Wat kan je het beste doen als je hond wordt aangevallen, of jouw hond vecht met een andere hond en dergelijk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ..

honden foto van .

Titel zegt genoeg, neem ik aan...

Wat kan je het beste doen als je hond wordt aangevallen, of je hond raakt in gevecht met een andere hond? Natuurlijk kan er wel heel makkelijk gezegt worden dat je het niet zo ver moet laten en het dus voor moet zijn, maar stel je voor dat je bijvoorbeeld gewoon ergens rustig met je hond loopt die aangelijnd is, en er komt opeens een wildvreemde hond de richting van jou en je hond op stormen, die duidelijk geen goede bedoelingen heeft...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat kan je het beste doen als je hond wordt aangevallen, of jouw hond vecht met een andere hond en dergelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Tek TekTek Tek 3 doggies

honden foto van Tek Tek

Breackstick bij de hand hebben. Altijd handig in zulke situaties.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

ik loop niet met een arsenaal aan spullen als ik aan het wandelen ben. ik hou het dus op achterpoten optillen :-D

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Ligt er aan waar je bent.. bij huis ofzo zou je een emmer koud water er over heen kunnen gooien. Maar die heb je buiten natuurlijk niet bij de hand ;-)In ieder geval niet gillen of schreeuwen, dat moedigt vaak alleen maar aan.
Ik heb verschillende dingen gehoord en gelezen die je zou kunnen proberen bij een gevecht.. Een breakstick gebruiken (even google-en als je niet weet wat t is), de hond proberen te verstikken door de halsband te 'draaien' of de riem om de nek van de hond doen en dan strak trekken.. 
Verder kan je allebei de honden aan de achterpoten pakken en zo uit elkaar halen.
Neus dichthouden..dan moeten ze de mond openen om te ademen...

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Weer eens met Lady ':-)
Alleen in werkelijkheid ga je echt hele andere dingen doen als het gebeurd O-)

Mijn hond raakt weleens verzeild in een opstootje met vooral bekvechten,maar dat gaat dan net te lang door,dus niet hap en hap maar het stopt niet zonder hulp...nu ben ik ook helemaal geen afwachter,en wil ik dat er geen 1 hond gewond raakt,dus sta er altijd direct bovenop om het zo snel mogelijk te laten stoppen.

Ik schreeuw nog wat en als daar niet op wordt gereageerd dan steek ik mijn handen uit(pak wat ik pakken kan,aan halsband,nek/rug vel of desnoods haren,als het maar stopt) en haal ik de bovenste hond er af(en geef die terug aan de eigenaar O-) ;-)


Ook eens een uit de hand gelopen 'spel' meegemaakt,toen zaten er opeens 3 honden vast aan 1 (6 maanden oude) hond.
Ook er boven op gedoken,met nog 1 iemand(de andere 2 wilden geen vieze vingers of zo),met moeite lagen we er boven op om de honden 'stabiel 'te houden,maar dat was nog niet de oplossing,gelukkig kwamen er nog 2 jongens voorbij lopen die wel graag vieze handen wilden ,trokken er nog 1 weg en toen was het opgelost...hond van 6 maanden een paar luchtgaten erbij.
Ik heb werkelijk een bloedhekel aan honden slaan,maar dit geval was het mijn hond niet,en de eigenaar had zijn handen ook vol en zei tegen mij,2 klappen op haar neus(toen liet ze los)pff :'(.
Ik heb daarna nog flink gewalgd van de hele gebeurtenis en heeft een lange en grote indruk op mij achter gelaten,en weet daarom uit ervaring dat je de dingen die je moet doen,dingen die je weet en hebt geleerd van hoe het wel hoort en moet,dat die verdwijnen in zo'n acute situatie.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Het ligt aan het soort gevecht, is mijn mening/ervaring.

Van dat om elkaar heen draaien en happen is redelijk te doen. Als je met twee bazen bent moet je op een moment dat ze beiden uit elkaar zijn toeslaan en (het liefst) je eigen hond vastgrijpen en uit de weg halen. Daarom vind ik het dragen van een halsband of tuig zo belangrijk, ook bij loslopen!

Is het echt vastpakken, dan de vasthouder grijpen en zo stil mogelijk houden. Hierdoor beperk je scheurwonden die ontstaan door de beweging van de twee dieren. Indien mogelijk, de honden tegen de grond werken, zodat er niet geschud kan worden en eventuele kracht alleen uit hoofd en nek komt.

Bij een grote hond is dit misschien makkelijker omdat het gewicht van de "prooi" meewerkt. Bij een kleine hond is het belangrijker omdat die dan niet alleen op/aan de tanden hangt.

Dan kun je eens kijken of je de vasthouder los kunt krijgen. Eventueel met breakstick, iets anders of door voorzichtig het vel van de hond die vast zit los te trekken. De vasthouder deels verstikken is ook een optie. Het meest handig is als iemand dan de vasthouder vast heeft zodat bij "los" die meteen naar achter getrokken kan worden en niet wéér vast pakt.

Bij dat achterpoten trucje word ook wel gezegd dat je hem moet omdraaien, op de rug leggen, maar ik ben dan bang dat er gemene scheurwonden ontstaan als de vasthouder niet loslaat!

Wat je moet doen als je er alleen voor staat? Aanvaller vast pakken en je eigen hond kalmeren. Of als je eigen hond de aanvaller is... je eigen hond vast pakken. Ja, er is een risico dat je gebeten word, maar ja. Dat is dan de verantwoordelijkheid van de baas, want mensen bijten... nee. Melden dan dus. Had de baas er maar bij moeten zijn/ in moeten grijpen.

honden page profiel VeraVera 3 doggies

honden foto van Vera

Rustig blijven is het belangrijkste, de situatie overzien. wanneer twee honden vechten is het belangrijk dat je met twee mensen de honden uit elkaar haalt, drie honden drie mensen enz. niet aan de honden trekken, til ze van achter op en knijp flink in de liezen, de hond denkt dat ie van achteren gebeten wordt en laat dan los, de kans is wel groot dat de hond zich omdraait en jou wil pakken, dus hond hoog houden tot het adrenaline gehalte gezakt is
.
wanneer je beide weet wat je moet doen, kan je de honden bij de zijkant van de kop pakken zodat ze niet kunnen schudden, doordat ze niet meer kunnen schudden(prooi-doden)zakt het adrenaline gehalte en de vechtlust en laten ze los...maar nooit gaan trekken aan de honden en ook niet in paniek raken.

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Ik lees even mee. Moet er niet aan denken dat één van mijn honden gepakt wordt, vind het doodeng! 
Een aantal maanden geleden kwam ik samen met Punk (Cosmic was er toen nog niet) een Mechelse Herder teef tegen. Die man liet zijn hond even aan Punk snuffelen, ging op zich goed, maar het waren wel twee dominante teven dus er gingen wat rugharen omhoog (bij beide partijen). Ik besloot dus maar snel door te lopen! Die man had nog wel even verteld dat zijn hond een waakhond was en niet vaak van het terrein af kwam, dus dat hij het fijn vond dat ze nu even kon "socialiseren" met en andere hond.

Afijn, ik liep een rondje om de vijver, hij ook, in tegengestelde richting, dus ik kwam hem een tweede keer tegen. Zijn hond trok aan de lijn, richting ons, en de lijn knapte. Waarop zijn hond ineens een spurt nam en bovenop Punk sprong en haar in haar nek beet. Punk lag op haar rug in een modderplas met die Mechelaar bovenop haar. Ze is behoorlijk oud dus valt nogal snel om als een andere hond op of tegen haar aanspringt, dan ziet het er altijd meteen zo dramatisch uit.. Afijn, ik heb mijn riem dubbelgevouwen en op de hals van die andere hond gedaan en haar eraf getrokken. Ze had Punk gelukkig niet vast, ze was meer naar haar aan het "snappen". Ik scheet zelf zeven kleuren stront want ik zag mezelf al met een waakhond-Mechelaar aan m'n arm hangen. De eigenaar pakte haar snel over, bood z'n excuses aan, en we vervolgden onze weg. Punk was onder de kwijl en mistte een paar plukken haar maar had verder niets, behalve enorme spierpijn de dag erna en een fobie om nog langs die plek te gaan.

honden page profiel SallySally 3 doggies

honden foto van Sally

Ook ik lees even mee.
Heb gelukkig zelf nog nooit zo'n heftige ervaren met eigen dieren mee gemaakt dat het echt tot vechten is gekomen maar toch....

Hier in mijn wijk is een aantal maanden geleden een hondje aangevallen (boomertje) door een pitbull die uit zijn lijn was ontsnapt doordat de eigenaar struikelde met zijn slippers en de hond losschoot.

Het meisje die de boomer uitliet zag de pitbull op haar afgestormd komen en heeft haar boomertje opgetild in de hoop dat de pitbull af zou wenden.... niet dus!

De pitbull is boven op het meisje gesprongen om bij de boomer te komen en hing daardoor dus vol in de bovenarm van het meisje (klemvast en schudden) Haar huid e.d. van haar arm bungelde over het boomer hondje heen. Na 2x in haar arm vast gehangen te hebben en ook het boomertje een bijtwond had opgelopen bij de 2de greep, hebben omstanders de Pitbull los en weg weten te krijgen. Waarna ook de eigenaar aan gelopen kwam (de hond is een drukke weg over gerend om bij de eerste de beste hond, in het geval dat boomertje, te komen).

Jullie begrijpen wel dat nu na maanden dit meisje (een kind van 13/14) nog altijd erg getraumatiseerd is (zij durft nog steeds hun boomertje niet uit te laten) en als zij niet zo gehandeld had dit boomertje waarschijnlijk niet meer geleefd zou hebben. Binnenkort wordt er gekeken of dit meisje uit eindelijk plastische chirurgie nodig heeft om haar boven arm weer een beetje netjes te krijgen. Ik ben er zelf niet bij geweest, maar spreek haar vader geregeld als ik hem tegen kom met de honden. Hun boomertje heeft er ook een trauma aan overgehouden maar ze zijn daar actief mee bezig om het weer wat zelfverzekerder over straat te laten lopen.

Een ongeluk zit dus in een heel klein hoekje of in het hoekje van een ander.  Ik had daar net zo goed kunnen lopen met mijn 2 kleine en middel grote honden in mijn eentje. Ben dus erg benieuwd hoe je zoiets aan kunt pakken of misschien vastbijten kunt voorkomen/snel los kunt krijgen.
Moet er echt niet aan denken dat mij zoiets overkomt.

honden page profiel rataplanrataplan 3 doggies

honden foto van rataplan

Toevallig gister meegemaakt, door iemand die zijn hond niet onder controlle had en lekker los liep in een woonwijk.

Probeer zo snel mogelijk (zonder geschreeuw of paniek) een hond vast te pakken en die ander zijn eigen hond. zodra je ze beide vast hebt, laten ze of los of ze blijven in elkaar hangen, houden de honden elkaar vast gebruik een breakstick om ze zo snel mogelijk en meest veilige manier om los te krijgen

honden page profiel Leo baasLeo baas 3 doggies

honden foto van Leo baas

Gewoon laten uitvechten, ze lossen het zelf wel op!

honden page profiel Tek TekTek Tek 3 doggies

honden foto van Tek Tek

" Gewoon laten uitvechten, ze lossen het zelf wel op! "

Dat hoor ik ook vaak. Was het maar zo simpel. Dat uit laten vechten gaat niet voor iedere hond op!

honden page profiel Pauline, Punk en CosmicPauline, Punk en Cosmic 3 doggies

honden foto van Pauline, Punk en Cosmic

Uhm.. Als een hond mijn hond staat te verscheuren ga ik echt niet wachten tot het "uitgevochten" is, haha. Bij "normale" honden is dit misschien zo, maar tegenwoordig lopen er teveel honden rond die gefokt zijn om een andere hond gewoon te doden, en dat in combinatie met een "fout baasje", die dit gedrag aanmoedigt, tja, ik zou dan niet met m'n armen over elkaar gaan wachten tot ze het uitgevochten hebben.
Daarbij is zo'n gevecht vaak niet "eerlijk". Het zijn vaak kleine hondjes die gepakt worden door veel grotere honden..

honden page profiel rataplanrataplan 3 doggies

honden foto van rataplan

" Gewoon laten uitvechten, ze lossen het zelf wel op! "


 dit advies gaat nergens over!! ;-)

honden page profiel SylviaSylvia 3 doggies

honden foto van Sylvia

Ik weet niet hoe dat met andere honden zit, maar als je hond aangevallen wordt door een staffordachtige zou ik in elk geval zorgen dat zijn kop gefixeerd wordt. De meeste schade zal worden aangebracht door het schudden van de kop terwijl er vastgebeten wordt.

Verder zou ik echt geen neus gaan dichtknijpen dat zou ik niet durven. Een breakstick zou ik dan wel weer doen, dat is een stuk veiliger vind ik, en als je het goed doet is het weer klaar voor je het weet.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

" Gewoon laten uitvechten, ze lossen het zelf wel op! "


haha jij bent een lekkere! niet alle honden stoppen na overgave..tough luck voor de hond die het onderspit delft?
soort van natuurlijke selectie?

kun je niet menen toch...


honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Ik heb dit ook ooit eens gevraagd omdat ik een pit van mijn bulldog moest afkrijgen.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/142433/wat-te-doen-als-....php

Wat bij mij toen hielp was de neus hard dicht knijpen zodat ze geen lucht kreeg. Ik had ook wel het geluk dat mijn hond helemaal niets terugdeed en wachtte tot ik iets deed. Gelukkig nog redelijk goed afgelopen. Mijn arm Luca'tje :'(

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Écht vechten laten uitvechten is gewoon vragen om problemen. Een ontmoeting die uitloopt in een kleine schermutseling, tja dat kan soms. Maar dat ligt echt aan het karakter van de honden met wie die schermutseling is. Als het na 10 seconden ofzo niet over is, dan duurt het al te lang.

honden page profiel rataplanrataplan 3 doggies

honden foto van rataplan

" Ik heb dit ook ooit eens gevraagd omdat ik een pit van mijn bulldog moest afkrijgen.

http://www.hondenpage.com/hondenforum/142433/wat-te-doen-als-....php

Wat bij mij toen hielp was de neus hard dicht knijpen zodat ze geen lucht kreeg. Ik had ook wel het geluk dat mijn hond helemaal niets terugdeed en wachtte tot ik iets deed. Gelukkig nog redelijk goed afgelopen. Mijn arm Luca'tje :'(

/foto/foto/275870.jpg "


Even offtopic, maar weet je zeker dat het een pitbull was, vind de wondjes namelijk niet kloppen bij een pit, dan zou de schade veel groter zijn

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Het was heel zeker een pit (van mijn tante). Maar ze had hem niet goed vast en Luca heeft geluk gehad dat het in zijn teveel aan vel was. Ook had mijn moeder Luca zijn kop vast en ik de anderen zodat ze niet kon gaan schudden of trekken. Op de foto valt het inderdaad heel goed mee. Het was net niet diep genoeg om te moeten naaien.

honden page profiel rataplanrataplan 3 doggies

honden foto van rataplan

" Het was heel zeker een pit (van mijn tante). Maar ze had hem niet goed vast en Luca heeft geluk gehad dat het in zijn teveel aan vel was. Ook had mijn moeder Luca zijn kop vast en ik de anderen zodat ze niet kon gaan schudden of trekken. Op de foto valt het inderdaad heel goed mee. Het was net niet diep genoeg om te moeten naaien. "


Gelukkig is de schade dan wel beperkt gebleven;-)

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

We hebben inderdaad heel veel geluk gehad. Want ze heeft hem ook in zijn poot gebeten maar daar had ze geen houvast. Maar zij was een angstbijter, dat scheelt misschien.

honden page profiel SylviaSylvia 3 doggies

honden foto van Sylvia

" Gewoon laten uitvechten, ze lossen het zelf wel op! "




Ik vind dit echt een belachelijke opmerking, als mijn hond jou hond aan zou vallen, dan kan je jou hond wegvegen...

Tenminste als het jou hond is op die foto...

honden page profiel Tek TekTek Tek 3 doggies

honden foto van Tek Tek

"



Ik vind dit echt een belachelijke opmerking, als mijn hond jou hond aan zou vallen, dan kan je jou hond wegvegen...

Tenminste als het jou hond is op die foto... "
Het is idd een rare opvatting. Misschien dat het bij zulke hondjes wel kan?

honden page profiel SylviaSylvia 3 doggies

honden foto van Sylvia

Het zal misschien bij zulke hondjes wel kunnen, dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat het bij honden zoals staffords een bijster slecht idee is.

Voordeel aan teckels ed is weer denk ik dat ze minder vastbijten en meer happen. Ook hard, begrijp me niet verkeerd, maar dan heb je geloof ik minder schade als vastbijten en schudden.

Natuurlijk is het een lastige vraag aangezien het er zeker er aan ligt wat voor honden het zijn die met elkaar vechten.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Het antwoord is vrij simpel.

Rustig blijven, honden vastpakken en bezien hoe ze het best uit elkaar gehaald kunnen worden.

De uitvoering is wat lastiger. Ga in ieder geval niet slaan, schoppen, aan achterpoten trekken en weet ik veel wat. Ik lees de vreemdste dingen hoor, tot aan je vinger in de anus van een hond stoppen. Geloof me, allemaal niet doen.

Je wil de situatie de-escaleren. Je moet dus rust, kracht en overtuiging uitstralen. Klinkt simpel, is het niet altijd maar goed, ik niet anders doen dan het advies geven.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Gebeurde mij laatst. Ik deed mogelijk het domste wat je kunt doen, maar het werkte in mijn geval wel en ik heb de schade beperkt bij mijn hond. 
De andere hond rukte zich los uit handen van een kind en stormde op Mike af. Ik ging voor Mike staan en riep luid "NEE!" waarop de hond even remde, maar daarna toch gewoon lekker doorging. Hij ramde zich in Mike, hapte zich vast aan Mike's hoofd. Ik hield Mike's riem goed vast (ondanks dat het slimste is om je hond los te laten) en kreeg de riem van de andere hond te pakken en stond toen met een hond in elke hand. 

Dankzij de adrenaline kon ik ze vrij gemakkelijk uit elkaar houden, ondanks dat ik niet zo groot en sterk ben. De buurtbewoner nam de andere hond van me over en ik liep trillend terug naar huis, waar de enige schade die Mike bleek te hebben, twee gaten in z'n oor waren.

honden page profiel Pack MemberPack Member 3 doggies

honden foto van Pack Member

Ik weet nu, dat dit helemaal van de situatie afhangt, Je kan je er nog zogoed voorstellingen vooraf van gaan maken, maar op het moment zelf reageer je toch vaak anders.
Zie ook mijn verhaal Ik moet hier even mijn verhaal kwijt

honden page profiel DogsDogs 3 doggies

honden foto van Dogs

Ik heb het wel eens meegemaakt dat mijn oude rotweiler werd gegrepen door een pitbull kruisting. Hij hing met zn tanden in zijn nek, heb toen uit een reflex mijn jas uitgedaan en die over de hond heen gegooit, en aan de achterpoten eraf kunnen trekken, op de grond geduwd en diesel weggestuurd, toen kwam de eigenaar aangesneld, kon nog net een sorry vanaf!! Man wat was ik pissig!

honden page profiel Leo baasLeo baas 3 doggies

honden foto van Leo baas

" haha jij bent een lekkere! niet alle honden stoppen na overgave..tough luck voor de hond die het onderspit delft?
soort van natuurlijke selectie?

kun je niet menen toch...  "

Heb hier meerdere boekjes liggen waar dat instaat. Volgens mij ook bij een aflevering van CM gezien.

Honden zijn roedeldieren en zullen elkaar niet dusdanig verwonden dat het echte gevolgen zou hebben, want dan zouden ze in het wild het niet kunnen overleven. Het gevecht is gewoon rangorde bepaling en als die eenmaal bepaald is en een van de twee geeft zich over is het klaar.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Wat kan je het beste doen als je hond wordt aangevallen, of jouw hond vecht met een andere hond en dergelijk?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Wanneer 5-minuten regel opbouwen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^