Gebeten; nu twijfel GT/ GD inschakelen, graag advies !!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel gorby2009gorby2009 3 doggies

honden foto van gorby2009

ik herken in jouw verhaal heel erg veel, hier ook zo 1, helaas met een verleden wat wij niet kennen.

maar alles mag, ook nare en moeilijke lichamelijke behandelingen (oren zalven, wond op de elleboog verzorgen, een vast zittend stukje bot uit zijn keel halen in nood, 3 uur op de trimtafel zonder een moppertje) behalve..... iets eetbaars uit zijn bek halen.

wat ik bij jou wel heel opvallend vond is dat de hond bijt, en ook hard door bijt, en een hond weet dondersgoed het verschil tussen een grom, een waarschuwing snap, en gewoon keihard doorbijten.

als ik jou was, maar das echt mijn mening hoor, zou ik 1x een goed advies willen van iemand die er verstand van heeft en je eerlijk en oprecht kan vertellen wat er nu fout gaat.

want dat echte bijten, zit me wat dwars.

Gorby gaat ook enorm waarschuwen, wordt mega kwaad. Moet ik wel zeggen dat ik de keer dat hij dat tegen mij deed, instinctief alle kalmerende signalen heb gegeven die konden, ik heb me half weg gedraaid, de riem los gelaten (het was buiten) en demonstratief wat arrogant van hem weggekeken. Gorby's antwoord: gaan liggen en met zijn kop afgewend gauw doorslikken wat hij had.

Toen was het over, ik zou echt toch voor een advies gaan.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gebeten; nu twijfel GT/ GD inschakelen, graag advies !!! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Floor en Fiefie Floor en Fiefie 3 doggies

honden foto van Floor en Fiefie

ik kan alleen maar zeggen dat nelis verhoeven heel erg goed is en ik hem je zeker aan kan raden...;-)
succes ermee

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Een gedragsdeskundige klinkt al gauw zwaar.
Maar hij doet niets anders dan je advies geven
hoe om te gaan met een bepaalde situatie en het
gedrag van de hond dat niet wenselijk is af te leren.
Hij bekijkt alles ter plekke, gaat mee naar buiten
en bestudeerd de hond, waarom hij of zij iets doet
en wat te doen.
Het baasje wordt ook begeleid hierin.
Niet alleen de hond gecorrigeerd.
Natuurlijk worden hier goede adviezen gegeven,
maar een gd komt bij jou in huis en ziet precies
wat de hond doet en hoe jezelf reageert.
En via een hp site kunnen we toch niet echt inschatten
hoe het eraan toe gaat.
En dat kan de gd wel.

honden page profiel JolandaJolanda 3 doggies

honden foto van Jolanda

er is al veel gezegd maar ik vind dat je ten alle tijden wat uit de bek van je hond moet kunnen pakken
zonder dat de hond je bijt, misschien kan je het proberen door er een spelletje van te maken en elke keer als je hond los laat een kleine beloning geeft.

als je hond verder alles toe laat zoals je zelf beschrijft dominante handelingen....
dus dan is het bijten zeer zeker af te leren !!!
s6

honden page profiel DieselDiesel 3 doggies

honden foto van Diesel

Onze vorige hond, ook een golden, had precies het zelfde, alles mocht je afpakken, ook zijn eten, bot speelgoed alles, behalve wat hij op straat vond met een etens luchtje eraan. We hebben het er nooit uit kunnen krijgen, ook miet met een goede GT.
Het was dus altijd goed oppassen wat er op straat lag, maar ze zijn zo snel, je bent het niet altijd voor.
En had hij wat, tja, meestal kwam het er wel weer uit, het zij met overgeven, of via de ontlasting.
Heb een keer mee gemaakt dat hij in de nacht, meerdere boterham zakjes had uitgespuugd.
Maar het afpakken met wat hij op straat vond deden wij niet meer, het risico was te groot.

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Als je het toch graag wilt leren om buiten ook dingen af te kunnen pakken, dan zou ik dat met een GD/GT doen.

En verder zou ik het nooit meer op bijten aan laten komen. Honden laten zoveel signalen zien voordat ze gaan bijten. Jij negeert die allemaal en de hond moet dan wel bijten. Heel slecht voor je vertrouwensband!
Als hij iets heeft op straat, laat het hem maar houden. Door het af te willen pakken wil hij het alleen nog maar meer hebben.

Met de GT kun je buiten eten neer gaan leggen en dat bewust gaan oefenen daarmee. Je gaat het echt in scene zetten, werkt heel goed.

Groeten, Margje

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Hoi,

ik denk dat de vraag die je hier stelt precies de vraag is die je via email of via de telefoon aan een GT/GD kunt stellen.... gegeven het feit dat het voor de rest prima gaat: in de bek kijken, etc etc... is dit iets waar zij echt iets aan kunnen doen, of is dit iets waar je mee moet leren leven?

Vraag ook hoe zij het zouden gaan aanpakken... een trainingssessie thuis of bij een hondenschool zal volgens mij niet echt werken aangezien hij op deze plaatsen geen problemen vertoont...

hoe dan ook, een goede GT/GD zal je altijd eerst via de telefoon of via email te woord willen staan.... je hoeft echt niet altijd eerst een afspraak te hebben voordat ze hun kennis willen delen....

Ik heb wel je vorige thread gelezen, en dus gemerkt hoe overstuur en teleurgesteld je toen was... dat dat nu wat afgezwakt is is prima, heel goed zelfs, maar ik zou toch in ieder geval via training proberen er iets aan te doen.... anders blijf jij in dit soort situaties bang, en is juist daarom de kans groter dat het nog een keer zal gebeuren...

sterkte ermee!

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

ik ben het eigenlijk ook wel erg eens met claire wij kunnen de hond niet zien en idd laat een hond vantevoren op meerdere wijzen zien dat hij gaat bijten hij boud spanning op en op dat moment zou je al in moeten grijpen wat ik omschreef is een training maar die kun je het beste onder toezicht van een kenner uitvoeren omdat er misschien nog meer dingen fout zitten

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

Helaas geeft Luna van het voren geen signaal, ik zeg wel dat IK het buiten waarschijnlijk verkeerd doe; verleden keer had hij die plastic zak en 'uit paniek' boog ik voorover en wilde het hup pakken, Luna gromde niet van te voren, maar hij 'viel gelijk aan'.....
Ik benaderde hem op dat moment NIET rustig, maar te impulsief waardoor hij waarschijnlijk ook geen signalen van te voren kón geven dat hij ging bijten ?

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

klinkt ook als een onzeker hondje die uit schuwheid handeld weet je hoe het verloop van psygische staat is bij een hond met probleemgedrag voor de fun bij deze het is handig te weten op welk punt een hond zit

normaal gemiddeld
angstig agressief
dominant agressief
schuw

het kan als volgt gaan een normaal gemiddelde hond wordt door iemand mishandeld de hond heeft zijn vertrouwen in de mens verloren en is schuw naar mensen mensen gaan hier verkeerd mee om en het gedrag wordt erger maar de schuwheid inmiddels angst is zo erg dat hij voor zijn gevoel niet kan vluchten en agressie begint te vertonen in de overgang van dit gedrag noemen we hem een schuwe hond met de neiging angstig agressief. maar inmiddels hebben we dus al een angstig agresiefe hond met deze agressie houd hij mensen op een afstand het paflov effect gaat hier ook meewerken er wordt namelijk goconditioneerd dat als er voor zijn gevoel gevaar drijgt en hij van zich afbijt hij hiermee ruimte krijgt oftwel een bepaalde handeling heeft een goed gevolg dus was oke. nu hebben we een hond die normaal gemiddeld was die daarna door een gebeurtenis schuw werd waar angst agressie uit voortkwam die positief word beandwoord oftewel de hond gaat nu over in type dominant agressief de dominantie die krijgt hij uit zelfvertrouwen wat hij opbouwt bij iedere keer als hij iemand wegjaagt dit gedrag is nu geconditioneerd (paflov effect) nu is de hond dus dominant agressief en behoord tot de gevaarlijkste groep honden. ook omdat er al een hele tijd is verstreken is het moeilijk dit weer goed te krijgen.

wat heeft dit met jou te maken, ik denk dat jou hond op sommige punten normaal gemiddeld is met de neiging naar schuw

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

@Leo.

Bedankt voor je reactie!
Even een vraag (gewoon nieuwsgierig) : waarom denk je dat mijn hond 'normaal gemiddeld'is met de neiging naar schuw ?
Vooral 'schuw' ben ik benieuwd naar ???

honden page profiel Dewi • Promise • DuukDewi • Promise • Duuk 3 doggies

honden foto van Dewi • Promise • Duuk

Hoi Daphne,
Ik denk dat je al goed bezig bent als je buiten gaat trainen met het ruilen. Het kan goed dat het kwartje bij Luna gaat vallen als ie erachter komt dat ruilen buiten ook alleen maar voordeel oplevert.
Wat betreft Nelis, ik ken hem persoonlijk. Hij heeft ons ook geholpen met een gedragsprobleem van onze Promise en helpt ons nog steeds als ik iets niet zeker weet.
Ik kan alleen maar zeggen, als je hem in zou schakelen zul je waarschijnlijk veel bijleren en wellicht zelfs dingen over Luna die je nu niet ziet.
Ik snap het als je eerst wil proberen hoe het ruilen buiten gaat, maar ik ben nog steeds blij dat Nelis een jaar geleden in ons leven is gekomen.
O-) ;-)

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

omdat hij gedrag vertoond naar mijn mening wat te maken heeft met schuw gedrag snel bijten en weer weg wezen maar ander gedrag is weer normaal gemiddeld omdat deze laatste in de meerderheid is denk ik dus aan normaal gemiddeld met neiging naar schuw en oke ook een vorm van agressie het bijten maar het bijten is niet echte agressie ik denk zelfs dat het ook niet agresief wordt bedoeld maar meer dat het een gevolg van de angst/schuwheid is. sterker nog als een hond echt dominante agressie vertoont kan hij verre van normaal gemiddeld zijn omdat hij dan al een langere tijd verschillende stadiums heeft doorgemaakt.

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

en een schuwe hond reageerd met bijten in onverwachte situaties en een angstig agresiefe hond in onverwachte en verwachte situaties en dat doet die van jou niet omdat je idd je hand in zijn bek kunt doen enz maar als je deze handelingen vaak in dezelfde volgorde doet kan het natuurlijk ook aangeleerd gedrag worden.

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

Duidelijk verhaal Leo, dank je wel!
Hand in zijn bekkie doen en andere 'dominante' handelingen heb ik eigenlijk gedaan vanaf dat hij pup is (kreeg hem met 7 weken en hij is nu ruim 6 jaar), dit laat hij zónder problemen toe, 0% agressie, hij vindt het 'allemaal wel best' als ik dit doe.

Helaas ben ik echt de mist in gegaan door niet gelijk als pup hem er aan te laten wennen dat ik dingen uit zijn bekkie mag/ kan pakken....

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

het is nog geen verloren zaak hoor. maar had ik nog even een vraagje wat zou hij doen als je hem een bot geeft en hem dan na een tijdje af wil pakken door naar hem toe te lopen en hem het commando los te geven dat heeft ie vast wel eerder gehoord wat doet ie dan precies. of als je dit doet tijdens het brokken eten hem dan het commando zit geeft en je de bak wil wegpakken. kortom als ie het aan ziet komen wat je wil in een rustige situatie.

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

Als ik hem een bot geef en loop naar hem toe, zeg los, dan 'verstart' hij (duidelijk signaal dus), als ik het dan zou pakken bijt hij gegarandeerd.
Ik moet bij hem op de grond gaan zitten, hem eerst aaien en dan terwijl ik aai richting het bot en...dan laat hij hem zelf los, krijg ik een lik over mijn hand en kan ik het bot pakken en bij wijze van spreke mee doen en laten wat ik wil (ALS IK ER MAAR NIET MEE WEGLOOP !).

Mbt commando zit, eten in zijn bak en bak weghalen; hij blijft keurig zitten en als ik de bak weghaal kijkt hij mij verbaast aan, maar blijft keurig wachten tot ik de bak weer neer zet en het commando 'pak maar' geef.

honden page profiel ashaasha 3 doggies

honden foto van asha

heb je al met iemand gesproken? ik hoop dat het lukt iemand te vinden

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

Wil hier toch wel even een kantekening bij maken..

Bezitsagressie heeft helemaal niets te maken met dominantie of onzekerheid.
Iedere hond heeft het recht zijn bezit te verdedigen, welke rang ze ook hebben.
Het meteen terug trekken na het bijten heeft in deze gevallen niets met angst te maken, maar met het zo snel mogelijk weer bij het bezit willen zijn.

Angstagressie ziet er heel anders uit. Een angstige of schuwe hond durft over het algemeen niet eens met bezit rond te lopen, om een confrontatie dus niet te hoeven hebben.


Als een hond heeft geleerd dat dingen nou een maal weleens afgepakt worden, maar dat hij het wel weer terug krijgt, of nog iets beters krijgt, dan heb je een hond waarbij je alles gewoon kan afpakken.
Dan nog zie je soms dat als ze iets extreem lekkers krijgen als een gerookt bot, ze alsnog bezitsagressie laten zien, tegen alle verwachting in.

Je hebt ook honden die gewoon niet zoveel waarde hechten aan voorwerpen of eten. En er zijn honden die een risico op een gevecht bij verdediging van een voorwerp niet willen lopen en dus gewoon hun voorwerp afstaan en met een wat beteuterd bekkie blijven staan.

Dan wil ik nog graag even aangeven dat er bij agressie naar vreemden NOOIT dominantie in het spel kan zijn. Dominantie heeft namelijk te maken met een verhouding tussen twee individuen.
De hond die eerst angstig reageert op vreemde honden en daarom uitvalt vertoont angst-agressie. De hond leert (door conditionering) dat uitvallen werkt en wordt daardoor zekerder van zichzelf, het lukt hem steeds om de andere hond af te bluffen. Dan zie je zekere agressie, maar je hebt nog steeds te maken met angst-agressie. Zodra de normale tactieken van die hond niet meer werken, zal hij onmiddelijk weer terug vallen in de angst.
Angst-agressie is de meest gevaarlijke vorm van agressie. Honden vallen vaak onverwacht uit, de signalen van dreigen kunnen varieren van heel kort, tot extreem lang, en soms blijft het dreigen zelfs weg. De hond bijt waar hij het eerste bij kan, of dit nu het gezicht of de enkels is en trekt daarna meteen terug, vaak om nog een paar keer uit te vallen en meteen terug te trekken. De wonden zijn vaak diep omdat de hond echt denkt in levensgevaar te zijn.

Zekere agressie zie je niet vaak omdat zekere honden vaak geen agressie nodig hebben om hun punt te maken. Het verloop van de agressie is heel duidelijk: fixeren (aankijken), verstarren, grommen, tanden laten zien (je ziet alleen de voortanden en de snijtanden), uithalen, bijten. Als de hond dan bijt, houdt hij even vast. De eerste beet is meestal oppervlakking, eigenlijk nog een soort uithaal. Daarna wordt het ernst. Je hebt dan wel al vele mogelijkheden gehad om je 'aanval' te staken.

Groeten, Margje

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

Hé Asha,
nee nog niet, maar heb wel een definitief besluit genomen : ik ga de komende weken zelf aan de slag, over een maand neem ik contact op met Nelis Verhoeven, de verhalen die ik over hem hoor zijn zeer positief, hij is een gedragsdeskundige.

Waarom over een maand zul je denken....omdat ik midden in een verhuizing zit, dus het nogal hectisch is en ik er voor 100 % 'op mijn gemak' voor wil gaan.

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

kan het misschien ook zo zijn dat op het moment dat je naar hem toeloopt je al een beetje zenuwachtig bent wat hij in je houding kan aflezen en zoekt hij ook oogcontact en op welke manier doet hij dat kijkt hij je eventueel strak aan of zie je het wit van zijn ogen en heeft hij zijn staart laag en kwispeld licht en kijkt hij naar je en weer weg enz enz om en om. op het moment dat je hem aait voel jeje dan ook zeker kijk jij hem aan in de ogen. ik vind het wel grappig dat als je bij hem gaat zitten dit een groot verschil maakt dan dat je blijft staan want als je blijft staan overheers je hem, je moet bukken zijn richting op om het bot te pakken dit komt bedeigend over nu kan bij een dominant agresiefe hond (wat niet op jou van toepassing is) ook wel een uitnodiging/trigger zijn om aan te vallen maar bij een schuw/angstige hond kan die overheersing angst/onzekerheid/verdediging(agressie) uitlokken maar dan kijkt hij je niet strak aan maar kijkt je aan om je in de gaten te houden (maar is ook wel een reflex als jij ergens bang voor bent en het heeft ogen is dat het eerste waar je naar kijkt) maar heeft hij niet het lef dit vol te houden het is dan reflex (aankijken) bewustwording hiervan (wegkijken) en zo om en om, eigenlijk is de hond zichzelf aan het pesten en jut zichzelf zo ook een beetje op zodat het ook in stand blijft (en het blijft in stand natuurlijk door de gaande situatie). als een bepaalde onderneming van iets afpakken ergens fout gaat is die fout moeilijk in dezelfde handeling te herstellen als je het toch wil afpakken moet je eerst even een paar seconden wachten om overnieuw te beginnen je moet dus tijdens het afpakken een voor de hond vertrouwd ritueel aanhouden zodat het vertrouwt voor hem wordt tevens is het bijten naar een meerdere laat staan de alfa wel een grofe overtreding en is negatief gedrag waarvoor hij wel een correctie moet krijgen wel is het mooi dat je dit gedrag goed kunt trainen want geef hem maar een bod en klaar.

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

@Margje, jij ook bedankt.
Jeetje, dit verklaart dus ook waarom ik 'dominante' handelingen gewoon kan uitvoeren ?! Hij ziet mij dus WEL als zijn baasje als ik jouw verhaal zo lees ?!

Daar heb je wel een punt moet ik zeggen; na de bijtincidenten ging Luna ONMIDDELIJK verder met hetgeen hij in zijn bek had, ZIJN prooi om het zo maar te zeggen...

En...ja ja ook herkenbaar; heeft hij een gerookt bot en ik LOOP LANGS hem trekt hij zijn bovenlip al op en gaat grommen.... hij word letterlijk helemaal DOL als hij een gerookt bot krijgt....
Bij andere kluiven kan ik gerust langs hem lopen, maar bij het gerookte bot niet (niet zonder dat hij gaat grommen).

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

@Leo, ik moet eerlijk zeggen; ik PROBEER heel zelfverzekerd naar hem toe te lopen, maar van binnen ben ik toch nerveus/ zenuwachtig en zelfs een beetje bang, dit merkt hij dus ongetwijfeld.

Ja, hij kijkt me dan strak aan en kwispelt licht (ALS IK STA).
Zit ik bij hem is hij wat relaxter, maar ik merk dat hij mij wel 'in de gaten houdt', hoe langer ik hem aai, hoe beter het gaat; op een gegeven moment laat hij de kluif zelfs los en gaat op zijn rug liggen zodat ik zijn buikje kan aaien....(terwijl het bot dus gewoon op de grond ligt en ik dan ZONDER PROBLEMEN kan pakken ?!)

En...voor het negatieve gedrag (het bijten) een correctie geven durf ik eerlijk gezegd niet.
Normaal ben ik niet bang voor mijn hond, maar in deze situaties wel en....ik zeg eerlijk; de keren dat hij heeft doorgebeten DURFDE ik simpelweg NIETS te doen omdat hij veranderd van een beest 'met een lief koppie' in een 'wolf welke aanvalt'.... ik ben dan écht bang...

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

@Leo, lees even de forumregels, je mag geen fysieke correcties adviseren.

@Daphne, klopt, daarnaast zijn dominantiehandeling vaak een oefening geworden zoals zit of af.
Dat hij naar je gromt bij een bot wil absoluut niet zeggen dat jij de leider niet bent.
Daarin verschil ik dus heel erg van mening met Leo.
Het heeft niets (volgens recent onderzoek, lees bijvoorbeeld het nieuwste boek van Matin Gaus 'Agressie bij honden' maar ook het boek 'Afblijven of ik bij' van Jean Donaldson) met dominantie of angst te maken. Behalve dat je kan zeggen dat je hond bang is dat je het bot van hem afpakt.

Als je dit goed wil oplossen moet je zeker niet fysiek corrigeren met een bijvoorbeeld een slipketting. Dit maakt het gedrag alleen maar erger, je gaat een fysieke strijd aan die een sterke man misschien kan winnen, maar als je niet zo sterk bent of niet snel genoeg kan je hond je goed verwonden waar je hem eigenlijk toe dwingt, aangezien het in 'hondenland' heel normaal is dat je je prooi kan verdedigen. Dat jij hem daarvoor straft maakt jou een hele rare hond ;-)

Ik zou dus zeker kiezen om dit op te lossen door een goede vertrouwensband met je hond op te bouwen, dus niet afpakken. Af en toe ruilen voor iets veel lekkerders en verder niet omkijken naar het bot. Je kan hem ook een bot geven en dat zelf voor een deel vasthouden. Hij mag even kauwen en weer klaar, maar jij hebt het vast en laat het niet los.

Ik kan je echt ten zeerste aanraden om het op een positieve manier op te lossen en geen straf te gebruiken.

Groeten, Margje

honden page profiel Liz Sita & ChicaLiz Sita & Chica 3 doggies

honden foto van Liz Sita & Chica

Als je alles in het algemeen zo bekijkt, dus de momenten dat alles goed gaat, de momenten dat je binnen niet weg kan lopen met een bot wat je net pakt van hem en de situatie buiten dat de hond bijt... Dan denk ik inderdaad dat er een hoop moet gaan veranderen. En dan voorral te beginnen bij jezelf. Een hond goed opvoeden is onmogelijk als je er bang voor bent. Een hond kan NIET op jou vertrouwen op het moment dat hij aanvoelt dat jij bang bent. :'( In zijn ogen ben je dus geen goede roedelleider en zal dus eerst ook het vertrouwen moeten worden hersteld voordat je verder zou kunnen. Denk ook niet dat het zoveel dominantie is maar meer onzekerheid.

Begin hier gewoon binnen mee om een aantal keer op een dag spelletjes te spelen. Maakt niet uit wat, gewoon simpelen dingen waaruit wel blijkt dat er pas dingen gaan proberen wanneer jij dat wilt. Denk aan zitten voor de riem omgaat, pootje geven voor een brokje, des noods als je even geen truucjes weet een truucjes boek aanschaffen of hier even op het forum zoeken. Doe deze simpele trucjes afwisselen met training om eten of speelgoed om te kunnen ruilen. Dus nog even niet pakken d.m.v. aaien maar stukje worst ofzo aanbieden en bot terug nemen en WEG lopen kopel hier gelijk het commado los aan. Doe dit ook niet zittend op de grond maar gewoon voor hem staan. Je zal strakx op straat ook niet even gaan zitten.

Gaat dit binnen goed, ga dan in de tuin oefenen of op een veld zonder afleiding. Leg speeltjes en eten neer wat natuurlijk geen kwaad kan wanneer die het ook daadwerkelijk op eet. Hou hem hierbij nog wel even aan de korte lijn. Als dit goed gaat kun je de afstand beetje bij beetje gaan vergroten.

Als dit goed gaat zou ik pas gaan focussen op dingen die die pakt wanneer je buiten loopt. En dan op dezelfde manier waarop je het binnen en in de tuin hebt gedaan. Tot die tijd zou ik toch maar hoe schadelijk het ook kan zijn (komt gelukkig niet erg vaak voor)niks af gaan pakken buiten. En het proberen zoveel mogelijk te vermijden. Jij ziet meer als de hond. Zorg er dus voor dat die er simpelweg niet bij kan. Als je het toch af gaat pakken word jij elke keer banger wanneer die bijt en de hond steeds minder vertrouwen in jou.

Succes!

honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

@ margje bilko

Bezitsagressie heeft helemaal niets te maken met dominantie of onzekerheid.

bezitsagressie/prooinijt is een bepaald gedrag wat voorkomt uit een probleem dominantie of juist angst hij doet het niet voor niets het heeft een reden.


Iedere hond heeft het recht zijn bezit te verdedigen, welke rang ze ook hebben.


dat is waar maar dan wel tegen leden die lager in rang staan dan hijzelf anders zou punt een het roedel systeem geen zin hebben en zou punt twee het al helemaal te gek zijn als hij dat gedrag tegen de roedeleider mag vertonen het is zelf zo dat normaal eerst de alfa reu en alfa teef gaan eten en wat over blijft is voor de anderen (het wil ook voorkomen dat de reu en alfa teef een stuk meenemen en de rest over laten aan de rest van de leden maar zei zijn de eerste die malen). waarom denk je dat een hond een bal niet terug wil geven. een bal is net als een bod een prooi maar het is geen eten het heeft een lagere rang op het lijstje van de hond dus wordt het ook minder vel verdedigd en maakt het de situatie minder zwaar.

Het meteen terug trekken na het bijten heeft in deze gevallen niets met angst te maken, maar met het zo snel mogelijk weer bij het bezit willen zijn.


op het moment dat het hond uit angst heeft ghebeten neemt hij snel weer afstand om de situatie in te kunnen schatten om een nieuwe eventuele aanval in te kunnen zetten de prooi licht meestal nog dichter bij hem dat is dus ook het probleem. de prooi kan ook onberijkbaar zijn door zijn gedrag in plaats van afstand het licht er maar net aan hoeveel effect zijn gedrag heeft.

Angstagressie ziet er heel anders uit. Een angstige of schuwe hond durft over het algemeen niet eens met bezit rond te lopen, om een confrontatie dus niet te hoeven hebben


ik denk dat dit soort beelden meer bij een hond hoort die depresief en angstig is. een hond met angst agressie reageerd met agressie in een bepaalde situatie het wil niet zeggen dat hij dit constand is het is de situatie die hem triggerd. bijvoorbeeld een hond valt van de trap hij denk niet zoals wij ik ben bang voor trappen nee dit wordt hij pas als hij een trap ziet.



Als een hond heeft geleerd dat dingen nou een maal weleens afgepakt worden, maar dat hij het wel weer terug krijgt, of nog iets beters krijgt, dan heb je een hond waarbij je alles gewoon kan afpakken.
Dan nog zie je soms dat als ze iets extreem lekkers krijgen als een gerookt bot, ze alsnog bezitsagressie laten zien, tegen alle verwachting in


een hond kent alleen maar het is van mij of van jou hij gaat er nooit vanuit dat hij het weer terug krijgt vandaar nog wat extra druk.


Dan wil ik nog graag even aangeven dat er bij agressie naar vreemden NOOIT dominantie in het spel kan zijn. Dominantie heeft namelijk te maken met een verhouding tussen twee individuen.


op het moment dat een hond echt agressie vertoont ben je al een paar stadiums voorbij maar het licht er ook aan hoe teritoriaal een hond is en ook dit gedrag kan weer het gevolg zijn van iets wat heel iets anders is het is immers net als angst agressie gewoon gedrag.


De hond die eerst angstig reageert op vreemde honden en daarom uitvalt vertoont angst-agressie. De hond leert (door conditionering) dat uitvallen werkt en wordt daardoor zekerder van zichzelf, het lukt hem steeds om de andere hond af te bluffen


maar op het moment dat dit soort honden die toch al wat onzeker in hun schoenen staan verliezen wordt de situatie steeds dreigender en angstiger omdat het verwachte steeds gebeurt (een bedreigende situatie is het verwachte)



honden page profiel leoleo 3 doggies

honden foto van leo

als ik regels heb overtreden met mijn enthousiasme wil ik hierbij direct mijn excuses aanbieden en zal ik beter de regels doornemen nogmaals ik wil niemand kwetsen aleen maar proberen te helpen verder niets nogmaals mijn excusses naar degene die ik heb gekrenkt

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

@Liz.
Helemaal met je eens; mijn hond vindt mij dan ook geen goede roedelleider omdat hij voelt dat ik bang ben.

Maar hoe vreemd het ook klinkt ; ik ben ECHT alleen bang als hij wat in zijn bek heeft, verder gedraag ik mij naar mijn mening als 'roedelleider'.

Neemt niet weg dat ik inderdaad HEEL ERG aan de slag moet dmv spel/ oefenen zodat IK niet meer bang ben als hij wat in zijn bekkie heeft. Ik begin weer 'klein', dus hij moet iets loslaten wat voor hem niet zoveel waard is en krijgt daar een stukje kaas voor , ik ga het stapje voor stapje doen en....ik laat hem voorlopig ook HELEMAAL met rust als hij een kluif heeft...

honden foto van D en L*je kunt niet alle honden van de wereld redden, maar wel de wereld van een hond*

Ga nog even de laatste reacties goed doorlezen.

Leo : mij heb je in ieder geval niet gekrenkt, je denkt mee / probeert te helpen etc. etc., hier heb ik wat aan (fysiek corrigeren ga ik alleen niet doen ;-)

Ook aan de rest van de reacties heb ik wat ook al zijn jullie/ we het niet steeds met elkaar eens; IK pik er dingen uit waar ik wat aan heb/ waar ik wat mee kan en.....dat vind ik fijn !

honden page profiel Liz Sita & ChicaLiz Sita & Chica 3 doggies

honden foto van Liz Sita & Chica

@ Margje, tijdens mijn lange tikverhaal was jij al klaar met tikken O-)

Maar ze zegt dat ze zelfs bang voor de hond is... Dit voelt de hond aan en trek dan ook zeer me twijfels of de hond haar wel als roedelleider ziet. Jij niet?? En waarom dan niet...

Maar inderdaad de oplossing om het vertrouwen terug te geven helemaal mee eens zoals je wellicht al had gelezen O-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gebeten; nu twijfel GT/ GD inschakelen, graag advies !!! " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 4 123 4
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^