sarplaninac

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Cora (Gast)

Hoi ja een geweldige hond zoran is zoooo lief ondanks dat we hem uit Macedonië hebben gehaald als pup, zijn moeder was daar door een boer dood gegooid met stenen vandaar hij totaal geen opvoeding had gehad. Desondanks is het een topper en ontzettend lief, dat is het ras ook zeker als je ze tijd en liefde geeft. Dit ras staat dichter bij de natuur dan andere rassen dus echt trainen wordt moeilijk. Maar ben echt trots op mijn kanjer en op mijn berber natuurlijk. Iedereen bedankt voor de berichtjes vind dat erg leuk. Groetjes Cora

marianne (Gast)

ik ken iemand in Limburg die net een pup uit Budapest heeft.
ik woon zelf in Hongarije en wij hebben kaukasische herders,ik zie echt geen verschil,
alleen dat bij ons wel bonte zijn toegestaan (heb daar nu ook een pup van)

honden page profiel Pumba@PebblesPumba@Pebbles

honden foto van Pumba@Pebbles

Hij heeft wel iets van een Tibetaanse Masstiff. Of zeg ik nu iets geks? Wat een prachtige hond zeg! Grote harige lobbes.
Daar hou ik van...

honden page profiel mariannemarianne

honden foto van marianne

Die rassen hebben natuurlijk erg veel overeenkomsten...allemaal bestand tegen extreme omstandigheden.Vaak ligt het zo bij elkaar dat je denkt:je kunt alles wel een ras noemen,haha.
In mijn geval is het echt nog een oorspronkeljke hond die ook niet op kleur gefokt word,het is ooit een samensmelting van soortgelijke honden geweest.Terwijl bij veel berghonden/erfhonden van nu alleen maar vaste kleuren erkend zijn en ik juist die verassingsfaktor zo geinig vind.Persoonlijk houd ik het meest van de wolfsgrijze,maar heb ik een grote gele reu.

honden page profiel Nikoletta MezeyNikoletta Mezey

honden foto van Nikoletta Mezey

Hello!

My name is Nikoletta.
I live in Hungary. I have some sarplaninac dogs.

I read the topic. And I see that many of the issues here is of the sarplaninac breed.

Few of the dog, so few people know the breed. Yet sarplaninac is a great breed. They are big, scary, but also gentle animals. The socialization is the key. A well-socialized dog is a balanced and reliable. If there is no proper socialization, there is a problem. But this applies to all dog breed.
The sarplaninac not aggressive. Except for example, if the owner is in danger. Or the area, or the sheep...
For no reason he can not hurt anyone. Very smart, he needs to work alone. For this reason, they are a bit wayward. They can be taught. But they're still thinking about whether there is a sense of command. In his family above all else. If should they die for them. Quiet dog does not bark unnecessarily. In general, quietly listening, check. If he feels danger, then get up. They are very kind and devoted with own family. He loves and protects the children. They are excellent working dogs and pet dogs too.
And very beautiful, prestige imperative.
Average height: male 63 cm, females 58 cm.
This is an old data. The reality is somewhat larger. In my experience: 60-72 cm. This is normal. 70 cm above the already high!
The minimum is males 56 cm, females 54 cm. (Height at the withers.)
Weight: males, from 35 kg. female, from 30 kg.
The coloring is solid. All colors are accepted. White to dark brown. Black is not. The most common is gray. (murdjo) Recently, a lot of the yellow dog with black heads. (karabas) The other is rare. Such as the white (merdjan) ones.
The coat is self-cleaning. Bathing is not required. Sometimes be comb when moult. But the shepherds, for example, never bathed, and combing.

honden page profiel Nikoletta MezeyNikoletta Mezey

honden foto van Nikoletta Mezey

Some videos:

http://www.youtube.com/user/TheSuhaskid

And some photos: (my dogs)















Adrie (Gast)

Wij hebben zelf een Sarplaninac. Het is een schat van een hond. Is waakzaam en kan goed met kinderen over weg.

Irene (Gast)

Wij hebben blijkbaar een Sarplaninac uit het asiel gehaald!! Voor ons de liefste hond die we ooit gehad hebben maar ze wil ons wel erg hard beschermen en dat is vaak niet makkelijk. We proberen nog steeds een manier te vinden om haar te handhaven. We hebben namelijk wel de ultieme omgeving voor haar grote tuin, veel plaats en dieren waar ze allemaal perfect mee overweg kan. We zoeken overigens voor vakanties nog een oppas met ervaring!!

honden page profiel SjalotSjalot

honden foto van Sjalot

Mijn neef had er twee en die twee vond ik de meest enge honden die ooit in mijn leven tegengekomen ben. Je kon echt niet op zijn terrein komen en ook als hij ernaast staan waren die honden bijzonder angstaanjagend. Ik ben een groot hondenliefhebber en niet snel onder de indruk van een hond, maar deze twee....
Ik vind dit ras dus niet voor iedereen en zeker niet voor mensen met weinig hondenervaring.

Berry (Gast)

Ik heb er een in november uit Kosovo gehaald 6 weken oud. Mijn reutje was op dat moment 6 weken oud en zijn ouders waren schaapshoeders hij kwam dus ook zo uit de bergen.
Het is vreselik lief maar een giga handenbinder. Je moet er wel veel tijd en lievde insteken om hem goed te socialiseren maar dan heb je ook wat. Hij is nu 3,5 mnd oud en weegt al 18 kilo dus dat wil wat zeggen over zijn eind gewicht.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ik heb er geen. Vanwege het uiterlijk vond ik ze destijds echter wel heel aantrekkelijk, maar ik vond het karakter niet passen in een drukke Nederlandse maatschappij en de manier waarop ik een hond wil houden.

Zijn wat uiterlijk betreft erg veel op hem lijkende herdershond van de Karst, die een makkelijker karakter heeft, staat bij mij echter nog steeds op mijn 'mischien ooit lijstje'.

cora (Gast)

Vind het erg leuk dat jullie hierop reageren, je ziet ze weinig of bijna niet in nederland
Maar ben zo trots op mijn hond.
Las hierboven dat Berry een nog jonge sarpaninac heeft, geweldig
Je zal merken dat het top honden zijn,maar als ze iets niet willen ze dat zeker zullen laten merken,en waaks als het nodig is, en heel trouw, maar zoals alle rassen ligt het grootste gedeelte aan onszelf hoe een hond wordt

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Cora, ik vind het erg leuk dat je enthousiaist bent over je hond, zo hoort het ook!

Maar ik ben het niet met je eens dat het bij alle rassen voor het grootste gedeelte aan onszelf ligt hoe de hond wordt.

Ik wil hier graag even op reageren omdat het net die gedachtengang is die vele mensen doen besluiten een ras te nemen welke eigenlijk niet bij hun past, maar wat zij gewoon mooi vinden. Door het maken van een niet passende raskeuze kan het vaak mis gaan, en is meestal de hond (die dan herplaatst wordt, of een ander leven krijgt dan voorzien) en de dupe.

Rassen zijn vaak eeuwen soms duizenden jaren geselecteerd op bepaalde eigenschappen, daardoor ontstaan specialisten (wat in princiepe de meeste rashonden zijn). De karaktereigenschappen die daarbij horen, zijn vaak genetisch bepaald en de hond zal dus ook met grote zekerheid een gedrag kunnen gaan vertonen. Je kunt middels opvoeding dingen sturen, maar niet alles veranderen, dit is vaak onlogisch en ook niet met alles mogelijk.

Als jij bv een hond wil om te leren apporteren, kan dit met een Labrador prima, maar kom je met een Malamute toch echt in de problemen. Als jij een Border Collie neemt, moet je niet verbaasd zijn als hij drijft en als jij hem op wil voeden tot een kamertapijt als bv een T-Mastiff, kun je wel eens in de problemen komen. Jouw Sarplaninac waakt en verdedigt en als jij hem zou willen opvoeden zodat hij dat niet zou doen, zou dat moeilijk kunnen worden.

Een ras is echt meer dan een uiterlijk. Er hoort ook een karakter bij met zijn gedragingen. Helaas vergeten veel mensen dat en worden het bv: 'Ik wil mijn sledehond niet meer omdat hij zo trekt', 'Ik wordt gek van het geblaf van mijn erfbewakertje'. 'Mijn verdediger heeft een bevriend kindje gebeten dat ruzie had met mijn kind'. 'Mijn zelfstandige jachthond gaat achter de konijnen aan'. 'Mijn drijver, heeft alle kinderen in een hoekje gedrukt', Mijn Molosser is zo macho','Mijn windhond kan niet loslopen' enz. enz. allemaal wegens 'omstandigheden'

Allemaal prima honden, als ze bij mensen zitten die ze bewust gekozen hebben niet alleen om hun mooie uiterlijk, maar juist ook om hun karakter.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" hier een filmpje van een sarplaninac aan het werk. niet voor gevoelige kijkers. hij gaat zijn kudde beschermen tegen 2 wolfen. dit filmpje is dus de rede dat ik denk dat de sarplaninac 1 van de sterkste honden zijn ter wereld. zijn maar weinig honden die hem dit na doen "


Akita zou het wel kunnen denk ik Wolfs verscheuren

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ach er zullen veel rassen zijn die onder bepaalde omstandigeheden wolven aankunnen. Diezelfde rassen, zullen onder andere omstandigheden, nergens zijn als ze door wolven worden aangevallen. Maar om daar nou blij mee te zijn als je in een land als Nederland woont?

honden page profiel LizLiz

Ik ben het helemaal met je eens Chris. Ik verbaas mij vaak genoeg over raskeuzes die gemaakt worden.
Hier op HP zie je toch ook genoeg verhalen terug, waarvan je denkt, ja dat soort problemen kan je verwachten als je voor zo'n ras kies. Voorbeeld bijvoorbeeld de BC, die dan voor problemen gaat zorgen doordat hij bijvoorbeeld auto's of fietsers gaat drijven. Je moet inderdaad wel weten dat als je zo'n keuze maakt, dat je op een bepaalde manier er mee om moet gaan. Veel te vaak hoor je inderdaad, het ligt eraan hoe je de hond opvoedt, terwijl dat alleen een (wel belangrijk) onderdeel is. Ik weet van mezelf gelukkig wel dat er heel veel rassen niet bij mij passen, of ik niet bij hun. Net hoe je het wil zeggen.

Cora (Gast)

Hoi prena leuk dat je gereageerd heb maar waar kan ik je profiel zienGr cora

honden page profiel prenaprena

honden foto van prena

hoi cora, u kunt ook bij fokkers gaan, en dan bij sarplaninac dan vind u me gelijk.

Ina (Gast)

We hebben nu onze tweede sarplaninac. Ondertussen (na 13jr ervaring)goed bekend met het ras en fokkers. Ik zou graag vragen beantwoorden en onduidelijkheden over dit ras uit de wereld helpen. Het is een gouden hond, maar niet 1 waar je aan begint zonder enige voorkennis.
Ina

honden foto van liesbeth en de bende ..

in het asiel waar ik vrijwilliger ben zit er momenteel een teefje.. de reu is al geadopteerd..

zo een lieve honden !!!!!!

honden page profiel Elsa<3Elsa<3

Ik had er ook nog nooit eerder van gehoord, totdat ik er twee tegenkwam op dierenasiels.com, en ze zijn allebei herplaatst :-)

Vond ze gelijk geweldig :-)

honden page profiel Jeannette Jeannette

honden foto van Jeannette

Grappig, ik heb ook ooit eens een topic aangemaakt over de Sarplaninac:

http://www.hondenpage.com/hondenforum/79449/sarplaninac.php

Prachtige honden, komen veel voor in mijn familie in Macedonië :-D

honden page profiel Atlas en PhoebeAtlas en Phoebe

honden foto van Atlas en Phoebe

Sarplaninac is een prachtige ras (heb ook veel ervaring mee).
Maar naar mijn mening alleen geschikt voor mensen die al ervaring hebben met waak- en verdegingshonden (en dan het liefst met berghonden).
Ze zijn het meest gelukkig als ze op een boerderij/erf wonen waar ze lekker veel kunnen bewegen en waken.

Wat fokkers betreft....koop alleen een pup van een erkende fokker die met stabiele, gezonde Sarpla's fokt.
En kijk uit voor fokkers die alleen op het uiterlijk letten en hun Sarpla's stiekem met andere, grotere molossers kruisen (en dan vooral met de Kaukasische herders).

Zonder namen te noemen, de fokker die op deze topic zo leuk reclame maakt voor haar/zijn kennel, heeft naar mijn mening overduidelijk geen rasechte Sarpla's maar kruisingen met de Kaukasische Owcharka's.

Natuurlijk zijn er nog veel betrouwbare, verantwoorde Sarplaninac fokkers....maar deze slechte fokkers bestaan hoor en het is algemeen bekend binnen het Sarpla wereld dat een klein aantal Sarpla's niet raszuiver is.

Dus mijn advies voor de toekomstige Sarplaninac eigenaren is: doe grondig je huiswerk, als je niet genoeg woonruimte hebt, doe de hond en jou een plezier en ga voor een andere ras. Tevens doe navraag naar de fokker die je interesseert en zorg ervoor dat de fokker op de gezondheid (over het algemeen een heel gezonde ras, maar HD & ED komt wel af en toe voor) en het juiste temperament let.

honden page profiel lucylucy

honden foto van lucy

ik heb er eentje,woon in belgie

Marja (Gast)

Dag allen,

Wij hebben in juni 2013 een Sarplaninac uit een dierenopvang in Balkbrug opgehaald; hij was toen 7,5 jaar, net gecastreerd en helaas vol stress (mager, slechte vacht, onzeker). Inmiddels nu 5 maanden bij ons en het is zo'n schat van een hond! Heel rustig in huis, buiten een hond die het heerlijk vind te rennen (wat bij ons kan op het strand en in de bossen). 's Nachts slaapt hij het liefst buiten maar overdag wil hij bij je zijn (in huis of buiten). Heel aanhankelijk (inmiddels), benadert ook vreemden heel rustig en vriendelijk, kortom: een schot in de roos! We hebben altijd Berner Sennens gehad (ook berghonden maar toch meer gedomesticeerd is onze ervaring vergeleken met dit ras; deze zijn toch onafhankelijker meer niet minder lief!).

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Kwam toevallig dit topic tegen. Prachtige honden Sarplaninacs.
Zag ook het filmpje dat eerder genoemd werd in dit topic.
Bij 17 seconden is er een hele oude zwart wit foto van man met hond. Dat plaatje is natuurlijk een Tibetaanse man met een Tibetaanse Mastiff. Ze komen wel wat overeen maar dat is geen Sarplaninac. Rest in het filmpje is wel Sarplaninac voor zover ik het kan zien. Of Owcharka ik kan het niet helemaal goed zien. Het is een onduidelijk filmpje. Heb niet veel ervaring met Sarplaninac maar de Tibetaan. Atlas kan het misschien met zekerheid zeggen. Weet alleen zeker dat bij 17 seconden dat plaatje een Tibetaanse Mastiff is.

honden page profiel Atlas en PhoebeAtlas en Phoebe

honden foto van Atlas en Phoebe

Je hebt gelijk Claudia, bij 17 seconden is dat inderdaad een heel oude foto van een Tibetaanse Mastiff.
De Tibetaanse Mastiff is volgens de meeste kynologen een voorouder van alle kuddebewaker rassen, maar die foto hoort überhaupt niet bij die video.
Het filmpje is eigenlijk een kortere versie van deze video: http://www.youtube.com/watch?v=Uw3BbmcdqLo
en het originele filmpje komt van een oude Joegoslavische documentaire uit 1960.
Maar ik moet HP'ers waarschuwen om niet zomaar op deze link te klikken, want het filmpje kan door sommigen als storend worden ervaren.

In de video is zowel een Sarplaninac als wel een Servische kuddebewaker (een niet erkende ras die nog het meest met een Tornjak of een Karakachan overkomt) te zien.
En zover ik weet is dat filmpje geënsceneerd, dat is tenminste wat de meeste Sarpla kenners uit voormalig Joegoslavië erover zeggen.

Soraya (Gast)

Wij hebben een sarplaninac een teefje Lora noemt ze is een heel lieve ook naar mijn 3 kinderen ze is nu 16 maanden oud maar zou haar niet meer kunnen missen, ze is heel graag buiten ook 's nacht wil  ze niet binnen komen , maar ligt altijd aan het raam naast ons.  Echt een super hond 

honden page profiel VivianeViviane

honden foto van Viviane

 

" Ik heb er een gehad. WAT EEN GEWELDIGE HOND
Ik mis hem heel erg en jammer dat mijn vriendin hem niet graag ziet

 

Je moet inderdaad met twee zijn om voor een sarplaninac te kiezen.

Ik is geen hond voor iedereen, je moet het ras begrijpen en respecteren (eigenlijk telt dit voor alle rassen :-)

Een sarpla is een geweldige vriend maar je moet eerst zijn vriendschap verdienen.

Het zijn zeer schattige pups maar met de puberteit komt ook hun karakter en wordt dan regelmatig gedumpt.

De puberteit bij een sarpla teefje duurt ongeveer tot +/- 2jr...die van de sarpla reu is 3 tot 4jr soms... en de mensen hebben niet  zoveel geduld meer...

Spijtig want het is een geweldig gezins- en waakhond ;-)

peggy (Gast)

wij hebben ook een Sarplaninac 2 jaar geleden gekocht in kroatie

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Welk ras past bij mij?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^