Hoe leer ik mijn stafford honden te negeren.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel M & JM & J

honden foto van M & J

Naar aanleiding van het topic "sbt en andere honden" deze vraag.


Lees veel over het leren negeren van andere honden. Maar heeft iemand een goede tip om dit aan te leren? Als Gijs los loopt en er loopt in de verte een hond is hij prima af te leiden met een balletje, stok of gewoon ff bij me roepen.

Maar aan de lijn is hij HEEEL lastig af te leiden. Meneer gaat gewoon in de ankers. Zijn staart gaan op standje propeller, als ik gewoon door wil lopen gaat hij liggen. Balletjes, snoepjes(zelfs frikandel), vriendelijk, minder vriendelijk.. hij moet en hij zal! Ff ruiken en het is goed maar ja, ik wil dat zeker niet met onbekende of onbetrouwbare honden. Dit doet jij al vanaf pup. 
Om het voor te zijn neem ik als er een hond aankomt vaak een andere route, of steek over. Maar dat kan niet altijd. En dan leert hij het nog niet af. Vraag vaak aan de mensen die ik tegenkom of ze hun hond even kort willen houden. Maar helemaal de mensen die Gijs denken te kennen zeggen "ach dat is toch leuk. Hij doet niks, je maakt je te druk" en dus wordt het voor mij moeilijker gemaakt consequent te zijn/blijven.
Tips??

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Ik zit maar even mee te denken hoor.
Honden zijn leuk, spannen, interessant..(soms eng,bedreigend , kan ook altijd eens gebeuren))

Idee om ze niet steeds tegen te komen...maar eens mee te lopen met wat mensen met normale honden?

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3 3 doggies

honden foto van Anouk & Balou<3

Ik denk dat Landseer gelijk heeft.
Balou is altijd helemaal gefocust op andere honden die we tegen komen, afleiden wil bijna niet dus wij lopen zo ver mogelijk om de andere hond heen om te voorkomen dat Balou zichzelf afzet om bij die andere hond te komen en ik er dus dan achteraan vlieg. 
Het is altijd een tijdje beter wanneer wij met andere honden samen hebben gewandeld. Dan zijn ze toch minder spannend. Dus ik denk dat wanneer ik dit regelmatig zou doen en andere honden 'normaler' zijn, zijn ze dus ook niet meer zo spannend?

Misschien het proberen waard? Ik volg even voor meer goede tips :-D

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

Ik denk dat dat heel moeilijk gaat worden wanneer je niet vanaf het begin op gehamerd heb. Ik lees ook mee want ik wil ook dat hij wat meer gaat negeren, de mijne wil ook naar iedere hond die we tegenkomen. Klein/groot/jong/oud maakt niet uit.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ik weet niet of je mijn reactie nog zag, in je andere topic...

als eerst, trek voor jezelf en duidelijkheid naar je hond 1 lijn, dus aan de lijn niet naar honden

keywoord is aandacht, als die bij jou is zit je goed..

hier is een balletje echt halllujah, maar bij jou niet meen ik?
er is vast iets wat je hond meer waard is dan de andere hond, dat is even zoeken. misschien wel gewoon jouw stem, of aandacht.
ik heb ook wel eens goede dingen gehoord over een soort kleine flirt/lure als afleiding

tempo en richting wisselen, ipv in gelijk tempo rechtdoor zorgt al automatisch voor meer aandacht. ook sterk alle aandacht bij jou belonen.
koppel een commando eraan, bv "kijk eens"
dat kun je dan gaan gebruiken als je andere honden tegenkomt, voor zijn is belangrijk. aandacht hebben voordat de aandacht bij de andere hond is.

sommige honden reageren ook heel goed op de clicker, dit kan misschien goed zijn eens te proberen? wel eerst zorgen dat de clicker aangeleerd is.

ook belangrijk, geen succes laten hebben, dan kun je weer van voor af aan haha

en wat landseer zegt, zou misschien ook succes kunnen hebben!


edit; dit ineens doen is erg moeilijk voor je hond. het is sowieso raadzaam aandacht te beginnen te trainen met minder prikkels, dus zonder die tegemoetkomende honden. eerst een beetje trainen/conditioneren. dan kun je dat beter doortrekken in het tegenkomen van honden.

honden page profiel M & JM & J

honden foto van M & J

@ Jeroen en Lola,

Had de reactie nog gezien, dank je.
Ballen zijn voor Gijs super! Hij kan er uren mee druk zijn. Iets lekkers? Ook super! Maar voor een andere hond is niet interessant. Dan laat hij zijn balletje vallen, wil hij het lekker niet meer hebben. Heb geprobeerd om 2 verschillende dingen mee te nemen. Dus voor zit, kijk eens, kom eens voor, wacht enz een gewoon koekje. Voor de andere hond frikandel.. maar Neuh... Die andere hond daar moet ik heen!
Wat je zegt over geen succes laten hebben, das er zo één waar ik me soms lekker over kan opvreten. Haha.. dan loop ik om, pas mijn tempo aan ofzo. En dan komt de ander. Ach hij wil zo graag.. laat ze maar ff.. pff.. ja maar... Snif snif te laat.. en om tegen een vreemde te zeggen 'ik wil dit' vind ik lastig. Maar als ik het zo lees zal ik toch moeten. Haha..Ga hem zo eens wakker maken en een ronde maken. ;-)

honden page profiel S&F.S&F. 2 doggies

honden foto van S&F.

Of wat ik doe goed is of de beste manier.. Vast niet O-) Maar kan het wel omschrijven.

Bij Faya (toen 1) ben ik begonnen met ontwijken, grooote bogen en je kent het.. Werkt niet. Grote bogen blijf ik maken dat is geen keuze maar verder leid ik niet af niets.

Ben haar toen gaan laten zitten. Andere hond is geen avond eten dus zitten en niets. Zo kon ze dan toch nog ruiken en kijken maar verder klaar. Iedere andere beweging corrigeerde ik direct. Niet opstaan, niet even een poot optrekken, zitten. Krijg je dus heel veel 'nee, zit' van.

Toen ze dat eenmaal onder de knie had (zelfs rustig blijven zitten terwijl er een hond naar haar uitviel) ben ik gaan doorlopen.

Kijken mag, ruiken mag maar verder niet. Als ik haar dus ook maar 1 poot zie strekken is het nee en zitten. Doet ze dat niet en loopt ze ontspannen door dan beloon ik haar (met stem).

Dit duurde hier wel lang maar kan eindelijk wel zeggen dat het goed gaat. In plaats van ontploffen naar 10 van de 10 honden is het eigenlijk niet meer tot ontploffing gekomen en moet ik haar nu nog laten zitten bij 2 van de 10.

Maar goed wat ik zeg dit is mijn manier. Hier werkt het maar of het in het algemeen werkt, geen idee :-)

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ik weet, dat is lastig!
de pest is, je hond krijgt dus weer die spreekwoordelijke vinger en pakt je hele hand

dit ineens, is ook moeilijk voor je hond als ie anders is gewend. het zal oefenen oefenen worden, en zoeken naar die ultieme beloning :-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat het belangrijk is dat je probeert te achterhalen waarom je hond zo op andere honden focust of in de lijn gaat hangen. Bij sommige honden is het onzekerheid, bij andere is het frustratie, weer bij anderen is het enthousiasme en belonend gedrag, enz. Omdat er verschillende oorzaken zijn voor dit gedrag, zijn ook de 'oplossingen' anders: wat bij de ene hond werkt, werkt bij de andere niet, omdat o.a. de motivatie vd hond verschilt.

Mijn oudste hond is ook erg gefocust op andere honden. Ze is erg controlerend van karakter wat maakt dat ze bij alle honden die ze tegenkomt wil inschatten welk vlees ze in de kuip heeft. Maar daar ik zelf niet wil dat ze alle honden gaat begroeten, vraag ik haar andere honden te negeren. Dat is voor haar supermoeilijk, dat is een torenhoge opdracht, enkel met genoeg afstand kan ze dan haar 'rust' behouden. Bij ons is het sleutelwoord dus genoeg afstand houden. Tijdens wandelingen zal ik dus steeds andere honden omzeilen. Soms is een aantal meter het bos instappen en afleiden genoeg, soms moet ik de bogen groter maken, het hangt heel erg af van wat de andere hond uitstraalt.
Wandelen met andere hond(en) is bij haar geen probleem, dan loopt ze lekker mee en hangt niet in de lijn. Omdat ze dan de andere honden heeft kunnen inschatten, en dan is het goed. Het gaat haar echt om het willen weten wie de ander is. Eens ze dat weet, is die drang om naar de andere te gaan voorbij.

honden page profiel Chleo & BrascoChleo & Brasco 3 doggies

honden foto van Chleo & Brasco

Hier werkte wij inderdaad op dezelfde manier als Faya.

Echter werd mijn teef hyper omdat ze werd opgejut van het uitvallen van onze reu naar honden.
Die was onzeker.

Nu de reu  er niet meer is negeert ze ze zelf ineens compleet en zijn honden haar blik niet eens meer waardig.

Maar met zitten ging het wel het meest relaxted, werkte voor mijn reu overigens ook wel, maar beter konden we hem afleiden met een stok.

honden page profiel Chleo & BrascoChleo & Brasco 3 doggies

honden foto van Chleo & Brasco

Oja als ik haar liet zitten, zette ik haar wel tussen mijn benen, zodat ze geklemt stond.

Nogal lomp meisje heb ik :-) en dat hielp met wat beter icm halsband vast houden, had ik meer grip op dan de flexlijn.

honden page profiel MBXMBX 3 doggies

honden foto van MBX

Ik neem altijd de allerlekkerste snoepjes die er zijn mee en die hou ik gewoon voor z'n neus en als die dan mij aankeek ook al was t maar een seconde, koekje er in.  Heb er ook nog het commando negeren aan gekoppeld want soms liep ik wel is met iemand met een onzekere hond en dan moest. Buddha haar negeren zodat de hond geen verdere angsten kreeg.
Maar tis wel een hele uitdaging een oudere hond het te leren...

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Dat klemmen doe ik bewust niet. Hoe vaak ik ook moet sturen ik wil dat ze zichzelf leert beheersen zonder fysieke dwang.

Tenminste, hoever is het haar zelf beheersen terwijl ik haar klem. Niet, omdat ik haar dan beheers.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

mischien een beetje raar maar als je zijn aandacht echt niet krijgt... tube kaas meenemen en op zijn neus smeren als de andere hond bijna voorbij komt en eens de hond voorbij is belonen en verder gaan.
normaal zou de kaas en aanraking van de neus zijn aandacht toch even moeten hebben.

tube moet dan wel alopen in je jaszak mee...

je kan hem ook op voorhand laten zitten en voor hem staan maar ik neem aan dat je dat al geprobeert hebt en hij dan gewoon opspringt net op het moment dat de hond voorbij komt.

honden page profiel M & JM & J

honden foto van M & J

@ lineke. (deze even gekopieerd vanuit het andere topic.)

De ander kant op loopt bedoel je?
Als ik een hond tegemoet loop dan gaat hij trekken. Soms zelfs ploeggen. (beetje hupsend voor poten en dan achterpoten, alsof hij een autoband mee trekt) als de hond op zeg maar 4 meter afstand is. Binnen de zeg 2 meter gaat hij in de ankers. Is de hond verder weg is er geen "probleem" maar kijkt hij wel af en toe welke kant die hond op gaat.

Als ik van de hond af loop en er komt een hond achter ons aan gaat hij liggen. En gebeurd wat ik hierboven beschreef.

Als ik kan afslaan dan doe ik dat. Hij blijft dan nog even gefocust op de hond, loopt achterstevoren mee. Daarna is hij vaak zo erg dat hij met de meest schattige blik met een kwispelende staart netjes naast me gaat lopen. Kijk vrouw ik kan het heel goed! Ben ik niet TE leuk?!

Maar sta ik te kletsen met een hondenbaasje. (en een bekende hond die elkaar niet zo liggen, gijs is te druk, andere hond sjacherijnig) Dan kijken ze elkaar niet eens aan. Gijs zit naast mij, die hond snuffelt wat naast zijn baas. (oké de lijnen zijn sowieso zo kort dat ze niet naar elkaar kunnen, maar het word ook niet geprobeerd. Hij kan het dus wel. Maar alleen bij honden die hij kent, en waarmee hij geen contact meer wil.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

ik bedoel letterlijk omdraaien zodat hij met de rug naar de hond staat. je gaat een beetje de andere kant op beloont en draai met een boogje weer om als de andere hond bijna achter julie is. het draaien zorgt ervoor dat hij moet kijken waar hij loopt en dus aandacht moet hebben voor je. eens de hond voorbij is uitbundig belonen.

honden page profiel APBTAPBT 3 doggies

honden foto van APBT

Ik heb al mijn honden het negeren op dezelfde manier aangeleerd en dat was om stevig door te lopen zonder ze de kans te geven om ze te lang naar de hond te laten kijken. Naast lopen was dan ook echt naast lopen en voor je kijken en dat op een hoog tempo. Het was lastig in het begin maar heb er nu profijt van.

De situatie die jij beschrijft heb ik hier ook met 1 van honden alleen dan met katten. Die loopt dan ook niet meet normaal mee en gaat achterstevoren lopen, liggen, klemmen en allerlei rare fratsen. Heb inmiddels alles al geprobeerd met speeltjes, eten, snoepjes, rauw vlees en noem de hele mikmak maar op en nog steeds werkt dat allemaal helaas niet. Voor mij was er maar 1 oplossing en dat is de hond optillen en verder lopen tot de kat in kwestie uit zicht is. 
Sommige honden hebben nu eenmaal die drang en focus waar je onmogelijk doorheen kunt breken. Ik heb er nu al vrede mee gesloten. Ik hoop dat jij meer succes hebt.

honden page profiel linnekelinneke 3 doggies

honden foto van linneke

als je een andere straat in gaat mag hij niet achterstevoren (moet nogal een zicht zijn hihi ;-)) lopen.

honden page profiel AmstaffAmstaff 3 doggies

honden foto van Amstaff

Teaching your dog to leave other dogs,people and cars


Leuk filmpje op youtube.

honden page profiel M & JM & J

honden foto van M & J

@ abpt. Precies wat jou hond met katten heeft, heeft Gijs met honden. En hoop idd ook dat ik meer succes ga hebben. Haha..
Dat optillen heb ik pas ook gedaan. Kwam iemand aan die het losloopveld op wilde, ik netjes wachten tot hun daar in gingen. Zodat ik erlangs kon. Komt die hond terug naar Gijs. (vechtend maltezertje. Jaja die zijn soms ook gevaarlijk. ;-) ) toen heb ik heb ik hem opgetilt en ben doorgelopen. Was er ff helemaal klaar mee. Maar bij elke hond optillen.. liever niet.

@linneke. Bedankt voor de tips. Ga nu met smeerkaas op pad.

@ amstaff. Ik ga het filmpje bekijken!

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli 3 doggies

honden foto van Jessie en Eli

Ik lees ook mee, ben intussen al een jaar bezig om eli te leren om honden te negeren, en tot nu toe nog steeds niet gelukt :(

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^