehaald worden door oogarts ? Als het alleen in linkeroog is, en niet groter wordt, is het dan heel vervelend ? 

Indedaad 6% is heel weinig, pracktisch niet haalbaar.

 

Ik geef hier ook visolie  

 

hopelijk betert het en anders , hopelijk verergert het niet.

aan mijn reactie heb je niet veel spijtig .

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Luca heeft ook witte vlekken in beide ogen. Mijn DA wist het niet precies, heeft info opgezocht. Het kon geen kwaad, idd eiwit uitslag.

Behalve een voedselallergie is ze super gezond. De vlekjes blijven het zelfde. Ze heeft ze al ik denk 1.5 jaar.

Luca krijgt zonnebloem olie, vet en het is niet erger geworden.

 

Ik zelf heb geel oogwit, ook cholosterol. Heb eigenlijk nooit oogezocht hoe dit kan.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

" Oei  geen fijn nieuws. Kan die vlek niet operatief weggehaald worden door oogarts ? Als het alleen in linkeroog is, en niet groter wordt, is het dan heel vervelend ? 
Indedaad 6% is heel weinig, pracktisch niet haalbaar.
 
Ik geef hier ook visolie  
 
hopelijk betert het en anders , hopelijk verergert het niet.
aan mijn reactie heb je niet veel spijtig .
 
  "

Ze heeft geen last van het vlekje gelukkig. Hij is ook niet erg groot. Als 'ie niet wegtrekt en ook niet groter wordt moet het geen probleem zijn. 

 

Nee, weghalen kan niet. (lijkt me ook best eng, brr!)

 

6% vet vind ik ook heel erg weinig. En dat is sowieso ook te weinig voor Jet. Kan ook niet gezond zijn denk ik.. Je hebt toch wel wat vet nodig. 

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet

honden foto van Nikki & Jet

" Luca heeft ook witte vlekken in beide ogen. Mijn DA wist het niet precies, heeft info opgezocht. Het kon geen kwaad, idd eiwit uitslag.
Behalve een voedselallergie is ze super gezond. De vlekjes blijven het zelfde. Ze heeft ze al ik denk 1.5 jaar.
Luca krijgt zonnebloem olie, vet en het is niet erger geworden.
 
Ik zelf heb geel oogwit, ook cholosterol. Heb eigenlijk nooit oogezocht hoe dit kan. "

Fijn dat het bij Luca niet groter is geworden! Hopelijk blijft het bij Jet ook zo, maar stiekem hoop ik dat het weer wegtrekt. 

 

Ik ben voor de zekerheid wel gestopt met de kokosolie. Maar de Doils Joint krijgt ze voor haar huid en vacht (ook atoptie) en voor haar knien (Patella Luxatie) 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Jet houdt echt niet op met jou voor weer een medisch probleem te zetten. Jet is echt een pechhondje. Sneu hoor; ook voor jou.

 

Deze oogheelkundig dierenarts geeft een goede uitleg.

http://oogdierenarts.nl/oogziektes/hoornvlies/corneadystrofie/

citaat

 

symptomen
Vaak wordt het binnenste laagje van het hoornvlies aangetast (stroma genaamd), dit is niet pijnlijk, meestal verergeren de klachten niet of heel langzaam en heeft de hond er geen last van. Dit is het geval bij bv. Husky’s, Samojeeds, beagles en airdale terriërs.
Bij sommige rassen (Boston terriërs, chihuahua’s en teckels) raakt vaak het binnenste laagje van het hoornvlies (endotheel genaamd) aangetast, hierdoor kan er vocht in het hoornvlies binnen dringen waardoor het heel troebel wordt, er kunnen zelfs blaren ontstaan.
Als het buitenste laagje van het hoornvlies aangetast raakt kan er een zweer ontstaan, die vaak heel pijnlijk is moeilijk geneest. De hond gaat dan tranen en knipperen, vaak ziet het oog er ook roder uit.

einde citaat

 

Hopelijk verergeren de klachten bij Jet niet of langzaam en heeft zij er geen last van.

 

Hier vind je meer studie materiaal betreffende cornea dystrofie

http://cavalierhealth.org/corneal.htm

 

Volgende forumvraag: Hond is angstig na sterilisatie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^