Sterilisatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

Ik sta voor een moeilijke keuze (heb zelf al min of meer besloten wat ik ga doen, maar wou jullie mening ook eens horen).

Sinds enkele maanden heb ik een asielhond (1 jaar geworden op 10 augustus). De hond is twee maanden geleden loops geweest, wel ineens heel lang in vergelijking met de eerste loopsheid van mijn andere hond (1 maand) en erna is ze onmiddellijk schijnzwanger geworden, anderhalve maand later is ze daar bijna van af.

Nu wou ik ze ten eerste graag laten steriliseren, maar nu (ten tweede) blijkt dat ze omwille van haar lange eerste loopsheid en schijnzwangerschap een vrij hormonale hond is, dus is het waarschijnlijk heel goed om haar te laten steriliseren om ontstekingen en kankers te voorkomen (de dierenarts geeft haar een hoge kans dat ze dat zal krijgen omdat ze zo lang loops is geweest en zo lang schijnzwanger).

Tot hiertoe geen dilemma.

Maar Sooki is dus een beetje misvormd aan haar neusje, ze heeft een onderbeet en een deuk in het midden van haar neus. Als ze ademt klinkt ze als een bulldog of ander ras met korte neus, het lijkt dan alsof ze ademt door een rietje eigenlijk.

Hierdoor vindt de dierenarts haar een geval met verhoogd risico om haar in slaap te doen voor de operatie. Ik moet dus realistisch blijven en weten dat er een grotere kans is dat er iets mis gaat bij haar dan bij eender welke andere hond (al kan je het nooit weten natuurlijk).

Als ik wacht met de sterilisatie tot ze ofwel effectief kanker of ontstekingen heeft, of tot ze wat ouder is vergroot dat risico omdat ze nu goed van gewicht/fysiek/vinnigheid/etc is. De kans dat er dan iets mis gaat tijdens de operatie is dus groter.

Ook: haar neusje is mss nog niet volledig volgroeid en hoewel ze tot hiertoe relatief weinig last heeft van de misvorming zou dit nog kunnen verergeren in de toekomst. Dan is een operatie bijgevolg misschien zelfs uitgesloten.

Hebben jullie bedenkingen of ervaringen met soortgelijke situaties?

Ik ben een piekeraar en heb wel de operatie vast gelegd, maar mijn mama zegt "zou je dat dan wel doen" en ik wil mezelf achteraf niet verwijten dat ik niet goed besloten heb.

Andere mensen waaronder de dierenarts vinden het wel het beste dat we er nu iets aan doen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een x loops geweest, laat ze dan nog een keer loops worden, dan zal ze ook beter uitgegroeid zijn, en dan eens kijken , dat is weer zes maanden later.

je kan gerust je hond 2 x loops laten worden voor je haar laat castreren, voor en nadelen zijn daar aan verbonden, inderdaad als een hond ernstige schijndracht heeft is er een grote kans op baarmoeder ontsteking, maar is het zo erg geweest ?

een schijndracht is iedere teef na een loopsheid, de een zal er moeite mee hebben de ander niet.

kijk eens hoe lang de loopsheid wegblijft, een korte cyclus is een hoog riscio voor baarmoeder ontsteking, een goeie cyclus al weer veel en veel minder, laat er nog een x een loopsheid komen, en beslist dan.

honden page profiel DanaDana 3 doggies

honden foto van Dana

Met betrekking tot het verhoogde risico bij de operatie in verband met de neus, normaal gezien zouden ze een tube in de luchtpijp aanbrengen en komt ze aan de zuurstof te liggen.

Als ze er snel bij zijn met intuberen nadat ze in slaap is gevallen denk ik dat de risico's wel mee zullen vallen.

honden page profiel DanaDana 3 doggies

honden foto van Dana

Sorry, ik kan via mobiel bovenstaand bericht niet veranderen :-$

Ik zie dat ik nu dat ik het bericht van jou helemaal niet goed gelezen heb! Beschouw bovenstaand bericht maar als niet verzonden!

Excuses, hopelijk hebben andere nog betere tips!

honden page profiel MartineMartine 3 doggies

honden foto van Martine

Ik zou haar zeker laten steriliseren, boxers worden ook gesteriliseerd en hebben ook een korte neus, als je het niet vertrouwt ga dan even naar een andere dierenarts voor een tweede mening ivm die korte neus.  Als ze zo hormonaal is en ze heeft een verhoogde kans voor tumoren, zou ik zelfs geen tweede loopsheid afwachten.

Succes!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

een loopsheid van ongeveer vier weken is niet extreem hoor, en schijndrachtig dat worden alle loopse teven erna, het ligt er alleen aan hoe de schijnzwanger verloopt.

een dierenarts vertelt je altijd laat maar castreren, ik ben er niet tegen hoor, maar wacht nog een loopsheid af, zodat ze volledig volgroeid is.

ten alle tijden gaan ze onder narcose voor de ingreep, dat er risicoos aan zitten, die kan je goed bespreken met je arts.

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

" Met betrekking tot het verhoogde risico bij de operatie in verband met de neus, normaal gezien zouden ze een tube in de luchtpijp aanbrengen en komt ze aan de zuurstof te liggen.


Als ze er snel bij zijn met intuberen nadat ze in slaap is gevallen denk ik dat de risico's wel mee zullen vallen. "

 



Ik weet dat ik het moest beschouwen als niet gelezen; maar dit is dus ook wat de dierenarts zei, dat ze de intubatie zsm gaan moeten toepassen bij Sooki, terwijl dat bij andere honden ook wel op tijd gebeurd natuurlijk, maar er minder angst is dat ze problemen zouden krijgen.

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

" Ik zou haar zeker laten steriliseren, boxers worden ook gesteriliseerd en hebben ook een korte neus, als je het niet vertrouwt ga dan even naar een andere dierenarts voor een tweede mening ivm die korte neus.  Als ze zo hormonaal is en ze heeft een verhoogde kans voor tumoren, zou ik zelfs geen tweede loopsheid afwachten.

Succes! "

 



Das dus ook hoe ik erover denk... ik denk niet dat uitstel gaat helpen in dit geval.

honden foto van Angie, Jolie †, Sooki en Pipa Skye

" een loopsheid van ongeveer vier weken is niet extreem hoor, en schijndrachtig dat worden alle loopse teven erna, het ligt er alleen aan hoe de schijnzwanger verloopt.


een dierenarts vertelt je altijd laat maar castreren, ik ben er niet tegen hoor, maar wacht nog een loopsheid af, zodat ze volledig volgroeid is.


ten alle tijden gaan ze onder narcose voor de ingreep, dat er risicoos aan zitten, die kan je goed bespreken met je arts. "

 



Volgens de dierenarts is ze volgroeid, ze is een jaar é. Daaraan konden we volgens mij ook al zien dat er misschien iets mis was: ze is ook heel laat voor de eerste keer loops geworden (net geen jaar oud), of kan dit ook voorvallen en blijft dat "normaal"?

Mijn dierenarts is niet zo'n dierenarts die zelf aandringt op castratie, ik ben er destijds zelf over begonnen omdat ik merkte dat dat bij mijn andere hond écht nodig geweest was. (ik ben er zelf heel lang tegen geweest, maar Jolie werd dus telkens langer loops met telkens een langere periode schijnzwangerschap, uiteindelijk was ze dus 2 x per jaar 2 maanden totaal zichzelf niet, heeeeel triestige hond toen en dan heb ik de knoop doorgehakt).

Maar begrijp me niet verkeerd: ik neem jouw mening ook mee in mijn beslissingsproces. Er zijn ook nog mensen die dan zeggen dat ik mss een 2nd opinion moet vragen... en mss moet ik dat maar eens doen dan. Voor de zekerheid.

Mijn dierenarts opereert trouwens niet alleen: ze doet dit samen met nog een andere dierenarts, dus dat is ook al een geruststelling voor mij dat ze met twee dierenkenners zijn en zij heeft dus nog nooit een sterfgeval gehad op de operatietafel. Hopelijk blijft dat nog heel lang zo.

In elk geval bedankt voor je reactie!!

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^