Dominante Hond!!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Als je gaat praten over Dominantie en alles wat daar bij hoort zul je eerst moeten uitspitten wat de werkelijke betekenis is van dominantie, wanneer dominantie voorkomt, wat dominantie voor doel heeft enz. Schrijf maar eens 10 definities op van het woord dominantie en bedenk dan maar eens in hoeverre jij als mens deze definities bezit of gebruikt en waarom enz. Dominantie krijgt dan misschien wel een hele andere betekenis, en is prima toepasbaar op elk mens en elke hond.... ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel kaikai 3 doggies

Dominantie in de ethologie, dus de gedragsstudie mbt andere dieren is het bezit over een of meerdere bronnen die als relevant worden beschouwd (voedsel, vrouwelijk schoon, water, etc) De enigste karakteristieken die daarin dus van belang zijn in primaire zin zijn "sterker zijn dan de rest" of "slimmer zijn dan de rest" Dit is ook wat je terug ziet in het lineaire dominantiemodel van Mech (die studie met die wolven in gevangenschap) wat dus wel degelijk een bestaand fenomeen is, alleen niet functioneel in onze dagelijkse interactie met honden. 

Geen enkele moderne etholoog zal het bestaan van Dominantie dan ook ontkennen. Sommige gedragstrainers dan weer wel...is het grappige. 

Op het moment dat je gaat kijken naar een roedel honden zie je hierin veel eerder een samenwerkingsverband dan dominantieverhoudingen. Immers, bronnen worden onderling verdeeld en er bestaat geen monopolie op bronnen. Dat is ook logisch want het doel van de hondenroedel is het succesvol grootbrengen van de pups. In het onderzoek van Dr Sunil Kumar Pal is duidelijk dat dergelijke roedels verlaten worden door de moeder rond de 13e week. De roedel zelf (dus de broertjes en zusjes die bij elkaar bleven) groeit uit elkaar rond de seksuele volwassenheid (12 tot 18 maanden) en ook dat is weer logisch om een bepaalde mate van inteelt te voorkomen. 

Vormt zich dan een nieuwe roedel, dan is dit weer puur gericht op het grootbrengen van nieuwe pups. Met andere woorden, elk samenleefverband wat een hond uit vrije wil aangaat is gebaseerd op samenwerking en het eerlijk (en noodzakelijk) verdelen van de verkregen bronnen. Hierin nemen de pups wel degelijk een onderdanige rol in, in die zin dat ze zich gewillig opstellen om te leren van hun ouders (voornamelijk de moeder, maar in specifieke gevallen ook de vader) en natuurlijk vanuit hun zwakte afhankelijk zijn van de verzorging van een ander. Groeien de pups eenmaal op tot volwassenen, dan zijn ze zelf degenen die een ranghoge rol in gaan nemen in verhouding tot hun eigen pups. Naar elkaar toe (reu en teef, de ouders) bestaat er een vrijheid blijheid verhouding...waarin er taken en voedsel onderling nog eens gedeeld worden (laatst voor het eerst documentatie van een reu die voor de moeder eten opbraakte!) 

Maw, honden worden volwassen, en de natuurlijke gang van zaken (voor alle vers vlees voerders) is dat de hond in die opgroei naar onafhankelijkheid en persoonlijke vrijheid gaat. 

Dus of dominantie in de mens-hond verhouding een rechtmatige plaats heeft in de opvoeding? Nee, want dominantie(de monopolie op bronnen) gaat tegen het principe van een roedel in. Deze bestaat wel op het moment dat jij met een dronken kop op het erf van een vreemde hond komt. Jij hebt daar niks te zoeken, dat is van Hem, en dus bijt ie je met een beetje pech in je donder.

Het opvoeden wat de moeder al gedaan heeft voor ons en waarvan wij een hondenleven lang de vruchten mogen plukken zit er wel zo ongeveer op als de pup bij ons komt. In de nieuwe omgeving en in nieuwe situaties zal de hond zich op ons richten en met ons ook bijzonder graag een samenwerking aangaan. In eerste instantie omdat de hond dit nodig heeft (hoe houd ik mij staande in deze nieuwe omgeving, wat zijn de spelregels en, ook niet onbelangrijk, hoe manipuleer ik die?) Uiteindelijk echter gaat een hond zich aan de persoon zelf binden en kan daarin bijzonder empathisch en altruïstisch zijn. Op dit moment is van Dominantie dus geen sprake meer.

Dus wat is nou dat wangedrag? Dat is een hond die ofwel niet geleerd heeft dat er bepaalde grenzen zijn voor mens en dier die, op het moment dat men daar overheen gaat, nadelig zijn voor de roedelvorming (ik vind jou niet meer leuk!) ofwel is het een hond die zich een taak genomen heeft die binnen de roedel uitgevoerd moet worden (waken, bescherming, jagen etc) Sterker nog...we hebben honden eeuwenlang gefokt voor die taken, dus zo vreemd is het niet dat ze die zo eenvoudig kunnen claimen. Zijn ze daar goed in, is er meestal geen probleem. Maar is dat een taak die ze niet goed aankunnen, nou dan heb je een doffe ellende. Die duidelijkheid echter (jij doet dit, en ik doe dat maar we zijn Wel een eenheid) is vaak weg en dat brengt de nodige problemen met zich mee. 

Nog een valkuil is dat je een hond dusdanig mishandelt of intimideert dat er van roedelvorming (of bandvorming) geen sprake meer is. En dan bestaat er inderdaad de kans dat je "eigen" hond je in je donder gaat bijten op den duur. En eerlijk gezegd, heb je het dan waarschijnlijk ook wel verdiend. Vergelijk maar eens voor de lol hoeveel bijtwonden iemand als Turid Rugaas heeft, en hoeveel Cesar Milan. 

Rangen, standen, Dominantie gooi die termen weg in je denken want ze hebben geen enkele relevantie in een samenleven dat dusdanig dynamisch is als dat van ons in deze huidige maatschappij. Je kunt onderhandelen over je takenpakket en het pakket van je hond...en naar gelang de persoonlijkheid van de hond is die tevreden met het een en niet met het ander...en zo ga je samenleven. De ene hond wil een leven lang aan de riem omdat hij die bescherming wil, de andere hond vreet alle riemen in huis op omdat ie daar niet mee kan leven. En past dat niet, zijn de persoonlijkheden en wensen onverenigbaar...dan moet je gaan zoeken naar een andere mens voor de hond-mens combinatie.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Mooi uitgelegd, Kai!

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Kai, ik wilde je reactie als super antwoord aangeven maar er ging iets mis! :-)

Echt geweldig verwoord zeg!
Het is toch eigenlijk iets heel bijzonders, een hond en met een hond mogen leven (lijkt mij) !
Het is jammer dat veel mensen daar niet zo tegenover staan en mee omgaan, een hond is niet "zomaar" een hond en "maar" een hond!

;-)

honden page profiel esther esther 2 doggies

honden foto van esther

Erg mooi Kai... :-)

honden page profiel bassiebassie

" Dominantie in de ethologie, dus de gedragsstudie mbt andere dieren is het bezit over een of meerdere bronnen die als relevant worden beschouwd (voedsel, vrouwelijk schoon, water, etc) "

" Rangen, standen, Dominantie gooi die termen weg in je denken want ze hebben geen enkele relevantie in een samenleven dat dusdanig dynamisch is als dat van ons in deze huidige maatschappij. "

Waarom zou dominantie geen relevantie meer hebben als je de definitie uit de eerste quote aanhoudt? Misschien is voedsel en water minder relevant omdat dat uiteraard door ons wordt geregeld, maar voor een heleboel andere zou dat m.i. nog steeds heel goed kunnen gelden.

Ik zou aan jou definitie nog wel wat dingen willen toevoegen. Dit wordt tegenwoordig door heel veel wetenschappers ook meegenomen. Dat is namelijk dat er sprake moet zijn van een relatie tussen de individuen, dat het afhankelijk van een bepaalde situatie is, dat het afhankelijk is van de motivatie en dat er en dat is ook heel belangrijk geen sprake is van schadelijke gevolgen. Dat wil niet zeggen dat er uiteindelijk geen agressie ingezet kan worden, maar dat heeft niet te maken met dominantie. Dat is agressie.

" Deze bestaat wel op het moment dat jij met een dronken kop op het erf van een vreemde hond komt. "

Dit is dus geen voorbeeld van dominantie. Er is geen sprake van een relatie tussen de persoon en de hond.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

ik ben niet zo wetenschappelijk onderlegd als mn voorgangers hierboven
maar ik vind, en dat is dan op basis van mijn gevoel, dat Kai wel te gemakkelijk 1 studie als basis neemt en daar toch wel vergaande conclusies uit trekt.

voor mij is dominantie wel aanwezig, maar zoals Bassie omschrijft, het is tussen individuen die elkaar kennen en het scheelt per situatie.

ik weet bijzonder zeker dat mijn hond me op bepaalde momenten probeert "te domineren"of te wel, hij probeert zijn wil aan mij op te leggen, dat kan heel subtiel gaan, en vaak ook minder subtiel. Hoe beter we elkaar leren kenne, hoe minder dit voorkomt, dat wel.
Dit totale vrijblijvende samenwerking geloof ik niet zo in. Wel een samenwerking op basis van eerder opgebouwde verstandhouding.

tis net als met mensen, je kan geweldig samenwerken met een team, maar dat kan alleen als er wel degelijk structuur is binnen het team, ook in de aansturing en "rangorde".
En dan juist kan iedereen op zijn eigen plaats en met zijn eigen talenten zich ontplooien en tot zijn recht komen. Maar dat is voor mij een gevolg van de juiste verstandhouding, dan komen individuen tot hun recht. Dat heeft niets met onderdrukking te maken, maar wel met veiligheid.

bij honden zie ik dat niet anders (ach jee, ik vermenselijk.... maar dat moet dan maar ff).

naar mijn idee nemen honden op basis van hun talenten en kracht, plaats in binnen een structuur.
laat je ze als baas een plaats innemen die ze niet aan kunnen...... dan komen er problemen, ik denk niet dat honden tov in staat zijn dan zichzelf te "reguleren", daar is de aansturing van de baas voor nodig.

honden page profiel Moos!Moos! 3 doggies

honden foto van Moos!

Goed uitgelegd Kai, voor het grootste gedeelte kan ik mij hierin vinden!
Alleen hetgeen dat je over Ceasar Milan zegt vind ik wat overtrokken. Hij wordt nooit door eigen honden gebeten. Ik snap waar je op doelt, want hij wordt wel gebeten. Door honden waar iets serieus 'mis' mee is...door toedoen van de baasjes. Zijn eigen roedel leeft juist heel gemoedelijk samen. Ik weet dat er altijd 'negatief' wordt gedaan hier op HP over de CM 'methode', maar zijn 'visie' (vervul de behoefte van je hond, dat is een must)komt vaak overeen met wat vele hier zeggen.

In het begin maakte ik me ook druk en dacht ik dat Moos wel eens een 'dominante' hond zou kunnen zijn. Gelukkig heb ik me goed ingelezen en geleerd dat hier niks mis mee is. dat dominant zijn niks negatiefs is. Moos 'spreekt' de hondentaal inmiddels super en voelt precies aan hoe hij zich dient te gedragen. Hij is bijna twee en ik merk dat hij 'zelfverzekerder' wordt in vergelijking met vorig jaar, wat uiteraard logisch is. Heerlijk om die ontwikkeling te zien.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Voor mij heeft Dominant gedrag alles te maken met motivaties. Hoe sterk is de motivatie tot het verkrijgen of behouden van een bepaalde bron en altijd in relatie tot ander individu. Sommige honden zijn hierin sterker gemotiveerd terwijl andere honden veel minder sterk gemotiveerd zijn. Maar de motivatie is ook weer afhankelijk van de situatie en relatie en dus geen statisch gegeven. Volgens mij ontstaan er alleen dan problemen wanneer sterke motivaties van twee of meerdere individuen in sociale relatie botsen met elkaar.

Maar zoals ik ervaar zijn onze honden in de manier waarop ze samenleven met ons juist heel tolerant. In elk geval de hond ten opzichte van ons, getuige wat ze zich allemaal laten welgevallen. Die tolerantie is waar wij nog veel van kunnen leren, het is namelijk geen leven om steeds hele sterke motivaties te hebben (je punt te maken)  en daarover 'te strijden'. Dat is waar het vaak mis gaat. Veel mensen menen alles op alles te moeten zetten om 'de baas' te zijn en zetten allerhande middelen en gedrag in om te bevestigen dat zij 'de baas' zijn. Terwijl wij al lang in het voordeel zijn omdat we in belangrijke mate de basisbehoefte van een dier beheren. Onze huishonden zijn geen jagers meer.

Een misvatting die ik ook veel lees is dat er een 'soort van angst' leeft dat de hond er op uit is om de mens te domineren. Terwijl dat helemaal niet kloppend kan zijn. Dominant gedrag komt voort uit de motivatie tot verkrijgen of tijdelijk behouden van bepaalde bron/middel in relatie tot ander individu. Een mens is geen bron/middel op zich. En juist hierop zijn veel misverstanden gebasseerd en dat vind ik jammer.

Heel veel problemen die mensen tegenkomen in de relatie met het dier berusten niet op dominantieproblemen. Vaak hebben ze te maken met het onvoldoende aangeven en/of respecteren van grenzen en omgangsregels, vice versa. Maar ook met onduidelijkheid, gebrek aan vertrouwen en ga zo maar door.

Ik heb heel lang het woord dominantie gemeden omdat er zo ongelooflijk veel verwarring, maar vooral bangmakende ideeen bij leven die tot veel gebrek aan vertrouwen en tolerantie hebben geleid. Zolang je niet helder hebt wat dominant gedrag nu eigenlijk is kun je er ook niet echt over discussieren.

honden page profiel Moos!Moos! 3 doggies

honden foto van Moos!

" Voor mij heeft Dominant gedrag alles te maken met motivaties. Hoe sterk is de motivatie tot het verkrijgen of behouden van een bepaalde bron en altijd in relatie tot ander individu. Sommige honden zijn hierin sterker gemotiveerd terwijl andere honden veel minder sterk gemotiveerd zijn. Maar de motivatie is ook weer afhankelijk van de situatie en relatie en dus geen statisch gegeven. Volgens mij ontstaan er alleen dan problemen wanneer sterke motivaties van twee of meerdere individuen in sociale relatie botsen met elkaar.

Maar zoals ik ervaar zijn onze honden in de manier waarop ze samenleven met ons juist heel tolerant. In elk geval de hond ten opzichte van ons, getuige wat ze zich allemaal laten welgevallen. Die tolerantie is waar wij nog veel van kunnen leren, het is namelijk geen leven om steeds hele sterke motivaties te hebben (je punt te maken)  en daarover 'te strijden'. Dat is waar het vaak mis gaat. Veel mensen menen alles op alles te moeten zetten om 'de baas' te zijn en zetten allerhande middelen en gedrag in om te bevestigen dat zij 'de baas' zijn. Terwijl wij al lang in het voordeel zijn omdat we in belangrijke mate de basisbehoefte van een dier beheren. Onze huishonden zijn geen jagers meer.

Een misvatting die ik ook veel lees is dat er een 'soort van angst' leeft dat de hond er op uit is om de mens te domineren. Terwijl dat helemaal niet kloppend kan zijn. Dominant gedrag komt voort uit de motivatie tot verkrijgen of tijdelijk behouden van bepaalde bron/middel in relatie tot ander individu. Een mens is geen bron/middel op zich. En juist hierop zijn veel misverstanden gebasseerd en dat vind ik jammer.

Heel veel problemen die mensen tegenkomen in de relatie met het dier berusten niet op dominantieproblemen. Vaak hebben ze te maken met het onvoldoende aangeven en/of respecteren van grenzen en omgangsregels, vice versa. Maar ook met onduidelijkheid, gebrek aan vertrouwen en ga zo maar door.

Ik heb heel lang het woord dominantie gemeden omdat er zo ongelooflijk veel verwarring, maar vooral bangmakende ideeen bij leven die tot veel gebrek aan vertrouwen en tolerantie hebben geleid. Zolang je niet helder hebt wat dominant gedrag nu eigenlijk is kun je er ook niet echt over discussieren. "


Duidelijk stuk! ;-)

honden page profiel kaikai 3 doggies

@Bassie, wanneer een contact is tussen twee personen is er in ethologische zin altijd sprake van een relatie, zij die nu kortstondig en instrumenteel of niet. Je moet relatie zoals de term in de ethologie gebruikt is ook niet verwarren met het gebruik van dit woord in de volksmond. Er is dus sprake van een relatie als een persoon aanspraak maakt op een bron en de ander die bron verdedigt, zo is het dus zelfs mogelijk voor solitaire dieren om een dominantie interactie te voeren':-)
Wat betreft dat dominantie geen betekenis heeft in ons huidige samenleven, daarmee bedoelde ik het samenleven tussen mens en hond in "de roedel" waarvan het delen van bronnen dus een basale eigenschap is. Niet alleen van mens naar hond overigens, maar ook andersom. De jachthond die prooi afgeeft, een hond die in een hongersnood een bij elkaar geschraapt restje deelt met zijn mens, allemaal stukjes werkelijkheid tussen mens en hond. De huidige "samenleving" dus maatschappij staat uiteraard bol van de dominantieverhoudingen. Geldzaken, oorlog om olie, ruzie om de afstandsbediening, jij blijft van mijn vrouw af, etc. 

Grote uitdaging voor onze soort, in mijn optiek, om deze rangorde systeem om te gaan zetten in harmonische verhoudingen in de komende decennia.

@Goja, helaas is het zo dat onderzoek naar vrije honden interacties op een vrij laag pitje staan. Pal doet hier dus onderzoek in maar in de jaren 80 was er bijvoorbeeld ook onderzoek van Bekoff over eenzelfde onderwerp, namelijk groepvorming tussen vrije honden. Er is ook onderzoek geweest, maar daarvan ontsnapt me de naam van de onderzoeker, die in het stadsleven gekeken heeft naar interacties tussen vrije (zwerf dus) honden. De basis van mijn claims is dus niet "enkel" het onderzoek van Pal...maar het unieke van zijn onderzoek maakt hem wel behoorlijk spraakmakend ;-) 

Het kijken naar natuurlijk hondengedrag van vrije honden is belangrijk omdat het heel inzichtelijk maakt hoe honden vanuit Al hun natuurlijke gedrag handelen, en niet vanuit het natuurlijke gedrag dat wij als mensen toelaten...dat laatste geeft namelijk een vertekend beeld van de hond als dier. Zo Kun je moeder en jong 4 jaar samen laten leven, maar duidelijk is ook dat dit er in de natuurlijk geheel anders aan toe gaat.

honden page profiel bassiebassie 2 doggies

" @Bassie, wanneer een contact is tussen twee personen is er in ethologische zin altijd sprake van een relatie, zij die nu kortstondig en instrumenteel of niet. "

Dat ben ik dus niet met je eens. We hebben het hier vooral over binnen en buiten een roedel. Binnen de roedel gelden hele andere regels dan buiten de roedel. Dat geldt voor de gehele dieren wereld. Dominantie is namelijk een geweldloze manier om conflicten op te lossen. Waarom zou het buiten de roedel een geweldloze manier zijn? Daar is geen enkele nooodzaak voor, daar kan gerust agressie ingezet worden om het doel te bereiken.

" daarmee bedoelde ik het samenleven tussen mens en hond in "de roedel" waarvan het delen van bronnen dus een basale eigenschap is. Niet alleen van mens naar hond overigens, maar ook andersom. "

Dat heeft dus alles met motivatie te maken. Waarom zou een individu niet zo sterk gemotiveerd kunnen zijn om niet te willen delen.

honden page profiel gojagoja 3 doggies

honden foto van goja

ik heb een tijd contact gehad met een gedragsdeskundige die er van overtuigd was dat maar heel weinig van de honden die bij en met mensen leven (onze huishonden dus) waarlijk geestelijke volwassenheid bereiken.......

en voor mij verandert dat de zaak dan ook wel weer
want dan kan een onderzoek dingen uitwijzen bij honden die wel tot volle volwassenheid komen, maar mag je dat doortrekken dan naar onze huishonden?

ik denk trouwens wel degelijk dat een hond kan en wil domineren, alleen moet je dat niet (ook dan niet) als iets kwaadaardigs zien, het is gewoon interactie, verhoudingen die altijd in beweging zijn, van 2 kanten. ik zie "domineren" in die vorm dus ook helemaal niet als iets engs, tis grenzen verkennen, en de ene hond zal daar vele malen meer de neiging toe hebben als de andere.

dat mensen ooit komen tot een harmonieus bestaan met elkaar.... nou, vindt je heel erg Kai, dat ik dat echt pure utopie vindt, onbereikbaar voor de mens, mij lijkt het dat maar bijzonder weinig mensen echt alleen maar het belang van hun medemens op het oog hebben. kijk in deze wereld en zie.......de heerszucht (altijd ten koste van een ander, opzettelijk)

Maar heerszucht is niet de "dominantie" die ik zie en bedoel bij honden
die hebben niet het ongeluk van de ander op het oog, wel hun eigen belang.
pas in een heel ver stadium waarin hond en mens elkaar helemaal verstaan zal een hond mischien zijn eigen belang opzij zetten voor dat van zijn roedelgenoot, maar of dat heel vaak voorkomt....... ik waag het te betwijefelen.

honden page profiel bassiebassie 2 doggies

" ik heb een tijd contact gehad met een gedragsdeskundige die er van overtuigd was dat maar heel weinig van de honden die bij en met mensen leven (onze huishonden dus) waarlijk geestelijke volwassenheid bereiken....... "

Dat is wel heel kort door de bocht om op grond van een uitspraak van 1 gedragsdeskundige een heel onderzoek in de prullenbak te gooien. Dat is precies hetzelfde als waar je kai in een vorige reactie van verweet.

" ik denk trouwens wel degelijk dat een hond kan en wil domineren "

Dat kan, maar dan hanteer jij waarschijnlijk een andere definitie dan ik(en anderen). Dus dan zul je eerst jouw definitie moeten vertellen. Anders heeft daarover praten geen zin.

honden page profiel gojagoja 2 doggies

honden foto van goja

Bassie: lezen he
ik zeg niet dat het zo is, het was haar mening..........
die zeker het overdenken waard is (vind ik)

ik moet trouwens helemaal niks ik zou niet weten waarom
 maar goed dan nog maar eens
ik denk, en ervaar en ervaren heb, dat honden in min of meerdere mate (ligt per hond verschillend in welke mate) sturing willen geven aan situatie's, dingen proberen af te dwingen en daar over "onderhandelen", al dan niet subtiel.

dat onderhandelen/proberen/proberen te sturen, zie ik als "domineren" en de mate daartoe dat de hond dat doet of toe in staat is, "dominantie".

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" ik heb een tijd contact gehad met een gedragsdeskundige die er van overtuigd was dat maar heel weinig van de honden die bij en met mensen leven (onze huishonden dus) waarlijk geestelijke volwassenheid bereiken.......

en voor mij verandert dat de zaak dan ook wel weer
want dan kan een onderzoek dingen uitwijzen bij honden die wel tot volle volwassenheid komen, maar mag je dat doortrekken dan naar onze huishonden?

ik denk trouwens wel degelijk dat een hond kan en wil domineren, alleen moet je dat niet (ook dan niet) als iets kwaadaardigs zien, het is gewoon interactie, verhoudingen die altijd in beweging zijn, van 2 kanten. ik zie "domineren" in die vorm dus ook helemaal niet als iets engs, tis grenzen verkennen, en de ene hond zal daar vele malen meer de neiging toe hebben als de andere.

dat mensen ooit komen tot een harmonieus bestaan met elkaar.... nou, vindt je heel erg Kai, dat ik dat echt pure utopie vindt, onbereikbaar voor de mens, mij lijkt het dat maar bijzonder weinig mensen echt alleen maar het belang van hun medemens op het oog hebben. kijk in deze wereld en zie.......de heerszucht (altijd ten koste van een ander, opzettelijk)

Maar heerszucht is niet de "dominantie" die ik zie en bedoel bij honden
die hebben niet het ongeluk van de ander op het oog, wel hun eigen belang.
pas in een heel ver stadium waarin hond en mens elkaar helemaal verstaan zal een hond mischien zijn eigen belang opzij zetten voor dat van zijn roedelgenoot, maar of dat heel vaak voorkomt....... ik waag het te betwijefelen. "


Grenzen verkennen heeft voor mij niets te maken met dominantie. Grenzen verkennen heeft alles te maken met aftasten wat je aan elkaar hebt in een sociale relatie om zo te komen tot een harmonieuze relatie. Dominantie is puur gericht op verkrijgen of tijdelijk behouden van een bepaalde bron* afhankelijk van motivatie, situatie, relatie. Juist als deze twee vertroebelen bestaat er volgens mij een onzuiver beeld van het begrip dominantie en verstoringen in de relatie.

*een mens is geen bron, een mens is de partij in relatie. De bron is wat een organisme ziet als levensbehoeften, zoals voedsel, paring partner, of een stuk territorium.

honden page profiel bassiebassie 1 doggies

" ik moet trouwens helemaal niks ik zou niet weten waarom "

Laat ik het anders stellen. Als je wilt dat iemand iets begrijpt van waar je het over hebt is het wel van belang dat je daar iets meer uitleg over geeft. Dat moet niet, maar anders vraag ik me wel af waarom je reageert als het jou verder niet uitmaakt of iemand je begrijpt.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z 3 doggies

honden foto van mary S&A&Z

Ik denk dat 'dominantie' alleen in de mensenwereld bestaat, wij maken het.
Zoals ik het woord zie is het een gedrag wat voortkomt uit het ego en dieren hebben geen ego.
Een hond die in onze ogen dominant is, is gewoon een dier met een sterk gedrag en doet of probeert wat alle honden doen, alleen zal de een het wel voor elkaar krijgen en de ander niet, of moeilijker. Volgens mij heeft dat alles eerder te maken met "de sterkste overleeft".
Als een hond bij ons mensen dominant genoemd wordt is dat vlgs mij eerder dat wijzelf onze grens of waarde niet genoeg aangeven/ durven aangeven, of dat we zelf dominant zijn en het dier niet in z'n waarde te laten. Dan past die niet in het plaatje dat wij bedacht hebben,( hoe het zou moeten zijn).

honden page profiel kaikai 3 doggies

"
Dat ben ik dus niet met je eens. We hebben het hier vooral over binnen en buiten een roedel. Binnen de roedel gelden hele andere regels dan buiten de roedel. Dat geldt voor de gehele dieren wereld. Dominantie is namelijk een geweldloze manier om conflicten op te lossen. Waarom zou het buiten de roedel een geweldloze manier zijn? Daar is geen enkele nooodzaak voor, daar kan gerust agressie ingezet worden om het doel te bereiken.

Dat heeft dus alles met motivatie te maken. Waarom zou een individu niet zo sterk gemotiveerd kunnen zijn om niet te willen delen. "

Dat hoef je ook niet met me eens te zijn...dat is simpelweg de jargon in de ethologie. Ik heb een tijd lang contact gehad met verschillende ethologen en daarvan uiteraard enorm veel mogen leren. Inclusief welke termen er gehanteerd worden. 

Dominantie is geen handeling, dominantie is een resultaat van handelingen gebaseerd op de behoefte een bron te behouden. Agressie kan een manier zijn, iemand te slim af zijn is een manier, etc, maar ook een onderhandeling kan een manier zijn. 

Binnen een roedel is het verdelen van, in plaats van het behouden van, een bron het doel...en daarom is er geen sprake van dominantie binnen een roedel. En waarom een dier zo sterk gemotiveerd is om dat te doen? Dat is het simpele resultaat van evolutie, wezens die delen met leden binnen de roedel zorgen ervoor dat hun jongen overleven en in die zin gaat het genetische pakketje voor "samen delen" dus verder en is het "niet delen" een doodlopend eind...niet voor de individu zelf, wel voor de jongen van de individu. Dat verklaart waarom honden, en mensen trouwens ook vergis je daar niet in, zich altruïstisch op kunnen stellen. Let wel, de "motivatie" is niet gelijk aan de evolutie. Ik kan het zielig vinden dat jij niks hebt en je daarom iets geven, het meisje naast me vind dat een mooie eigenschap en we planten ons mede daarom voort...de genen voor samendelen zijn nu dus doorgegeven aan een nieuwe generatie. Mijn motivatie ("vind ik vervelend voor je, dus hier heb je wat") is niet hetzelfde als het evolutionaire nut. 

Heel technisch gekeken kun je daar de berekening W Delta Z op los laten om te bekijken hoeveel welke genetische eigenschap gaat overleven en welke doodlopend zijn. Samen delen, altruïsme(dus opoffering) zijn eigenschappen die met name blijven voortbestaan. 

We weten dit feitelijk al 50 jaar, maar de populaire media heeft meer met het beeld van de egoïstische natuur gebaseerd op het alleenrecht van de sterkste. Zo werkt het in de natuur dus zelden':-) En dat maakt het wat mij betreft erg mooi, ook bijzonder hoopvol.

Dus @Goja...misschien een utopie...maar misschien ook wel hoe het werkt voor het grote merendeel van de natuur.

honden page profiel bassiebassie 2 doggies

" Dat hoef je ook niet met me eens te zijn...dat is simpelweg de jargon in de ethologie. Ik heb een tijd lang contact gehad met verschillende ethologen en daarvan uiteraard enorm veel mogen leren. Inclusief welke termen er gehanteerd worden. "

Dat kan, maar daar heb ik een opleiding voor gevolgd.

Altruisme is leuk en interessant, maar als ik alleen al naar mijn eigen honden kijk zou ik toch echt weinig tot niets te eten hebben. Die kennen die woorden echt niet zo heel goed. Geeft ook niet, ik hou er gewoon rekening mee. En daarnaast is het theoretisch natuurlijk wel leuk, maar hoe zit dat met het genen pakketje binnen jouw roedel? Ik neem aan dat jouw genen redelijk afwijken van die van jouw hond? Dus hoezo altruisme?

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 1 doggies

honden foto van Landseer ect

"
We weten dit feitelijk al 50 jaar, maar de populaire media heeft meer met het beeld van de egoïstische natuur gebaseerd op het alleenrecht van de sterkste. Zo werkt het in de natuur dus zelden':-) En dat maakt het wat mij betreft erg mooi, ook bijzonder hoopvol.

Dus @Goja...misschien een utopie...maar misschien ook wel hoe het werkt voor het grote merendeel van de natuur. "
Zeg......wordt er niet een klein dingetje over het hoofd gezien.??
Even beginnen met dat ik me ziek zit te googlen met al die termen omdat ik nogal van de simpele ben.
Ja weet even niet hoe ik het moet utileggen..
Euhm..

We doen studie's bij apen, doen studie's naar de eigenschappen van de bevolking van rond 1500, rond 1600 rond 1800..
Rond 1950 doen we weer eens wat onderzoeken
Dan gaan we met die uitslagen aan de slag.
We zien overeenkomsten, zien verschillen, zien vergelijkingen met de bevolking van nu.
Eigenschappen die bij ons mensen nog steeds op veel vlakken het zelfde is als honderden jaren geleden...
Natuurlijke selectie, opzichtig , of juist heel stiekem in ons dna verborgen..

Daarna gaan we met die uitslagen in de hand naar een geestelijke instelling.Psychiatrische afdelingen

En gaan we daar kijken waarom de mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen met de onderzoeken in de hand.
Een instelling waar alle natuurwetten om zeep worden geholpen.
Een instelling waar mensen zitten die door de natuur al lang zouden zijn uitgeschakeld in de evolutie.

Hoe "geflipt" in onze huishond geworden door de ingrepen van het menselijk dier..

En mischien dat ik nu echt complete onzin aan het type ben..
In dat geval.........
Mag dit gewist worden..(wat ik dan uiteraard zelf zal doen O-))

honden page profiel kaikai 3 doggies

"
Dat kan, maar daar heb ik een opleiding voor gevolgd.

Altruisme is leuk en interessant, maar als ik alleen al naar mijn eigen honden kijk zou ik toch echt weinig tot niets te eten hebben. Die kennen die woorden echt niet zo heel goed. Geeft ook niet, ik hou er gewoon rekening mee. En daarnaast is het theoretisch natuurlijk wel leuk, maar hoe zit dat met het genen pakketje binnen jouw roedel? Ik neem aan dat jouw genen redelijk afwijken van die van jouw hond? Dus hoezo altruisme? "

Denk dat jouw hond je nog behoorlijk kon verassen als de situatie daar is. Het zijn namelijk echt fantastische dieren.

Wat aangaat de verschillen in genetica, of eigenlijk de verschillen in diersoorten. Dat is een heel interessant punt wat je daarmee aanstipt':-) Dieren richten zich van nature met hun sociale gedrag voornamelijk op hun soortgenoten. Bij honden echter is het zo dat ze de mogelijkheid hebben zich op mensen te gaan richten met alle dimensies wat hun sociale gedrag toelaat. Een hond kan dus al zijn sociale talent, inclusief altruïsme, inzetten voor zijn mensen. 

En wij mensen, tja, wij leren het misschien ook nog wel.

honden page profiel kaikai 1 doggies

" Zeg......wordt er niet een klein dingetje over het hoofd gezien.??
Even beginnen met dat ik me ziek zit te googlen met al die termen omdat ik nogal van de simpele ben.
Ja weet even niet hoe ik het moet utileggen..
Euhm..

We doen studie's bij apen, doen studie's naar de eigenschappen van de bevolking van rond 1500, rond 1600 rond 1800..
Rond 1950 doen we weer eens wat onderzoeken
Dan gaan we met die uitslagen aan de slag.
We zien overeenkomsten, zien verschillen, zien vergelijkingen met de bevolking van nu.
Eigenschappen die bij ons mensen nog steeds op veel vlakken het zelfde is als honderden jaren geleden...
Natuurlijke selectie, opzichtig , of juist heel stiekem in ons dna verborgen..

Daarna gaan we met die uitslagen in de hand naar een geestelijke instelling.Psychiatrische afdelingen

En gaan we daar kijken waarom de mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen met de onderzoeken in de hand.
Een instelling waar alle natuurwetten om zeep worden geholpen.
Een instelling waar mensen zitten die door de natuur al lang zouden zijn uitgeschakeld in de evolutie.

Hoe "geflipt" in onze huishond geworden door de ingrepen van het menselijk dier..

En mischien dat ik nu echt complete onzin aan het type ben..
In dat geval.........
Mag dit gewist worden..(wat ik dan uiteraard zelf zal doen O-)) "
Begrijp ik u nu goed, begrijpt u het niet?;-)

Kijkende naar de sociale opzet van het "gesticht" zijn dit juist mensen die helemaal niet uit zouden sterven in de natuur...sterker nog, vanuit het sociale aspect van menselijk gedrag is er de motivatie anderen te helpen, steunen en inderdaad, verzorgen. Mensen zijn lang zo slecht niet als de populaire media je wil laten doen geloven. Maar...we zijn ook lang niet de beste in de natuur wat dat aangaat, er zijn beestjes op deze aardbol die richting hun eigen soort nog vele malen liefdevoller zijn.

Daarmee specifiek kijkende naar de mens-hond interactie is onze hond van nu ver van "geflipt" immers, dat roedelverband wat de hond ook met mensen aan kan gaan is een heel puur stukje natuur van de hond en voor ons mensen idem, we bewandelen deze planeet al vele millennia met onze viervoeters. Omgevingen veranderen, situaties veranderen, maar dat samenzijn is een heel diep stuk van onze toch inmiddels rijke geschiedenis. 

Zo lang mens en hond nog samen zijn, zijn ze beide nog niet gek. ':-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"
dat mensen ooit komen tot een harmonieus bestaan met elkaar.... nou, vindt je heel erg Kai, dat ik dat echt pure utopie vindt, onbereikbaar voor de mens, mij lijkt het dat maar bijzonder weinig mensen echt alleen maar het belang van hun medemens op het oog hebben.  "

Toch heel effie reageren hierop. 
Een harmonieus bestaan heeft toch niks te maken met alleen het belang van je medemens op  het oog hebben? Een harmonieus bestaan wijst net op het feit dat alles mooi in elkaar vloeit, op een serene en haast vanzelfsprekende manier. Dus niet het eenrichtingsverkeer van 'ik doe alles voor m'n medemens en cijfer mezelf weg'. 
Je behoudt je eigen kracht, je eigenheid, je eigen talenten maar ze vloeien mooi samen met de kracht van de ander, en zijn talenten, en vaardigheden en inzichten. Kortom, een harmonieus bestaan is een prettige, aangename manier van samenleven, zonder strijd, zonder afgesproken structuren en rangordes. 
En nee, het is geen utopie dat mensen (en dieren) zo kunnen samenleven of samenwerken. Dat is net het fijne aan relaties.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" Zo lang mens en hond nog samen zijn, zijn ze beide nog niet gek. ':-) "
Maar welke studies zijn er uitgevoerd, hoe zijn deze studies uitgevoerd.?
Zijn er studie's naar hoe het gedrag van de ...euhm...Landseer van nu is veranderd ten opzichte van de landseer uit 1750. 
Bv een  "agressief"  gefokt verdedigingshondenras..
Daar kun je dus nog steeds een St Bernard bij zetten, en deze zullen dan onderling geen enkel probleem hebben met communicatie, of rangorde..
Hoe wij dan ook hebben ingegrepen, ons helemaal gek hebben geselecteerd...de onderlingen spelregels zijn tussen die rassen nog steeds het zelfde.?

En...u begrijpt me goed. ;-)

dominant (Gast)

Dominantie heeft alles te maken met wie iemand is, het karakter bepaald de maat van dominantie, en dus is het gewoon een erfelijke aanleg niets meer en niets minder. Een aantal definities van dominantie zijn bijv.
- overheersen.
- macht.
- overtreffen.
- gezaghebbend.
- toonaangevend.
- zelfverzekerd
- enz.
Elk levend wezen, ook de hond, is uitgerust met deze gaven, en kan deze gaven op elk niveau gebruiken/misbruiken. Het zijn geen slechte of negatieve gaven juist positief als het gaat om het sociale, ze kunnen negatief worden gebruikt maar dat is heel wat anders. Iedereen heeft deze erfelijke aanleg nodig anders kunnen we niet functioneren in een groep.
Elk levend wezen zal dan ook reageren naar vreemden toe zoals zijn karakter is(de mate van dominantie dus) dit hoeft niet gelijk naar boven te komen bij de eerste ontmoeting maar dan zet je dus wel een soort van masker op, wat ik honden overigens niet gauw zie doen in vreemd gezelschap, juist meer in de eigen groep.  
Vanuit de maat van dominantie vloeit de motivatie voort, motivatie is een innerlijke prikkel om iets voor elkaar te krijgen, om een bepaald doel te bereiken. Des te dominanter des te meer drive om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen, hoe minder dominant des te meer loop iemand achter iemand anders aan.
Dominantie is dus een zeer positieve aanleg die aanwezig is in elk levend wezen, dominantie geeft mogelijkheden om te heersen/leiden maar geeft ook mogelijkheden om overheerst/geleid te worden. Dominantie is dus nodig wanneer wezens gaan samenwerken, samenwerking is een woord wat aangeeft dat een ieder zijn gaven gebruikt ten behoeve van de sociale structuur waarbinnnen je leeft, zou dominantie hier ontbreken dan wordt het samenwerken een chaos.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" A) Dominantie heeft alles te maken met wie iemand is, het karakter bepaald de maat van dominantie, en dus is het gewoon een erfelijke aanleg niets meer en niets minder. 

B) Vanuit de maat van dominantie vloeit de motivatie voort, motivatie is een innerlijke prikkel om iets voor elkaar te krijgen, om een bepaald doel te bereiken. Des te dominanter des te meer drive om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen, hoe minder dominant des te meer loop iemand achter iemand anders aan. "
A)  En naar mijn idee heeft de mens een ...zeg maar ...."kleine" invloed op het voorplantingspatroon van huishonden via selectie..(In 40 / 45 zouden ze jaloers op ons zijn geworden)
Maar ik zou willen weten welke invloed dat heeft gehad.

B) Blijf ik ook altijd een lastige vinden.
De motivatie van een hond zal als eerste zijn ..voortplanting.
Zit me enkel af te vragen wat dan de motivatie is dat onze asielzoekrt niet naar z'n mand wil, maar ervoor gaat liggen.
""gewoon omdat het kan".?, is dat het.?

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Whoeps!...dubbel.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Des te dominanter des te meer drive om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen, hoe minder dominant des te meer loop iemand achter iemand anders aan. 
(de quote werkt niet, dus vandaar even in copy/paste)


Vind ik niet, hoor! Een tolerant of meegaand iemand kan net zoveel drive hebben, dat zijn twee heel verschillende dingen. Dingen willen doen, ondernemen, je talenten gebruiken hoort allemaal over 'drive hebben', maar hoeven niks met macht, overheersing of gezag te maken te hebben. 
Een schilder of beeldhouwer hoeft niet dominant te zijn om zich met veel zin op z'n werk te storten.
Ik zie geen enkel verband tussen deze dingen.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 2 doggies

honden foto van Landseer ect

" Vind ik niet, hoor! Een tolerant of meegaand iemand kan net zoveel drive hebben, "
Dat is dus de drive om te domineren op zijn gebied.
Iets bereiken..
Maar wij mensen kunnen het woordje" domineren" niet anders zien dan "overheersen"..en dan het liefst over een ander persoon...

*vraagt zich af of hij het nu begint te snappen*.?!...nee!.O-)
Of toch?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Dominante Hond!!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 5 van 8 12 3 4 56 7 8
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^