Welk ras past bij mij?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel peerebeerpeerebeer

Hoii,

Het is nu zo'n acht jaar geleden dat ik ben begonnen met het trainen, uitlaten en oppassen (als baasjes op vakantie zijn) van honden. Hierdoor heb ik ervaring met verschillende rassen, van tekkels, tot herders, tot verschillende kruisingen. Ook heb ik hierdoor ervaring met het stereotype blije vriendelijke golden retriever tot honden met gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld agressie naar andere honden of angst voor mannen. Voor deze periode hebben we thuis altijd honden gehad. Ik krijg nu eindelijk mijn eerste eigen puppy. Doordat ik zoveel ervaring heb met verschillende honden, vind ik het moeilijk om nu één ras te kiezen. Ik zie door de bomen het bos niet meer zeg maar. Ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen. 

 

Ik zal kort mijn situatie schetsen. We wonen in een (relatief groot) nieuwbouwappartement, hierbij heeft dus geen tuin om in te rennen. Ik zoek een hond die graag gehoorzaamt en intelligent is. Ik ben iemand die er graag op uit trekt en iedere dag minstens anderhalf met de hond gaat wandelen, joggen, fietsen, zwemmen, apporteren o.i.d. en daarnaast in huis veel spelletjes/trucjes mee zal doen. Ik ben van plan om ook te gaan sporten met de hond (gehoorzaamheid, agility, frisbee, doggydance). Mijn hond zal echt mijn maatje zijn en waar ik ga, zal hij zijn (zolang dit mogelijk is). Ik moet wel 4 dagen in de week naar school waar de hond ongeveer 5 à 6 uur alleen thuis zal zijn. 

 

Eigenschappen van de hond die gewenst zijn:
- Waaks; de hond mag zeker waken.
- Ik laat honden graag los lopen, dus liever geen jachtinstinct, of dit moet goed te corrigeren zijn. 
- Actief; ik wil veel activiteiten ondernemen met de hond, maar de hond moet op zijn tijd ook rustig kunnen zijn, bijvoorbeeld in huis.
- Aanhankelijk
- Knuffelbaar 
- Speels
- Intelligent
- Gehoorzaam
- Sociaal naar andere mensen toe (als ik op bezoek ga bij familieleden of vrienden, wil ik dat de hond mee kan. Ik ben me ervan bewust dat dit een groot deel van de opvoeding betreft).
- Hond voor één baas; naast dat ik wil dat de hond sociaal is voor anderen, is het wel gewenst dat hij gefocust is op mij. 
- Vachtverzorging is geen probleem

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, alvast bedankt! 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Ik moet direct denken aan een Sheltie: actief, intelligent, speels, aanhankelijk, waaks en goed in hondensporten 

 

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

- Schotse herdershond (kort- of langhaar)
- Werklijn labrador of golden retriever
- Nova Scotia Duck Tolling retriever

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

In dit geval toch ook de Keeshond, alleen t zwemmen doen ze niet allemaal.

 

Je wilt een waakse hond op een appartement? Waakse honden blaffen meestal, niet elke buur is daar blij mee.

honden page profiel Team Black & WhiteTeam Black & White

honden foto van Team Black & White

rassen waar ik aan denk:

- kelpie

-hrvatski ovcar

- mudi

 

honden page profiel ElianeEliane

" In dit geval toch ook de Keeshond, alleen t zwemmen doen ze niet allemaal.
 
Je wilt een waakse hond op een appartement? Waakse honden blaffen meestal, niet elke buur is daar blij mee. "

 Net zoals Kees zegt, was dit het eerste wat in me opkomt. 

Een appartement en een waakse hond, niet echt een goede combinatie om de buren relaties op aangenaam niveau te houden

honden page profiel TeunTeun

schnauzer? ze zijn heel speels, lief en zeer actief! met wat goede training kunnen ze ook los lopen.

honden page profiel AnnelinnAnnelinn

honden foto van Annelinn

Wil je echt een pup? Omdat je al met veel honden ervaring hebt is een hond uit het asiel misschien ook een idee. Kijk eens op www.ikzoekbaas.nl Mijn Jack russel DJ komt daar ook vandaan. Met 9 maanden is hij bij mij komen wonen. Heb een hele goede band met hem en hij kan los, doen Honden sporten en is vriendelijk naar iedereen. Ik ben verzot op mijn knapperd! En je helpt er weer een hondje mee :-)

honden foto van Melissa, Dempsey, Taiko, Minos & *Nina*

Misschien een ideetje om een goede honden encyclopedie in huis te halen en die helemaal te lezen...
De honden die je wel aanstaan op een blad schrijven...
Van die rassen dan nog eens extra info opzoeken bij erkende fokkers en rasverenigingen...

En kijk ook naar de verzorging die ze nodig hebben !
Koop/adopteer geen langharige hond als je hem uiteindelijk toch gaat scheren omdat je de vachtverzorging niet aankan ;-)

En zo blijf je zoeken tot je tot een ras komt dat je compleet aanstaat, qua karakter, uiterlijk, verzorging, opvoeding, sociale aanleg, ...

Dit boek wil ik iedereen aanraden...
Staat alles goed in uitgelegd ;-)

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Je hebt hele leuke hondenrassen die bij je beschrijving passen!de sheltie,keeshond,poedel,tibetaanse terrier,nova scotia duck tolling retriever,chinese crested(puff of naakt)

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Ik moest denken aan een australien sheperd

honden page profiel Jackie en Kiba:)Jackie en Kiba:)

honden foto van Jackie en Kiba:)

Vind altijd lastige vragen, heb je zelf al idee voor een paar rassen? Vind ik persoonlijk vaak makkelijker een mening te geven dan wat in het wilde weg te noemen.

 

Hoe oud ben je als ik vragen mag? En houd er rekening mee dat je naast je schoolwerk (en ook gewoon werk?) dan ook tijd voor de hond moet hebben. 

Elke hond moet veel beweging, neem jij een zoals je beschrijft, veel nodig heeft.. denk ik aan 's ochtends een half uur.. tussen de middag half uur tot uur.. 's avonds (of na school) uur tot anderhalf uur en laat in de avond weer. Of is er nog iemand die uit kan laten?

 

Misschien een iets oudere hond dan puppy misschien handiger? Omdat je wel veel weg bent, pup kan niet gelijk zoveel alleen zijn;)

 

Ik lees "we" dus waarom alleen gefocust op jou?

 

En veel karaktertrekken kun je op uitzoeken, maar houd er rekening mee dat een ras die misschien vaak knuffelig zijn, het ook niet kunnen zijn.

Kies daar je hond niet op uit:)

 

Ik wil niet negatief over komen, maar je hebt zoveel eisen dat ik mijn bedenken heb of dat wel handig is.. Misschien gaat het toch niet zoals je wilt en verwacht en dan?

honden page profiel Laura & TaraLaura & Tara

honden foto van Laura & Tara

Ik zou zeggen een schotse collie of een sheltie. Zelf heb ik daar een kruising van. Ze is erg actief , speels, vriendelijk naar mensen en ook waaks als de deurbel gaat. Ik doe ook een cursus, sport en spel met haar. Dat vinden we beide erg leuk. Ze moet ook egt haar energie kwijt kunnen, anders gaat ze vervelend doen  Ik neem daarom ook altijd een tennisbal mee als we gaan wandelen. Dan kan ze lekker uitrazen. Ook is ze erg slim en pikt alles heel snel op.

honden page profiel peerebeerpeerebeer

Bedankt allemaal voor jullie reacties!

 

Ik woon samen met mijn moeder dus zij kan de hond ook uitlaten, en de buren en andere familieleden die dichtbij wonen zullen ook graag mee wandelen als dit nodig mocht zijn. 

Met waaks bedoelde ik meer dat hij best mag blaffen als de bel gaat of er iemand binnenkomt, dit is ook geen must. En ik heb echt genoeg tijd voor de hond naast mijn schoolwerk, ik zet hier anderhalf uur neer per dag omdat dat het minimale is wat ik zeker haal. De honden die hier komen logeren krijgen vaak 2 a 3 uur beweging per dag en daarnaast binnen ook erg veel aandacht. De situatie met een eigen hond zou niet anders zijn. Oja en ik ben bijna 20 haha (: 

De rassen waar ik zelf aan zat te denken waren: Border collie, duck tolling retriever, sheltie of eventueel een kruising hiervan. Die honden vind ik geweldig, maar ik wil daar niet door 'verblind' worden, omdat ik dit zo'n leuke rassen vindt. Daarom hoopte ik dat jullie deze rassen ook zouden noemen, of met andere leuke rassen zouden komen waar ik zelf nog niet aan gedacht had. Ik wil me graag goed oriënteren voor ik een hond aanschaf.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

Je zou ook nog de IJslandse herdershond kunnen overwegen. Die voldoet volgens mij precies aan de wensen die je noemt.

Let heel goed op waar je je pup vandaan haalt en verdiep je goed in broodfok. Haal nooit zomaar een hondje van marktplaats maar zoek, in het geval van een pup, via de rasvereniging of rasclub naar geschikte fokkers.

honden page profiel peerebeerpeerebeer

" Je zou ook nog de IJslandse herdershond kunnen overwegen. Die voldoet volgens mij precies aan de wensen die je noemt.

Let heel goed op waar je je pup vandaan haalt en verdiep je goed in broodfok. Haal nooit zomaar een hondje van marktplaats maar zoek, in het geval van een pup, via de rasvereniging of rasclub naar geschikte fokkers. "

 Dankjewel voor je reactie, Ijslandse herdershonden zijn inderdaad ook een goede! Ik en mijn moeder doen ons best om de pup bij een goede fokker te halen en zullen er veel tijd in steken om een goed adres te vinden. 

 

Ik ken veel honden uit mijn omgeving die 'zomaar van marktplaats' afkomen die allemaal prima in orde zijn. Als je een paar keer langs gaat bij zo'n nestje, de ouders van de hond ontmoet, de pups ontwormt en ingeënd zijn en voldoende kennis hebt van de mensen om te weten dat ze dit voor hobby doen of een gelegenheidsnestje is dit prima toch? Of zie ik dit verkeerd? 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

"  Dankjewel voor je reactie, Ijslandse herdershonden zijn inderdaad ook een goede! Ik en mijn moeder doen ons best om de pup bij een goede fokker te halen en zullen er veel tijd in steken om een goed adres te vinden. 
 
Ik ken veel honden uit mijn omgeving die 'zomaar van marktplaats' afkomen die allemaal prima in orde zijn. Als je een paar keer langs gaat bij zo'n nestje, de ouders van de hond ontmoet, de pups ontwormt en ingeënd zijn en voldoende kennis hebt van de mensen om te weten dat ze dit voor hobby doen of een gelegenheidsnestje is dit prima toch? Of zie ik dit verkeerd?  "

 De meeste broodfokkers hebben mooie praatjes, doen alsof de hond in huis is opgevoed etc, dus ja, dat zie je iets te licht. Orienteer je goed op broodfok.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"  Dankjewel voor je reactie, Ijslandse herdershonden zijn inderdaad ook een goede! Ik en mijn moeder doen ons best om de pup bij een goede fokker te halen en zullen er veel tijd in steken om een goed adres te vinden. 
 
Ik ken veel honden uit mijn omgeving die 'zomaar van marktplaats' afkomen die allemaal prima in orde zijn. Als je een paar keer langs gaat bij zo'n nestje, de ouders van de hond ontmoet, de pups ontwormt en ingeënd zijn en voldoende kennis hebt van de mensen om te weten dat ze dit voor hobby doen of een gelegenheidsnestje is dit prima toch? Of zie ik dit verkeerd?  "

 Tja, het kán goed gaan. Ik bedoel: thuis hebben we een kruising van inmiddels bijna 14 en zij heeft bijna nooit problemen gehad. 

 

Toch heb ik voor mijn eigen hond gekozen voor een pup met stamboom. Waarom? De ouderhonden zijn getest op erfelijke aandoeningen, met als gevolg dat de kans op aandoeningen bij mijn hond aanzienlijk kleiner is dan bij een pup van marktplaats. Verder heeft de fokker 8 weken intensief de pups verzorgd en gesocialiseerd, waar ik heel blij mee ben. De pups krijgen een stamboom mee, waaruit ik kon concluderen dat er geen sprake is van incest of andere problemen.

 

Ik durf het zelf niet aan om een pup te kopen van Marktplaats. Er bevinden zich daar zoveel bedriegers: mensen die enkel eurotekens zien en zich niet druk maken om de gezondheid van hun honden... Nee dankjewel, dat is niets voor mij.

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

"  Dankjewel voor je reactie, Ijslandse herdershonden zijn inderdaad ook een goede! Ik en mijn moeder doen ons best om de pup bij een goede fokker te halen en zullen er veel tijd in steken om een goed adres te vinden. 
 
Ik ken veel honden uit mijn omgeving die 'zomaar van marktplaats' afkomen die allemaal prima in orde zijn. Als je een paar keer langs gaat bij zo'n nestje, de ouders van de hond ontmoet, de pups ontwormt en ingeënd zijn en voldoende kennis hebt van de mensen om te weten dat ze dit voor hobby doen of een gelegenheidsnestje is dit prima toch? Of zie ik dit verkeerd?  "

 Ik ben het met je eens wat betreft het laatste, het kan prima, maar je moet zelf écht goed opletten

 

Mijn hond komt ook van marktplaats, ik zou het zo weer doen. Waren mensen met liefde voor het ras (hadden er al 2) en wouden graag een nestje omdat de oudste niet zo lang meer mee zou gaan. Kregen een nestlapje + bakje met brokken mee

 

Kortom; ja het kan, als je zelf kritisch bent en niet in mooie praatjes trapt

honden page profiel peerebeerpeerebeer

Bedankt voor de reacties, daar denk ik dan inderdaad te licht over.

Wat ik me afvraag, wat kost bijvoorbeeld een border collie van een goede fokker nu op dit moment?

 

Om misverstanden te voorkomen; Geld speelt geen rol, en ik neem geen pup omdat ie goedkoop is. Wel vind ik het fijn om een richtlijn te hebben om aan te denken

honden page profiel peerebeerpeerebeer

"  Ik ben het met je eens wat betreft het laatste, het kan prima, maar je moet zelf écht goed opletten
 
Mijn hond komt ook van marktplaats, ik zou het zo weer doen. Waren mensen met liefde voor het ras (hadden er al 2) en wouden graag een nestje omdat de oudste niet zo lang meer mee zou gaan. Kregen een nestlapje + bakje met brokken mee
 
Kortom; ja het kan, als je zelf kritisch bent en niet in mooie praatjes trapt "
 
 
 
Nee inderdaad, ik ben daar zelf heel kritisch in, omdat ik een aantal keer mee ben geweest met kennissen om een pup uit te zoeken (via marktplaats) en heb hier het verschil wel geleerd tussen goede praatjes en mensen die echt hart hebben voor de dieren. Ook heeft mijn moeder al een aantal keer een hond aangeschaft, en is hier zeer kritisch in. Ben sowieso van plan op een aantal verschillende adressen te gaan kijken en heb geen haast. 

 

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

"  Dankjewel voor je reactie, Ijslandse herdershonden zijn inderdaad ook een goede! Ik en mijn moeder doen ons best om de pup bij een goede fokker te halen en zullen er veel tijd in steken om een goed adres te vinden. 

 

Ik ken veel honden uit mijn omgeving die 'zomaar van marktplaats' afkomen die allemaal prima in orde zijn. Als je een paar keer langs gaat bij zo'n nestje, de ouders van de hond ontmoet, de pups ontwormt en ingeënd zijn en voldoende kennis hebt van de mensen om te weten dat ze dit voor hobby doen of een gelegenheidsnestje is dit prima toch? Of zie ik dit verkeerd?  "

 



Dat zal best, en ik ken heel veel honden die zomaar van Marktplaats afkomen en veel te jong overleden zijn aan de meest vreselijke erfelijke ziektes die in veel gevallen toch echt voorkomen of voorzien hadden kunnen worden.
Een goede fokker fokt altijd met officiële FCI/Sint Hubertus stambomen en laat de ouderdieren altijd van te voren onderzoeken op erfelijke ziektes. Dit zijn specialistische testen, dus niet hetzelfde als een standaard simpele gezondheidsverklaring van de dierenarts. Zo is de kans zo klein mogelijk dat je pupje ziek wordt of overlijdt aan (ernstige) aandoeningen. Dit is nog niet vanaf de buitenkant te zien en openbaart zich soms pas na enkele jaren.
Ontwormen en inenten kunnen broodfokkers ook en dit zegt helemaal niets over de gezondheid van de pups. Als mensen fokken als 'hobby' behoren ze dit te doen met oog op de gezondheid van de pups, dus gewoon netjes volgens de regeltjes van de rasvereniging, en niet onwetend twee willekeurige honden op elkaar zetten zonder kennis te hebben van de voorouders, de karakters en gezondheid van de dieren. De meeste 'hobbyfokkers' hebben overigens maar één doel voor ogen en dat is geld verdienen.

honden page profiel Love is a four-legged wordLove is a four-legged word

honden foto van Love is a four-legged word

" Bedankt voor de reacties, daar denk ik dan inderdaad te licht over.

Wat ik me afvraag, wat kost bijvoorbeeld een border collie van een goede fokker nu op dit moment?

 

Om misverstanden te voorkomen; Geld speelt geen rol, en ik neem geen pup omdat ie goedkoop is. Wel vind ik het fijn om een richtlijn te hebben om aan te denken "

 



Een raspup kost tussen de 450-2000 euro. De pupprijs verschilt dus enorm per ras en per fokker. De pupprijs van de meeste rassen ligt tussen de 800-1200 euro.

De aanschafprijs is echter niets vergeleken bij wat een pup/hond per jaar kost.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Een Border Collie pup met stamboom kost gemiddeld tussen de €800 en €1000. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" In dit geval toch ook de Keeshond, alleen t zwemmen doen ze niet allemaal.
 
Je wilt een waakse hond op een appartement? Waakse honden blaffen meestal, niet elke buur is daar blij mee. "

 Niet?:O alle kezen die ik ken zwemmen graag ! 

 

Ik wilde de Kees en Sheltie aanraden( Sheltie zwemt over het algemeen niet graag )

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

De gemiddelde rashond kost 1000-1500€. Mijn Sheltie was 1000€ en border collie zit ook rond de1000€ 

koert (Gast)

Ik raad een labrador. Aan of een golden retriever of Ierse setter

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3

honden foto van Ziva < 3

Ik zat eigenlijk ook aan een Border Collie te denken. Je bent actief en graag bezig. Naar mijn mening zie ik geen dingen waarom een Border Collie niet zou kunnen. 

Een Border Collie met stamboom is op het moment tussen de 800 en 1200 euro. Kijk wel goed naar de afstamming van een Border Collie als je weet op wat voor een manier je graag met een Border Collie aan het werk wilt gaan.

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Mijn ouders hebben een Labradoodle waar ik mee train (G&G2).

Boris is eigenlijk precies wat je omschrijft; actief, waaks, aaibaar en super slim! Ook werkt hij heel graag.

Niet voor niets kan ik G&G2 met hem lopen op slechts 45-60 minuten trainen 1x per week..

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: problemen stamboom verstrekking
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^