Border Collie in appartement

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RudiRudi

honden foto van Rudi

Beste honden liefhebbers,

Een brandende vraag!

Al jaren lang ben ik besmet geraakt met het border collie virus en zou ik niks liever willen dan zo'n mooie en intelligenten hond om me heen hebben kwispelen. Nu is sinds februari mijn maatje Tosca (kruisig Engelse springer spaniël) overleden en is misschien nu de tijd aangebroken om een border collie pup aan te schaffen. Nu zit ik alleen met een twijfel: het komende jaar woon ik nog met mijn moeder in een flat op 4 hoog met een klein balkon, maar dit alleen door de weeks. Het weekend en in de vakanties woon ik bij mijn vriend in een eengezinswoning met tuin. Ik moet nog naar school, maar mijn moeder is vaak thuis dus het hondje is weinig alleen thuis. Na school ga ik uiteraard net als vroeger lekker er op uit met de hond in het bos of een stukje fietsen, ook ben ik bereid om op een hondensport te gaan vanaf volgend jaar en veel met de hond thuis te trainen voor zijn mentale behoeftes. Ik doe niks liever dan dat! Nu is mijn vraag of de flat niet te klein is voor een border collie en of het niet wat teveel is om hem elke week heen en weer te nemen. Dit ras vind het juist leuk om op avontuur te gaan toch? Mijn oude hond Tosca was erg flexibel en ging echt overal mee naartoe..ik mis me maatje..

Wat denken jullie? Ik hoor graag tips en advies.

Liefs Rudi

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

tuurlijk kan een border gewoon op een appartement...je hond krijgt zijn beweging en wandelingen gewoon buiten neem ik aan? 

dan zou je bij wijze van nog in een studio kunnen wonen, veel ruimte heb je echt niet nodig. 

 

en ik denk dat je een pup of hond best kunt laten wennen aan 2 huizen...

dat heb ik hier eerder ook gehad, per week wisselde dat...hoeft allemaal geen probleem te zijn   

 

enige waar je bij appartementen en honden/pups wel aan moet denken, is de lift? is die er? want pups mogen bv geen traplopen, dus heb je geen lift, en zit je op de 15e verdieping met een groot en zwaar ras, dan wordt het lastig haha. maar met een border zal dat goed te doen zijn 

honden page profiel RudiRudi

honden foto van Rudi

Dankjewel! De reden dat ik twijfel is omdat ik opgegroeid ben in huizen met veel dieren, maar ook veel ruimte binnen en buiten. Het idee van een hond of kat op een flat geeft me gewoon geen 'goed' gevoel. Maar inderdaad eenmaal buiten heeft de hond alle ruimte om te rennen. Ja we hebben gelukkig een lift ;-)

honden page profiel Lupa & CodyLupa & Cody 3 doggies

honden foto van Lupa & Cody

Ja hoor, als je border collie buiten aan zijn beweging & ontspanning komt dan heb je echt geen groot huis + tuin nodig. Het is vooral handig en fijn als luxe maar niet nodig. 

 

Of je hond het fijn vindt om heen en weer te reizen zal per hond verschillen en of je veel reistijd kwijt bent. Ik denk dat de meeste honden, vooral als ze het vanaf pups af aan gewend zijn, prima zullen vinden. Beide huizen zullen als thuis worden beschouwd en als je hond lekker zijn eigen plekje heeft is er niks om je zorgen om te maken. 

 

En avontuur, mijn Tico vond het héérlijk om samen op pad te zijn. Niks beter dan samen op avontuur  (of samen op de bank, na het avontuur 

 

Veel plezier met je zoektocht naar een Border Collie pup! 

honden foto van Shauni  *Sky~Jinx~Sansa~Hypno*

Ik ben er toch geen voorstander van. Mijn Border, en ik denk nog wel wat andere, houden ervan om soms gewoon buiten te zijn. Sky kan hier uren gewoon buiten liggen. Ik persoonlijk zou nog even wachten tot je ergens anders woont, zeker met een pup. 

honden page profiel RudiRudi

honden foto van Rudi

Bedankt voor de reacties :-)

Nu vind ik zelf ook dat een hond met veel energie eigenlijk wel een beetje de ruimte moet hebben in en rond het huis naast zijn uitjes.

Maar bedenk wel dat het niet voor altijd is. Meerdere dagen in de week heeft hij sws alle ruimte ter beschikking en de dagen dat de hond op de flat is, is er vaak iemand thuis die met hem kan gaan wandelen. Daarbij hoop ik binnen 3 jaar hier helemaal uit de flat te zijn.

Tosca heeft ook 3 jaar in deze flat gewoond en ze was elke avond weer bek af als ik met haar thuis kwam hihi.

Nu is het makkelijk om te zeggen 'wacht je nog toch 3 jaar' tuurlijk kan dat wel, maar ik mis een hond om me heen zo erg. Mijn hobby was altijd trainen en lopen met de honden. Ik heb tegenwoordig veelte veel vrije tijd over..

Maar we gaan er zeker nog even erg goed over na denken!

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

ik ken 2 border collies, broers. sinds pup zijnde bij elkaar geweest, groot huis groot balkon en grootte tuin gehad. deze zijn nu 8 en recent toch echt naar een flat verhuist  vanwege de financien...

 

nou ze doen het prima! ja zeker het is anders dan ze gewend zijn. maar ze worden genoeg uitgelaten, ook de buurvrouw neemt ze wel eens mee. wordt genoeg mee gedaan. en kunnen in de flat nog altijd op het balkon liggen!

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:) 3 doggies

honden foto van Jackie en Kiba:)

Als je hond dan genoeg beweging krijgt is er denk ik niks aan de hand en als je hond met jou mee gaat kan hij prima wennen aan 2 huizen. Dan leert hij vanzelf dat hij in het weekend veel loopt om energie kwijt te kunnen en in het weekend veel buiten is.

Let er wel op dat een pup het eerste jaar niet mag hardlopen, fietsen en lange wandelingen maken.

Spelen in een tuin is andere beweging voor een pup dan aan de fiets rennen. 

 

Misschien wel lastig om hondje zindelijke te krijgen omdat je niet zo snel beneden(buiten) bent met 4 hoog? Maar daar zijn vast ook oplossingen voor:)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Wij krijgen krijgen binnenkort een Sheltie en wij Wonen ook op een app. Wij hebben wel een groot terras dus de hond kan buiten liggen. Maar gras hebben we niet. ik denk dat het prima kan ! 

honden page profiel team border lollyteam border lollygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van team border lolly

Hier heeft kia haar eerste 2,5 van haar leven op 40 m2 geleeft... en dat was incl de badkamer mee geteld.

En dat ging prima. 5x per week naar de kc. Ieder weekend wedstrijd.  Prima te doen...

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

Ik vind zelf dat het er niet zo om gaat hoe groot je woning is, ongeacht hoe actief of groot je ras is. Zolang jij haar de beweging kan geven die ze nodig heeft dan zit het wel goed  Natuurlijk zijn er genoeg honden die ervan genieten om lekker in de tuin te liggen, maar dat komt ook door gewenning, ik ben niet van mening dat je je hond iets tekort doet in een appartement. 

 

En over dat heen en weer reizen met de hond, misschien dat dat voor een jonge pup nog een beetje too much is, maar over het algemeen vinden de meeste honden het wel prima om overal te gaan waar de baas ook gaat, dus ik denk dat het wel kan hoor 

honden page profiel moniekmoniek

honden foto van moniek

Toch vind ik het "natuurlijker" wanneer mijn hond naar buiten kan lopen, wanneer hij het wil...

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Zolang je hem voldoende beweging geeft maakt het mijn inziens niet uit of hij nu in een villa woont of in een appartement. Je moet alleen zorgen dat hij/zij zijn/haar energie kwijt kan, zowel fysiek als mentaal vanaf begin af aan.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik ben het met Lianne eens. Zolang jij genoeg doet met je hond (dus genoeg beweging, maar vooral ook hersenwerk / hondensport), zie ik het probleem niet.

 

Mijn tante heeft jarenlang in een flat gewoond met een schotse collie en een Mechelse herder en daar heeft ze nooit problemen mee gehad, omdat ze haar honden buiten de uitdagingen gaf waar zij behoefte aan hadden.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Zolang je genoeg met hem doet moet dat geen probleem zijn. 

 

Mijn hond ligt in huis alleen op de bank en in de mand. Zelfs buiten ligt ze alleen op haar kussen of op de loungebank. 

Dus ook al zou ik een villa op een groot landgoed hebben maakt het nog niet uit haha.

 

Tuurlijk is een tuin lekkerder met een hond, maar een must is het in mijn ogen zeker niet. 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Even kort door de bocht: vrijwel alle border collies zijn het allerliefst bij de baas. Daarop volgt pas of ze liever binnen zijn of buiten. Daarbij is het inderdaad heel erg belangrijk dat ze voldoende beweging en uitdaging krijgen. Onze deur kan de hele dag open staan, maar onze hond ligt alleen maar bij ons te suffen - tenzij we wat weinig gedaan hebben, dan wil ze wel naar buiten lopen om naar de kippen te gaan staren. Gewoon buiten liggen zal ze never nooit doen. Ik ken wel een border die liever buiten is zelfs al is de baas binnen, maar de meeste die ik ken willen gewoon bij de baas zijn, of dat nu buiten is of binnen.

 

Op en neer reizen lijkt me geen probleem, helemaal met goede socialisatie. (Een treinreis is voor onze hond ook nog eens een lekkere mentale uitdaging met al die prikkels, hoewel dat wel afneemt als het elke week is ;)). 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^