Shar Pei

Shar Pei

Rasgroep van de Shar Pei

De Shar Pei behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Shar Pei

Shar Pei

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van Guangzhou. De Shar-Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk. Reeds op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 v. Chr. (!) terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderijen. Het is ook rond of juist voor deze tijd (2000 tot 3000 jaar terug) dat de Chow Chow zou ingekruist zyn ,vandaar ook hun voorkomende blauwe tong.

In 1947 dreigde het ras bijna uit te sterven. Reden daarvoor was dat, in verband met extreme voedseltekorten in China, de hondenbelasting absurd hoog werd gemaakt. Dit was voor de meeste Chinese burgers niet meer op te brengen, zodat de meeste honden dan ook werden opgegeten. Tevens werd destijds in China een wet van kracht waarin werd voorgeschreven dat alles wat niet produktief was (zoals vogels, honden en knaagdieren) moest worden afgemaakt. Door deze, uit humanitair oogpunt kennelijk noodzakelijke maatregel, overleefden maar weinig honden deze periode.
De foto hiernaast echter is een paar jaar geleden gemaakt in het plaatsje Lijang in het zuiden van China en hieruit blijkt dat ook daar nog wel Shar-Pei te vinden zijn.

In de jaren zeventig gingen hondenhandelaren dit ras kruisen met andere dieren om zwaardere rimpels in te fokken. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek om een reddingsactie voor dit ras naar de Amerika geschreven. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld.

In 1979 konden we ze voor het eerst in Europa begroeten. In de loop der jaren ontstonden in diverse landen rasverenigingen die de belangen van de Shar-Pei behartigden (in Nederland is dat dus de Shar-Pei Club Nederland).

Bron:SCN

Karakter van de Shar Pei

Shar Pei

Karakter en aard van de Shar-Pei:
Goede waakhond
Trouw
Zachtaardig
Staat zijn mannetje als hij wordt uitgedaagd
Eigenzinnig
Intelligent
Lief voor kinderen
Actief
Onafhankelijk
Aanhankelijk

Karakter:
Bij een karakteromschrijving dient men zich bewust te zijn van het feit dat karakters door omstandigheden van buitenaf, zoals socialisatie en opvoeding, sterk uiteen kunnen lopen.

De aanhankelijkheid voor "zijn gezin", de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Door hun uiterst schone instelling kunnen ze heel vroeg en gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Hun persoonlijkheid en trotse houding maken hen, met hun ingeboren waakinstinct, tot een goede "verdediger van huis en haard". Tegenover vreemden gedragen ze zich terughoudend. Ze bepalen zelf of en wanneer ze door iemand aangehaald willen worden of niet. Iemand die ze niet mogen of "niet willen" wordt eenvoudigweg genegeerd. Mogen ze iemand wél dan zal diegene het ook weten ook!

Bron: SCN

Rasstandaard van de Shar Pei

Indeling F.C.I.:
Groep 2 Pinschers, Schnauzers, Molossers, Berg-en Sennenhonden.
Sectie 2.1 Molosser, Mastiff type
Zonder werkproef.

Korte historische achtergrond:
Dit Chinese Ras bestaat reeds honderden jaren in de provincies rond de Zuid Chinese Zee. De stad Dialak in de provincie Kwun Tung is waarschijnlijk de plaats van oorsprong.

Algemene verschijning:
Actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond, van gemiddelde grootte. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en de ‘nijlpaard’ voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar-Pei. Reuen groter en krachtiger dan teven.

Belangrijke verhoudingen:
De hoogte van de Shar-Pei vanaf de schoft tot aan de grond is ongeveer gelijk aan de lengte van het lichaam, gemeten van boeg tot zitbeen, vooral bij reuen. De lengte van de stop tot aan de neus is ongeveer gelijk aan de lengte van de stop tot achterhoofd.

Karakter en gedrag:
Rustig, zelfverzekerd, trouw, aanhankelijk aan zijn gezin.

Hoofd:
Tamelijk groot in vergelijking tot het lichaam. Rimpels op het voorhoofd en wangen, overlopend in keelhuidplooien.

Schedelpartij:
Schedel: Vlak en breed
Stop: Matig

Gelaat:
Neus: Groot en breed, bij voorkeur zwart, maar iedere kleur passend bij de vachtkleur is toegestaan. Ruime neusgaten.
Voorsnuit: Een kenmerkende eigenschap van het ras. Breed vanaf stop tot aan de punt van de neus zonder dat deze spits toeloopt. Lippen en bovenzijde voorsnuit goed gevuld. Zwelling op de neusrug vlak achter de neus is toegestaan.
Mond: Tong, gehemelte, tandvlees en lippen: blauwachtig zwart heeft de voorkeur. Blauwachtig zwart met roze vlekken is toegestaan. Een egaal rose tong is hoogst ongewenst. Bij dilute-kleurige honden is de tong egaal lavendelkleurig.
Kaken en tanden: Sterke kaken met een perfect schaargebit d.w.z. de boventanden overlappen de ondertanden zonder tussenruimte en staan haaks op de kaak. De dikte van de onderlip moet niet zo extreem zijn dat hierdoor de beet wordt gehinderd.
Ogen: Donker, amandelvormig met een fronsende of ernstige uitdrukking. Lichtere kleur ogen toegestaan bij dilute-kleurige honden. De functie van de oogbol of ooglid mag in geen geval verstoord worden door omliggende huid, rimpels of haar. Elk teken van irritatie aan oogbol, bindvlies of oogleden is hoogst ongewenst. Vrij van entropion.
Oren: Zeer klein, tamelijk dik, gelijkzijdig driehoekvormig met licht afgeronde punten, hoog aangezet op de schedel en de punten wijzend in de richting van de ogen, naar voren geplaatst boven de ogen en vlak liggend tegen de schedel. Prikoren hoogst ongewenst.

Nek:
Gemiddelde lengte, sterk, goed aansluitend op de schoft. De losse huid onder de nek mag niet overmatig zijn.

Lichaam:
Zware rimpels op het lichaam bij volwassen honden zijn hoogst ongewenst, alleen op de schoft en aan de basis van de staart mag deze matig gerimpeld zijn.
Rugbelijning: Rugbelijning vertoont een 'dip' vlak achter de schoft en loopt dan iets op naar de lendenen.
Rug: Kort en sterk.
Lendenen: Kort, breed, matig gehoekt.
Kroep/kruis: Tamelijk vlak.
Borst: Breed en diep, borstbeen reikt tot aan de elleboog.
Onderlijn: Geleidelijk oplopend onder de lendenen.

Staart:
Dik en rond aan de wortel, taps toelopend naar een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk van het ras. Kan hoog in een gebogen lijn of in een strakke krul of gebogen over elke zijde van de rug gedragen worden. Geen of een incomplete staart is hoogst ongewenst.

Ledematen:
Voorhand: Voorbenen recht, matig lang, goede bone. De huid vertoont geen rimpels.
Schouders: Goed bespierd, goed aanliggend en schuin geplaatst.
Middenhand: Iets schuin geplaatst, sterk en flexibel.
Achterhand: Gespierd, sterk, matig gehoekt, loodrecht op de grond en parallel aan elkaar van achteren gezien. Rimpels op het bovenbeen, onderbeen en voeten, alsmede verdikkingen van de huid op de hakken is ongewenst.
Hakken: Laag geplaatst.
Voeten: Matige grootte, compact, geen spreidvoeten. Tenen goed gewelfd. Achtervoeten vrij van hubertusklauwen.

Gangwerk:
Het gewenste gangwerk is draf. Het gangwerk is vrij, in balans, actief en goed voorwaarts uitgrijpend en met een sterke stuwing vanuit de achterhand. Als het tempo hoger wordt worden de voeten meer nabij de middenlijn neergezet. Steppende gang is ongewenst.

Vacht:
Haren: Een kenmerkende eigenschap van het ras: kort, hard en borstelig. De vacht is recht en van het lichaam afstaand, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Geen ondervacht. De vacht mag variëren van 1 tot 2,5 cm lengte. Nooit getrimt.
Kleur: Alle egale kleuren zijn toegestaan, behalve wit. Staart en achterzijde van dijen zijn meestal lichter van kleur. Donkerder gradaties op de rug en oren zijn toegestaan.

Schofthoogte: 44-51 cm vanaf de schoft. (17,5-20 inch).

Fouten:
Iedere afwijking van bovenstaande punten moet worden beschouwd als een fout waarbij de ernst die eraan wordt toegekend in overeenstemming moeten zijn met het belang ervan.

Ernstige fouten:

Geen schaargebit (als overgangsregel is een zeer geringe bovenvoorbeet toegestaan).
Spitse voorsnuit
Gevlekte tong (rose vlekken in een zwart/blauwe ondergrond is toegestaan)
Grote oren
Lage staartaanzet
Vacht langer dan 2,5 cm
Diskwalificerende fouten:

Platte voorsnuit met ernstige bovenvoorbijt; ondervoorbijt
Egale rose tong
Naar binnen rollende onderlip waardoor de beet wordt gehinderd (Tight lip)
Ronde uitpuilende ogen, entropion, ectropion
Huid, rimpels of haar die de normale functie van het oog hinderen
Prikoren
Afwezigheid van de staart; korte dikke staart
Zware rimpels op het lichaam (behalve op de schoft en aan de basis van de staart) en poten
Geen egale kleur (albino, brindle, platen, vlekken, black and tan, zadelpatroon)
N.B.:
Reuen moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

Opmerking:
Iedere kunstmatige fysieke verandering aan de Shar-Pei (met name aan lippen en ogen) sluit de hond uit van tentoonstellingsdeelname.

Bron: SCN

Gezondheid van de Shar Pei

Shar Pei

De Sharpei kan HD- (heupdysplasie), ED-problemen (elleboogdysplasie), Entropion/Ectropion, PL (Patella Luxatie), Amyloidose, FSF (sharpei-koorts), huidklachten, Tightlip en Swollen Hock Syndrome hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.

HD, ED en PL-test worden door een specialist uitgevoerd.
Voor HD en ED worden rontgenfoto's gemaakt en beoordeeld door de Raad van Beheer.
PL wordt handmatig nagekeken.

De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook vaak gefokt worden.
Bij ED en PL is VRIJ de uitslag die je op het certificaat wil zien.

Bron: L.Scharenborg www.mexxum.nl/nestjepups.html

Verzorging van de Shar Pei

De Shar-Pei heeft geregelde beweging nodig.
Shar-Pei betekent "zand-huid" en slaat op de bijzondere huid van dit ras. De Shar-Pei heeft een sterke en harde huid, terwijl de vacht kort en borstelig is. In de puppy-fase vertoont de huid strakke rimpels op het lichaam die later verdwijnen. Dan blijven slechts de rimpels op het voorhoofd en de schoft over. In wezen zijn het zeer zachtaardige en vriendelijke dieren. De Shar-Pei mag zich dan ook verheugen in een toenemende belangstelling. Het is een intelligent ras en zéér trouw aan de baas. Het gangwerk van de Shar-Pei is vrij, harmonieus en krachtig. Let op de ogen bij dit ras, omdat de oogleden nog wel eens naar binnen willen krullen (entropion). Ga naar de dierenarts zodra de ogen geïrriteerd raken.

Bron: SCN

Opvoeding van de Shar Pei

Shar Pei

Ze hebben een consequente opvoeding nodig!

Rasvereniging van de Shar Pei

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Shar Pei.

Popularitieit van de Shar Pei

De Shar Pei staat op dit moment op de 55e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Shar Pei

Gezondheid Gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen bij:

De oogleden (entropion)
Zware lippen ( tight lip )
FSF ( sharpeikoorts )
Shar Pei pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Shar Pei pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Shar Pei pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Shar Pei fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Shar Pei.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Shar Pei pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Shar Pei hebben ook deze rassen

Meer weten over de Shar Pei ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Shar Pei:


Afbeeldingen

Shar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar PeiShar Pei

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Shar Pei hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^