Lotgering is geen scharrelvlees!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Op het moment ben ik een beetje aan het shoppen voor een nieuwe variant vers-voer voor Mambo omdat de smuldier duurder word en er voor dezelfde prijs wellicht betere alternatieven zijn.
Over lotgering zag ik hier en daar voorbij komen dat het scharrel of zelfs biologisch zou zijn. Misschien dat iedereen het al weet en loop ik wat achter maar helaas is dit niet het geval.
Zonet heb ik met Lotgering gebeld om te vragen hoe het zit en ze hebben voorheen wel scharrelvlees gebruikt van hun eigen boerderij, maar omdat de huidige hoeveelheden niet te halen zijn word het vlees nu overal uit nederland gehaalt en heeft lotgering zelf er geen zich op hoe deze dieren worden gehouden. Wat voor een leven die dieren dan hebben mag je zelf je conclusies uit trekken.
Bandit is een goede diervriendelijke en zelfs biologische voeding maar op het moment niet te betalen voor ons. Ik heb nu gekozen om de pens variant van Lotgering aan te schaffen, hier zit geen kip in. Kip is toch altijd een ondergeschoven kindje in bio-industrieland en rund mag wat vaker de benen strekken. Lam word in nederland vrijwel nooit in de bio-inidustrie gehouden. Zo probeer ik voor zowel mijn eigen dier als de dieren die hij "gebruikt" het beste te doen. Dat wilde ik even met jullie delen!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgering is geen scharrelvlees!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Sorry maar ik snap niet zo goed waar je je druk om maakt..

Wel eens scharrelkippen gezien? Die hebben een veld ter groote van een voetbalveld (voorbeeld) en ze zitten met honderden op een kluitje in de linkerhoek.

honden page profiel TZNTZN 2 doggies

Ik vind scharrelkippen eerlijk gezegd nog zieliger dan legbatterijkippen. Die legbatterijkippen hebben immers geen last van de pikorde. De scharrelkippen die worden flink gepikt, zitten vaak ernstige gevallen bij hoor!

honden page profiel lorenzolorenzo

honden foto van lorenzo

Ik snap het eigenlijk ook niet.Het is zo populair geworden dat ze het niet meer uit eigen slacht kunnen leveren dus hebben ze ook contact met andere slachthuizen.
Lijkt me nogal logische,ik had hetzelfde gedaan.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

Je hebt toch meerdere KVV merken met een biologische variant?

honden page profiel BellaBella 2 doggies

honden foto van Bella

Het klopt inderdaad dat het niet meer scharrelvlees is. Toch betrekken ze hun vlees wel van kleinschalige boeren en slachterijen: Ze proberen de diervriendelijkheid er wel in te houden (is slachten diervriendelijk O-) ) en de bioindustrie links te laten liggen.

Hoewel ik het op de boerderij maar een troep vond en eerlijk gezegd mijn twijfel heb of dat nu zo geweldig is voor de beesten. Maar goed.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre** 3 doggies

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ik vind het héél goed dat je het hier deelt met ons.. O-)
Superbelangrijk om te weten..!!
.
Ik stel het wel degelijk op prijs dat dit soort info. bekend is...
Bedankt.. :-D

@ Sammy en Flex...

Ik vind het wél een heel verschil of een kipje er voor kiest dichtbij elkaar te lopen uit vrije wil of dat er geen mogelijkheid is om de ruimte te kiezen..

Hieroder een foto van scharrelkippen..
Zoals je ziet kiezen ze de ruimte..

honden page profiel TZNTZN 2 doggies

dit zijn scharrelkippen hoor:


Jij hebt daar vrijeuitloopkippen....
Die hebben het inderdaad een stuk beter!

honden page profiel Kimeta Kimeta 2 doggies

honden foto van Kimeta

goh net even gegoogled, maar wat een verschil wat je krijgt aan plaatjes bij een scharrelkip op een vrije uitloop kip :'(

terwijl iedereen denkt dat een scharrelkip het zo "goed" heeft..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik begrijp het wel, maar kijk ook naar je portemonnee.

ik sta vaak bij de supermarkt in tweestrijd, wat zal ik doen ?

biologisch vlees nemen of ? ..........ik heb graag wat meer keren in de week vlees, en als ik biologisch neem is dat hooguit een keer in de week.

zo ook voor mijn hond, bamse eet iedere dag vlees, dat zou ze niet meer krijgen als ik op biologisch vlees zou moeten overgaan.

en wat lotgering betreft, die haalt het inderdaad overal nu vandaan, maar wil niet zeggen dat ze dieren van boerderijen of wat dan ook weghalen die het slecht hebben gehad, of niet netjes geslacht worden.

en je neemt wel de pens af van lotgering ? waar dacht je dan dat tie vandaan komt ? kiezen is een keuze.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

@Ilja

Precies!

@Lorenzo

Ik zeg ook niet dat het fout is wat Lotgering doet, ze hebben geen andere optie dus prima, ik geef zelf ook aan dat ik hun product ga kopen. Echter met in mijn achterhoofd dat het geen scharrelvlees is (wat velen denk ik niet weten en mensen hopelijk toch aan het denken zet) en dat ik daardoor dus niet kies voor kip omdat deze vrij slecht word gehouden in de industrie.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van C

En hoe leeft een Biologisch dier ??

Ik koop altijd de Carnibest biologische variant..in de hoop dat deze dieren zelf een goed leven hebben, voor zover dat goed is als je word geslacht.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

kiezen, ik haal eieren van een boerderij die gewoon op de boerderij wonen, en lopen, vrij. betaal er weinig voor, ik neem 40 eieren per week af , kosten 4 euro. per week.

als er vlees ter beschikking zou staan van vrije dieren die los lopen, zoals deze kippen op deze boerderij, ja waar kies je dan voor, maar eerlijkheidshalve bestaat dat niet, nergens.

kiesen is iets wat je zelf uitmaakt. en tuurlijk moet je geen kalveren vlees nemen waar een kalfje zijn korte leven op een kist staat, maar dat doet niemand hier toch ? en dat doet ook lotgering niet.

honden page profiel BellaBella 3 doggies

honden foto van Bella

In principe worden de dieren in de biologische landbouw met respect behandeld. Daar hoort dus ook voldoende leefruimte en uitloop bij. Het biologische staat echter voornamelijk voor het voer dat ze krijgen (biologisch geteeld) en het niet gebruiken van bepaalde antibiotica en bestrijdingsmiddelen.

Maar net als bij andere takken van landbouw en veeteelt kunnen er natuurlijk ook in de biologische veeteelt misstanden zijn.

Zoals ik al schreef vond ik de omstandigheden op de lotgereng boerderij niet bijzonder aantrekkelijk en kom ik liever bij een boer die alles netjes en schoon heeft die misschien dan wel ander voer geeft.

Het is alleen ondoenlijk om alles zelf te controleren he...

honden page profiel BellaBella 2 doggies

honden foto van Bella

@willemijn: kist kalveren mogen niet meer in Nederland volgens mij.

Klafgsvlees en lamsvlees van biologische oorsprong heeft trouwens een minimum leeftijd: ze moeten lichemalijk al (bijna) volwassen zijn.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

@ Willemijn

Jazeker, ik sta ook regelmatig voor die keuze, maar ik geniet gewoon veel minder van vlees van dieren
die een slecht leven hebben gehad, dus koop ik voor mezelf zowiezo geen kilo-knallers.
Uiteraard wil het nu niet zeggen dat het vlees van lotgering nu slecht is, maar het wil ook niet zeggen dat het goed is. Ze weten het zelf niet eens hoe de dieren gehouden zijn.
En inderdaad ga ik de pens totaal afnemen omdat de kans dat de rund die daarin zit de benen in de zomer mag strekken vele malen groter is dan dat plof-kippen (legbatterij of scharrel-kip is om het even) dat kunnen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

de pens die ik van de week heb gehad ..is lamspens..

en van die kalfjes, nou gelukkig dan maar.

en ook ik koop geen kilo knallers, maar heb wel een paar keer in de week graag vlees op mijn bord, dat wil niet zeggen dat ik vlees neem van dieren die het slecht hebben gehad.

honden page profiel meikemeike 3 doggies

honden foto van meike

Goed om te weten! Ken je Darf? Ook biologisch, maar goedkoper dan Bandit. Slim om kipversies te mijden, ik mijd ook altijd kip en geef als ik geen biologisch kan krijgen het liefst geit en schaap.

Scharrelkip. Er zijn twee soorten scharrelkip, zoals al blijkt uit bovenstaande plaatjes. De scharrelkip voor de eieren kunnen niet naar buiten (er zijn vast uitzonderingen) en de scharrelkip voor vlees moeten wel naar buiten kunnen. Echter kunnen ze niet altijd naar buiten, maar op bepaalde tijden.

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden 3 doggies

honden foto van Gerdine van der Linden

Ilja's foto is geen scharrelkip, en ook geen vrije uitloop kip.
Dat is een biologische kip.

Een scharrelkip is de foto van Manon.
Een vrijeuitloop kip is een scharrelkip die voor duizende kippen 10 meter uitloopwei krijgen. Sommige kippen zien dus nooit daglicht.

En uit onderzoek is gebleken dat legbatterij kippen gelukkiger zijn dan scharrelkippen.
En nee de biologische is hier niet bij mee onderzocht, alleen die 2 kippen.

En biologisch is ook niet altijd super hoor.

Lam is ook massaproductie, daar heb ik tussen gewerkt, echt niet geweldig hoor..

Kalf eender, dit zijn namelijk de mannetjes, en die zijn niets waard! Je kan zo een stier kopen voor 25 euro.
Die gaan dus naar de opfok, waar ze vet gemest worden tot ze een jaar oud zijn en dan worden ze geslacht.

Lam is ook een ram, die mogen 3 dagen bij de moeder blijven en dan worden ze in een groot hok met andere rammen gegooit, en na een maand of 3 a 4 worden ze geslacht.

Het is allemaal niet zo mooi hoor..

En dan maar niet beginnen over hoe er geslacht word..

honden page profiel MexxMexx 2 doggies

honden foto van Mexx

@ Gerdine: idd, wij leren op de opleiding ook. De mens wilde scharrelkip, want de legbatterij kip is zielig.
Maar eigenlijk heeft de legbatterij kip nog meer ruimte en worden zij niet tig x op een dag gepikt (tegenwoordig ook met scherpe snavels, want knippen mag niet meer).
Ik sla scharrelvlees en ei dus altijd over en ga voor vrije uitloop of biologisch. Ook niet altijd super, maar net weer een tikje beter.

honden page profiel meikemeike 2 doggies

honden foto van meike

Er zit dus een verschil tussen ei-kippen en vleeskippen. Zie dit overzicht:
http://www.dierenbescherming.nl/diervriendelijk-consumeren-keurmerken

Onderin vind je de kippen.

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

Als biologisch al niet goed is dan weet ik het niet meer... Lijkt me toch beter dan al het andere, of je moet zelf dieren gaan houden (en dan nog...)

Mambo een vegetariër... ik krijg er nog geen stukje komkommer in!

Zelf eet ik inderdaad al jaren geen scharreleieren meer, juist omdat die kippen er zo slecht bij zitten.
Maar al die onderzoeken kunnen me ook wat, wie kan er nou in zo'n dier zijn kop kijken! Het blijft allemaal gissen en speculeren, en niets kan op tegen de natuurlijk situatie van een dier dus dat moeten we dan maar zo goed mogelijk benaderen, biologisch doet dat vind ik het best.

Inderdaad, lam zijn is ook geen feestje, echter volgens "wakker dier" heeft deze het nog het best van allemaal, maar dat is misschien ook niet meer zo lang, want als er meer vraag naar is gaat de productie ook omhoog...

Ik word er helemaal naar van, ga denk ik toch maar even verder kijken naar Darf misschien?

En ja als het dan allemaal niet goed is moet je toch iets kiezen wat het minst slecht is en binnen je budget lijkt me, wat zijn de andere opties?

In elk geval fijn dat er mensen reageren en dat het blijkbaar toch wel leeft, dierenwelzijn...

honden page profiel Sarah GroenSarah Groen

honden foto van Sarah Groen

Ik eet zelf ook of geen vlees en als ik dan eens vlees eet uitsluitend biologisch.

Zo wilde ik mijn honden ook voeren. Badit is idd vreselijk duur en nu voer ik ze dus Darf EKO en dat bevalt mij en de honden heel erg goed O-) En bovendien betaalbaar!

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

op het einde komen ze toch allemaal samen in het slachthuis en er zal ongetwijfeld biologisch vlees zijn wat de stempel niet biologisch vlees krijgt en omgekeerd...

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Mijn portemonnee trekt het niet om voor mezelf biologisch vlees te kopen, laat staan voor de hond. En dan eten we misschien 4 keer per week vlees, dus die campagnes van "sla een keer een dagje over" laten we aan ons voorbij gaan.

We eten wel biologische groenten en eieren. Bij de groenten proef je het verschil goed, bij een ei niet zo.

honden page profiel Sarah GroenSarah Groen

honden foto van Sarah Groen

" op het einde komen ze toch allemaal samen in het slachthuis en er zal ongetwijfeld biologisch vlees zijn wat de stempel niet biologisch vlees krijgt en omgekeerd...
"


Dit klopt niet het slachthuis moet een skalcode hebben om biologisch vlees met EKO keurmerk te mogen 'produceren'

Darf heeft ook EKO keurmerk en dus weldegelijk gecontroleerd en in orde.

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

"

Dit klopt niet het slachthuis moet een skalcode hebben om biologisch vlees met EKO keurmerk te mogen 'produceren'

Darf heeft ook EKO keurmerk en dus weldegelijk gecontroleerd en in orde. "

het zal wel gecontroleerd zijn dat betwist ik niet maar dat alle Eko gekeurd vlees van biologische afkomst is tja lol
hier en daar zal er wel een een stuk van band wisselen...

honden page profiel Gerdine van der LindenGerdine van der Linden

honden foto van Gerdine van der Linden

Biologisch vleees mag niet in het zelfde slachthuis als bioindustrie vee.

Ze stellen extreme eisen aan biologisch hoor, je mag zelfs geen paal in de grond staan als die niet van biologische oorsprong is..

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

heb je dat gezien of gehoord uit betrouwbare bron? Of verzin je dat zelf om maar iets tegen biologisch te hebben?

honden page profiel Iris + Shira! en Bibi!Iris + Shira! en Bibi!

honden foto van Iris + Shira! en Bibi!

bovenstaand was @ Zinno

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Lotgering is geen scharrelvlees!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 7 12 3 4 5 6 7
Volgende forumvraag: Wat maakt de prijs voor een pup!?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^