flexie - Waarom zo slecht?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel RoméeRomée

honden foto van Romée

Hallo iedereen,
ik vroeg me af waarom iedereen zo negatief doet over de flexielijn? ik heb hem zelf al sinds we Tacsi hebben en mijn moeder had ze ook voor haar honden vroeger.

dus waarom zou het zo slecht zijn?

Gr Romee

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "flexie - Waarom zo slecht?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel BellaBella 3 doggies

honden foto van Bella

Ik vind ze vooral erg onhandig!

met een rustig lopende (kleine) hond is het niet echt een probleem.

Maar een trekkende sterke grote hond , of eentje die heen en weer crosst is het een onding.

Daarnaast staat er constant een bepaalde spanning op de lijn. Onprettig en geen goed signaal vind ik.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

Door de constante spanning op de lijn leert je hond nooit met ontspannen lijn lopen. Het is vooral het psychologisch effect bij de hond van constante 'trek' aan de lijn. Daarnaast kan je hond aan zo'n flexlijn behoorlijk freewheelen zonder echt contact met jou. De meeste mensen drukken bv simpelweg op de rem als de hond moet stoppen of hengelen de hond binnen ipv van echt echt onderling contact en samenwerking.

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

Hangt ook allemaal af van wat voor hond je hebt...zie mezelf nog niet mijn honden, staff en duitse dog, aan de flex uitlaten ;-) Je geeft ze ruimte maar voor je het weet zijn ze met al hun kracht weg :-)
Voor kleinere hondjes, sorry voor de eigenaars, maar ik bedoel echt de schoothondjes, vind ik het nog wel kunnen...maar mijn ervaring is dat de meeste mensen met een flex hun hond gewoon laten doen, ze niet in het oog houden en voor je het weet hangt zo een mormel met zijn flex rond je been en heb je brandwonden O-)

honden page profiel RoméeRomée

honden foto van Romée

@ bella,
het is idd wel lastig soms als hij wilt snuffelen en de andere hond draait eromheen O-)
maar hij heeft zo wel lekker de ruimte om te lopen...

@petra,
ik roep hem meestal eerst, en als het echt moet (dus door een vrommer ofzo) dan 'help' ik hem wel een beetje, maar ik probeer hem zoveel mogelijk zelf te laten doen..

honden page profiel Gabby & Zelda & MuisGabby & Zelda & Muis 3 doggies

honden foto van Gabby & Zelda & Muis

Zolang je op let op andere eigenaren en honden dat deze in de knoop komen is er niks mis met flexi.
Ik gebruik altijd flexilijnen en ben er zeer tevreden over, vooral omdat Muis vaak niet los kan.
Hier op het forum wordt je vaak neergezet als iemand die niet met honden om weet te gaan of "fout" bezig bent omdat je hond dan kan trekken maar als je zelf er tevreden mee bent lekker blijven wandelen ! Mijn honden lopen perfect langs me als ik dat wil zonder getrek met flexi.

honden page profiel zonnetjezonnetje 3 doggies

honden foto van zonnetje

Ik denk dat de flexi vaak verkeerd gebruikt wordt. ALs een vrijbrif voor de hond om maar vooruit te rennen en te doen wattie wil. Vooral kleine hondjes zie ik opdie manier uitgelaten worden.

Met een grote hond loop je het risico gekatapulteerdte worden als er iets gebeurd, wel grappig maar ook niet de bedoeling O-) O-)

Er staat idd continue spanning op de lijn, ook niet prettig voor de hond, hoewel ik me afvraag of Fedor er iets van zou merken..

Voordeel: je kunt met een lamge lijn oefenen zonder steeds met een lange lijn in de knoop te zitten.

honden page profiel GeaGea 3 doggies

honden foto van Gea

" Door de constante spanning op de lijn leert je hond nooit met ontspannen lijn lopen. Het is vooral het psychologisch effect bij de hond van constante 'trek' aan de lijn. Daarnaast kan je hond aan zo'n flexlijn behoorlijk freewheelen zonder echt contact met jou. De meeste mensen drukken bv simpelweg op de rem als de hond moet stoppen of hengelen de hond binnen ipv van echt echt onderling contact en samenwerking.

"


Dit is ook de reden dat ik 'm niet gebruik voor mijn kleine schoothondje. Voor je er over nadenkt ga je allebei je eigen gang tijdens de wandeling, en 'hengel' je idd je hond naar je toe.
Helaas gebruikt mijn man hem wel graag, daar gaan we het binnenkort nog eens over hebben :-)

honden page profiel Carine BollenCarine Bollen 3 doggies

honden foto van Carine Bollen

voor wie ermee kan omgaan is het een super-makkelijk ding...
maar dat geldt voor zovele dingen!! iets is niet perse slecht omdat er héél veel 'fout' mee omgesprongen wordt!! Ik heb 8 honden, allemaal tussen de 40 en 70 kilo, NOOIT een trekkende hond, en er hoeft absoluut geen spanning op de lijn te zitten: ze kan ook doodgewoon gebruikt worden als een 'normale' lijn, maar het voordeel dat je nooit een 'loshanged einde' hebt...
je geeft je hond nét zoveel ruimte als je zélf wil of als mogelijk is gezien de situatie!!
mijn pups die ik opleer met een flexi trekken NOOIT en lopen vanaf moment één mooi mee...
mijn honden lopen allemaal héél netsjes 'naast' waar het moet, en kunnen 'lang' lopen waar die mogelijkheid zich voordoet en het toch niet gewenst is om ze helemaal onaangelijnd te hebben (wat ze uiteraard OOK allemaal kunnen én mogen waar die mogelijk erin zit!!)
DUS: IK wil NOOIT wat anders...

andere mensen vinden het inderdaad een "onding', en ik moet éérlijk toegeven: bij foutief gebruik vind ik datzélf ook!! ;-)
een flexi is zéker niet de bedoeling dat de hond onder alle omstandigheden de volledige lijn gaat mogen gebruiken en zou mogen lopen waar hij maar wil...

honden page profiel ........goedgekeurde fokker 3 doggies

Als je hond netjes aan een korte lijn kan lopen en ook los goed naar je luistert en naast je kan blijven lopen, zie ik geen enkel probleem in de flexi. Maar dan moet je hond wel netjes mee kunnen lopen. Ik laat Pim en Puzzle vaak uit aan de flexi. Zo hebben ze iets meer bewegingsvrijheid tijdens de korte rondjes uitlaten. Echter vraag ik wel steeds aandacht en op sommige stukjes doe ik 'het slotje' erop en dan lopen ze met een slap lijntje mee.

Ik zit nooit in de knoop, ook niet met 2 honden en een kinderwagen. Ze moeten sowieso wachten bij iedere oversteek (hoe klein ook) en lopen nooit een weg op. Ik tackel dus niemand ;-)

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Door de flexi leren ze inderdaad dat trekken oke is. Dusty liep bij zijn vorige eigenaar aan de flexi en daar zijn de problemen hier begonnen. totaal geen contact of aandacht voor mij want hij had 6 meter ruimte, trekken aan de riem, hij kon overal naar toe waar hij wilde. vind het persoonlijk fijner om contact met me hond te hebben en dat had ik totaal niet met een flexi. hier wordt hij alleen nog gebruikt als ik bijvoorbeeld met de hond van me ouders loop (samen) die loopt wel aan een flexi. dan is het fijner omdat ik dan geen trekkende Dusty aan de lijn heb. of als we in een stuk lopen waar hij niet los mag maar hem wel meer ruimte en vrijheid wil geven. nadeel is nu wel dat ik mee het grasveld op moet als hij moet poepen O-)

honden page profiel BellaBella 3 doggies

honden foto van Bella

Oja: zo'n dik handvat vind ik ook geen pretje. Ook een van de nadelen, zeker als je meerdere honden tegelijk uitlaat. Puur persoonlijk.. ik denk echter dat veel mensen het vreselijk zouden vinden om net als ik met een longeerlijn te lopen O-)

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

De flexlijn leek me voor Lilt reuzehandig nu ze wat ouder is, maar ze wil er niet aan. Wel als de lijn gewonen lijnlengte heeft en slap hangt, maar daarvoor hoef ik dan weer geen flex te nemen. Als de ik de flex 'open' heb staan loopt ze sneuig naast me, geen denken aan dat ze die 5 meter gaat benutten. Jip wel, maar dat is beslist geen goede match, Jip en de flex.

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

ik vind ze een uitvinding! maxje kan in princiepe altijd los lopen, aangezien dat niet mag van de wet heeft hij met zo n flex toch ruimte om zn dingetjes te doen. moeten we echt over straat dan volgt hij, klik ik de flex vast zodat hij als een gewone lijn slap hangt.

honden page profiel Diablo & MayaDiablo & Maya 3 doggies

honden foto van Diablo & Maya

Diablo heeft ook een flexi lijn, vind het wel handig met 2 honden.
Kan je eentje kort houden, want Chief heeft dat nodig.
En de andere kan een stukje voor lopen bij het uitlaatveldje.
Maar zou het niet in me hoofd halen om Chief op dit moment aan de flexi lijn te doen, dan lig ik plaat op neus op straat denk ik zo maar eens.
Mijn schoonouders hebben wel een flexi lijn voor hun rottweiler, niet zo handig.
Ze staan altijd te hanesen met dat ding, en die rottweiler trekt mijn schoonmoeder vaak bijna omver.
Maarja zeg er maar eens wat van, want ja wat weet ik nou van honden ben nog maar 25.
Dusja wie niet horen wilt.

honden page profiel Niet meer actiefNiet meer actief 3 doggies

honden foto van Niet meer actief

Hier wordt ook de flexi gebruikt bij mn duitse herder van 52 kilo!let genoeg op en hou m kort wanneer t nodig is,maar dat boeit me niet, die van mij hoeft niet constant onder appel te staan, zolang hij maar luistert wanneer het moet aan de riem. Los gaat het fout met andere reuen,vandaar de flexi voor wat vrijheid wanneer ik niet alleen in het bos strand e.d. ben.

honden page profiel vincentvincent 3 doggies

honden foto van vincent

ik gebruik hem en ben er zeer tevreden van, zo heeft hij veel meer vrijheid

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ik vind het vreselijke dingen.
Mijn honden lopen aan de normale riem.
Maar ik kom wel 20 honden tegen die aan zo'n riem lopen, echt vreselijk.

Je hebt je hond niet onder controle, hij loopt namelijk 5 of 8 meter voor je.
Je lijn staat altijd onder spanning, wat juist niet de bedoeling is.

Alle honden die ik tegen kom, vallen andere honden lastig en voor de baas is het erg lastig ze er weer bij weg te halen.

honden page profiel vincentvincent 3 doggies

honden foto van vincent

ik heb bono perfect onder controle, zo heeft hij toch meer vrijheid op plekken waar het niet veilig is voor hem los te laten

honden page profiel Niet meer actiefNiet meer actief 3 doggies

honden foto van Niet meer actief

Oh meid jemoet eens weten hoeveel honden ik tegen kom die andere honden lastig vallen, zonder de flexi!
Iniedergeval ik ben er super blij mee en degene die mij of mijn hond lastig vind, loopt maar lekker een stukje om.
Sommige baasjes kunnen ook namelijk heeeeeeeeeeeeeeel zeikerig en lastig zijn ;-)

honden page profiel Marijke Marijke 3 doggies

honden foto van Marijke

Ik gebruik meestal ook de flexlijn, omdat meneer het liefst diep in de bosjes een drukje doet, en ik geen zin heb om mee de bosjes in te gaan. Dwight trekt trouwens niet of nauwelijks aan de lijn, ook niet als hij een keer wel aan de korte lijn is.

honden foto van Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)

Paco kan niet los. Daarom gebruik ik in de veldwegen een flexlijn, zo kan hij toch een keer vooruit lopen en slalommen... en het rare, aan een gewone lijn trekt hij best, bij een flexi niet, hij trekt ze niet eens uit tot helemaal het einde... (gelukkig maar, zou nogal een klap krijgen anders in mijn arm en schouder).

Heb hier nu wel een meer dan 2M hoog omheind veld gezien, waar normaal paarden op lopen en nu leeg is, ga een keer uitzoeken van wie dat is en vragen of we er op mogen, dan kan hij een keer lekker los rennen.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Ik vind ze levensgevaarlijk, vooral in deze blote benen tijd. Wel eens zo'n dun nylon lijntje om je benen gehad? Of een hond die hard weg liep aan het lijntje, zodat de lijn die langs je been schuurt gewoon een brandwond maakt...Ik maakte 1 keer de fout om, toen een hond om me heen zou lopen aan zo'n lijn, die lijn te pakken. Je hebt gelijk geen vel meer op je vingers.
Maar ook honden die met elkaar gaan spelen terwijl één van de honden zo'n lijn heeft...
En volgens mij kan je in geval van nood nooit snel genoeg je hond bij je hebben.

Ik ken het verhaal van een prachtige hond die, dacht men, veilig aan de lijn uitgelaten werd. Tot hij aan de overkant van de weg een andere hond zag. Hij loopt de weg op, eigenaar kon hem zo snel niet binnen halen en raakt onder een auto. Die hond is dus wel overleden.

honden foto van Paco, Muis,Vera, Papadopoulos, Odette en Annabelle (Terra+, Dinky+, Saltarin+, Sam+, Zara+)

Dat wou ik nog zeggen : ik gebruik ze dus NOOIT waar er auto's kunnen komen, vind ik veel te gevaarlijk.

En inderdaad, zoals Nienke zegt, soms zijn ze levensgevaarlijk. Vorig jaar op de Halloween wandeling liep er iemand met een pup aan een flexi en ze gebruikte de lijn dus verkeerd.
Er kwam een meneer met een kindje op zijn arm, de pup schiet voor hem maar het was al donker en je zag die lijn dus niet, ik heb nog net kunnen schreeuwen dat hij moest oppassen of hij ging tegen de grond met het kindje in zijn armen.

In grote massa's vind ik een flexi dus onverantwoord. Maar voor mijn jagertje is het leuk in de velden hier :-)

honden page profiel Niet meer actiefNiet meer actief 3 doggies

honden foto van Niet meer actief

Goed verwoord Paco!ik sluit me daar helemaal bij aan. :-) maar zoals altijd en is heel normaal zoveel mensen, zoveel meningen!maar wat je zegt is helemaal waar!

honden page profiel silke & woody silke & woody 3 doggies

honden foto van silke & woody

met zon flexi lijn heb ik minder controle over woody met die andere wel :-D O-)

honden page profiel Loes & Kaya Loes & Kaya 3 doggies

honden foto van Loes & Kaya

Ik vervloek die dingen nog eens grr... levensgevaarlijk..

Er zijn zat topics waar beschreven staat waarom ze zo slecht zijn.

Groetjes Loes

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Ik gebruik ze zelf wel. Mijn honden lopen gewoon met slappe flexilijn naast mijn voet, pas als ik ze het commando `toe maar´geef om hun behoefte te gaan doen, dan gaan ze vooruit. Ze weten precies hoe lang de lijn is en hangen dan echt niet snel in de volledige lijn. Of ze moeten samen een kat gezien hebben! O-) Ik zelf vind de lijnen wel fijn. Zo hebben ze op plaatsen waar ze niet los kunnen/mogen toch wat meer bewegingsvrijheid. Alleen onhandig als het regent en je moet er ook nog eens een paraplu bij gebruiken. Dan neem ik zelf altijd liever de leren lijn met een t-splitsing. En wat hier al meer gezegd is, vervelend als de lijnen in elkaar gaan zitten, maar gelukkig valt dat bij die 2 van mij hardstikke mee ;-)

honden page profiel ukkieukkie 3 doggies

honden foto van ukkie

Ik sluit mij Puzzle en Pim.
Als je honden goed luisteren kunnen ze een uitkomst bieden in gebieden waar weinig losloopplaatsen zijn.
Wel gaan mijn honden pas aan de flexi als ze goed luisteren. Ik vind sowieso dat je met commando's moet werken en niet met gehengel aan de lijn dus dan maakt het ook niet uit of je een flexi of gewone lijn.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious 3 doggies

honden foto van Goldendelerious

Hier 1 hond aan de flex met breed lint en 1 hond aan een politielijn.
Mijn honden luisteren 'perfect' en trekken niet. Geen gehengel aan lijnen en juist wel heel veel contact met de hond aan de flex. Maar ze hebben alle basisregels dan ook perfect aangeleerd aan de korte lijn en weten wat er van ze verwacht wordt. De flex vind ik met name voor mijn oudste hond een uitkomst, omdat hij daarmee zijn eigen vrije gangen kan bepalen en niet continu in telgang loopt. Dat is niet goed voor zijn achterhand.
Veel mensen zie ik de flex verkeerd gebruiken, dat zijn vaak eigenaren die weinig cursus hebben genoten en de basisregels van het aan de korte lijn totaal niet hebben meegekregen. Dus voors en tegens in vooral wie het gebruikt. Net zoals de 1,5/2 mtr. lijn op termijn voors en tegens heeft.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "flexie - Waarom zo slecht?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: gratis of niet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^