Dwergpinscher

Dwergpinscher

Rasgroep van de Dwergpinscher

De Dwergpinscher behoort tot de Rasgroep "Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Dwergpinscher

Dwergpinscher

Over de Dwergpinscher:

De Dwergpinscher is een levendige, waakzame, brutale dwerghond. Hij moet vierkant gebouwd zijn en goed gespierd, absoluut niet mager en beslist ook niet dik. Als gladharige dwerg kan dit ras ook door kleinbehuisde mensen gehouden worden. Daarbij komt dat zijn eigenschappen hem nog tot bewaker van huis en hof bestempelen.

Onder de voorouders van de Dwergpinscher was zeker ook een klein hondje met bolle schedel en korte beharing. Zo'n soort hondje treft men op diverse oude (15e eeuwse) schilderijen aan. Ook blijkt uit opgravingen dat een dergelijk hondje reeds in, het stenen tijdperk bestond.

De Dwergpinscher dankt zijn ontstaan aan Duitse fokkers. Eeuwenlang had men in West- en Midden-Europa een groep honden die speciaal geschikt was voor het verdelgen van ratten en muizen en tevens als waakhond zijn mannetje stond. Ze werden Rattler of Pinscher genoemd.
Hoewel reeds in de 15e eeuw, wijd verbreid een klein kortharig hondje voor kwam, is de Dwergpinscher in huidige vorm waarschijnlijk ontstaan uit zorgvuldig kruisen van kleine Rattlers met Terriërs en Teckels. De bruine kleur (rehpinscher) zou door kruising met Teckels zijn ontstaan. Chocolate kwam ook voor maar werd pas in 1900 erkend (inmiddels volgens de FCI-standaard weer niet meer toegestaan).

Karakter van de Dwergpinscher

Dwergpinscher

De dwergpinscher is een zeer aanhankelijke hond. Hij heeft een grote bewegingsbehoefte. Wordt aan deze behoefte niet voldaan is het mogelijk dat hij gedragsafwijkingen ontwikkelt. Hij is zeer waaks en hij blaft makkelijk. De socialisatie van deze hond is bijzonder belangrijk. Hij heeft de neiging omwille van zijn moedige karakter grootheidswaanzin te ontwikkelen.

Gedrag en karakter (aard):
Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en evenwichtig. Dit alles maakt hem tot een aangename familie- en gezelschapshond.

Karakter:
Hoewel klein van stuk is de Dwergpinscher beslist niet klein in karakter. Ze gedragen zich ten opzichte van grote honden als ware ze zelf net zo groot..
De Dwergpinscher is van naturen leergierig en pienter. Het is voor een Dwergpinscher niet belangrijk waar hij mee naar toe moet, of het gehoorzaamheidstraining is, een boswandeling of een tentoonstelling, de Dwergpinscher vind het prima, zolang hij maar bij "zijn mensen" zijn kan.
Zijn grote ideaal is het bewaken van alles wat hij lief heeft, of dat het huis, de auto de kat of de kinderen van het gezin zijn, dat doet er niets toe. Wee de vreemdeling die zonder toestemming te vragen zijn domein betreed. Indien de Dwergpinscher goed opgevoed is blijft het echter bij waarschuwen en zal hij zodra de baas dat beveelt de vreemdeling toelaten en mogelijk zelfs zeer vriendelijk bejegenen.

Rasstandaard van de Dwergpinscher

Rasstandaard:

Algemeen totaalbeeld:
De Dwergpinscher is de verkleinde weergave van de Duitse Pinscher, zonder de gebreken van verdwergde verschijningen. Zijn elegante, kwadratische bouw is door zijn korte beharing duidelijk zichtbaar.

Belangrijke verhoudingen:
In verhouding van lengte en hoogte moet de lichaamsbouw zo kwadratisch mogelijk tonen.De totaallengte van het hoofd (neuspunt tot achterhoofdsbeen) komt overeen met de helft van de ruglengte (schoft tot staartaanzet).
Gedrag en karakter (aard):
Levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en evenwichtig. Dit alles maakt hem tot een aangename familie- en gezelschapshond.

-Hoofd:
Schedel: Krachtig, gestrekt, zonder sterk ontwikkeld achterhoofdsbeen. Het voorhoofd is vlak en verloopt zonder rimpels en parallel aan de neusrug.
Stop: Licht, maar toch duidelijk gemarkeerd.

-Gezichtsdeel:
Neus:
De neusspiegel: is goed ontwikkeld en zwart
Voorsnuit: eindigt in een stompe wig. De neusrug is recht.
Lippen: Zwart, vast en glad tegen de kaken liggend. De mondhoeken gesloten.
Kiezen / tanden: Krachtige boven en onderkaak. Het volledige schaargebit (42 tanden volgens de tandformule) is krachtig, goed sluitend en zuiver wit. De kauwspieren zijn goed ontwikkeld zonder storende bakkenvorming.
Ogen: Donker, ovaal met aansluitende zwart gepigmenteerde oogleden.
Oren: Staande oren; klaporen, hoog aangezet, V-vormig, de binnenkanten tegen de wangen liggend, naar voren gedraaid in de richting van de slapen, waarbij de parallelle vouw niet boven het hoofd uit komt.

-Hals:
Adellijk gebogen, niet te kort. Zonder duidelijk beginpunt harmonisch overgaand in de schoft; droog zonder wam of keelhuid. De huid is strak en sluit rimpelloos aan.

-Lichaam:
Bovenlijn: vanuit de schoft naar achteren iets aflopend.
Schoft: Vormt het hoogste punt van de bovenlijn.
Rug: krachtig, kort en strak.
Lendenpartij: Krachtig. De afstand van de laatste ribbenboog tot de heup is kort waardoor de hond compact lijkt.
Croupe: In een lichte ronding verlopend, ongemerkt overgaand in de staartaanzet.
Borst: Matig breed, in dwarsdoorsnede ovaal, tot de ellebogen reikend. De voorborst is door de borstbeenpunt duidelijk gemarkeerd.
Onderlijn en buik: De flanken niet overmatig opgetrokken, met de onderkant van de borstkast een mooie gebogen lijn vormend.

-Staart:
In de natuurlijke staat : lang .
In niet natuurlijke staat : afgeknipt bij de geboorte , kort ( stompje )

-Ledematen:
Voorhand:
Algemeen: De voorbenen zijn, van voren gezien, sterk, recht en niet te dicht bij elkaar geplaatst. De onderbenen staan vanaf de zijkant gezien recht.
Schouders: Het schouderblad ligt vast tegen de borstkast aan, is aan beide zeiden van het schouderblad goed gespierd en steekt boven de dooruitsteeksels van de borstwervels uit. Zo schuin mogelijk en goed terugliggend, een hoek vormend van 50º met de horizontale lijn.
Opperarm: Goed tegen de romp aanliggend, krachtig en gespierd; hoek met schouderblad bedraagt 95º tot 105º .
Ellebogen: correct aansluitend, niet naar buiten of binnen draaiend.
Onderarm: Krachtig ontwikkeld en gespierd, van voor en van opzij gezien kaarsrecht.
Voorvoetwortelgewricht: Krachtig en stabiel.
Voormiddenvoet: krachtig en verend, van voren gezien kaarsrecht, van opzij bekeken iets schuin naar de grond staand.
Voorvoeten: Kort en rond. Tenen strak tegen elkaar aanliggend en gewelfd (kattenvoeten); voetkussens sterk; nagels kort, zwart en sterk.

Achterhand:
Algemeen: Van de zijkant bekeken schuin gesteld, van achter bekeken parallel verlopend, niet eng gesteld.
Dijbeen: Matig lang, breed en krachtig gespierd.
Knie: Niet naar binnen of buiten gedraaid.
Onderbeen: Lang en krachtig, pezig, in een krachtig spronggewricht overgaand.
Spronggewricht: Uitgesproken gehoekt, krachtig, stabiel, niet naar binnen of buiten gedraaid.
Achtermiddenvoet: Kaarsrecht op de grond geplaatst.
Achtervoeten: Iets langer dan de voorvoeten, tenen strak tegen elkaar liggend en gewelfd, nagels kort en zwart.

-Gangwerk:
De Dwergpinscher is een draver. De rug blijft in de beweging vast en relatief rustig. De beweging is harmonisch , zeker, krachtig en ongeremd, met goede staplengte. Typisch voor de draf is een ruimgrijpende, sierlijk en vloeiende beweging met krachtige stuwing en vrije voorhandbeweging.

-Huid: Over het gehele lichaam strak aansluitend

-Beharing:
Haar: Kort en dicht, glad aanliggend en glanzend, zonder kale plekken.
Kleur: Eenkleurig: Hertenrood, roodbruin tot donkerroodbruin.Zwartbruin: Lakzwarte haar met rode tot bruine aftekeningen. Na te streven zijn zo donker mogelijke, zuivere, scherp afgetekende brand. De aftekeningen zijn als volgt verdeeld: boven de ogen, aan de onderkant van de hals, aan de middelvoet van de voorbenen, aan de voeten, aan de binnenkant van de achterbenen en onder de staartwortel. Twee van elkaar gescheiden zuiver begrensde driehoeken aan de voorborst.

-Maat en gewicht:
Schouderhoogte: Reuen en teven 25 tot 30 cm.
Gewicht: Reuen en teven 4 tot 6 kg.

! Fouten:
Iedere afwijking van de hiervoor genoemde punten moet als fout gezien worden, en de ernst van de fout is afhankelijk van de graad van afwijking.
In het bijzonder: Plompe of te lichte, laagbenige- of hoogbenige bouw.Zware of ronde schedelRimpels op het voorhoofdKorte, spitse of smalle voorsnuit.Tanggebit Lichte, te kleine of te grote ogen.Laag aangezette of zeer lange, verschillend gedragen oren.Losse keelhuidTe lange, opgetrokken of slappe rugKarperrugAfvallend croupeLange voetenTelgangSteppend gangwerkDunne beharingDoorstoken, aalstreep, donker zadel en verbleekt of gevlekte beharing.Meer dan 1 cm boven of onder de maat

!! Zware fouten:
Ontbreken van geslachtstype (b.v. reuachtige teef)Lichte bouw Appelkop Niet parallelle hoofdbelijning Naar buiten draaiende ellebogen Ondergeschoven achterhand Steile of krombenige achterhandNaar binnen gedraaide spronggewrichten (koehakkigheid) Tussen de 1 en 2 cm te groot of te klein

!!! Diskwalificerende fouten:
Misvorming van ieder soortgebrek aan type Gebitsfouten als voorbeet, overbeet en kruisbeet. Grote fouten in onderdelen als lichaamsbouw, haar- en kleurfouten. Meer als 2 cm te groot of te klein , Schuwheid, agressiviteit, boosaardigheid, overdreven wantrouwig, nerveus gedrag.

N.B.: Reuen moeten twee duidelijk normaal ontwikkelde testikels hebben die in de balzak zijn ingedaald.

Gezondheid van de Dwergpinscher

Dwergpinscher

De dwergpinscher mag tot op heden een gezond ras genoemd worden. In enkele uitzonderlijke gevallen komt Patella Luxatie voor. Ook kunnen er in zeldzame gevallen oogproblemen zich voordoen zoals Cataract en PHTVL/PHPV.

De meeste erkende fokkers zullen hun ouderdieren laten testen op bovenstaande problemen.

Verzorging van de Dwergpinscher

De dwergpinscher kan omwille van zijn dunne vacht niet al te lang bij extreme koude buiten zijn omdat zijn oortoppen makkelijk bevriezen. Verder neigt de ras tot patellaluxatie. Met dieren die deze afwijking vertonen wordt best niet meer gefokt.

Opvoeding van de Dwergpinscher

Dwergpinscher

Deze hond kan ontzettend goed leren en wil dat ook graag. Het is sowieso goed voor de socialisatie van de Dwergpinscher om met hem naar een gehoorzaamheidscursus of puppytraining te gaan. U zult er versteld van staan hoe snel het Pinschertje de bevelen begrijpt en opvolgt.Besteed veel aandacht aan de zindelijkheidstraining. Een plasje van zo’n klein hondje wordt vaak niet of te laat opgemerkt, waardoor de Pinscher het idee krijgt dat u ermee instemt dat hij zijn behoefte binnenshuis kan doen.


Beweging:
Een Dwergpinscher kan volmaakt gelukkig zijn op een etagewoning, maar u moet hem wel minimaal drie keer per dag mee naar buiten nemen, zodat hij kan spelen en rennen. hondjes zijn niet in de wieg gelegd om hun leven in een mandje te slijten of om een schoothondje te worden.

Rasvereniging van de Dwergpinscher

Helaas, er is nog geen rasvereniging bekend van de Dwergpinscher.

Popularitieit van de Dwergpinscher

De Dwergpinscher staat op dit moment op de 24e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Dwergpinscher

Rasvereniging: www.VFLD.nl

Dwergpinscher pup aanschaffen

een raszuivere Dwergpinscher met FCI stamboom kost tussen de 600 en 800 euro.

Dwergpinscher fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Dwergpinscher.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Dwergpinscher pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Dwergpinscher hebben ook deze rassen

Meer weten over de Dwergpinscher ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Dwergpinscher:


Afbeeldingen

DwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscherDwergpinscher

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Dwergpinscher hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^