Pups zijn nog bij fokker met 7 maanden, wel of niet kopen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Francis de Jong (Gast)

Hallo,   Ik heb een vraag en ik hoop dat ik er reactie op krijg. Gisteren ben ik wezen kijken bij een dame die chihuahua's fokt vanuit huis. Ik ken haar via mijn ex vriend die ook een chihuahua van haar heeft gekocht zo ongeveer 5 jaar geleden. Zijn chihuahua is echt een geweldig beestje, heel gezond en een geweldig karakter. Ook zijn zus vanuit een ander nestje (zelfde vader andere moeder) zit bij hun in de familie en is ook een geweldig beestje. Nu heeft ze dan 2 pups een reutje en een teefje die beide 7 maanden zijn en ze nog niet heeft kunnen verkopen. Ook vertelde ze dat ze het liefst wacht met het herplaatsen van haar pups totdat ze wat ouder zijn zodat ze zeker weet dat ze gezond en wat gesocialiseerd zijn. Nu twijfel ik een beetje aan dit verhaal omdat pups meestal al een stuk jonger het nest mogen verlaten. De pups zagen er verder heel goed uit en waren heel vrolijk en speels. Het reutje wel iets minder dan het teefje. Maar over het algemeen zag ik geen slechte dingen aan ze. Ook waren ze totaal niet bang toen ik binnen kwam en kwamen ze gelijk op me af, gaven ze kusjes en kwamen knuffelen.    Wat denken jullie? Kan ik een pup die al 7 maanden is gewoon aanschaffen? Ik hoor het graag.   Groetjes,     Francis de Jong

honden page profiel ellenellen

honden foto van ellen

Hoi Francis,

Ik zou met het aanschaffen van een chihuahua heel erg oppassen, en dat alleen doen bij een fokker waarvan de hondjes zijn getest op erfelijke afwijkingen, en niet alleen de ouders maar ook de voorouders.

Dat betekent natuurlijk niet gezond verklaart bij de dierenarts, maar de verplichte tests bij een specialist.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ja ik ben het ook met Ellen eens.

De chihuahua is een ras die erg populair is en daarom zit er veel kaf tussen het koren.

En verder kan het prima een jonge hond van 7 maanden aanschaffen, hoor!

Helemaal als je zeker weet dat de hond goed is gesocialiseerd en goed is verzorgd.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Een hond van 7 maanden is geen pup meer; maar een jonge hond/puber.

 

Wat is de werkelijke reden, dat de fokker deze hondjes nu pas verkoopt? Ik heb nog nooit gehoord, dat een fokker de pups houdt tot 7 maanden, omdat dit beter zou zijn voor de socialisatie.

 

Chihuahua pups worden inderdaad later verkocht dan met 8 weken, zoals bij grotere rassen gebeurt. Meestal is dat bij chichuahua pups dan met 10-12 weken. Sommige fokkers houden één pup uit het nest zelf om in de toekomst mee te fokken. Het gebeurt dan wel eens, dat de fokker het hondje toch niet zo perfect vindt om mee te fokken en dan wordt deze verkocht.

 

Beide ouders van de jonge hond moeten minimaal op patella luxatie (knieën) getest zijn en goed bevonden. Vraag de fokker om uitslagen van de testen op papier. Patella luxatie komt veel voor bij chihuahua's. Als er geen stamboom is, dan weet je ook niet wat de inteeltcoëfficient is en is er geen gezondheidsgeschiedenis van alle voorouders bekend. Is er sprake van een hoog inteeltpercentage, dan kan dat grote gevolgen hebben op de gezondheid van de honden.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Sommige fokkers houden pups ook wat langer aan om te kijken of ze die zelf zouden houden vaak dan fokkers die shows lopen of Pup willen aanhouden voor eigen fok. De uitleg die de fokker nu geeft is inderdaad wat raar.. En dit is ook niet echt de gebruikelijke manier. Maar als de ouders getest zijn , het een hele goede fokker is zou ik het nog wel doen. Maar enkel als de fokker echt godd is in het socialiseren en dergelijk 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

meestal als er een nestje chihuahua,s mogen ze met een 12 a 13 weken naar de nieuwe eigenaar, nog niet verkocht en toch een goed gevoel erbij.... vraag eens naar de ouders en vraag of je de papieren in mag kijken, geen papieren geen testen gedaan, dan zou ik twijfelen........

 

wat ik wel mooi vind dat ze vrolijk zijn en jullie tegemoet kwamen..... wanneer het geen stamboomhondjes zijn, zou je een jonge hond uit het asiel adopteren ? kijk hier dan eens heel rustig rond, vraag of je nog eens terug mag komen, omdat je nog niet een twee drie wilt beslissen, als ze de nodige zorg aan de hondjes besteed zal dat geen bezwaar zijn.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

wat je wel kunt vragen en dat op papier vraagt als de jonge hond voor het eerste jaar problemen krijgt aan knie heupen, dat de kosten dan zijn voor de fokker, als er niet foutief is omgegaan met de hond, zegt ze daar begin ik niet aan, dan ergens anders gaan kijken.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik ben sowieso achterdochtig als er een nestje is bij particulieren.  Ik denk niet dat de meeste mensen de moeite nemen om de stamboom uit te pluizen of hun hondjes hebben al geen stamboom.  Voor zover jij weet kan het wel broer en zus zijn die pups hebben, die mensen kunnen je veel vertellen.  Het feit dat dit niet haar eerste nest is, stelt mij al helemaal niet gerust.  Dit wil zeggen dat ze dus geen fokker is maar wél regelmatig fokt.  Ze is dus niet verplicht de testen uit te voeren die wel nodig zijn om te weten dat jouw toekomstige hondje de grootste kans heeft om gezond geboren te worden.

 

Ik zou het niet doen en naar een goede fokker op zoek gaan.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^