Blaffen: hoe af te leren?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Hoi Hoi,
ik heb een vraagje wat gaat over het enorme blaffen van Bruno. Bruno blaft best vaak: als hij enthousiast is, als ik thuis kom en hem niet meteen aandacht geef, als we een hond passeren zonder dat hij mag snuffelen, als we s'avonds buiten lopen blaft hij zelfs aan 1 stuk door! Het is best wel vervelend....en ik zal echt niet weten hoe ik het kan afleren! Om  jullie even een duidelijk beeld te geven, zal ik even een paar situaties schetsen:
1). Mijn moeder en broertje zijn een beetje aan het stoeien. Mijn broertje roept: 'nee mam, niet doen, hahahaha' en dat op luide toon waarop mijn moeder hard lacht. Op een gegeven moment komt Bruno erbij een gaat blaffen en springt met zijn voorpoten op schoot. (waarschijnlijk voor aandacht?)
2). Ik en Bruno lopen ons normale rondje: een stuk over het fietspad en na een tijdje steken we over om via het voetpad terug te gaan. Als ik over wil steken zie ik dat op het voetpad 2 hondjes en een baasje lopen. Tegelijkertijd kom ik erachter dat op een paar 100 meter achter mij op het fietspad ook een hond en zijn baasje loopt. Ik kies ervoor om over te steken omdat Bruno de 2 kleine hondjes kent en ze geen kwaad zal doen en ook niet zal gaan blaffen. Het passeren van de kleine hondjes gaat (naar verwachting) prima. Daarna lopen we lekker door, Bruno heeft goed de aandacht bij mij en dat beloon ik dooor met hoge stem 'goedzo!' 'brave Bruun' en dat soort dingen te zeggen. De hond op het fietspad komt dichterbij. Bruno ziet de hond maar ik waarschuw hem door op een strenge toon 'gedraag je!' te zeggen. Hij laat het even rusten maar blijft op de hond focussen. Als de hond zo'n beetje naast ons loopt gaat hij helemaal uit zijn plaat. Hij blaft als een malloot en ik kan hem nog maar moeite naast me houden.
3). We gaan met Bruno naar het strand (ligt 5 a 10 minuutjes van het vakantie huisje waar we nu zijn). Bruno heeft er zin en dat snap ik, maar om nou de hele weg naar het strand als een bezetene te trekken en te blaffen? Dat vind ik iets te ver gaan...mijn vader die hem op dat moment vast heeft, is niet van de zachte aanpak. Hij corrigeert door een ruk aan de riem te geven en kwaad te zeggen 'Bruno houd eens je bek!!' En echt: ik snap zijn frustraties.

Het is niet heel erg dat Bruno op momenten als 3). blaft, maar als hij al helemaal gek word van een hond die aan de overkant van de weg loopt: dat is gewoon erg vervelend...zo kan je gewoon nooit rustig over straat lopen.
Ook het blaffen naar de postbode is erg vervelend: hij stopt iets in de brievenbus en Bruno gaat als een gek te keer!! :(
Ook het blaffen tijdens de avond wandeling is erg irritant: hij blaft naar de koplampen van een auto, naar mensen die langs lopen, naar honden, naar geluiden maar zelfs naar struiken die opwaaien door de wind!
Wat kan ik hieraan doen? Ik weet dat Bruno enorm bang is, voor van alles en dat een gedragstherapeute daar enorm bij zou KUNNEN helpen. Helaas hebben wij daar het geld niet voor... :( op het moment niet en waarschijnlijk ook het komend jaar niet :(
Ik zal elk antwoord doorlezen en echt ALLES maar dan ook ALLES proberen! Alle tips zijn meer dan welkom.
Groetjes Angelique en een poot van Bruno

honden page profiel hondhond 3 doggies

honden foto van hond

waar woon je ongeveer mss dat iemand nog een gt weet die niet duur is.

honden page profiel Carine en haar meisjesCarine en haar meisjes 3 doggies

honden foto van Carine en haar meisjes

ik zou eens proberen met het leren blaffen op commando
dat wil dus ook zeggen dat je hem ook leert dat hij moet stoppen met blaffen :-D

op deze manier kan je misschien als hij ongewenst blaft hem het commando geven dat hij moet stoppen met blaffen

ik kreeg vroeger deze raad bij mijn hond die altijd tegen me op sprong
toen ik hem leerde op commando tegen met opspringen en ook terug naar omlaag, heb ik het heel gemakkelijk kunnen afleren, door hem net voor hij sprong het commando van omlaag te geven

honden page profiel AliceAlice 3 doggies

honden foto van Alice

Waarom ga je er niet op cursus? Waar je leert wat je moet doen in de situaties waar je vastloopt. Vaak is de puppycursus alleen niet voldoende en is de vervolgcursus minstens zo belangrijk.

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Bedankt al voor jullie antwoorden! Ik zal even proberen te antwoorden op jullie vragen:
-ik woon in Zwaagdijk- Oost
-het leren blaffen op commando heb ik al vaker aan gedacht. Maar het lijkt me best moeilijk. Toch denk ik dat ik dat ga proberen!! Bedankt
-over de cursus: Bruno is 3 jaar oud en heeft geen enkele cursus gedaan. Helaas is dat er nooit van gekomen toen hij pup was doordat mijn opa toen kanker bleek te hebben en daardoor had mijn moeder natuurlijk geen zin meer om op cursus te gaan. De jaren daarna hebben we er nooit meer over gedacht. Dit jaar ben ik er mee bezig geweest, maar helaas is het zo dat mijn moeder werkeloos is en daardoor hebben we op dit moment geen geld voor een cursus omdat we het voor alle andere dingen moeten gebruiken. Ik heb Bruno dus zelf opgevoed de afgelopen jaren....hij is alleen enorm slecht gesocialiseerd.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna 3 doggies

honden foto van Suzanne & Senna

Wat een lastige situatie. Het is duidelijk dat Bruno erg bang is en dat uit hij door te blaffen. Van onzekerheid ook. Het eerste wat je nu moet doen is zorgen dat Bruno geen overwinningen meer maakt, want die heeft hij al veel gehad onbewust hoor. Bijvoorbeeld: Blaffen naar de postbode die weg loopt om naar het volgende huis te gaan en verder. Voor de postbode normaal, voor Bruno's beleving heeft hij de postbode nu weg gejaagd. Blaadjes, autokoplampen, en soms andere honden idem dito. Bruno blaft naar hond, hond en baas lopen weg Bruno weer gewonnen.

Wat je nu beste kan doen is wanneer Bruno alleen is (zit hij dan in bench of loopt hij los?) te zorgen dat hij de postbode of andere langs het huis niet kan zien (horen wordt lastig natuurlijk haha) misschien tijdelijk een brievenbus buiten? Wanneer jullie thuis zijn Bruno afleiden op moment dat de postbode komt. Als jullie Bruno voor zijn met afleiden is dat natuurlijk super en dat beloon je uitmuntend. Zijn jullie Bruno niet voor, probeer hem toch af te leiden en wanneer hij dan stil is belonen. Geef eventueel aan stil zijn een commando. Voor koplampen en blaadjes enz eigenlijk het zelfde, probeer hem buiten met een bal is ze bek, touw of stok in ze bek af te leiden. Of door een speeltje en snoepje gereed te houden. Wanneer er dan koplampen voorbij komen of blaadjes of iets en hij is stil beloon je hem weer met iets anders. Blaft hij wel naar die koplampen en blaadjes enz, dan neem je hem mee van de koplampen en andere dingen weg, dus met ze rug ernaar loop je weg. Dan maar een ander rondje. Kom je andere honden tegen, ook afleiden. Zelfde als met de koplampen eigenlijk. Wanneer hij blaft vraag je de andere baasje te wachten en loop jij weg als jij en je hond rug toegekeerd hebben kan de andere baasje weg lopen. Beloon je hond dan wanneer hij weer stil is. Blaffen beide honden naar elkaar, dan tegelijk de andere kant op lopen van elkaar weg.

Het afleiden kan enorm helpen, juist omdat hij zo geen winnaar meer is en dus niks uit het blaffen kan halen en dan wordt het blaffen niet meer leuk. Ook een ander rondje lopen met andere geuren eens wat anders kan helpen dan altijd het zelfde rondje. Zorg ook dat je in huis wat afleiding aan speeltjes en hersenwerk heb liggen.

Mag ik verder vragen waar je woont?:-) EDIT: Je hebt hierop al antwoord gegeven dus vraag is niet meer van belang. Ik stuur je zo even wel een PBtje.
Ben zelf Kynologisch Instructeur en in opleiding tot hondengedragstherapeut. Ik hoop dat dit gaat werken voor je, zo niet dan is het toch verstandig een GT erbij te halen voor beide jullie best wil. Vandaar me vraag waar je woont (welke plaats he haha). En verder, smeek ik je echt bijna om jezelf NIET over te halen tot een anti blafband in welke maten en vormen dan ook! Dit houd het gedrag tegen maar verhelpt het niet. Daarnaast maak je je hond er echt niet gelukkiger mee en uiteindelijk jezelf ook niet. :-) (misschien ben je er zelf ook op tegen, maar dan heb ik het wel even gezegd :-))

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Dank je wel voor het uitgebreide antwoord! Het afleiden heb ik al geprobeerd maar dat werkt niet altijd met Bruno: hij is helemaal op zijn tennisbal en vaak als we s'avonds gaan lopen geef ik die aan hem zodat hij iets in zijn bek heeft. Helaas laat hij die bal gwn vallen als hij iets heeft waarbij hij van zichzelf even zijn stem MOET laten horen...het snoep: dan springt hij naar het snoep en als ik het dan niet geef begint hij naar mij te blaffen ]O
Over de anti blafband: nee die ga ik niet gebruiken. Een vriend van ons heeft die ons een jaar geleden bijna opgedrongen: ze zei dat we die gwn moesten nemen en luisterde niet naar mijn verhalen overr dat het het gedrag niet afleerde maar alleen verborg. Maarja: "bij haar hond had het zooo goed geholpen" BAH
De oplossing van de postbode is wel slim zeg! Bruno is alleen in de gang als wij niet thuis zijn, hij loopt los. In de voordeur zit de brievenbus, dus waarschijnlijk gaat hij ook tekeer als we weg zijn...
Ik ga zeker met je antwoord aan de slag, bedankt!

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Even een upje! Ik kan alle tips gebruiken :-D

honden foto van Angelique; Bruno, Charlie & Fenna

Upje...

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^