Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Rasgroep van de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier behoort tot de Rasgroep "Terriers"

Geschiedenis van de Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Voor het ontstaan van de Jack Russel gaan we terug tot het begin van de 19de eeuw. De Engelse dominee John Russell (1795° - 1883 +) kocht zijn eerste hondje in zijn studententijd van de melkman. Het was een bicolor teefje (white and tan) dat luisterde naar de naam 'Trump'. Met deze teef begon hij te kweken. Trump ligt dan ook aan de basis van het ras dat we vandaag kennen als zijnde de Jack Russell Terriër.
John Russell hield van de jacht te paard op vossen en dassen. Hij probeerde terriërs te fokken die voldeden aan specifieke werkeigenschappen. De kortbenige Jack Russel moest te paard mee kunnen tijdens de jacht in de zadeltas of op het zadel. Pas wanneer een vos zich verstopte in zijn hol onder de grond, verscheen de JRT op het toneel. Hij werd voor het hol van de vos gezet, waarna hij probleemloos tot ver in het vossenhol kroop. Daar blafte dit onverschrokken hondje heftig naar de vos, tot deze verschrikt uit zijn hol wegvluchtte en de jacht te paard voortgezet kon worden. De vos mocht niet doodgebeten worden, anders was de pret voor de jagers voorbij.
Kortbenige terriërs die minder geschikt leken voor de vossenjacht, werden doorverkocht aan boeren en paardenmensen. Hier maakten de honden zich nuttig door de stallen te vrijwaren van ratten, muizen en ander ongedierte.
Al snel werd ook duidelijk dat de Jack Russel een lief gezelschapshondje was, dat graag op schoot zat bij z'n baasje. Zo werd hij populair over de hele wereld.

Karakter van de Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Levendig,zeer moedig en temperamentvol,waaks,actief en ondernemend,intelligent,speels,eigenwijs,hard voor zichzelf,soms dominant en zelfstandig,lief voor kinderen en andere dieren. Druk worden ze ook vaak genoemd maar een echte jack russell heeft een stabiel karakter en is alleen maar druk bij het gebrek aan beweging.

De Jack Russell Terriër is dol op spelletjes en is gezond en sterk. Dankzij deze eigenschappen is de hond spelenderwijs te leren wat er van hem verlangd wordt. Zijn kracht, goede neus, uithoudingsvermogen en intelligentie zijn fameus. Binnenshuis is het een gezellige hond, die lekker gezellig op schoot wil zitten of er gewoon bij wil zijn. Zij zijn zeer trouw aan hun familie. Buiten is de Jack Russell Terriër een echte jachthond.
Ze zijn dan ook ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. In bijvoorbeeld Flyball of Behendigheid zijn deze hondjes dan ook zeer fanatiek.

Het algemeen voorkomen van de Jack Russell is een actief en lenige hond, gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. De ogen hebben een heldere, pientere uitdrukking. De oren zijn V-vormig naar voren vallend, en worden dicht tegen het hoofd aangedragen. De kleur is overwegend wit, met zwarte of tankleurige aftekeningen. De vacht kan glad zijn, broken-coated of ruw. De ideale schofthoogte ligt tussen de 25 en 30 cm. Voorheen werd de staart van de Jack Russell Terriër gecoupeerd op een dusdanige lengte dat er een 'handvat' overbleef. Wanneer de hond dan klem kwam te zitten in een vossenhol, kon hij er aan de staart uitgetrokken worden. Sinds september 2001 is het couperen van de staarten echter niet meer toegestaan in Nederland.

Rasstandaard van de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terriër is een onverschrokken, pittig hondje, dat over het algemeen goed met kinderen overweg kan. Zijn aard is zijn grootste troef: de jack Russell Terriër is bijzonder intelligent, geestdriftig en spontaan. Daarbij is hij vasthouden zoals de meeste andere Terriërs. Jack Russells zijn onstuimig en hebben een tomeloze energie. Daarom hebben ze wel een erg vaste hand nodig (wat vandaag mag, mag morgen ook)ook hebben ze ruim de beweging nodig. Ze werken graag voor hun baasjes daarom is hij ook geschikt voor behendigheid. Hij houdt ook van regelmaat maar voor onverwachte dingen is hij ook direct paraat. De Jack Russell heeft echter al jarenlang talloze fans gehad.Dit ras heeft enorm veel energie en u moet er dan ook voor zorgen dat ze deze energie op een of ander manier kunnen kwijtraken. Ze nemen absoluut geen genoegen met driemaal daags een blokje om. De Jack Russell moet elke dag kunnen rennen en dollen, en daarnaast graven ze ook graag. Ze voelen zich op een boerderij dan ook graag thuis, waar ze zich buitengewoon nuttig kunnen maken als verdelger van ongedierte. Dit ras is erg geschikt voor sporten als behendigheid en fly-ball.De Jack Russell is genoemd naar de oorspronkelijke fokker, de Engelse John Russell; de engelse dominee John Russell, die in het begin van de 19de eeuw in het graafschap Devon woonde. John Russell was dol op de vossenjacht en had daarvoor een scherp, kwiek hondje nodig dat de grote jachthonden kon bij houden en in staat was om het ondergronds met het wild uit te vechten. Verder was deze Terriër een specialist in het uitroeien van ongedierte zoals ratten en muizen. Omdat de aard altijd het belangrijkste onderdeel van de Jack Russell is geweest, loopt zijn uiterlijk nogal uiteen.De Jack Russells zijn alert, opgewekt, trouw en op hun manier ook waaks. Erg actief, intelligent en slim, brutaal en ondernemend, hard voor zichzelf en (over)moedig, veel zelfvertrouwen en soms dominant en zelfstandig.Jachthond en gezinshondDeze honden kunnen erg snel leren, maar hebben wel eens de neiging wat eigenwijs te zijn. Laat u niet
om de tuin leiden door hun ondeugende uitstraling;ze weten zelf erg goed dat ze u hiermee kunnen misleiden.
Blijf altijd consequent!
Over het algemeen zijn de honden zeer sociaal . Ze gaan goed om met andere huisdieren en spelen graag met kinderen. Al te dominante reuen kunnen wel eens wat overmoedig zijn in de buurt van grotere honden. Vreemde bezoekers worden altijd aangekondigd.

Algemene verschijning:
Een sterke, actieve, behendige en lenige werkende terriër, met een moedig karakter en een flexibel lichaam van middelmatige lengte. Zijn rappe gangwerk is recht en vast en past bij zijn levendige expressie. De vacht kan glad, broken-coated of ruw zijn.
Karakteristieke kenmerken:
Een levendige, alerte, en actieve terriër, met een alerte en intelligente expressie.
Temperament:
Stoutmoedig zonder angst, vriendelijk maar zelfverzekerd.

Hoofd en Schedel:
De schedel moet vlak zijn en van middelmatige breedte, geleidelijk vernauwend naar de ogen, overgaand in een sterke snuit met zeer sterke kaken. De stop moet duidelijk zijn maar niet sterk geprononceerd. De lengte van stop tot neus moet iets korter zijn dan die van stop tot de achterhoofdsknobbel, de kaakspieren goed ontwikkeld. De neus moet zwart zijn.


Mond:
Goed ontwikkelde, sterke kaken met strak aangesloten, goed gepigmenteerde lippen en een schaargebit met sterke tanden.
Ogen:
Klein, donker en met een alerte expressie. De ogen mogen niet prominent zijn en de oogleden moeten goed aangesloten zijn. De oogranden moeten zwart gepigmenteerd zijn.
Oren:
Knopoor of hangend oor, stevig en zeer beweeglijk.
Hals:
Sterk en droog, geschikt om het hoofd goed in balans te dragen.
Lichaam:
Borst eerder diep dan breed, met voldoende afstand tot de grond en de onderkant van de borst bevind zich qua hoogte in het midden tussen de grond en de schoft. Het lichaam iets langer dan hoog, zo gemeten dat de afstand van schoft tot staartaanzet iets langer is dan de afstand van schoft tot de grond. De rug is recht. Ribben vrij horizontaal vanaf de ruggengraat, vlakker wordend aan de zijden, zodat de omvang van de borstkas achter de ellebogen omspannen kan worden door twee handen, ongeveer 40-43 cm. De lendenen moeten kort, sterk en goed gespierd zijn.
Voorhand:
Schouders goed schuinliggend en niet zwaar bespierd. Voorbenen recht van schouder tot de tenen, zowel van voren als van opzij gezien, en met voldoende lengte van de opperarm, zodat de ellebogen onder het lichaam staan. De voorborst is duidelijk zichtbaar.
Achterhand:
Sterk en gespierd, goed in balans met de schouder, achterbenen parallel indien van achteren bezien de hond vrij staat. Goede kniehoeking en lage hak.
Staart:
Mag in rust hangen. In beweging moet de staart rechtop staan en indien gecoupeerd ligt de punt van de staart op gelijke hoogte met de oren. (NB Sinds september 2001 is het couperen van de staart in Nederland niet meer toegestaan)

Voeten:
Rond, hard met stevige zolen, niet groot, tenen middelmatig gebogen, in- noch uitdraaiend.
Gangwerk:
Recht, vast, vrij en levendig.

Vacht:
Mag gladharig, broken-coated of ruwharig zijn. De vacht dient weerbestendig te zijn. Bij voorkeur niet zichtbaar getrimd.
Kleur:
Wit moet overheersen, met zwarte of tankleurige aftekeningen. De tankleurige aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste tankleur (kastanje) zijn. De aftekeningen zijn bij voorkeur beperkt tot het hoofd en de staartaanzet.

Grootte:
Ideaal is 25 cm tot 30 cm in hoogte, het gewicht in kilo’s gerekend van 1 kg per 5 cm hoogte, d.w.z. een hond van 25 cm zou ca. 5 kg moeten wegen.

Fouten:
# Elke afwijking van de hiervoor genoemde punten zou als fout aangemerkt moeten worden en de ernst waarmee de fout moet worden beschouwd, dient in verhouding te staan tot de mate van de fout. De volgende fouten dienen in het bijzonder te worden afgekeurd: Het ontbreken van het ware terrierkarakter
# Traag of onregelmatig gangwerk.
# Foutief gebit.
# Het ontbreken van een goede verhouding, d.w.z. het overdreven aanwezig zijn van enig kenmerk.

Gezondheid van de Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

ERFELIJKE AFWIJKINGEN
Patella Luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terriër rassen voorkomt. Indien U een pup koopt via de pup-info van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër zijn beide ouderdieren onderzocht op Patella Luxatie, en zij moeten hier vrij van zijn. Tevens worden zij onderzocht op erfelijke oogafwijkingen zoals lensluxatie en cataract en moeten hier vrij van zijn.

Verzorging van de Jack Russell Terrier

De Jack Russel terrier heeft weinig vachtverzorging nodig.Zo nu en dan borstelen is voldoende om de vacht in goede conditie te houden.En af en toe er met de vlooienkam er door heen voor de losse haren en evt vlooien.
Ruwharige jacks moeten 1 a 2 x per jaar getrimd worden .
Broken coats soms 1 x per jaar ,

Qua kleur is er nog aan toe te voegen dat black and tan kleur reebruin ,blauw enz geen echte jack russells maar kruisingen zjn ,
Voorbeelden kunt u zien bij de foto's
Een jack russell hoor echt overwegend wit met aftekening te zijn .


Inentingen is natuurlijk ook belangrijk bij de verzorging van uw hond:
6 weken 1e keer Tegen hondenziekte en parvo
9 weken 2e keer Herhaling tegen parvo, en tegen de ziekte van Weil
12 weken 3e keer Herhalingen tegen hondenziekte, parvo, en de ziekte van Weil en tegen hepatitus en kennelhoest, eventueel tegen hondsdolheid
16 weken eventueel Eventueel tegen parvo en/of de ziekte van Weil
12 maanden herhaling Herhaling tegen hondenziekte, parvo, de ziekte van Weil, hepatitus en kennelhoest, eventueel nog tegen hondsdolheid, als je bijvoorbeeld je hond wil meenemen op vakantie naar het buitenland
elk jaar herhaling Herhaling tegen hondenziekte, parvo, de ziekte van Weil, hepatitus en kennelhoest en eventueel tegen hondsdolheid maar dat is alleen nodzakelijk als u naar het buitenland gaat.

Opvoeding van de Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier

Dit gezonde ras is niet moeilijk op te voeden voor een baas die liefdevol en zeer consequent is en sterk in zijn schoenen staat.De Jack Russel Terrier loopt over van zelfvertrouwen en als u en uw gezin alles goed vinden,zal hij zijn eigen gang gaan.

Sociale aanleg;

Als u de hond al op jonge leeftijd socialiseert,zal de omgang met soortgenoten en andere huisdieren op geen enkel probleem stuiten.De Jack Russel Terier is van nature een zeer moedige en zelfstandige jachthond,die de huiskat zal accepteren,maar andere katten achterna zal jagen.Met kinderen gaan ze in de regel zeer goed om;ze kunnen wel tegen een stootje,mits kinderen goed opgevoed zjn .

Rasvereniging van de Jack Russell Terrier


Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier
Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier

Geesteren
Website: [email protected]

Popularitieit van de Jack Russell Terrier

De Jack Russell Terrier staat op dit moment op de 1e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Jack Russell Terrier

Beweging

Honden van dit ras hebben enorm veel energie en werken graag.Het is dan ook niet vreemd dat dit ras geen genoegen neemt met driemaal daags een blokje om.Deze honden willen rennen en spelen,en ze graven graag.Het zijn tevens uitstekende bestrijders van ongedierte,waardoor ze zeer geschikt zijn voor een leven op een boerderij.In sporten als fly-ball en behendigheid slaan ze beslist geen gek figuur.
Gedragsproblemen komen meestal voort uit het gebrek aan beweging van de hond .

Jack Russell Terrier pup aanschaffen

Adviesprijs van de NVJRT 900 tot 1200.euro Men moet voldoen aan allerlei eisen: Ogen onderzocht op Cataract, Dystichiasis, lensluxatie. Knieen onderzocht op Patella Luxatie etc.
Vanaf 16 maanden mag er met de teefjes gefokt worden van de raad van beheer ,
Helaas doen veel fokkers dit ook nog ,ofschoon het algemeen bekend is dat een teefje lichamelijk en geestelijk volwassen moet zijn .
Wacht gewoon tot uw hondje twee jaar of ouder is ,dat is vroeg genoeg.

Jack Russell Terrier fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Jack Russell Terrier.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Jack Russell Terrier pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Jack Russell Terrier hebben ook deze rassen

Meer weten over de Jack Russell Terrier ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Jack Russell Terrier:


Afbeeldingen

Jack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell TerrierJack Russell Terrier

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Jack Russell Terrier hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^