Zou veel vaker moeten gebeuren, TOP!!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

" Dat zeg ik niet dat het voor de andere dieren minder erg is. Ik vind het voor alle dieren vreselijk maar ik denk dat je niet slim hoeft te zijn om te begrijpen dat deze fokker vrolijk doorgaat met deze honden al dan niet voor dierproeven. "


ik denk dat je vooral niet zo slim moet zijn om dergelijke acties te doen en dan te denken dat het iets veranderd.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zou veel vaker moeten gebeuren, TOP!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Oef, lastige discussie dit. Ik vind dierproeven ook heel naar... apen met aids, muizen met kankertumoren, en op honden worden geloof ik veel medicijnen tegen m.s en a.l.s getest.Ik heb te doen met die beestjes, maar ik vind een kleuter met kanker of een jonge vrouw die nog maar enkele maanden te leven heeft en haar gezin moet achterlaten, toch nog veel erger.
Voor er medicatie op een mens getest mag worden, moeten er al tig testen op dieren uitgevoerd zijn.. anders mag het gewoon niet!
Dus.. heiligt het doel dan toch de middelen?!
Alle dierproeven met betrekking tot cosmetica's zoals lotions, make-up, shampoo, parfum, dat vind ik ronduit walgelijk! 
Dat is iets dat ik echt check op de verpakkingen. Op mijn wimpers geen mascara die is gesmeerd op konijnen neusjes en ogen. 
Tot slot, wat Angela al schreef is mijn ogen ook wel waarheid. Ben je tegen dit soort praktijken.... eet dan ook vanaf vandaag ''nooit'' meer vlees! 
Wat er in die industrie allemaal gebeurt..... naar dat soort beelden durven de meeste niet eens te bekijken!
Wel het een, niet het ander, tja... waar sta je dan eigenlijk voor?

honden page profiel karin en milokarin en milo 3 doggies

honden foto van karin en milo

net op sbs

een dieren codicil
kan je je overleden hond afstaan aan de wetenschap zodat ze erop kunnen oefenen
en dan kunnen er minder honden gefokt worden voor dit doel

honden page profiel Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny)Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny) 3 doggies

honden foto van Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny)

top hoor dat ze zijn gered van dierproeven

honden page profiel Janneke-TannekeJanneke-Tanneke 3 doggies

honden foto van Janneke-Tanneke

Ik vraag me trouwens af.... Wie van ons in deze discussie allemaal kvv geeft?! Geen dierproeven maar onze dieren wel andere dieren voeren.... Misschien moeten we onze honden vegetariers maken!
*sarcasme..*O-)

honden page profiel chaitanchaitan 3 doggies

honden foto van chaitan

hahahaha ;-)

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Het is gewoon de realiteit dat dit gebeurd. Zonder proeven geen medicatie die jou het leven kunnen redden, of dat van je kinderen of je familie en vrienden.
Zo werkt het u eenmaal. De dieren die je eet hebben het ook niet allemaal even mooi maar daar hoor ik niemand over. 2 weken geleden nog gezien hoe men met kuikens omgaat; die krijgen de eerste twee dagen geen eten en drinken, pas als ze aan komen bij het verblijf waar ze groot moeten worden. En dan zijn ze dus al ziek met een verminderde weerstand en dat moet opgroeien zodat jij het kan eten. Daar hoor ik ook niemand over.

Maar nu er dieren worden gestolen wat absurd is te noemen, want idd bestrijd je zo kwaad met kwaad (als je het kwaad wilt zien dat er proeven worden gedaan). En dat vind je dan wel goed? dat men inbreekt en pups steelt.
Is het zelfde als je dat bij een BF zou doen, pups weghalen en moeder hond is weer de dupe.
Is precies hetzelfde, dus nee....................niet mijn ding om zo je stem uit te brengen.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Wat ik zeggen wilde ik begrijp echt heel goed dat die proeven helaas gedaan moeten worden maar ik begrijp de ondoordachtzaamheid van de activisten ook omdat ze uit dierenliefde iets goed dachten te doen. En misschien hebben ze dat ook wel gedaan door ons weer eens flink op de feiten te drukken

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Er zijn dierproeven en dierproeven, maar wantoestanden zijn helaas niet uitsluitend van 20 jaar geleden. En cosmetiaproducenten produceren echt niet alleen maar Europa en zelfs op bv universiteiten gaat niet alles volgens de regels.

Oa, juist deze ontkenningen en naiviteit zorgt helaas dat er nog steeds veel te veel onnodig dierenleed is.

Dat er dieren zijn die het slechter hebben (??), is trouwens een wel heel zwak argument.

Stelen als daad kun je mischien kwaad noemen, maar als dit de aandacht vestigd op een goed doel, en niet iemand persoonlijk leed berokkend, kun je je afvragen of je dit wel kwaad mag noemen. Soms is gewoon actie nodig.

honden page profiel chaitanchaitan 3 doggies

honden foto van chaitan

" Wat ik zeggen wilde ik begrijp echt heel goed dat die proeven helaas gedaan moeten worden maar ik begrijp de ondoordachtzaamheid van de activisten ook omdat ze uit dierenliefde iets goed dachten te doen. "


En dat is het juist.
De ontwetendheid en de ondoordachtzaamheid.
Ze denken bijv: ahhhhh arme fretjes , we breken s''nacht in en laten ze vrij.
Ik kan je vertellen dat bijna alle fretten die bevrijd zijn dood zullen gaan.
Ten eerste ze hebben nog nooit natuur gezien dus weten ze totaal niet wat ze moeten doen.
De helft gaat zo en zo al dood aan ziektes omdat ze geen weerstand niks hebben.
De andere helft gaat dood doordat ze bijv: een weg over steken en dood gereden worden of niet aan voedsel kunnen komen. ;-)



honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Als er aktie nodig is, red dan ook al die kuikens waar ik het eerder over had, of red de nertsen die worden gefokt voor de pels. Red de schapen en koeien die het slecht hebben, red de walvis, die ook door bepaalde landen wordt opgegeten.

Je kan niet alles redden is mijn mening. Het is de realiteit, thats life...............als je zelf dingen doet die niet door de beugel kunnen om een statement te maken, ben je in mijn ogen niet goed bezig. Dan is dat hypocriet.

Maar ja, dat is dan ook mijn persoonlijke mening.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van chris

Chaitan, dit betreft geen fretten, maar nertsen en kun je niet met deze actie vergelijken.

Soms is actie nodig om dingen zichtbaar te maken, immers zeker in nederland waar we allemaal denken zo diervriendelijk te zij, is er veel dierenleed.
Dit speelt zich achter gesloten deueren af, dit in combinatie met onze geliefde struisvogelpolitiek, maakt het een ideaal land voor wantoestanden, die we verschuilen achter het feit dat we voor alles regels hebben en iedereen daarop vetrouwd dat die wel goed zijn.

Maart ik weet niet waar je werkt en wat voor dierproeven je doet, maar als het bij jou op het werk goed zou gaan, betekend dit niet dat het overal goed is. Net iemand als jij zou dan kritischer moeten zijn, en niet zo naief om te denken dat het overal wel goed zit.

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ik ben het 100% eens met wat Angela schrijft. Ik denk dat we allemaal graag een wondermiddel voorgeschreven krijgen wanneer we een erge ziekte blijken te hebben, of zijn we dan echt zo principieel deze medicatie te weigeren??  Voor vrijwel alle goede medicaties die er bestaan, zijn dieren opgeofferd. 
Natuurlijk is dat eigenlijk een trieste gedachte, maar het experimenteren op deze diertjes is wel met een zeer nuttig en belangrijk doel geweest, namelijk het kunnen redden en genezen van mensenlevens.

Onnodig dierenleed bestaat uiteraard wel degelijk, inderdaad de handel in nertsenpels, dons 'niet te vergeten', musk wat bij beren afgetapt wordt, te veel om op te noemen!
Maar met stip op 1 staan voor mij toch echt de dieren die wij opeten.
Lammetjes die slechts 1 maand oud mogen worden omdat 'wij' hun vlees dan lekker zoet en mals vinden, koeien die nog nooit de wei hebben gezien, moet ik nog door gaan? 
Ik denk dat iedereen heus wel weet hoe het er aan toe gaan, maar in de supermarkt kijken wij naar een karbonade, een kippenbout, een hamburger en voor het gemak vergeten we het dier er achter!

Dus laten we op zijn minst eerlijk naar elkaar en vooral naar onszelf blijven. 
Ik wil niemand persoonlijk aanspreken maar in onze standpunten naar dieren zijn we veelal zo hypocriet als de pest!

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ik ben het ook met Suzan en Angela eens
hoe hypocriet we hierin zijn (en ik ook dus)
hoewel...... ik geef ronduit toe dat het leven van mijn beste vriendin (al zo'n ruim 30jaar)
mij meer waard is dan dat van mijn eigen hond, maar goed.... dan komt het dus inderdaad heel dichtbij.

ik verbaas me op HP regelmatig over hoe makkelijk voedingsadviezen komen met:
lam, paard, konijn....... en dan denk ik: enig idee hoe bv op dit moment in europa om gegaan wordt met paarden die naar de slacht gaan......... dat is echt verschrikkelijk, daar is geen ander woord voor.  En die konijnen komen echt niet uit het wild hoor, die worden opgefokt en niet op een leuke manier, en zo kan ik nog wel ff doorgaan

gaan we die ook allemaal "bevrijden" of kunnen we hooguit, door ons "inkoopbeleid" en onze stem naar voren brengen dat het misschien wel zo is, dat deze dieren geslacht moeten worden, of gebruikt moeten worden in (serieuze) onderzoeken, maar dan wel toch nog hun welzijn voorop dient te staan.

ik ben geen vegetarier, maar koop wel biologisch vlees, en dat betekent dus ook al door de prijs dat we daar minder van eten.

voor de hond vindt ik echt heel lastig, het is nu eenmaal voor een groot deel een vleeseter
maar eens goed nadenken over wat je geeft, is helemaal geen slecht idee
en dan gewoon eerlijk zjin en niet roepen dat het zo'n afschuwelijke toestand is bij proefdieren
en dat we zo blij zijn dat deze hondjes leed is bespaard en zelf een karbonaadje op ons bord leggen avn een varken uit de bio industrie......

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Wat mij betreft heb je helemaal gelijk Goja!
Ik koop 'niets' met dons er in, ik koop alleen vlees waar ''beter leven'' op staat,
Eieren van de 'vrije kip'' alleen melk van Campina omdat zij promoten dat een koe in de wei hoort.
Kortom, ik probeer me er verantwoordelijk in te gedragen. Helpt het me wellicht enigszins mijn schuldgevoel tegen te gaan???
En dan nog maak ik me ongetwijfeld nog steeds medeplichtig aan enorm veel dierenleed, veelal uit onwetendheid, en gewoonte.
Wat voer je inderdaad je honden? EUhhhh, heb ik daar wel eens 'echt' op gelet?
'Hup' dat vriesvak open in de supermarkt en paar zakken lam in mijn winkelwagen, vinden mijn honden zo lekker! O ja, wat schreef ik ook al weer eerder over lammetjes?
Wij mensen zijn zo selectief in wat we willen denken en vinden.
En wat dacht je van gezellig met de kids een keertje naar Mac?!
Ach, we schudden het zo makkelijk van ons af.
Zijn we stiekum gewoon niet van..... ik eerst?!
Moeilijk hoor, maar alles bij elkaar opgeteld, proefdieren voor ziektebestrijding. 
Mensen, we kunnen niet zonder!

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Tuurlijk kan het niet zonder en moeten we hand in eigen boezem steken we eten vlees vis e.d Dragen bond lopen op leren schoen donzen dekbed en dons kussen Maar die koe die geslacht is geeft zijn huid voor schoenen zijn botten voor lijm. Die kip geeft zijn dons maar wat gebeurt er met zo'n proefdier?

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ik denk dat een proefdier milder aan zijn einde komt dan een kip, varken of koe hoor! D.m.v euthanasie. Veel van ons vee van eigen bodem gaat op 'slachttransport' naar Frankrijk of Argentinie en komen als verpakte vleespakketjes terug. De periode daar tussen, daar wil je liever niet aan denken, kan ik je garanderen!

honden page profiel IreneIrene 3 doggies

honden foto van Irene

Bijna iedereen die een hond heeft zou zich dan toch schuldig maken aan "dierenleed"...wat denk je dat er in het voer van onze hondjes zit... juist ja andere dieren!! En de meeste hebben echt niet zo een super leven gehad, of zijn een genadige dood gestorven. Wat dacht je dan van alle kauwkluiven? Gewoon een stuk opgerold rund hoor...

Vind het bizar wat voor ideeen sommige mensen hebben. Proefdieren mag niet, maar de nieuwste leren enkellaarsjes moeten we wel hebben?? Of een lederen bank?? Leren hondenriem of tuig??

Enne een nieuwe houten eettafel? Ik weet niet hoor maar die is ook omgezaagd terwijl er wel een vogeltje of een nestje eekhoorns inzat... Leefomgeving van de dieren word ook gesloopt...

Zo kan ik nog wel even doorgaan...

Als je tegen dierenleed bent moet je veganist worden, in een hutje op de hei zelfvoorzienend leven, niet naar de dokter gaan als je wat mankeert
en al helemaal geen vlees etend dier als huisdier nemen.....

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Ha,ha,ha, ja inderdaad, we hebben allemaal 'vleeseters' in huis hier!

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

"

Maart ik weet niet waar je werkt en wat voor dierproeven je doet, maar als het bij jou op het werk goed zou gaan, betekend dit niet dat het overal goed is. Net iemand als jij zou dan kritischer moeten zijn, en niet zo naief om te denken dat het overal wel goed zit. "


ik ben daar dus kritisch in en ja, ze hebben het goed. Al zeg ik het zelf.

Ik zie genoeg ander leed, consumptiedieren hebben het veel slechter (ja, ook daar werkervaring in!)

Het varken dat je opeet, heeft een veel verschrikkelijker leven en dood dan een proefmuis.

alleen ontbreekt het het varken aan het lieve uiterlijk en imago zeker?

Ik ben op vlak van dierenleed en welzijn heel nuchter. Ik maak mijn meningen ook op basissen van ervaringen. niet op basis van wat de media ons voorschotelen, tenslotte zijn die er enkel maar op uit zoveel mogelijk volk aan te trekken. Als daar een draai aan de waarheid moet voor gegeven worden, dan doen ze dat ook.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

" maar wat gebeurt er met zo'n proefdier? "


de geeft zijn leven om een mens of ander dier te redden?????

honden page profiel chaitanchaitan 3 doggies

honden foto van chaitan

" Chaitan, dit betreft geen fretten, maar nertsen en kun je niet met deze actie vergelijken.

Soms is actie nodig om dingen zichtbaar te maken, immers zeker in nederland waar we allemaal denken zo diervriendelijk te zij, is er veel dierenleed.
Dit speelt zich achter gesloten deueren af, dit in combinatie met onze geliefde struisvogelpolitiek, maakt het een ideaal land voor wantoestanden, die we verschuilen achter het feit dat we voor alles regels hebben en iedereen daarop vetrouwd dat die wel goed zijn.

Maart ik weet niet waar je werkt en wat voor dierproeven je doet, maar als het bij jou op het werk goed zou gaan, betekend dit niet dat het overal goed is. Net iemand als jij zou dan kritischer moeten zijn, en niet zo naief om te denken dat het overal wel goed zit. "


Zoals ik al zei de meeste van jouw gedachten stammen nog van 20 jaar geleden.
Toen was het inderdaad verschrikkelijk.
Ondertussen zijn er nieuwe methodes en regels.
De wetten zijn zo aangepast dat je echt niet zo maar een onderzoekje kan doen.
En zoals al eerder gezegd: is het landelijk aangepakt (nu ook europees) dus de regels gelden voor alle proefdierbedrijven in dat land.

honden page profiel Suzan Suzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Na de geboorte van mijn jongste lag ik op zaal met een vrouw die voor haar beroep ook dierproeven uitvoerde op honden. Namelijk in de zoektocht naar een middel om Parkinson tegen te gaan.
Zij werkte ook veelal met honden.

Ik kreeg niet de indruk dat er op brute of gevoelloze wijze met de dieren werd omgegaan.
Dagelijks kwam er een verzorger langs om de honden aandacht te geven, beweging en overige verzorging.
Ook is het meer regel dan uitzondering dat de onderzoekers wel degelijk een band met de dieren ontwikkelen.
Ze hebben ieder hun eigen naam en worden niet als puur experimenteel materiaal behandelt.

Dat de uitkomst/afloop voor de dieren veelal de dood betekend zal altijd een gevoelig onderdeel blijven.
Maar het blijft ''werken aan een hoger doel''.

Dat kan ik van onze bio-industrie toch echt niet zeggen... en die draait nog altijd op volle toeren!!!

honden page profiel chaitanchaitan 3 doggies

honden foto van chaitan

" Maar die koe die geslacht is geeft zijn huid voor schoenen zijn botten voor lijm. Die kip geeft zijn dons maar wat gebeurt er met zo'n proefdier? "


Die geeft ons de kennis om medicijnen te maken en levens te redden.
Daar ben ik die dieren dan ook heel erg dankbaar voor.
Net als dat ik een koe dankbaar ben voor zijn vlees of huid of wat dan ook.

honden page profiel RianneRianne 3 doggies

honden foto van Rianne

" Er zijn toch ook geen proef mensen voor een operatie? Ja, je kunt je wel opgeven voor een proef met medicijnen, maar niet voor een proef-operatie. Een proef operatie gaat (voor zo ver ik weer) op dode mensen. Je kunt je namelijk opgeven voor 'de wetenschap' zodat als je overleden bent, je lijk niet onder de grond verdwijnt, maar dus aan de wetenschap wordt overgeleverd.
Wij zijn met school naar zo'n plek geweest. Ik vond het walchelijk, maar heb er wel veel geleerd. "


ja hoor er zijn wel proef mensen qua operaties, Eerst testen ze apen omdat apen het meest op een mens lijkt en als dat goed gaat dan doen ze operatie op een mens dus de eerste mens die zo'n operatie ondergaat is het proefkonijn

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

"
Ook is het meer regel dan uitzondering dat de onderzoekers wel degelijk een band met de dieren ontwikkelen.
Ze hebben ieder hun eigen naam en worden niet als puur experimenteel materiaal behandelt.
"


idd.
zelfs met de muizen is het zo.
Ik heb er eentje die in augustus 3 jaar wordt. Hoeveel huismuizen zouden er 3 jaar worden?

honden page profiel IreneIrene 3 doggies

honden foto van Irene

"

idd.
zelfs met de muizen is het zo.
Ik heb er eentje die in augustus 3 jaar wordt. Hoeveel huismuizen zouden er 3 jaar worden?
"


waarschijnlijk geen 1!

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

"

waarschijnlijk geen 1! "




nou kijk, "mijn experiment" toont wel aan dat muizen wel daadwerkelijk lang kunnen leven dan, haha.

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Nou, wij hadden vroeger altijd hamsters en/of muizen. Die werden bij ons ook altijd een jaar of 4 5 hoor. Is echt geen uitzondering!

Ik zelf eet amper vlees. Natuurlijk vind ik mijn eigen lasagne lekkerder met echt gehakt en natuurlijk eet ik weleens eens broodje Shoarma (eens in de 4 maanden of zo). En een kippebout eet ik ook nog wel. Maar verder zul je mij geen vlees zien eten.
Wel weer vis want dat vind ik echt lekker.

Mijn DJ krijgt rund, heeft kip gegeten en krijgt nu voor het eerst konijn. Sophie zit aan de Naturis brok die ze helemaal alleen op mag maken!

Ach weet je, je ontkomt er echt niet aan. We willen zo veel redden, maar dat kan echt niet. Ik neem soms zoveel op mijn schouders, of ik neem soms zoveel emotie in mij dat ik er letterlijk ziek van wordt. Dan word ik weer depressief omdat ik vooral dieren en kinderen wel wil helpen, of omdat er weer zo'n periode is dat je overal en nergens dingen leest als dierenmishandeling en ik zie het dan in die periode zelfs op straat gebeuren. Of dat engen mensen dingen doen met kinderen of zoals nu weer, dat voodoo gebeuren. Een kind van 3 wordt van een falt gegooid. Het breekt mijn hart.
Het vreet dan aan mij en ik word daar letterlijk ziek van. Ik heb mijzelf er dus mee.
Ik kan het niet oplossen, ik kan niet alle dieren/kinderen helpen. Mijn man zegt weleens, jij gaat nog eens dood van ellende van alles wat je hoort en ziet. Ik denk in zekere zin dat hij gelijk heeft.
En dan na een paar weken depressief te zijn, dan krabbel ik weer op totdat de volgende periode zich aandient. En zo leven we verder.

Realistisch blijven, blijf inzien waarom dingen gebeuren, proefdieren......daar profiteer ik zelf van, en de situatie is echt stukken verbetert sinds vroeger, daar ben ik wel van overtuigd.

honden page profiel Gucci&SophieGucci&Sophie 3 doggies

honden foto van Gucci&Sophie

" Bijna iedereen die een hond heeft zou zich dan toch schuldig maken aan "dierenleed"...wat denk je dat er in het voer van onze hondjes zit... juist ja andere dieren!! En de meeste hebben echt niet zo een super leven gehad, of zijn een genadige dood gestorven. Wat dacht je dan van alle kauwkluiven? Gewoon een stuk opgerold rund hoor...

Vind het bizar wat voor ideeen sommige mensen hebben. Proefdieren mag niet, maar de nieuwste leren enkellaarsjes moeten we wel hebben?? Of een lederen bank?? Leren hondenriem of tuig??

Enne een nieuwe houten eettafel? Ik weet niet hoor maar die is ook omgezaagd terwijl er wel een vogeltje of een nestje eekhoorns inzat... Leefomgeving van de dieren word ook gesloopt...

Zo kan ik nog wel even doorgaan...

Als je tegen dierenleed bent moet je veganist worden, in een hutje op de hei zelfvoorzienend leven, niet naar de dokter gaan als je wat mankeert
en al helemaal geen vlees etend dier als huisdier nemen.....
"



Dit is het domste wat ik ooit gehoord heb. Sorry dat ik het zo moet verwoorden. Maar veel van jullie zoeken gewoon excuses om zichzelf maar niet schuldig
te hoeven voelen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Zou veel vaker moeten gebeuren, TOP!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 4 van 6 12 3 45 6
Volgende forumvraag: groeistuipjes ??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^