Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

Rasgroep van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond behoort tot de Rasgroep "Spitsen en oertypes"

Geschiedenis van de Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

Opgravingen in Varanger (Noorwegen) leerden de wetenschappers dat de skeletten van rond 7000 jaar voor Chr. zijn. Een tijd waarin het ijs zich terugtrok waarna de bebossing ontstond. Nomaden uit het Oosten van rond de IJszee maar ook vanuit het Zuidoosten trokken dit gebied binnen en vormden de basis van de bevolking die nu als Samen/Lappen bekend zijn. Deze mensen leefden van de jacht tot de Vikingentijd waarbij de hond een onmisbare hulp was die waarschijnlijk ook als bewaker functioneerde.

Tot rond 1700 hielden de Samen zich in leven door een combinatie van jacht en het hoeden van rendierkudden. Aan het eind van die eeuw werd het houden van rendieren het belangrijkste bestaansmiddel met zeer omvangrijke kudden die duizenden dieren kon omvatten over een gebied dat zich uitstrekte van midden Noorwegen, midden Zweden, noord Finland, het Kola schiereiland tot ver in Rusland bij de Jenisei rivier. Bij het verweiden, zo men hier dit woord kan gebruiken, was een hond nodig die dagelijks (!) zo'n 70 tot 150 Km kon afleggen door toendra's, bossen en bergen om de kudden naar de kust te brengen. Deze prestatie kon het beste verricht worden door een wat langere hond met een groot uithoudingsvermogen, een stayer, de Lapinporokoira.

Voor het selecteren t.b.v. het aanbrengen van eigendomsmerken voor danwel voor de slacht was de Suomenlapinkoira uitermate geschikt. Beide rassen voldeden aan de eisen tot het verplaatsen, hoeden en bijeenbrengen van de gigantische rendierkudden op de onmetelijk uitgestrekte toendra's en vulden, vanuit gezichtspunt van de herder gezien, elkaar perfect aan.

In de periode van 1936 en 1970 is er het nodige gegoochel geweest met rasstandaard waarbij de Finse Lappenhond en Finse Lappen Herdershond enigszins doorelkaar werden gehusseld. Daarbij kwam ook dat meerdere Finse rassen, dus ook de Finse Lappenhond, door de 2e Wereldoorlog + de Finse oorlog op het randje van de afgrond werden gebracht. In 1971 erkende de kennelclub de problematiek t.a.v. de rasstandaard en bracht een scheiding tussen beide rassen aan. In 1975 werd de standaard herzien en gold alleen voor de Finse Lappenhond. Sedertdien zijn er nog drie aanpassingen geweest t.w. in 1982, 1987 en recentelijk in 1999.

Karakter van de Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

Primair moeten we ons realiseren dat de Finse Lappenhond van oorsprong, en dat geldt voor het overgrote deel van de Scandinavische rassen, elk op hun werkgebied, een zelfstandig handelend ras is. Immers de herder is grotendeels buiten zicht- of roepbereik. Vertoont de hond dit gedrag als huishond, noemt men dit 'eigenwijs'. En dat betekent dat het pluizige o, zo lieve bolletje pup van meet af aan een consequente opvoedig nodig heeft. Dat 'nee' permanent nee blijft. Kortom U heeft te zorgen dat U alpha-leider blijft. Het is inmiddels in alle talen beschreven dat het ras bekend staat om zijn loyaliteit aan het gezin (roedel), dat het voor kinderen een heel fijne speelkameraad is met een behoorlijk incasserings- en uithoudingsvermogen.

Het is een energieke hond die, indien nodig wel eens genoegen neemt met een rondje plantsoen, maar als regel zich in het vrije veld moet kunnen uitleven.

Zijn herdersachtergrond zal ervoor zorgen dat de F. Lappenhond min of meer bij U in de buurt blijft. Maar ook hier geldt welke opvoeding heeft de hond genoten.

Het ras is intelligent, slim en leert gemakkelijk. Het nadeel daarvan is dat de F.L. zich ook snel verveelt als hij een bepaalde oefening beheerst. Afwisselen van oefeningen houdt 'm bij de les danwel enthousiast. Voornoemd nadeel draagt er ook toe bij dat gewenst of ongewenst gedrag eveneens snel wordt aangeleerd.

Omdat het ras vroeger ook als jachthond werd gebruikt kan nu nog een latent jachtinstinct aanwezig zijn. Dat kan beteugeld worden door training.

De hond is zondermeer waaks maar niet verdedigend, agressief; hij waarschuwt slechts.

Is het ras blafziek? Niet echt, maar zal wel 'bel'blaffen als iemand aan de deur komt maar dat is te reguleren. Buiten tijdens spel of de uitnodiging daartoe kan hij in het begin wel luidkeels zijn enthousiasme uiten, maar duur en volume verschilt van hond tot hond.

Rasstandaard van de Finse Lappenhond

Ras: Finse Lappenhond
Andere naam: Suomenlapinkoira Oorsprong: Finland
Gehouden als: Huishond, rendier en schapenhoeder
Grootte: Reuen 46-52 cm en teven 40-46 cm
Gewicht: 18-20 kg
Kleur: Alle kleuren zijn mogelijk doch een kleur moet domineren.
Vachtsoort: Bovenvacht is lang en grof, en de ondervacht is zacht
Gem. Leeftijd: 14 Jaar

Kenmerken:
- Intelligent, moedig, kalm en leergierig, vriendelijk en trouw
- Liefst amandelvormige, donkerbruine ogen, in harmonie met de vachtkleur
- Sterke, brede licht wigvormige snuit, iets korter dan de schedel
- Diepte van het lichaam is iets meer dan de helft van de schofthoogte.
- Staart krult over de rug, mag in rust hangen.
- Brede schedel, iets rond met een duidelijke stop
- Benen voor en achter recht

Gezondheid van de Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

Deze hond is heel erg gezond.

Verzorging van de Finse Lappenhond

Verzorging : De vacht behoeft weinig onderhoud. Regelmatig borstelen om eventuele klitvorming aan de staart en lange “broek” te voorkomen, wordt aanbevolen.soms is aan de oren ook nodig omdat daar de meeste knopen zitten.dit is voor te voorkomen om er met de schaar achter te zitten.


In de rasstandaard veranderen : .....de diepte van het lichaam is iets MINDER dan de helft van de schofthoogte, i.p.v. iets meer etc.

Opvoeding van de Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

je Kan ze leren enige tijd alleen thuis te zijn, maar zijn toch het liefst in de buurt van de
familie. Behoeft een zachte (belonen, prijzen) doch consequente opvoeding.Tolerant tegenover soortgenoten en zal niet gauw een confrontatie aangaan. Kunnen door de bank genomen prima overweg met overige huisdieren. ze Passen zich ook gemakkelijk aan aan verschillende omstandigheden.


Rasvereniging van de Finse Lappenhond


Finse Lappenhonden Vereniging Nederland
Finse Lappenhonden Vereniging Nederland

Eldrikseweg 1
6986BR Angerlo
Telefoon: 0313-474766
Website: http://www.finselappenhonden.nl

Popularitieit van de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond staat op dit moment op de 89e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Finse Lappenhond

kijk op alle finse lapenhond fokkers en zoek welke dat jou er de beste uitzien.

Finse Lappenhond pup aanschaffen

ongeveer 1000 euro maar daar heb je echter geen spijt van.

Finse Lappenhond fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Finse Lappenhond.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Finse Lappenhond pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Finse Lappenhond hebben ook deze rassen

Meer weten over de Finse Lappenhond ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: middelgroot
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Finse Lappenhond:


Afbeeldingen

Finse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse LappenhondFinse Lappenhond

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Finse Lappenhond hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^