In mijn dagelijks leven als dierenarts, is er iets waar ik een ontzettende hekel aan heb

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Een onderbelicht probleem die tegenover de openingspost zou horen en wat mij tegen de borst stuit is: Hoeveel mensen er inmiddels geen afstand hebben "moeten" doen van hun huisdier omdat het niet meer op te brengen is? Geen mogelijkheden, geen hulp....want het is immers een luxe artikel hoor je zelfs hier en had je maar moeten verzekeren.
Zelfs de zorgverzekering voor mensen is al zo verandert dat vele mensen die eerder modaal waren nu in de armoede grens vallen en al moeite hebben met hun eigen "eerste behoeften". Verzekeringen maken miljoenen WINST, toch het geroep dat de kosten stijgen. 
Het menselijke aspect is weg en alles zijn cijfers.
 
Mijn gedachten gaat niet uit aan artsen die zelf kiezen om niet te behandelen in geval ze geen geld zien ......mijn gedachte gaat uit naar mensen die met diepe wonden in hun ziel afstand MOESTEN nemen van hun dierbare opdat er wel voor gezorgd kon worden, omdat ze diep in de ellende zitten en er ook nog op aan gekeken worden dat het hun eigen schuld is. Gemakshalve vergeten hoe de crisis is ontstaan. 
Er is heel veel leed gaande, laten we dat niet vergeten al bevind je jezelf niet in die situatie en geloof je dat je alles in de hand hebt. De lijnen zijn dun en worden steeds dunner. "

 

 

Ik snap de emotie van waaruit je schrijft best. Het is ook intens schrijnend om afstand te moeten doen omdat je je dier niet (meer) de zorg kunt bieden die het dier nodig heeft. Maar dat is (of kan zijn) een gevolg van een keuze (en daarbij horende) verantwoording die je als individu zelf bent aangegaan.  De 'schuld' van zo'n schrijnende consequentie, en lees 'schuld' als verantwoording kun je m.i. niet in de schoenen schuiven van ander (dierenarts, maatschappij,...etc). 

 

Hoezeer ik deze schrijnende situaties erken in het leed wat daar achter schuil gaat, het stuit mij tegen de borst dat er vanuit een 'slachtofferrol' een 'dader' buiten eigen verantwoording wordt gezocht die maar moet oplossen waar ik tekort schiet (met of zonder schuld).

 

Als ik in de omstandigheid kom dat ik mijn dier niet meer kan bieden wat het nodig heeft om een volwaardig kwalitatief leven te lijden is het ook mijn verantwoording om hier een passende oplossing voorte vinden. Hoe schrijnend deze mogelijk ook zal zijn... 

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

Het zakelijke moet er zeker zijn, anders kunnen ze na een tijd geen dieren meer helpen.

 

Maar inderdaad ze kunnen die pleziertjes doen aan de mensen. Maar dat is nog een verschil dat het een verplichting zou zijn dat ze geld moeten lenen aan hun klanten...

Dat is een groot verschil.

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

" Het zakelijke moet er zeker zijn, anders kunnen ze na een tijd geen dieren meer helpen.
 
Maar inderdaad ze kunnen die pleziertjes doen aan de mensen. Maar dat is nog een verschil dat het een verplichting zou zijn dat ze geld moeten lenen aan hun klanten...
Dat is een groot verschil. "

 

Dat bedoel ik... en je weet dus niet vanuit welke situatie een DA (helaas) een grens moet trekken ergens...

 

Het is een grijs gebied...

 

Je kunt niet zeggen "omdat het mijn huisdier is en ik buiten mijn schuld in een crisis zit MOET je mij helpen, ookal betekent dat dat jij (DA) dan voor de 3e maand je hypotheek niet kunt betalen (of de huur van je kliniek, of je inkoop, of je eten of het eten van je eigen hond)"

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Wat ik mij oprecht afvraag... en dit is geen stigmatisering...

 

De groep welke discussie betreft is een groep die heel, heel erg klem zit. Door omstandigheden zo in de penarie dat kosten voor bv dier niet meer te dragen zijn. Nu krijgt het dier wat en treft een dierenarts die zelf de ruimte (in hoofd, hart en zakelijk) heeft om deze mensen tegemoet te komen. Dan is dat probleem opgelost. Maar er moet op afbetaling betaald worden, is dat geld er volgende week, ook over een maand nog/wel, wanneer dient de volgende calamiteit zich aan? Het is geen onrealistische stelling. Want als je leefsituatie veranderd naar financieel overleven zul je ook je leven daar naar moeten inrichten om niet steeds verder uitzichtloos in de problemen te raken. Want doe je dat niet is het einde zoek. Dat is wel een terechte zorg van me....lijkt me.

Blaise (Gast)

Petra: Je begrijpt niet wat ik aangeef. 

Deze topic vraagt begrip voor de da (sowieso vreemd want niet iedere da denkt en handelt hetzelfde, dus deze topic gaat over 1 da, maar wel veralgemenen). 

Ik vind niet dat je voor jouw (da) keuzes je patienten mag stigmatiseren. Ook niet de eenzijdigheid van rechten jegens da (plichten worden niet genoemd). 

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

Petra, dat probleem heb ik ook al aangehaald.

 

In het openingstopic staat dit ook geschreven, uit ervaring weet ik dat een afbetalingsplan slecht uitdraait...

 

Maar dat ligt een beetje aan de "klant".

En daar heb je die rotte appels die het leven zuur maken voor degene die het goed bedoelen...

 

Elke week dat ik geen euro zou kunnen terug betalen, ga ik gratis werken voor de DA. Dat geeft hem ook het signaal dat ik het goed bedoel en zou mijn geweten meer rust geven :-)

 

Maar dat ligt bij jezelf...

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

" Petra: Je begrijpt niet wat ik aangeef. 
Deze topic vraagt begrip voor de da (sowieso vreemd want niet iedere da denkt en handelt hetzelfde, dus deze topic gaat over 1 da, maar wel veralgemenen). 
Ik vind niet dat je voor jouw (da) keuzes je patienten mag stigmatiseren. Ook niet de eenzijdigheid van rechten jegens da (plichten worden niet genoemd).  "

 

Ik houd het erop dat we er verschillende visies, verwachtingen op na houden. Dat lijkt me zinvoller dan steeds weer uit te gaan van niet begrijpen van visie van de ander. Hoewel ik de impact van stigmatisering zeker niet ontken, verschilt in mijn beleving de definitie van wat stigmatisering inhoud.

Blaise (Gast)

Een da dient met patient/ baas te overleggen, uitleggen, keuzes bespreken (al dan niet mogelijk). Niet wegwimpelen en dan op hondenfora sympatie vragen. Deze sympatie vind ik een vorm van egoisme (dit had met betrokkene besproken moeten worden niet elders en veralgemenen) WANT hoe pijnlijk voor mensen die alles binnen hun mogelijkheden te hebben gedaan ergens lezen dat het hun eigen schuld is, een dier luxe is, ze wanbetalers zijn, een krat bier laten staan dan hadden ze kunnen verzekeren en wat al niet meer.

 

Dit lezen OOK mensen die niets verkeerds deden, buiten hun schuld om problemen hebben en hun dier hebben afgestaan....zo zijn er meer pijnlijke zaken waar deze topic kwetsend is.

 

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Je hebt inderdaad niet alles in de hand.
Thuis hebben wij het ook moeilijk gehad. Dit was voor mijn geboorte, maar het heeft wel later sporen achter gelaten.
 
Dus je eigen acties kunnen ook veel doen...
 
Mijn broer en zus hebben nog samen met mijn ouders in een caravan gewoond  op de oprit van mijn grootouders. Om maar te zeggen hoe ver het zat.
Hadden mijn ouders toen de hulp niet gehad van hun ouders dan hadden ze geen dak boven hun hoofd.
 
Later als het beter ging hebben we nooit iets tekort gehad.
Zeker geen overdreven luxe.
Veel daaraan ligt aan de ingesteldheid van mijn ouders die toen veel gingen werken om dat allemaal te kunnen. Mijn pa heeft zich letterlijk kapot gewerkt (heupen, knieën en ellebogen).
 
Nu kan je zeggen ik vind geen werk, maar in mijn ogen kan je je altijd aanpassen en wel werken.
De vraag is, wil je dat werk wel doen???
 
Na de crisis ben ik ook op straat beland. Samen met een 1500tal collega's.
Ik ben 6maanden werkloos geweest (kreeg uitkering dus ik wou iets vinden wat ik kon blijven doen).
Tijdens die 6 maanden heb ik in een 5-6 tal bedrijven gewerkt, terwijl ik meer geld kreeg als ik gewoon ging stempellen.
Ik had de luxe van werk te kunnen weigeren. Zo aanvaarde ik geen jobs onder de €12,5/uur. Terwijl 85% van de jobs die ik aangeboden kreeg daar onder lag.
Ik besef ook heel goed als ik dat stempelgeld niet had, ik dat werk niet had kunnen weigeren...
 
(Veel van mijn collega's hebben gewoon het eerste jaar geen werk gezocht, omdat het stempelgeld zo hoog lag.) "

Dat is weer een hele andere discussie.

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

Ik las het nog eens opnieuw. 
 
Ik citeer:
"Soms melden zich baasjes bij ons met een ontzettend ziek dier of een gewond dier dat snel hulp nodig heeft.
Op dat moment begint het rekenen en het afwegen van belangen.
In mijn hoofd heb ik dan al berekend dat de beste zorg € 400,- gaat kosten. Maar voordat ik dit bedrag genoemd heb, weet ik al dat de eigenaar hier van zal schrikken en dit geld misschien niet heeft.
En toch vertel ik de eigenaar dit bedrag. En regelmatig krijg ik dan als antwoord 'Dat heb ik niet' of 'Ik heb maar € 50,- in mijn portemonnee'.
Dan begint de discussie over gespreid betalen. Als ik daar mee in stem, leen ik u in feite mijn geld. Normaal gesproken leent u bij de bank of bij familie en vrienden. Niet bij de dierenarts.
Na jaren ervaring weet ik dat, op het moment dat ik akkoord ga met gespreid betalen ofwel een lening, ik het geld vrijwel zeker nooit meer krijg. Om mezelf en de praktijk overeind te kunnen houden, kan ik dus niet akkoord gaan met een gespreide betaling en kan ik als gevolg daarvan niet alle noodzakelijke behandelingen uitvoeren."
 
 
Nu kan dit aan mij liggen, of aan de manier dat de platte tekst geschreven is.
Maar mij geeft dit toch de indruk dat er wel veel aan geld word gedacht. Quasi onmiddellijk na de diagnose...
Nu wil ik dat niet veralgemenen naar alle DA, maar het zou mij toch doen twijfelen als dit mij DA was.
 

Blaise (Gast)

En hier zit meteen het probleem want een dierenarts IS VERPLICHT in noodsituaties te helpen !!!

 

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Dat is wat Blaise nu heel de tijd wil zeggen.

Blaise (Gast)

Dank je Yoop!

 

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

 Waarschijnlijk denkt ze daar direct aan vanwege dus dat ze "na jaren ervaring" vreest voor wat komen gaat....

 

Misschien stigmatiserend... maar ik begrijp het wel...

 

Want kennelijk is ze op die manier al heel wat inkomsten mis gelopen met haar goede gedrag....

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

" Dat is weer een hele andere discussie. "

 

Het was ook een antwoord op Blaise en pooh die het algemeen hadden over de situatie tegenwoordig.

 

Er zullen mensen zitten die echt geen kant meer opkunnen.

Maar je hebt ook veel mensen die wel nog kunnen maar niet willen.

 

Dat wou ik duidelijk maken.

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Jammer dus dat de laatste alinea van de openingspost er kennelijk voor Jan Doedel bij staat, terwijl die de ándere kern van het probleem weer geeft....

Blaise (Gast)

Om als dierenarts te mogen werken dien je ingeschreven te staan en daar zijn richtlijnen waar een dierenarts zich verplicht aan MOET houden. Een ervan is het verplicht zorg verlenen.

Er zijn verzekeringen/ fondsen waar ook een da voor aan kan kloppen of zich voor verzekeren. 

Het weigeren van hulp in nood kan bij melding hiervan het intrekken van een licentie tot gevolg hebben.

Dit bedenk ik niet, is zo geregeld.

 

 

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

" En hier zit meteen het probleem want een dierenarts IS VERPLICHT in noodsituaties te helpen !!!
  "

 

 

Maar nogmaals, dan kom je bij het volgende probleem.

Wanneer is een dier in nood. Hier word het wel héél grijs

 

En het gaat hier ook niet over nood gevallen alleen.

Het zijn mensen die een probleem hebben met een behandeling te betalen. Er zullen zeker verhalen zijn dat het dringend is.

Maar ze zullen zeker niet allemaal aan het doodbloeden zijn.

 

 

Blaise (Gast)

Verplicht zorg is helpen in noodsituaties (doodziek dier, aanrijding enz.).

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Dan zouden dus al ontzettend veel dierenartsen hun licentie kwijt moeten zijn...

 

Of je maakt je heel druk om een uitzondering....

 

Er zijn 2 problemen:

- Mensen zitten financieel in de penarie

- Dierenartsen kunnen ook in de penarie zitten

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het probleem is, het is al eerder gezegd, dat we hier spreken over zorg voor levende wezens.

Als je een koelkast koopt en hij gaat op n dag kapot, dan breng je m voor reparatie. Heb je geen geld daarvoor dan blijft je koelkast stuk of bij de reparateur zelfs. Jammer, maar helaas.

Als een dier ziek is, breng je m naar de dokter. Heb je op dat moment geen geld voor de ' reparatie', wat gebeurd er dan?

Dan gaan er ethische kwesties spelen!

Want het probleem blijft: dieren hebben volgens de wet helaas geen status als levende wezens, zoals mensen, maar als object.

En hulp van dierenartsen kan niet zomaar worden afgedwongen als er geen ( contante...) betaling tegenover staat, want:

Empathie kun je niet afdwingen......

 

Al te ' zakelijke ' dierenartsen kúnnen hun deur dichtgooien....

 

Dus zolang de wet dieren geen status van levende wezens zal toestaan, blijf je dit soort vreselijke dilemma's voor mens, eigenaar én vele dierenarts meemaken....

Met het dier tussen wal en schip.

Blaise (Gast)

Matthias, en hier onderscheiden zich dierenartsen in. De goeden met een roeping en die die het als bedrijf runnen.

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

" Matthias, en hier onderscheiden zich dierenartsen in. De goeden met een roeping en die die het als bedrijf runnen. "

 

En daar sluit je ALLE dierenartsen uit die EN een roeping hebben EN graag hun praktijk willen laten overleven....

 

Ook dat is niet zwart - wit....

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

" Het probleem is, het is al eerder gezegd, dat we hier spreken over zorg voor levende wezens.
Als je een koelkast koopt en hij gaat op n dag kapot, dan breng je m voor reparatie. Heb je geen geld daarvoor dan blijft je koelkast stuk of bij de reparateur zelfs. Jammer, maar helaas.
Als een dier ziek is, breng je m naar de dokter. Heb je op dat moment geen geld voor de ' reparatie', wat gebeurd er dan?
Dan gaan er ethische kwesties spelen!
Want het probleem blijft: dieren hebben volgens de wet helaas geen status als levende wezens, zoals mensen, maar als object.
En hulp van dierenartsen kan niet zomaar worden afgedwongen als er geen ( contante...) betaling tegenover staat, want:
Empathie kun je niet afdwingen......
 
Al te ' zakelijke ' dierenartsen kúnnen hun deur dichtgooien....
 
Dus zolang de wet dieren geen status van levende wezens zal toestaan, blijf je dit soort vreselijke dilemma's voor mens, eigenaar én vele dierenarts meemaken....
Met het dier tussen wal en schip. "

 Coby je kan bij heel veel zaken op afbetaling een nieuw koelkast kopen, ik noem alleen maar de wehkamp, betaal je niet op tijd dan krijg je forse rente die je moet betalen, zo kan het bij een dierenarts ook.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Een da dient met patient/ baas te overleggen, uitleggen, keuzes bespreken (al dan niet mogelijk). Niet wegwimpelen en dan op hondenfora sympatie vragen. Deze sympatie vind ik een vorm van egoisme (dit had met betrokkene besproken moeten worden niet elders en veralgemenen) WANT hoe pijnlijk voor mensen die alles binnen hun mogelijkheden te hebben gedaan ergens lezen dat het hun eigen schuld is, een dier luxe is, ze wanbetalers zijn, een krat bier laten staan dan hadden ze kunnen verzekeren en wat al niet meer.
 
Dit lezen OOK mensen die niets verkeerds deden, buiten hun schuld om problemen hebben en hun dier hebben afgestaan....zo zijn er meer pijnlijke zaken waar deze topic kwetsend is.
 
  "

 

De betreffende dierenarts vraagt niet op hondenfora sympathie.

 

Zoals eerder aangegeven heeft TS Eline het stuk gekopieerd zonder bronvermelding uit de Facebook van dierenartsenpraktijk Bernheze. Eline heeft op deze posting op Facebook zelf gereageerd als

Fleur Eline.

Loesje

Eline,

 

Het is niet zoals het hoort om een tekst van internet te kopiëren zonder bronvermelding. Dit staat ook in de forumregels.

 

https://nl-nl.facebook.com/dierenartsenpraktijk.bernheze/photos/a.770008466394613.1073741825.770008419727951/894759810586144/?type=1&fref=nf

 

citaat

Fleur ElineIk ben het helemaal met jullie eens en vindt niet dat jullie je hoeven te verdedigen, maar het is wel goed om te lezen hoe het werkt vanuit jullie oogpunt. Op die manier zou meer begrip kunnen ontstaan, ook door het beantwoorden van vragen die dit stuk misschien oproept bij anderen. Mooie blog.

einde citaat

Bron: Facebook dierenartsenpraktijk.bernheze 

Blaise (Gast)

Super antwoord Yoop.

honden page profiel MatthiasMatthias

honden foto van Matthias

" Matthias, en hier onderscheiden zich dierenartsen in. De goeden met een roeping en die die het als bedrijf runnen. "

 

Tuurlijk, maar dan is er toch geen probleem?

Dan ga je gewoon bij een goede :-)

 

Ik ben op 4 jaar tijd 5-6 keer veranderd. Nu heb ik een praktijk met 2 artsen die zich elk specialiseren in verschillende materie.

Ze vragen zeker niet veel voor een consultatie.

Als ik soms de dag nadien of de week nadien voor het zelfde "probleem" langs kom betaal ik zelf maar een halve.

Ze geven soms gratis medicatie of dergelijke (oorspoeling,...).

En dan ben ik nog geen 8maanden klant bij hen. En heb ik nog nooit problemen gehad om te betalen.

 

Ik wil maar zeggen, waarom zou je bij zo'n zakelijke blijven gaan als je weet dat het toch maar om geld draait???

 

Blaise (Gast)

Zoals altijd: Loesje, super reactie.

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Wehkamp ios een multinational... de gemiddelde dierenarts een kleine zelfstandige...

 

En wat zou je ervan vinden dan, als iemand die klem zit op afbetaling kan betalen met een rente van 11%????

Blaise (Gast)

Matthias, iedereen is een keer de 1e keer bij een dierenarts.

Niet iedereen weet de reacties ervan in een noodsituatie.

Enz.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 21 van 36 12 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 2122 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Volgende forumvraag: Er is iets aan de hand :(
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^