Verlatingsangst?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JamesJames

Laat ik beginnen met dat we een geweldige Labrador hebben; lief, aanhankelijk, speels, braaf, luistert goed. Hij is nu 13 maanden, en dus midden in de puberteit en inmiddels gecastreerd. Echter sinds enige tijd is er een klein probleem. Zodra hij 's morgens iemand hoort opstaan kan hij flink te keer gaan. Zijn zware ijzeren bench wordt met geweld verschoven en hij blaft totdat er iemand beneden is. Er staat een grote aluminium bench in de kamer waar hij zonder problemen in gaat als er bijvoorbeeld gestofzuigd wordt, er bezoek komt of als er boodschappen gedaan moeten worden. Hij blijft dan netjes in de bench zitten/slapen. Een tijdje geleden had hij 's morgens de hoes van de bench stuk gescheurd en de spijlen (2-3 mm) kon hij eruit bijten (pubergedrag?). Daarom hebben we een stevige ijzeren kooi (met spijlen van 10 mm) in de kelder gezet waar hij nu 's nachts slaapt. Hij vindt het geen probleem om er 's avonds in te gaan liggen. Hij springt zelf enthousiast in de bench, omdat hij weet dat hij dan een koekje krijgt. Geen enkel probleem dus, tot de ochtenden. Zodra hij iemand hoort opstaan, gaat hij flink te keer in zijn kooi. Is hij uitgelaten en eenmaal weer bij ons in de kamer, dan is er niets meer aan de hand. Vorige week hebben we hem laten castreren, om van enkele mannelijke eigenschappen af te zijn: veel 'sociale' plasjes buiten, witte plekjes op de vloer, soms overenthousiast reageren op andere honden, het trekken aan de riem bij het uitlaten omdat hij weer iets ruikt. Dit is nu 4 dagen geleden. Het MPS hesje dat hij om had om het bijten en likken aan de wond te voorkomen heeft hij vannacht in stukken weten te scheuren en lag in stukken verspreid over de vloer in bench. Als pup hebben we Adaptil (als verdamper) gebruikt om hem rustig krijgen als hij alleen was. Dit hielp erg goed. We hebben nu sinds 3 dagen weer Adaptil naast de bench hangen en hadden goede hoop dat het nu ook werkte. 2 dagen geen probleem, tot vannacht dus. Hij is dus een sociaal en heerlijk beest en zeker niet agressief, integendeel zelfs; soms is hij een echt 'watje'. Het enige probleem is dus de ochtend (en ook dat nog niet eens elke ochtend) Herkent iemand dit gedrag? En hoe krijgen we onze schat van een Labrador 's morgens rustig? Groet, Labrador liefhebbers

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 1 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Is er misschien iets gebeurd? Of zou het te maken hebben met het feit dat het vroeger licht is nu?

 

Anders toch weer even een stapje terug. Misschien zit ie in zo'n angstperiode (ze hebben er een aantal op jonge leeftijd).

 

En een hond van 13 maanden is geen pup meer, dat is meer jong-volwassen 

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik heb het hier met een van mijn honden ook gehad. Negeren en wachten tot hij vanzelf stopte werkte niet. Na maanden tobben hebben we het zo opgelost: Met een verlengsnoer met microfoon en luidspreker heb ik hem (van boven af, hij zag me niet) op bestraffende toon toegesproken. Het hielp: hij werd stil.

Het stukscheuren van dingen in de bench heb ik niets aan gedaan. De bench is de veilige plek van de hond. Hij mag daar alles doen (behalve blaffen), op den duur ging dit sloop gedrag vanzelf over.

Het lijkt alsof je hond over loopt van energie. Het duurt ook even voordat de castratie de hormonen in balans brengt. Bij sommige honden werkt een castratie helaas niet. Maar heb geduld: hij is jong en erg actief.

Ga eens na hoeveel je gewandeld hebt en of je hem genoeg uitdagingen geeft. Ga met hem naar de hondenschool en geef hem ook mentale uitdagingen. Het kan zijn dat hij te weinig beweging heeft gehad. Misschien heb je hem wat ontzien op dit vlak omdat hij gecastreerd moest worden?

Je krijgt vast nog meer tips. Veel succes!

honden page profiel esther esther 1 doggies

honden foto van esther

Is er een reden waarom jullie hem s'nachts in een stevige ijzeren kooi in de kelder hebben...?

Mijn eerste gedachte is dat hij gewoon graag bij jullie wil zijn, en daarom 'de tent afbreekt....'  is het niet gewoon een optie om hem s'nachts buiten de bench te laten slapen....in een mand...? Ik denk dat hij zich dan prettiger zal voelen.., en niet zo 'opgesloten'.....

Met 13 maanden moet dat kunnen.....

honden page profiel JamesJames

@Marijke

Een microfoon is nog niet zo'n slecht idee. Ik zal eens kijken naar walkie-talkies.

 

@Esther

De hond slaap beneden, omdat hij uit de bench in de kamer de spijlen eruit beet en de grote ijzeren kooi niet in de kamer past (1,5×1,5x1m). Los in de kamer laten slapen is geen optie. Er staan teveel mooie spullen. 

Hij slaapt wel tevreden beneden en vindt het niet erg, totdat de eerste wakker wordt. Als iemand pas een uur later opstaat (weekend) gaat hij niet eerder te keer.

honden page profiel esther esther 2 doggies

honden foto van esther

" @Marijke
Een microfoon is nog niet zo'n slecht idee. Ik zal eens kijken naar walkie-talkies.
 
@Esther
De hond slaap beneden, omdat hij uit de bench in de kamer de spijlen eruit beet en de grote ijzeren kooi niet in de kamer past (1,5×1,5x1m). Los in de kamer laten slapen is geen optie. Er staan teveel mooie spullen. 
Hij slaapt wel tevreden beneden en vindt het niet erg, totdat de eerste wakker wordt. Als iemand pas een uur later opstaat (weekend) gaat hij niet eerder te keer. "

 

het was maar gewoon een vraag....labradors zijn echt mensenvrienden en willen over het algemeen dolgraag bij je zijn.... vandaar dat ik denk dat hij zodra hij jullie hoort gaat muiten..... ja dan wil ie gewoon hartstikke graag naar het baasje toe.....

ik heb ook mooie spulletjes, en twee intacte reuen, die lopen los en liggen overal, maar hebben nooit iets stukgemaakt ( behalve vaatdoekjes, maar die heb ik even opgeborgen....

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Wat ook nog kan werken: een babyfoon met een videofunctie en een microfoontje erin. Je kunt dan zien hoe hij zich gedraagt (of het angst is, of gewoon baldadigheid) en je kunt een knopje indrukken en een commando geven.

honden page profiel JamesJames

Berg vaatdoekjes maar erg goed op.

Onze vorige labrador heeft er een opgegeten toen hij 14 maanden was. Doordat deze vast is blijven zitten tussen maag en darm is er een darmperforatie ontstaan die hem fataal is geworden. En dat daags voor deze labrador als kameraad zou komen. We zijn dus doodsbang voor alles wat hij kan inslikken. Daarom willen we 'm ook niet loslaten zonder toezicht.

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

. We zijn dus doodsbang voor alles wat hij kan inslikken. Daarom willen we 'm ook niet loslaten zonder toezicht. "

 

Okee, dan begrijp ik beter waarom jullie hem appart willen houden, voor zijn eigen veiligheid, en dat was me niet helemaal duidelijk....excuus...

Het vaatdoekjesprobleem is me welbekend...en gelukkig helemaal over hier .....

Maar in jullie geval kan ik me wel vinden in de tips van Marijke.....succes ermee....

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik denk dat het combinatie is van ongeduld door enthousiasme omdat hij jullie hoort (....hoera de dag met mijn baasjes begint weer!) en gebrek aan zelfbeheersing op dat moment en zou daarom idd. met de tip van Marijke ad slag gaan als negeren geen zoden ad dijk zet. 

 

Hier ook een heerlijke Lab die amper blaft maar als hij blaft is het uit opwinding en ongeduld bv. als hij vind dat hij teveel 'trucjes' moet doen alvorens een beloning te krijgen of als het bij het apporteren volgens hem te lang duurt dan heeft hij ook wel eens moeite met de zelfbeheersing.

 

Wil hij bijvoorbeeld graag iets hebben/van je gedaan krijgen maar heeft hij zichzelf nog goed onder beheersing en is in normale relaxte staat dan zal hij voor het semi nasale puppy piepen gaan........9 vd 10 keer ligt er dan ergens een speeltje of verloren brokje onder of achter een meubelstuk.

honden page profiel Inge, baasje van Bo & JessyInge, baasje van Bo & Jessy 3 doggies

honden foto van Inge, baasje van Bo & Jessy

wat doen jullie, als ie zo tekeer gaat?

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier wordt in eerst instantie genegeerd en dat is 9 vd. 10 keer in de vorm van weglopen en iets anders gaan doen (bij voorbeelden uit bovenstaand bericht van mij). 

 

Is er nog geen interactie gaande tussen ons en piept/zeurt hij opeens ergens om is het situatie afhankelijk. Dan kijk ik en zie aan hem wat hij wil, is het hulp om een speeltje/brokje ergens onder of achteruit te halen dan help ik uiteraard. Is hij aan het piepen/zeuren om spel met mij maar heb ik geen tijd voor of zin in krijgt hij eerst een 'Loco, nu niet' waar hij meestal gehoor aan geeft. Doet hij dat niet en zeurt hij door dan negeer ik eerst en ga door met wat ik a/h doen ben, anders volgt er een strenge 'Loco, klaar!' en dan is het ook echt afgelopen.

honden page profiel JamesJames

" wat doen jullie, als ie zo tekeer gaat? "

 

Als hij zo tekeer gaat negeren we hem op dit moment. Pas als hij stil is gaan we er naar toe. We bestraffen het gedrag niet, maar belonen zo het goede gedrag.

Hopelijk wordt het na enige tijd beter. Zo niet dan gaan we de tip van Marijke proberen.

honden foto van Inge, baasje van Bo & Jessy

"  
Als hij zo tekeer gaat negeren we hem op dit moment. Pas als hij stil is gaan we er naar toe. We bestraffen het gedrag niet, maar belonen zo het goede gedrag.
Hopelijk wordt het na enige tijd beter. Zo niet dan gaan we de tip van Marijke proberen. "

 

Ja, dan doen jullie het helemaal goed lijkt mij! :) En ook pas uit de bench laten, als ie helemaal rustig is....niet dat je het deurtje open doet en jullie omver rent... :D

Anders weet ie ook...."ik ga brullen, dan komen de baasjes en mag ik eruit!"

 

succes!

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

oeps........

 

Sorry James, toen ik mijn laatste reactie schreef was ik ah 'multi-tasken' waar ik niet zo bijster in ben dus gaf antwoord op Inge & Bo haar vraag zonder door te hebben dat het uiteraard aan jou gericht was.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Een labrador en eten, ja die gaat de bench wel in, maar hoe weet je of hij het geen probleem vind 's nachts in de bench? Hij heeft een hoes stuk gekauwd, kan door verlatings angst komen. Hij slaapt alleen in de kelder? Een hond is een sociaal dier, lijkt me best alleen voor hem. 

Misschien zou je per video kunnen kijken wat hij doet in de bench s'nachts.

 

Castreren bied geen oplossing voor trekken aan de lijn, over enthousiast zijn naar andere honden of plasjes doen buiten. 

honden page profiel HondenwijzerHondenwijzer

Verlatingsangst is een groot onderschat probleem, de meeste honden hebben behoorlijk veel stress wanneer ze alleen gelaten, zonder dat de eigenaren het weten. Hier heb ik een (wetenschappelijk onderbouwde) artikel over geschreven: http://www.hondenwijzer.com/verlatingsangst.html

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Het is altijd erg makkelijk een hond in de bench te doen. Hij heeft de bench gesloopt, dus je koopt  gewoon een hele stevige, wat hij niet uit kan. Waarom denk je dat je hond de bench sloopt? Dat hij zich prettig voelt in de bench??.

Hij mag niet los ivm je dure spullen in huis, uit angst voor het vaatdoekje. Dus wordt hij maar in de bench gestopt? Wel de lusten maar niet de lasten van de hond? 

 

Het lijkt er toch op dat je hond zich nietprettig voelt in de bench en ik snap heel goed dat hij zo te keer gaat en sloopt als hij de kans krijgt hij vind het niet prettig opgesloten te worden in de bench.

Ik vind het erg sneu voor je hond, zo te worden opgesloten en afgezonderd.

honden page profiel JamesJames

@Suzanne

Om te beginnen heeft onze Labrador een geweldig leven bij ons. Als hij zou kunnen praten zou hij vertellen dat hij niet met een ander zou willen ruilen.

Verder is de kelder geen enge kleine ruimte, maar een grote ruimte met verschillende kamers, zoals een bovenverdieping.

Hij slaapt daar inderdaad, omdat we hem niet de kans wiilen geven onze spullen te vernielen ( wat hin ook niet doet trouwens )

Het is en blijft een hond en gezinslid. En nee, we laten hem niet op de bank liggen en geven hem geen kogelbiefstuk.

Hij krijgt alle ruimte om te rennen; in de tuin, op een grote heide en in het bos. Er is bijna altijd iemand thuis. Hij is hooguit 3 uur alleen en dat niet eens elke dag. 

Dus kom niet aan met eenzaam, zielig en afzonderen.

Zoals eerder geschreven is hij niet angstig in de bench en loopt hij de meest van de tijd rustig rond door het huis.

 

En als je een hond bent verloren aan een vaatdoek, kijk je wel uit waar hij op mag kauwen of mee mag spelen.

 

Castratie heeft na 4 dagen wel degelijk effect op de 'sociale' plas. Vandaag 40 minuten met hem gewandeld en maar één plasje. Voorheen waren het minstens 6 tot 8. Ook het trekken is al aanzienlijk minder.

 

Ik moest dit even kwijt, omdat we niet willen worden afgeschilderd als 'baasjes die geen aandacht hebben voor hun hond'. En net zoals kinderen ook regels hebben geleerd, bv dat ze niet op de muren mogen schrijven of niet altijd friet krijgen te eten, zijn er ook duidelijke regels voor de hond: niet op de bank, 's nachts slapen in de bench, niet bedelen aan tafel, enz...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Waarom denk je dat je hond de bench en het kleedje heeft gesloopt? Ik stelde voor een video van hem te maken, dan kun je zien hoe hij zich in de bench gedaagd. Slopen kan een uiting van verlatings angst zijn.

 

Ik heb de woorden: eenzaam, zielig en afzonderen niet gebruikt. Ik heb het over het gebruik van de bench

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Onze hond slaapt in de hal, meer ruimte en geen "enge" dingen, misschien een idee om hem in een grotere maar veilige ruimte te laten slapen? Een enkele keer heb ik hem op ons bed laten slapen, wanneer ik nachtdienst had en vond dat hij te lang alleen zou zijn.

 

Geen goed idee... , dat vond HIJ wel heeel erg fijn, maar voor ons niet echt een succes. 

honden foto van Inge, baasje van Bo & Jessy

" Het is altijd erg makkelijk een hond in de bench te doen. Hij heeft de bench gesloopt, dus je koopt  gewoon een hele stevige, wat hij niet uit kan. Waarom denk je dat je hond de bench sloopt? Dat hij zich prettig voelt in de bench??.
Hij mag niet los ivm je dure spullen in huis, uit angst voor het vaatdoekje. Dus wordt hij maar in de bench gestopt? Wel de lusten maar niet de lasten van de hond? 
 
Het lijkt er toch op dat je hond zich nietprettig voelt in de bench en ik snap heel goed dat hij zo te keer gaat en sloopt als hij de kans krijgt hij vind het niet prettig opgesloten te worden in de bench.
Ik vind het erg sneu voor je hond, zo te worden opgesloten en afgezonderd. "

 

Als ik me er even mee mag bemoeien....volgens mij gebruik je die woorden wel, zie je laatste zin.

 

Ik begrijp niet waarom mensen op HP altijd zo op hun vingers getikt worden, zonder dat iemand het hele verhaal kent.

Als ik het verhaal van TS lees, wilt ze er wat aan doen en  vraagt ze advies. Geen oordelen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  
Als ik me er even mee mag bemoeien....volgens mij gebruik je die woorden wel, zie je laatste zin.
 
Ik begrijp niet waarom mensen op HP altijd zo op hun vingers getikt worden, zonder dat iemand het hele verhaal kent.
Als ik het verhaal van TS lees, wilt ze er wat aan doen en  vraagt ze advies. Geen oordelen. "

 Ik heb adviezen gegeven. Kun je terug lezen.

Ik zei dat het er erg op lijkt dat deze hond weldegelijk verlatingsangst heeft. Dat ze hem zou kunnen filmen, zo kun je nl zien wat de hond doet. Slopen is daar nl een uiting van. Als ik lees dat deze hond alleen in de kelder zit, vind ik het sneu, is toch iets genuanceerder dan zielig, dat woord heb ik niet gebruikt. Het woord eenzaam heb ik ook niet gebruikt.

 

Ik zeg niet dat ts een slechte baas is, daar geef ik geen oordeel over. Ik vind het sneu dat een hond in een bench wordt afgezonderd, geen kritiek op de baas, maar op het bench gebruik 's nachts. Ts zegt zelf dat de hond in de kelder zit, dit is toch afgezonderd? 

Een hond is een sociaal dier, alleen in een kelder zitten, past niet bij het sociale karakter van een hond, zeker niet bij een labrador. 

Ja ik heb zeker kritiek, mijn liefde voor dieren is nl groot en zo groot dat ik een baas aanspreek   als er zich situaties voordoen waarbij een hond zich niet prettig voelt. 

Nogmaals, ik heb geen oordeel over de baas, haar ken ik niet, maar over het bench gebruik.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Castratie heeft na 4 dagen wel degelijk effect op de 'sociale' plas. Vandaag 40 minuten met hem gewandeld en maar één plasje. Voorheen waren het minstens 6 tot 8. Ook het trekken is al aanzienlijk minder.

 Dit kan onmogelijk door de castratie komen, je hond zit nog vol met testosteron 4 dagen na castratie. Vandaar dat hij nog een hele tijd teefjes kan bevruchten. 

 

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik denk dat het een uiting is van wat veel energie i.c.m. puberen. Hier slopen ze de 1e drie jaar regelmatig een dekentje o.i.d. in de bench. Ik laat ze dat rustig doen. Ze zijn er over heen gegroeid en hebben het daarna nooit meer gedaan. Uiteindelijk kunnen ze gewoon los in huis rondlopen als we er niet zijn. Wanneer je je hond voldoende uitdagingen geeft hoeft het niet zozeer iets te maken te hebben met verlatingsangst. Vergelijk het eens met ons: toen ik 15 was at ik de koektrommel leeg als ze me alleen thuis lieten en ik klungelde met de instelling van de tv...

Volgende forumvraag: Pup op slaapkamer slapen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^