Hollandse Herdershond, korthaar

Hollandse Herdershond, korthaar

Rasgroep van de Hollandse Herdershond, korthaar

De Hollandse Herdershond, korthaar behoort tot de Rasgroep "Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden"

Geschiedenis van de Hollandse Herdershond, korthaar

Hollandse Herdershond, korthaar

De Hollandse Herdershond is een oud Nederlands ras dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. Sindsdien is het ras in uiterlijk en karakter nagenoeg onveranderd gebleven. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. Op honderden landschapsschilderijen, gravures en prentbriefkaarten uit de 19e eeuw staan duidelijk herkenbare Hollandse Herdershonden in hun oorspronkelijke vorm. Ze hadden staande of tiporen en een kortharige, langharige of min of meer ruwharige vacht. De Hollandse Herdershond behoort tot de hoedende herdershonden. Hij loopt daarbij hoofdzakelijk naast de schapen (hoeden) en niet erachter (drijven), zodat de schapen in alle rust kunnen grazen. Hij moet in staat zijn om de kudde op een door de baas aangewezen plek te houden door grenzen te zoeken en daarlangs heen en weer te lopen. Herders hebben door de eeuwen heen honden voor de fokkerij geselecteerd die bij de kudde respect afdwongen zonder de dieren te verwonden. Het was verboden echt dóór te bijten! Het is daarom begrijpelijk dat een hondenras van een dergelijke oorsprong over het algemeen een hoge bijtdrempel heeft. De Hollandse Herder is geen modehond; hij is niet zo bekend en is dat ook nooit echt geweest. Het bestand in Nederland bestaat uit ongeveer 1500 kortharen, 600 langharen en 400 ruwharen. De belangstelling in het buitenland voor de "Hollander" neemt toe.

Karakter van de Hollandse Herdershond, korthaar

Hollandse Herdershond, korthaar

Zeer trouw en betrouwbaar, steeds oplettend, waakzaam, actief, zelfstandig, met doorzettingsvermogen, intelligent, bereid te gehoorzamen.
De Hollandse Herdershond is een prima gezinshond die graag samen met zijn baas sportief bezig is. Samen deelnemen aan een van de vele takken van hondensport is daarbij een prima keuze. Een Hollandse Herdershond opvoeden en trainen gebeurt hoofdzakelijk door stemgebruik. Een Hollandse Herder is stemgevoelig. Een harde aanpak is overbodig en werkt averechts.
Hij leert snel. Dit betekent dat hij bij de opvoeding of training snel doorheeft wat van hem verwacht wordt. Een Hollander houdt er niet van om dezelfde oefening keer op keer op de zelfde manier te herhalen. Van de eigenaar mag de nodige creativiteit verwacht worden om zijn hond steeds een uitdaging te blijven bieden zodat verveling wordt voorkomen. Hierdoor komt de Hollandse herder vaak het meest tot zijn recht in voor honden mentaal of lichamelijk uitdagende trainingsvormen zoals bijvoorbeeld speuren, hoeden, behendigheid of reddingshondenwerk.

Rasstandaard van de Hollandse Herdershond, korthaar

Herkomst
Een middelgrote, middelzware, goed gespierde hond die krachtig en evenredig gebouwd is. Een hond met veel uithoudingsvermogen. Hij heeft een levendig temperament en een intelligente uitdrukking.
Schofthoogte
reuen 57 - 62 cm; teven 55 - 60 cm
Gewicht
reuen gemiddeld 28 kg; teven gemiddeld 23 kg
Vacht
De korthaar heeft een tamelijk harde, niet te korte beharing met wollig onderhaar. Kraag, broek en staartveer moeten duidelijk zichtbaar zijn. Kleur: goud- en zilvergestroomd.
Gebruik
Vooral een gezinshond. Geschikt als hoeder bij de schaapskudde. Verder is de Hollandse Herdershond geschikt voor vele takken van hondensport.

Gezondheid van de Hollandse Herdershond, korthaar

Hollandse Herdershond, korthaar

Er zijn binnen het ras van de Hollandse herder geen erfelijke gezondheidsproblemen vastgesteld. Doordat het erg beweeglijke honden zijn, is het wel van belang dat je er op let dat je een pup niet al teveel draaibewegingen laat maken. Daar zijn alle honden gevoelig voor tot ze uit zijn gegroeid en daar dien je dus ook bij de Hollandse herder op te letten.

De praktijk wijst uit dat de Hollandse Herder een gezond ras is met weinig erfelijke ziektes. Om na te gaan of deze indruk van de gezondheid van het ras juist is, heeft één van de rasverenigingen, de Nederlandse Herdershonden Club, een gezondheidsenquête ontwikkeld. Het onderzoek is nog in volle gang. Mogelijk geven de resultaten van dit onderzoek aanleiding om actie te ondernemen.

Verzorging van de Hollandse Herdershond, korthaar

De verzorging van de Hollandse Herder is eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Aan zijn voer stelt hij geen bijzondere eisen. De vacht moet je af en toe borstelen. In de ruiperiode kam en borstel je hem dagelijks.

Opvoeding van de Hollandse Herdershond, korthaar

Hollandse Herdershond, korthaar

Door zijn karaktereigenschappen heeft hij een consequente opvoeding nodig, met name ook om deze eigenschappen in de juiste richting te kunnen ontwikkelen. Het is niet nodig hard op te treden. Hij is zeer stemgevoelig en gevoelig voor stemmingen in huis. Een boos . nee. of foei. zal meer indruk maken dan een ruk aan een slipketting. In alle delen van ons land zijn Kynologenclubs waar gehoorzaamheidscursussen gevolgd kunnen worden of andere takken van hondensport, zoals Gedrag & Gehoorzaamheid, behendigheid, fly-ball, e.d. De . Hollander. leert snel en kan daardoor vrij snel tekenen van verveling vertonen. Zorg daarom voor variatie in de oefeningen. De hond vraagt een omgeving waarin wat de beleven valt, zonder dat zal hij niet alert, vrolijk en actief zijn. Lange wandelingen, naast de fiets, met de baas mee in de auto, hij zal alles waarderen en zich tot een fijne kameraad ontwikkelen.

Rasvereniging van de Hollandse Herdershond, korthaar


Hollandse Herder, Vereniging voor de
Hollandse Herder, Vereniging voor de

Kruiszwin 1111
1788LA Julianadorp
Telefoon: 0223-644008
Website: http://www.vereniginghollandseherder.nl


Herdershonden Club, Nederlandse
Herdershonden Club, Nederlandse

Koekange
Website: http://www.hollandseherder.nl

Popularitieit van de Hollandse Herdershond, korthaar

De Hollandse Herdershond, korthaar staat op dit moment op de 98e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Hollandse Herdershond, korthaar

Af en toe borstelen. In de ruiperiode dagelijks extra kammen en borstelen

Hollandse Herdershond, korthaar pup aanschaffen

Geen informatie over het aanschaffen van een Hollandse Herdershond, korthaar pup.
Heb jij overige informatie het aanschaffen van een Hollandse Herdershond, korthaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen

Hollandse Herdershond, korthaar fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Hollandse Herdershond, korthaar.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Hollandse Herdershond, korthaar pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Hollandse Herdershond, korthaar hebben ook deze rassen

Meer weten over de Hollandse Herdershond, korthaar ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Hollandse Herdershond, korthaar:


Afbeeldingen

Hollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaarHollandse Herdershond, korthaar

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Hollandse Herdershond, korthaar hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^