Witte herder - Fokker? - Rue of teefje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Nikolas (Gast)

Hej iedereen,

Mijn vriendin en ik verhuizen volgend jaar en hebben besloten om ons een witte herder aan te schaffen om ons gezelschap te houden. Het zou mijn eerste hond zijn maar mijn vriendin heeft o.a. 2 Jack russels dus voor haar is het niet meer vanaf 0 beginnen :-)

Nu zijn we natuurlijk op zoek naar een goede fokker waarbije we zeker zijn dat de pups goed behandeld en opgevoed worden tot ze bij ons in huis komen. Hiervoor waren er 2 fokkerijen die in het oog sprongen, zijnde enerzijds 'Reckhem's Castle' en anderzijds 'Of Luna Legacy'. Beide leken me vrij respectabel. Ik heb ondertussen contact met Hildegard gehad en we zouden na kerst na een afspraak eventueel op een wachtlijst kunnen komen (de effectieve reserveringslijst is reeds volzet :( )De 2de fokkerij heb ik nog niet gecontacteerd.
Wat is jullie mening omtrent deze fokkers?

Een 2de vraag die mijn vriendin en ik ons stellen is of we dienen te kiezen voor een rue of een teefje. Mijn vriendin prefereert een teefje omdat ze verwacht dat deze minder dominant zouden zijn, maar ik tast hier wat in het duister en heb ook niet direct sluitende info gevonden, dus dan eens bij de kenners proberen :-D

Alvast bedankt!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Witte herder - Fokker? - Rue of teefje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel caitlincaitlin

honden foto van caitlin

hoi,
hoi hier op het forum zitten 2 fokkers van witte herders.
mischien kunnen deze je ook verder helpen.

Nikolas (Gast)

Even zoeken, hoewel ze hier mogelijks ook wel op uitkomen?

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

Ik ken de fokkerijen niet, maar heb ze even opgezocht en ze zien er goed uit.

Dat reuen dominanter zijn dan teven, is niet helemaal waar. Sommige reuen zijn wel dominant naar andere reuen toe, maar dat hoeft helemaal niet altijd zo te zijn. Teven kunnen net zo goed dominant zijn.
Ik persoonlijk vind een teefje makkelijker, omdat ze niet bij ieder dingetje hoeft te plassen ;-) En omdat, ook al is jouw reu niet dominant tegenover andere reuen, een andere reu kan dat wel zijn tegenover jouw reu. En dat kan wel vervelend zijn.
Nogmaals, dit hoeft helemaal niet zo te zijn!
Ik denk dat jullie zelf gewoon moeten kijken wat het beste bij je past, want behalve die 2 dingetjes, vind ik niet dat er zoveel verschil in zit.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Als beide fokkers zijn aangesloten bij de Raad van Beheer, kan je er van uit gaan dat het in orde is.

Jullie hebben je helemaal verdiept in dit ras, begrijp ik?

Reu of een teef, tja..Ikzelf heb gekozen voor een teef omdat ik niet wilde dat mijn reu continu tegen dingen aan zou piesen.

Een vooroordeel over reuen denk ik O-)

Ik denk dat andere forumleden je goed het verschil kunnen uitleggen tussen een reu en een teef, omdat zij die ervaring ook hebben.

In iedergeval toppie dat jullie op zoek zijn naar een goede fokker ipv er gelijk eentje te gaan halen via Marktplaats.

Nikolas (Gast)

We hebben er ons toch wat in proberen te verdiepen :-)
Ik ben vertrokken vanuit de gedachte een Tamaskan te nemen om wat uitdaging te krijgen en de vriendin wou een Tervurense.

Dan zijn we gaan zoeken wat ons beide aanstond in zowel karakter als uiterlijk. Zo zijn we uiteindelijk bij de witte herder gekomen :-)

We hebben ons de laatste weken afgevraagd of we de tijd kunnen vrijmaken ervoor te zorgen en met de gedachte dat dit geen probleem zou mogen zijn hebben we ons dan verder in het ras verdiept :-)

En op MP kopen: tja je bespaart je honderden EUR's, maar 't pupje dat je ervoor terug krijgt... Weinig zin om het na een paar jaar te moeten laten inslapen door allerlij afwijkingen of weg te moeten doen door een totaal onhandelbaar karakter :'(

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Goed dat jullie je verdiept hebben!

Hebben jullie je ook verdiept in de opvoeding? Belangrijk is dat jullie dezelfde regels etc. hebben, zodat de hond een stabiele opvoeding krijgt.

Kunnen jullie er elke dag mee wandelen? Hoe lang moet de hond alleen zijn?

Houd er rekening mee dat een pup net als een baby is.
Het kost veel tijd om zindelijk te maken en de pup alleen te leren zijn.

Nikolas (Gast)

De opvoeding heeft de vriendin zich in verdiept, maar sowieso zouden we er mee naar de hondenschool willen gaan. Enige mentale en fysieke uitdaging mag wel :-)

Normaal gezien is de pup de eerste paar maand constant bij een van ons beiden, waarna ik er in de voormiddag steeds bij ben en de vriendin in de namiddag. Ook ben ik rond 4-5 uur wel terug, dus als pup zal ie zelden alleen zijn en als ie volwassen is denk ik dat 4 uur al redelijk lang zal zijn :-)

We zouden het eerste half jaar/jaar dan ook gebruiken om de pup zindelijk te maken en te leren om het even op zichzelf te moeten doen (hoewel de vriendin liefst nog een katertje zou nemen zodat ze elkaar dan hebben, maar daar moet ik nog wat voor opzoeken :-) )

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Dat reuen dominanter zijn dan teefjes, is een fabeltje. Teefjes kunnen ook behoorlijk dominant zijn en reutjes kunnen ook zacht zijn. Ik heb een zacht reutje. Ik zou vragen aan de fokker of hij/zij de karakters van de pups goed in de gaten houdt en een zacht hondje uitkiest voor jullie (natuurlijk in overleg met jullie). Ik heb zelf een reu (border collie), vond ik zelf makkelijker i.v.m. loopsheid. En reutjes zijn vaak ook wat groter en steviger en dat vind ik mooi. Reu of teef, ze hebben allebei zo hun nadelen he... Het is maar wat jullie het prettigst vinden.

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Zo te horen zijn jullie goed voorbereid en hebben jullie je goed verdiept in alles.
Het enige wat jullie nog hoeven te doen is een fokker kiezen.

Zoals ik al zei, als het bij de Raad van Beheer is aangesloten dan kan je er vanuit gaan dat het in orde is.

En inderdaad, wat Angela zegt, beide geslachten hebben hun voor en nadelen.

honden page profiel maartjemaartjegoedgekeurde fokker

honden foto van maartje

ik heb zowel een reutje als teefjes..onze reu in totaal niet dominant..staat zeker niet op de nominatie de alpha hond te worden..haha hij moet zeker 4 teefjes boven zich dulden..en doet dat ook..totaal geen problemen mee..hij is de peacekeeper als de teefjes teveel tegen elkaar zeuren gaat hij ertussen staan...reutjes hoeven helemaal niet overal tegenaan te plassen..je kan ze leren als een teefje te plassen en in 1 keer! dat doen ze bij hulphondenscholen ook kan moeilijk bijv. een blindegeleidehond hebben die overal tegenaan plast een aantal van mijn pups zijn in opleiding en tot nu toe zijn dat allemaal reutjes!!! reutjes zijn wel vaak iets groter..

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

Leuk dat jullie een herder aan gaan schaffen!
Wij hebben nu een border collie teefje van 6,5 maand oud. Ik heb haar gekozen omdat van alle pups me haar karakter het meest aansprak. Van huis uit ben ik altijd reutjes gewend. Ik kan je vast vertellen, dat mijn volgende hond weer een reu wordt. Ons teefje is echt super, baasgericht, lief voor ons en andere mensen maar soms echt een bitch tegenover andere honden. Ze weet precies wat ze wel en niet wil. Kijk dus vooral naar het karakter. Iedereen heeft weer zijn eigen ervaringen met een reu of teef, en uiteindelijk ligt het gedrag aan het karakter van de hond zelf en niet aan het geslacht

Veel plezier met jullie zoektocht!

P.s. hier op het forum zit ook een hele goede fokster met hele leuke, lieve, mooie honden ;-)

Nikolas (Gast)

Waar zou ik mogelijks haar info kunnen vinden? O-)
Ben het forum nog wat aan het ontdekken maar de zoekfunctie zie ik nog niet direct staan :p

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Hai,
leuk dat jullie voor een witje willen gaan :-D
Er zijn wat angstige lijnen dus let goed op.
Het beste kan je aankomende zondag naar de winner gaan en kijken welke lijnen je bevallen en bij welke je uit de buurt moet blijven. Je kan daar ook met fokkers en eigenaren van andere witjes praten.

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

http://www.hondenpage.com/baasjes/14609/charlotte.php

Zij is fokker en ook heel goed. Wel hebben ze daar pas nog een nestje gehad, dus het kan zijn dat het nog wel eventjes duurt voordat er een nieuw nestje is.

Nikolas (Gast)

Zo, blijkt dat ze deze zomer ook wat gepland hebben dus eens een mailtje sturen zodadelijk :-)

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Oh let er bij witjes op dat de honden en de pups in huis opgroeien en goed gesocialiseerd worden (al in het nest).
En natuurlijk niet teveel nesten en niet allemaal tegelijk.
Net zoals bij andere rassen :-D

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Wij hebben nu 4 teefjes en hadden vroeger een reu. Alles heeft voors en tegens. Nadeel van de reu was dat hij vrij macho was tegenover andere reuen. En teefjes zit je weer twee keer per jaar met loopsheid en soms (niets menselijks is hun vreemd) met daardoor wat wisselende stemmingen.
Maar ik zou zelf geen reu meer nemen, ik vind de dames onderling gemakkelijker.

Wat betreft een goede fokker.
Kijk heel goed of de pups en honden in huis opgroeien, zodat het leuke, mensgerichte, sociale honden zijn en worden.
Ga alleen naar een fokker toe die ook heel veel vragen aan jou stelt, dus die zeker wil weten dat de pupjes goed terecht komen.

Persoonlijk zou ik ook niet voor een fokker kiezen die heel veel nestjes per jaar heeft. Ik ben zelf fokker, en ik fok hooguit 1 nestje per jaar. Als je het goed wilt doen met socialiseren en zo ben je na 8 weken helemaal kapot. (Je kan ook 8 weken niet werken, ik niet tenminste.) Dat houd ik 1 keer per jaar nog vol, maar vaker ook niet.

honden foto van Chocomelk van Jessy & Storm en ***Blondie & Tara***

Ik heb 2 teefjes en 1 reu. Persoonlijk zou ik niet graag nog een keer een reu nemen.

Mijn reu is een schat van een hond, hij is een enorme knuffel en vrij onzeker. Mijn teefjes houden er ook wel van om te knuffelen, maar toch zeker niet zo veel als mijn reu.
De reu staat hier het laagst in rang in de roedel, dus onder de 2 teefjes. Maar met de teefjes heb ik eigenlijk nog nooit echt problemen gehad met andere honden, terwijl ik dat met de reu toch wel heel regelmatig heb (gehad).

Onze reu is vrij vaak opgejaagd, gedomineerd en zelfs gebeten door andere reuen, nooit door teefjes.

Dit is dus wat ik zo'n nadeel vindt aan een reu en waarom ik niet meer graag een reu zou nemen. Er is toch wel vaak "strijd" tussen reuen, al is die van jou nog zo lief reuen reageren toch sterker op elkaar dan dat teefjes dat doen (is mijn ervaring)

Maar ik vindt reuen over het algemeen wel mooier om te zien dan teefjes en ik vindt reuen vaak wat zachter/knuffeliger dan teefjes.

honden page profiel ........goedgekeurde fokker

Ook ik ben van mening dat reu of teef niet zo veel hoeft uit te maken. Mijn reu is juist veel zachtaardiger en rustiger dan mijn teefje.

Waar je juist op wel moet letten is het karakter van de ouders. Er zijn nogal wat nerveuze en achterdochtige witjes. Het is dus heel belangrijk dat je naar een fokker gaat die niet alleen heel af een toe een nestje heeft, maar dit ook heel goed socialiseerd. Naar mijn inzien vallen alle fokkers dan af die de honden in kennels, schuren of buiten houden.

Ga ook goed na of de ouders getest zijn.

honden page profiel    Ilja & ***Sterre** Ilja & ***Sterre**

honden foto van    Ilja & ***Sterre**

Ik heb reu en teven gehad..

Toevallig nu weer een teef maar het had net zo makkelijk weer een reu mogen zijn..

Ze hebben allebei voordelen..
Al vind ik beiden weinig nadelen hebben..
Het maakt mij dus niets uit...

Aankomend weekend is de Winner in A'dam..

Ik zou zeker daar mijn licht eens opsteken..

Daar heb je alle witjes bij elkaar en kan je ook gelijk goed zien hie de honden zijn in een drukke hal met veel mensen en hectiek...

Succes met de keuze.. ;-)

honden page profiel JonneJonne

honden foto van Jonne

@Iris, Sara&Kobus, ja die bedoelde ik ook: Charlotte!

Gewoon lekker veel gaan kijken bij witjes en kennismaken met verschillende fokkers. Uiteindelijk kun je dan een goede keuze maken :-)

honden page profiel IndyIndy

honden foto van Indy

Ik heb nu een teefje, een geweldige meid hoor!
Maar zorg maar niet dat ze zich verveeld, want dan gaat ze zielig doen, pootje op schoot, zielig aankijken en om aandacht bedelen.
Best wel hindelijk als je eventje rustig wilt werken haha.

Ik koos voor een teef omdat ik gewoon een vriendin wilde hebben. Vond een teefje ook mooier en was als een blok voor haar gevallen toen ik haar voor het eerst zag, letterlijk liefde op het eerste gezicht.

Ze doet het super op hondencursus, voor wat lekkers doet ze alles voor je haha! Wil als ze oud genoeg is lekker agility gaan doen en ben van plan om met haar te gaan showen als ze er tegen kan. Ons Indy'tje is namelijk een van de bangere witjes...

Indy is een schat van een hond en is ze heel erg aan ons gehecht, ons uit het oog verliezen doet ze liever niet. Kan dus prima los.

Hoef ook niet bang te zijn dat ze meeloopt met iemand anders of dat iemand haar vangt, want ze vertrouwd vreemden voor geen meter.

Zit er helaas al in sinds ik haar als 7,5 week oude pup meenam. Hard aan gewerkt, wel verbeterd, maar nooit verdwenen.
Vreemden kunnen haar helaas niet aanraken, en ze blaft naar mensen die ons huis inkomen en ligt dan onder tafel.
Koekjes aannemen vind ze dan weer niet erg. ;-)

Word allemaal wel beter hoor, na een tijdje werd ze losser en loopt ze gewoon tussen de mensen door, maar ze blijft permanent op haar hoede voor mensen die misschien wel stiekem een hand uitsteken naar haar weet je wel. Om haar te aaien zonder dat ze het ziet..

Met andere honden is ze super, ze is vrij onderdanig, dus kent haar plaats en wil altijd dolgraag spelen.
Verder is ze beste maatjes met ons konijn.

Maar inderdaad, ik hoop dat je niet een Witje koopt dat achteraf een bang hondje is zoals Indy was. We hebben er veel werk in moeten stoppen..

En het ligt vaak niet eens aan de fokker hoor, want Indy's broer is een allemans vriend. Terwijl haar zuster weer wat angstiger is en haar andere zuster is weer beste maatjes met iedereen..

Ja ik heb via Hyves andere puppy eigenaren gevonden en/of zij mij en wij gaan aan het eind van het jaar lekker wandelen met zijn allen! We vertellen elkaar geregeld verhalen over elkaars honden en hun avonturen.

Als je je Witje hebt, misschien hier ook even kijken?
http://www.zwhvnn.com/

Komen we je misschien nog wel eens tegen. :-D

Hoop dat je een geweldig maatje krijgt!
Oh ja, en Witjes moeten en zullen vies worden! ;-)
De meeste witjes houden van zwart thuiskomen!
Indy ligt geregeld in eendenpoep te rollen als ik niet oplet. Haha!

Groetjes en succes!
Weet trouwens helaas niks over jou fokkers, Indy komt hier uit Lelystad, bij Van Zwieten.

Nikolas (Gast)

Zo, na enig zoek en email werk heb ik er 3 fokkers uitgehaald die eventueel de moeite zouden zijn.

Van Reckhem's castle ben ik eigenlijk heel tevreden over. Paar emails naar gestuurd en je merkt dat ze heel begaan zijn met hun pups en hun honden, dus dat zit wel snor.

Of Luna Legacy kan ik me moeilijker een beeld vormen, ook omdat ze op hun site betreffende de opvoeding enzv enige vrije ruimte laten (alsin, beperkte info). Hun honden zetten wel fantastische showresultaten neer, maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Een lieve en ook iets actievere hond komt op de eerste plaats, dan pas shows enzv... (Ik krijg ook de indruk dat ze enkel shows lopen met hun honden maar niets van sport doen :s).

Als laatste heb ik ook nog Crystal Moon op het oog, die ook voor ongeveer midden 2011 een nestje op de planning hebben staan. Deze mensen lijken ons ook begaan met hun honden te zijn en dus dachten we ook heb een mailtje te sturen voor wat meer info. Iemand die ervaring met deze kennel heeft?

Voor de rest is het bij Reckhem's castle een beetje hopen dat we op het reservelijste van Ziva zouden kunnen komen, om zo in de zomer onze pup te kunnen ontvangen. Ik kan dan namelijk, met mijn vriendin wheel wat tijd vrijmaken om er non-stop mee bezig te zijn. Daarna zal de pup (op ongeveer een half jaartje) moeten leren om dagelijks toch een 3-tal uur alleen door te brengen, dus om er dan pas eentje in huis te nemen leek ons wat gewaagd...

Heeft er trouwens iemand een idee hoe het met de erfelijkheid van een wisselneus gesteld is? Ikzelf vind het persoonlijk niet zo mooi en hoewel het karakter natuurlijk op de eerste plaats komt is het toch handig om weten :-)

Nikolas (Gast)

Nog eens even bumpen :-) Ik heb nog een 2de mailte naar Of Luna legacy (staat hier als Gason Melody denk ik) gestuurd om eens na te horen hoe ze juist tewerk gaan bij het fokken en een eventuele afspraak vast te leggen.

Crystal moon heb ik nog niet direct gestuurd omdat ik er maar weinig over kan vinden. Iemand hier die er meer van weet? :-)

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Hier zit de wisselneus toch wel in bepaalde lijnen meer dan in andere lijnen. Maar het zegt ook niet altijd alles.
Onze stammoeder Bamse heeft een wisselneus. Haar dochter Nuka heeft een pikzwarte neus (maar dat had de vaderhond ook) en haar kleindochter Brumma haar neus is echt een wisselneus, 's winters licht, 's zomers donker.
Maar het is van te voren wel moeilijk te voorspellen. Hebben beide ouders een lichte neus, dan is de kans wel groot dat de pups dat na een tijdje ook krijgen.

Ik ken de fokkers niet, maar ik vind dat je je hartstikke goed voorbereid, mijn complimenten.

honden page profiel PeterPeter

honden foto van Peter

Hoi,

Zoals je ziet heb ik dus sinds kort ook een Witte Herder. Dit betreft een Marktplaats Exemplaar. We hadden al 2 hondjes een Kooiker en een Segugio allebei teefjes. Daarom hebben wij een reutje genomen. Hij komt uit Lettele bij de Animal-House vandaan. Ik heb een beetje research gedaan en kon geen slechte referenties vinden. Onze eigen intuitie en gezonde verstand hebben hier de doorslag gegeven. Het blijft natuurlijk altijd een gok. Maar vorige week is Sundance naar de dierenarts geweest en deze van top tot teen van voor naar achteren gechecked. Alles gezond, ingeent etc.

Onze overweging waren de kosten om eentje van Marktplaats te halen. Een exemplaar bij een fokker met stamboom liep richting de E 1000,- en deze hebben voor E 450,- We hebben geen plannen voor fok of show. Pure liefhebberij en we hebben daarvoor beschikbare ruimte.

Veel plezier alvast.

MvG Peter

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

Reactie Peter dichtgeklapt. Het promoten van stamboomloze marktplaatsfokkerij gaat in tegen het beleid van Hondepage.

Nikolas is prima bezig met het zoeken naar een pup, dat willen we graag zo houden.

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Super dat je er zo mee bezig bent.
Ik ken de fokkers van naam en soms van show wel, maar ik denk dat je het beste zelf kan kennismaken en kijken hoe ze met hun honden omgaan en wat ze er mee doen.
Ik vind het ook belangrijk dat fokkers ook wat met hun honden ondernemen naast showen.
Het blijven wel werkhonden natuurlijk. Dus alleen buiten in de tuin of de wei lopen is niet genoeg. Als ze bv lekker cursussen volgen en sporten dan heb ik ook het gevoel dat het echt huishonden zijn en niet allen show/fokhonden.

De neus is wel wat erfelijk, in bepaalde lijnen zit het meer. Maar ik zou een wisselneus niet als probleem zien. Wel bv als de neus altijd rozig of lichtbruin is. p de show wordt het vaak wel benoemt, maar echt en fout is het niet.

Let ook goed op welke reu ze gaan gebruiken.
Ik weet niet of je zelf evt wilt gaan fokken (of als dekreu inzetten)? Maar bepaalde lijnen worden zoveel gebruikt dat je vast kunt komen te zitten.
Wij hebben een fokker gekozen waar de teef niet onze droomhond was, maar vaders wel. En MExx lijkt sprekend op paps.
De teef kan leuk en geweldig zijn, maar als paps minder is qua karakter en bouw heeft dat natuurlijk wel invloed.
De reu eens bezoeken of bekijken op een show is ook leerzaam.

honden page profiel NikolasNikolas

Ja het gevoel dat ik bij Gason (Of Luna Legacy) krijg is dat het er mogelijks puur om het showen draait en er dus niet echt veel aandacht naar sport/wandelen/cursussen gaat. Dat hoop ik dus wat uit te klaren via een bezoekje...

Crystal Moon lijkt me wel in orde, maar het teefje dat voor april opstaan is nogal aan de wilde kant (zal wel te doen zijn ^^) en de rue is nog niet bekend...

Misschien ook eens kijken bij Beautiful white angel... Heb ik via via van gehoord dat ze heel begaan zijn met hun honden, maar die hebben denk ik niets op de planning staan.

Moeilijk een goede fokker vinden :p

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Witte herder - Fokker? - Rue of teefje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Sorry!!!!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^