Lange lijn Mechelaar pup voldoende beweging?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Ik heb een Mechelse herder pup van bijna 8 maanden, deze heb ik vanaf 8 weken, het is een reutje. Nu lees ik al een tijdje mee hier op het forum voor tips en trics en ook om de ervaringen van andere Mechelaar baasjes te lezen en daar mijn voordeel mee te doen.
Hij is niet mijn eerste hond, ik ben bekend met het opvoeden van een labrador en een witte herder en kan beamen dat en Mechelaar totaal wat anders is. Zo heb ik tot drie keer met tranen in mijn ogen gestaan omdat ik het niet meer zag zitten... En gelukkig ben ik een doorzetter, tranen weg en door gaan. Consequent zijn en met een hoop geduld en liefde gaat het eigenlijk best goed en steeds beter.

Loslopen kon hij tot ongeveer 5,5 maanden, totdat hij een eekhoorn in de gaten kreeg en er achteraan jaagde. Gelukkig gaan eekhoorns omhoog, dus erg ver liep hij niet weg. Maar sommigen zullen herkennen dat je kunt roepen tot je een ons weegt, weg is weg, zo ook bij hem. Daarna ontsnapte hij een keer via de poort, waar hij achter een auto ging aanjagen, wij roepen, en het is dat die auto stopte dat wij hem konden ophalen, want anders had ie er achteraan blijven jagen.

Toen besloten om hem niet meer los te laten lopen (en de poort goed dicht te houden), tot hij erg goed op "hier" reageert. Tot die tijd loopt hij aan een lange lijn van 10 meter, of los in de tuin, ik ben gelukkig eigenaar van een vrij grote tuin, waar ie los kan spelen en ravotten.

Nu lees ik dat er meer Mechelaar baasjes zijn die hun hond niet los kunnen laten lopen en ook de lange lijn gebruiken. En ik vroeg mij af hoe zij het vinden dat de hond niet echt kan rennen..

Als ik mijn hond aan de lange lijn doe (10 meter), dan gaat ie eerst als een debiel heen en weer rennen, tot hij in de gaten heeft dat ie echt niet los komt en ook niet verder komt dan die 10 meter.
Maar het kost me op dat moment mn handen en mn schouders en hem zijn nek, vind dat echt een beetje zielig.

Geobsedeerd door luchtjes van muizen, mollen, andere honden loopt ie dan in een drafje vooruit, als hij naar me toekomt uit zichzelf dan beloon ik hem, als ie komt als ik hem roep en hij komt dan beloon ik hem. Soms roep ik "wacht" en dan moet ie gaan zitten en wachten tot ik bij hem ben, ook dat gaat vrij goed en beloon ik hem voor. Ik neem een speeltje mee wat ik binnen die 10 meter gooi wat ie dat gaat pakken en vaak erg moeilijk vind om weer af te geven, maar het toch ook wel weer leuk vind als ik het voor hem weggooi.

Maar ik merk dat hij zijn energie nog niet echt kwijt kan, hij wil rennen en dat gaat niet echt aan die lijn. Ik loop zeker een drie kwartier tot uur perdag met hem door de uiterwaarden en dan loop ik flink door, dus lekker de pas erin, en dat naast de dagelijkse drie keer korte ronde voor zijn behoefte en een half uurtje in de tuin spelen met touw/bal....

Hoe gaan andere baasjes daar mee om om de hond toch te kunnen laten rennen als hij niet los kan, of mist mijn hond op deze manier niets? Wil hem niets te kort doen, ik denk dat ik daar meer over in zit.

honden page profiel DagmarDagmar 2 doggies

Mijn jongste rent op het werk een ganse dag in een afgesloten stuk. Op wandeling loopt hij nooit los (maar veel ga ik niet met hem wandelen).

Mijn teef gaat mee lopen met mij, dan kan ze bepaalde stukken los waar er goed overzicht is, die loopt overigens niet weg, maar ik begeef me nooit in losloopgebied dus ze moeten eigenlijk altijd vast (wat ze ook 99% van de tijd zijn, maar waar er groot overzicht is en niemand anders is, zondig ik wel eens ;) )

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Je hond is bet 8 maanden, een stuiterende puber, niets mis met je hond, een lange lijn daar doe je goed aan, ga eens kijken bij een hondenschool waar ze wat doen met de honden, geen gehoorzaamheids cursus, ook heel goed hoor maar om de energie van je hond te beteugelen met wat leuks, bijvoorbeeld speuren, informeer eens bij een hondenschool vaak zijn er deze cursussen…

honden page profiel Fine Fine 2 doggies

Hier hetzelfde verhaal, alleen gaat het bij mij om een golden retriever. 

Gebruik ook een lange lijn en op de meeste plekken gaat ze dus ook niet los want is net als jouw hond geobsedeerd door vogels, of eigenlijk alle dieren.  Ze luistert wel maar als ze een beest ziet vliegt ze erachteraan.Dan lijkt ze alles dus vergeten. De enige plek waar de mijne losloopt is op omheinde uitlaatplekken, het loslopen op andere plekken gaat ( nog) niet, veel te gevaarlijk. Denk wel dat de mijne de energie goed kwijt kan want ligt na een wandeling uren diep te slapen. Ik zou me niet schuldig voelen hoor als ik jou was, als er een keer wat gruwelijk mis gaat doordat je toch laat loslopen sla je je zelf voor de kop. 

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Ontzettend bedankt voor jullie snelle reacties!
Stelt me al wat meer gerust dat ie min of meer voldoende beweegt en ook zeker niet de enige is die niet losloopt. Want ja, als er wat gebeurd, ik sla idd mezelf voor mn kop.

Nog tips wat betreft het als een debiel aan die lijn heen en weer rennen? Het is dan net of hij de kolder in zijn kop krijgt en gaat ie helemaal balistic. Bij het water is het helemaal niet te doen, is hij niet te houden, hij is gek op water.
Maar omdat ik hem niet rustig krijg bij het water en hij niet te bereiken is en te sterk voor mij op dat moment en hij zichzelf giga rukken aan zijn nek geeft door het als een debiel te gaan rennen, ga ik nu dus maar niet meer naar het water.
Ik heb geoefend met eerst een korte lijn naar het water, afleiden, of juist kort houden, niets lijkt te werken, hij is compleet gefocust op dat water en gaat door alles en ook door mij heen om het te bereiken.

Dus dat doe ik ook al even niet meer, tot er een oplossing is.. Nu loop ik met de lange lijn alleen door gras. Want daar geeft ie eerder op en zakt de kolder sneller uit zijn kop :-)

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck

Met een hond aan de lijn wandelen is niks mis.

Maar misschien moet je een beetje kijken naar de invulling van de wandeling?

Is er voor de hond genoeg te beleven? Kan hij wel daadwerkelijk goed zn energie kwijt?

Misschien kan je eens gaan denken aan een bepaalde sport?

Je hebt een mechelaar, jammer om daar alleen mee te wandelen.

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

" Met een hond aan de lijn wandelen is niks mis.

Maar misschien moet je een beetje kijken naar de invulling van de wandeling?

Is er voor de hond genoeg te beleven? Kan hij wel daadwerkelijk goed zn energie kwijt?

Misschien kan je eens gaan denken aan een bepaalde sport?

Je hebt een mechelaar, jammer om daar alleen mee te wandelen. "

 



NOu klopt, alleen wandelen is ook niet de bedoeling. Thuis ben ik vooral bezig met "zoeken" en zo vind hij agility ook ontzettend leuk, het klimmen en springen. Maar aangezien dat word afgeraden tot hij 1 jaar is ivm zijn schoudergewrichten, zal ik het even moeten uitzingen tot dan. Zo heb ik mij ook al verdiept in reddingswerk en ook daar vragen ze te wachten tot hij 1 jaar is.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck

"  

NOu klopt, alleen wandelen is ook niet de bedoeling. Thuis ben ik vooral bezig met "zoeken" en zo vind hij agility ook ontzettend leuk, het klimmen en springen. Maar aangezien dat word afgeraden tot hij 1 jaar is ivm zijn schoudergewrichten, zal ik het even moeten uitzingen tot dan. Zo heb ik mij ook al verdiept in reddingswerk en ook daar vragen ze te wachten tot hij 1 jaar is. "

Zit je al binnen een hondenschool dan?

Want ik kon met mijn Maltezer vroeger enkel aan behendigheid beginnen als ik ook g&g goed had afgerond.

Dus wij hebben dit gedaan en daarna aan behendigheid begonnen.

Maar je kan met een jonge hond ook vast hier en daar met bepaalde atributen vast kennismaken, je kan bepaalde draaien e.d vast oefenen binnen een cursus.

 

Daarnaast kan je je misschien ook eens verdiepen in hersenwerk voor honden?

Erg leuk om dit thuis te doen, deed ik ook veel met mijn Maltezer.

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Voor behendigheid hoef ik niet naar een hondenschool, liever niet zelfs, aangezien de kynologenclub hier in de buurt geen fan is van Mechelaars en ze deze liever mijden. Daar wil ik geen lid van zijn. Maargoed, aangezien hij nog niet volgroeid is, is het nog geen optie en laat ik hem in de tuin over lage balken en planken lopen, heb ik een lage wipwap, en over een klein huppeltje springen.. Dat gaat prima.

En de vereniging die hier in de buurt reddingshonden traint adviseert ook te wachten tot hij een volgroeid is, aangezien zij 2x per week trainen waarvan 1x per week oefenen op behendigheid. Zij vragen geen diploma's om deel te nemen aan hun training, maar ze vragen wel dat je hond de basis kennis heeft en leergierig is. En de rest word daar geleerd.

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Zo te lezen heeft jouw Mechelaar een sterk jachtinstinct. Ik vrees dat los lopen er dan niet zo snel in gaat zitten, tenzij op plekken die volledig zijn omheind of op plekken met heel goed overzicht in combinatie met goede gehoorzaamheid.

 

Ik ben het helemaal met UkkePuck eens dat met wandelen aan een lange lijn niets mis is, mits je hem natuurlijk ook mentaal en fysiek uitdaagt.

 

Je wil hem nog niet fysiek belasten omdat hij nog jong is, maar je kan al wel beginnen met voorbereidingen erop. Zoals naast de fiets leren lopen of zoals speuren, agility (tunnels, klimmen) en gehoorzaamheid.

Je schrijft dat hij een keer uit de tuin is ontsnapt. Kan je de tuin hond-proof maken?

 

Is er in de buurt niet een andere hondenschool waar je naartoe kunt gaan? Als een kynologenclub geen mechelaars toelaat geeft mij dat een heel negatief beeld van hun kennis en kunde.

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Ik heb mijn jonge mechel ook een tijd aan de lange lijn uitgelaten. Zij heeft wel eens een hardloper en een mountainbiker staande gehouden, nou dat gedrag wilde ik absoluut niet stimuleren, met zo'n lange lijn voorkom je toch dat ze succes behalen. Plus dat het in jouw voordeel kan werken dat er tijdens het wandelen letterlijk een lijntje is tussen jou en je hond, in mijn ervaring. Een lijntje is niet alleen fysiek, het is ook mentaal, en dat laatste heeft een positief effect op de ontwikkeling van jullie band. Dus het is een prima idee om je (puberende) hond uit te laten aan de lange lijn, helemaal als hij op auto's wilt jagen. Ik heb met mijn mechel wel gekeken of ze voldoende fysieke en mentale uitdaging kreeg, dat hebben deze honden nodig. Rond de 8 maanden ben ik haar gaan aanleren naast de fiets te lopen zodat ze fysiek altijd haar energie kwijt kan, en dat op een gezonde/goede manier (net als fietsen is zwemmen trouwens ook goed voor sterke spieren). Detectie kun je al wel doen op deze leeftijd, dat is mentaal erg uitdagend. Of praktijkspeuren, daar kun je ook al mee beginnen. Dat laatste zou zelfs een goede voorbereiding kunnen zijn op het reddingswerk wat je zou willen doen in de toekomst. En er is vast nog wel meer te verzinnen qua mentaal uitdagende activiteiten betreft, het hangt ook van je hond af waar hij voldoening in vindt.. Maar goed, als fysieke en mentale uitdaging in balans zijn, dan is mijn ervaring dat zo'n mechel ook meer rust gaat vinden tijdens de gewone wandelingen. Zulke gekke uitspattingen aan de (lange) lijn kunnen een nadelig effect op het lichaam hebben, helemaal als dat nog in de groei is, al hoeft het niet... Die opwinding is namelijk verder wel normaal tijdens het opgroeien hoor. Maar met een hond die zo snel zo hoog in de opwinding kan schieten (en zichzelf of een ander daarbij kan bezeren) stimuleerde ik graag op alle vlakken de rust. En door die balans tussen fysieke en mentale uitdaging te vinden heb ik dat bereikt.. Kijk goed naar je hond, leer elkaar goed kennen en ontdek wat bij jullie past samen. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Voor behendigheid hoef ik niet naar een hondenschool, liever niet zelfs, aangezien de kynologenclub hier in de buurt geen fan is van Mechelaars en ze deze liever mijden. Daar wil ik geen lid van zijn. Maargoed, aangezien hij nog niet volgroeid is, is het nog geen optie en laat ik hem in de tuin over lage balken en planken lopen, heb ik een lage wipwap, en over een klein huppeltje springen.. Dat gaat prima.

En de vereniging die hier in de buurt reddingshonden traint adviseert ook te wachten tot hij een volgroeid is, aangezien zij 2x per week trainen waarvan 1x per week oefenen op behendigheid. Zij vragen geen diploma's om deel te nemen aan hun training, maar ze vragen wel dat je hond de basis kennis heeft en leergierig is. En de rest word daar geleerd. "

Heb je ervaring met behendigheid?

Als je zomaar wat doet, dan is de kans op blessures wel groot, houd dat wel in je achterhoofd.

Beter ga je op zoek naar een goede hondenschool om alles goed aan te leren.

Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet.

 

Je hoeft ook niet perse een kynologenclub te hebben. Er zijn genoeg andere hondenscholen die ook voldoen. En soms moet je daar even een eindje voor rijden.

Ik zat zelf ook 25 minuten in de auto met mn hond voor de hondenclub naar mijn keuze.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Er zijn superveel dingen waar je nu al mee kunt starten.  Mantrailen, detectie, hoopers. Grappig dat de club in jouw beurt niets met herders heeft. Normaal zie je die juist veel op officiele clubs. Het kan wel lastig zijn, trainen met een pittige werkhond in les vol brave makkelijke honden maar met een goede trainer en open houding  leer je er vaak  heel van. Zelf kies ik liever voor een kleinschalige hondenschool met minder prikkels. Zodat ik niet hoef te managen en lekker ontspannen kan oefenen. Die zijn er ook vast in jouw buurt. Werken met een werkhond is heerlijk. Je leert elkaar beter lezen, leert samenwerken, en je hond mag doen waar hij voor gefokt is. Ik zou met een stuiterpuber met weinig zelfbeheersing trouwens voor mantrailen of detectie gaan en niet voor een explosieve sport als behendigheid.Maar jij kent jouw hond het beste. 

honden page profiel Fine Fine 2 doggies

Tuurlijk ' moet ' je thuis ook dingen met hem doen maar buiten lopen aan een lange lijn is echt oke, niet iedere hond kan (al) los. 

honden page profiel Fine Fine

honden page profiel Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura 3 doggies

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Ik denk dat je je niet zorgen hoef te maken, dat je hond aan de lijn zit met wandelen. Genoeg honden die niet los kunnen en altijd aan de lijn zitten. Dat je een lange lijn hebt is toch heerlijk voor je hond? Ik heb zelf ook twee jachthonden, ze kunnen beide los lopen, maar wel op plekken waar dit mogelijk is. De oudste is 11 jaar en kan tegenwoordig overal wel los lopen waar het kan. De jongste is bijna 2 jaar en no-way....die kan zeker niet overal los. Haar jachtinstinct is sterk en je hoort haar soms echt snuiven. Zij loopt veel vaker aan de lijnen krijgt echt wel der uitdaging. 

 

Ik loop ook agility en bij een recreanten club, die alles doet volgens de regels maar géén wedstrijden. Just for the fun is hun motto. De kynologische club, richt zich hier alleen maar op border collies. Andere rassen worden wel geaccepteerd maar tijdens de lessen nauwelijks aandacht aan besteed. Ik ga overigens wel met Klara mee, agility is vrij explosief en je moet je afvragen als jouw hond daar mee om kan gaan. Er zijn heel veel leuke andere activiteiten die je kunt doen met je hond, wellicht is pakwerken ook wel een idee? Daar zie je voornamelijk mechelse herders in. 

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

"Toen besloten om hem niet meer los te laten lopen (en de poort goed dicht te houden), tot hij erg goed op "hier" reageert. Tot die tijd loopt hij aan een lange lijn van 10 meter, of los in de tuin, ik ben gelukkig eigenaar van een vrij grote tuin, waar ie los kan spelen en ravotten." 

"Hier" gaat niet meer werken als de hond al focus op iets heeft en vervolgens gaat.

Ik kreeg een 2,5 jarige teef (werklijn DH) die los op platteland was opgegroeid en daar best veel mocht, ook dus niet terug te roepen was bij wild en vogels, en katten en het heerlijk vond als honden het op een rennen zetten daar vrolijk achteraan te gaan embarassed 

Ben er denk ik wel ruim een half tot 3-kwart jaar mee aan de gang gegaan om daar grip op te krijgen. Want ik vind het prettig dat honden betrouwbaar los van de lijn kunnen lopen.

Ik trainde met haar bij een club op diverse onderdelen, waaronder gehoorzaamheid. Maar buiten was het verrekte lastig om het ingesleten opjaag- najaag gedrag onder controle te krijgen. In combi met handvatten van trainingen en manieren van ervaren mensen en mijn eigen inzicht is dat uiteindelijk gelukt, nooit honderd procent. Op plekken van twijfel ging ze niet los.

Maar wel aan de lange lijn heel vaak getraind en oefeningen gedaan op gehoorzaamheid, waarbij het belangrijk is dat je of zelf eerder ziet dat er ergens een kat zit of een mogelijke trigger zodat je op voorhand al kan inspelen op aandacht voor jou, of zien aan je hond dat hij of zij iets in vizier heeft en dan direct de aandacht op jou zien te krijgen. Ik stond soms letterlijk ineens de horlepiep te dansen incl. hoge geluidjes, dan kwam de blik op mij kon ik commando hier, zit of wacht geven en dát belonen. Dat was en werd dan interessanter dan waar de focus eerder op lag.

--

Met jonge honden, of iets oudere honden die nieuw binnen kwamen ben ik direct in gaan spelen op mogelijk jaag gedrag want wilde nooit meer een hond zover laten komen dat je er los geen grip meer op hebt. (ik heb altijd herderachtigen gehad, dus vanuit die visie praat ik een jachthond is weer andere koek dus daar brand ik mijn vingers niet aan, die zullen weer een andere manier van benadering nodig hebben.

-- 

Moeilijk lossen.. 2e speeltje mee om dit makkelijker aan te leren. Ik gooide op een bepaald moment een trainingsbal weg, die werd gepakt, hond komt terug en zij lostte ook moeilijk, maar omdat ik een tweede bal had, zag ze die, riep ik LOS, ze liet de bal vallen en ik gooide de andere bal achter me, die ze dan ook ging halen en kwam terug brengen. Terwijl ik dus de geloste bal pakte.

Als dat helder was ging ik iets meer vragen, dan werd het bal afgeven in de hand waarna ik bal twee pas gooide. Maar dat ging dus in stapjes. Of uitstellen van halen, hond in de zit en laten wachten en pas daarna de bal gaan pakken. Op een speelse manier bepaalde handige commando's aanleren. En dat kan prima ook aan de lange lijn. Maar oefen dat ook gewoon op veilige plekken los.

En laat de hond de speel niet blijven dragen. Die speeltjes zijn in begin even heel bijzonder en daar mogen ze even mee spelen en daarna gaan ze in je zak.

Ik had een gele bal aan een touwtje.. op een bepaald moment kon ik daar dus mee zwaaien als ze wel even dacht achter iets aan te schieten, maar 1 blik terug op mij was dan genoeg als ik dan met de bal zwaaide om haar te doen keren want die bal vond ze ook érg bijzonder en leuk genoeg om voor om te draaien.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Dingen oefenen tijdens wandelen is al goed. Alleen wandelen in hoog tempo is voor veel herders eigenlijk alleen meer conditie opbouwen. Toen ik verplichte lijnrust moest geven aan mijn werklijn honden merkte ik echt dat het niet voldoende was. Ook fietsen was leuk, maar nog steeds veel energie. 

Oefeningen tussendoor en spel of speuren maakte ze voldaan.

 

Ik ben nu bij een hondenschool voor de leuk trainingen gaan volgen, het gaat gemoedelijk, het hoeft niet perfect en ik leer daar zelf werken met een clicker.. waar ik dramatisch nog in ben..

We zijn begonnen met pup cursus, honden waren wel al wat ouder maar zoveel (bij)geleerd aan basis en in kleine groepjes, daar hoef ik niet voor naar een kynologenclub bijvoorbeeld.

Pakwerk kan leuk zijn, maar dan moet je er echt ook voor gaan, dan is het gehoorzaamheid trainen, en ook pakwerk en speuren erbij. Ik vond het wel altijd erg leuk om te doen met een hond die geschikt was en het ook leuk vond.

Maar nu zo naar trainingen gaan en lol hebben zonder dat alles perfect moet maar waar zowel baas als hond wat van opsteken vind ik eigenlijk ook erg leuk.

-

@Maylo je noemt Agility explosief, en dat beaam ik, met mijn eerste 2 herders heb ik het geprobeerd en bij die club was hun manier van enthousiast belonen niet te doen voor mij met de herders. Ze raakten te opgewonden en ik moest echt met rust trainen en belonen anders hingen ze in mijn bovenarm van enthousiasme..

Maar ik kan de foto niet meer terugvinden van pakwerk, er is van mij een foto dat ik achter mijn hond letterlijk aanvlieg omdat ik hem domweg niet hield vanwege de explosieve reactie van de hond op de zwepende pakwerker. Behoorlijk stuk gehoorzaamheid en appél op je hond zijn met name bij pakwerk écht nodig, het is best pittig.. eerst om te zien of je een hond hebt die durft te bijten, maar als hij eenmaal het leuk vindt moet je weer temperen om controle over de hond te houden. Het is niet bijten om het bijten. Ja stof bijten als het je niet lukt whaha.

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

" Dingen oefenen tijdens wandelen is al goed. Alleen wandelen in hoog tempo is voor veel herders eigenlijk alleen meer conditie opbouwen. Toen ik verplichte lijnrust moest geven aan mijn werklijn honden merkte ik echt dat het niet voldoende was. Ook fietsen was leuk, maar nog steeds veel energie. 
Oefeningen tussendoor en spel of speuren maakte ze voldaan.
 
Ik ben nu bij een hondenschool voor de leuk trainingen gaan volgen, het gaat gemoedelijk, het hoeft niet perfect en ik leer daar zelf werken met een clicker.. waar ik dramatisch nog in ben..
We zijn begonnen met pup cursus, honden waren wel al wat ouder maar zoveel (bij)geleerd aan basis en in kleine groepjes, daar hoef ik niet voor naar een kynologenclub bijvoorbeeld.
Pakwerk kan leuk zijn, maar dan moet je er echt ook voor gaan, dan is het gehoorzaamheid trainen, en ook pakwerk en speuren erbij. Ik vond het wel altijd erg leuk om te doen met een hond die geschikt was en het ook leuk vond.
Maar nu zo naar trainingen gaan en lol hebben zonder dat alles perfect moet maar waar zowel baas als hond wat van opsteken vind ik eigenlijk ook erg leuk.
-
@Maylo je noemt Agility explosief, en dat beaam ik, met mijn eerste 2 herders heb ik het geprobeerd en bij die club was hun manier van enthousiast belonen niet te doen voor mij met de herders. Ze raakten te opgewonden en ik moest echt met rust trainen en belonen anders hingen ze in mijn bovenarm van enthousiasme..
Maar ik kan de foto niet meer terugvinden van pakwerk, er is van mij een foto dat ik achter mijn hond letterlijk aanvlieg omdat ik hem domweg niet hield vanwege de explosieve reactie van de hond op de zwepende pakwerker. Behoorlijk stuk gehoorzaamheid en appél op je hond zijn met name bij pakwerk écht nodig, het is best pittig.. eerst om te zien of je een hond hebt die durft te bijten, maar als hij eenmaal het leuk vindt moet je weer temperen om controle over de hond te houden. Het is niet bijten om het bijten. Ja stof bijten als het je niet lukt whaha. "

Pakwerken lijk me echt tof om te doen, de fokker van Maylo heeft dat met zijn zus gedaan. Zie je het al? een terriër naast alle herders zitten en het ergste ze was ondanks der grootte echt wel goed. 

 

Agility is inderdaad niet voor iedereen, de eigenaren van de agility club waar ik bij zit hadden een border collie die daar ook niet geschikt voor was. Hij werd zo explosief er van dat hij uit enthousiasme en frustratie tijdens het lopen ging happen en rondjes draaien, met als gevolg dat hij de eigenaren echt wel flink te pakken heeft gehad.

 

Beide honden bij mij zijn echt agility hondjes, Maylo mag dit seizoen nog aflopen en dan gaat hij met pensioen. Zijn onderrug wordt steeds slechter, maar goed hij is dan ook 11 jaar. Fudge heeft al eens gelopen en ze vind het geweldig, ik hoop met haar echt wel nog jaren te kunnen lopen :D

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

Allereerst iedereen bedankt voor jullie reacties en adviezen! Dat waardeer ik enorm.
En natuurlijk haal ik daaruit wat voor mij werkt en wat eventueel voor mijn hond zou werken.

Ik ben iig overtuigd dat ik mijn hond niet te kort doe aan een lange lijn, dat was mijn eerste vraag tenslotte.

Adviezen over verschillende soorten sporten, cursussen, hoe je het wil noemen, ook dit waardeer ik en ook daar heb al over nagedacht en keuzes ingemaakt, dit had ik al gedaan vóór dat ik mijn hondje uitkoos.

Zoals eerder gezegd werd, een Mechelaar heeft een hoop energie en alleen wandelen word hem niet.
Tuurlijk hou ik hem naast het wandelen bezig met zoeken, speuren, gedragsoefeningen. Het is echt niet zo dat ik "alleen maar wandel", hij krijgt genoeg uitdagingen en aandacht.

En ja, ik doe het allemaal zelf, de gehele opvoeding, ik zit niet bij een club voor cursussen, dit doe ik allemaal zelf.
Buiten de Kc, heb je hier ook Herderclubs, als ik ze zo mag noemen, die zich specialiseren op het pakwerk of een andere vereniging op politietaken. Maar dat is totaal niet mijn ding en ga ik niet doen.

Ook de vereniging die zich bezig houd met reddingswerk, waar mijn voorkeur naar uitgaat, is voor mij een dingetje en weet ik niet of ik het zelf ga vol houden om continue met anderen te trainen.
Dit omdat ik zowel Autisme als Ptss heb.

En voordat daar vooroordelen over komen, het betekend dat ik heel consequent ben qua opvoeding, ik geen dag oversla met oefenen, dat mijn hond precies weet waar hij aan toe is (al probeert ie natuurlijk wel een wat uit).

Het betekend voor mij dat ik niet goed functioneer in groepen, gauw overprikkeld ben. En als ik niet goed functioneer, dan merkt mijn hond dit direct en hij is dan echt niet zo schattig meer. Dan merk ik dat hij van mij gaat eisen om de controle weer terug te nemen, doe ik dat niet, dan is hij niet te harden. Dit weet ik en dat is ook wat je niet iedere week wilt hebben. Hij heeft een baasje nodig dat stabieler is dan op die momenten.

Dat is het in een notendop, dus vandaar ik veel zelf doe en heb ik de mogelijkheid om bijvoorbeeld agility toestellen in mijn tuin te plaatsen, om speurwerk in mijn tuin te doen... de ruimte is er en zal hij zonder clubjes niets te kort komen.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

Je bent goed bezig hoor, mechelaars zijn ook maar gewoon honden hoor ;)

Mijn mechelaars doen geen sport meer, ik vind het meer & meer onzin worden immers, met hun regeltjes... Dus hier wel enkel maar wandelen (en met de jongste zelfs dat niet vaak, maar goed, dat is wel een heel apart geval).

Ze zijn prima gelukkig zo & ik ook!

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

" Je bent goed bezig hoor, mechelaars zijn ook maar gewoon honden hoor <img class=" />

Mijn mechelaars doen geen sport meer, ik vind het meer & meer onzin worden immers, met hun regeltjes... Dus hier wel enkel maar wandelen (en met de jongste zelfs dat niet vaak, maar goed, dat is wel een heel apart geval).

Ze zijn prima gelukkig zo & ik ook! "

 



Dank je wel.. En zo is het, als je beide gelukkig bent, prima toch?

Ik heb in mijn kennissenkring 3 mannen die alle Mechelaars trainen, waarvan 2 kampioen, dus hen heb ik uiteraard ook om adviezen gevraagd. Zij zijn nog van de oude stempel, adviezen als keihard aanpakken want jij bent een vrouw en hij gaat jou daarom nooit als baas accepteren, prikband aanschaffen, want met een leren halsband ga jij het niet redden. Het bijna eisen dat je er pakwerk mee moet gaan doen, want daar zijn ze tenslotte voor gefokt...

En verenigingen, idd de regeltjes, de verplichtingen, het gedrag van mensen, nee dat werkt niet voor mij, ik word daar doodongelukkig van en dan mijn hond dus ook.

Nee, dit baasje doet dit zo niet, dus dan maar alleen en op de manier dat ik er vrede mee heb en mijn hond ook een fijn leven heeft.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 2 doggies

honden foto van UkkePuck


Ook de vereniging die zich bezig houd met reddingswerk, waar mijn voorkeur naar uitgaat, is voor mij een dingetje en weet ik niet of ik het zelf ga vol houden om continue met anderen te trainen.
Dit omdat ik zowel Autisme als Ptss heb.

 

ik pak dit er even uit. 

Wat is er mis mee als je het probeert en het lukt niet? 

 

Als je aangeeft bij de cursus dit te willen proberen, maar je mogelijk aanloopt tegen je autisme en ptss.

Er kan misschien best een oplossing bedacht worden met en voor jou. Maar dan is het wel verstandig bij de intake aan te geven wat je hebt en waar je mogelijk tegenaan loopt.

honden page profiel DagmarDagmar 3 doggies

"  

Dank je wel.. En zo is het, als je beide gelukkig bent, prima toch?

Ik heb in mijn kennissenkring 3 mannen die alle Mechelaars trainen, waarvan 2 kampioen, dus hen heb ik uiteraard ook om adviezen gevraagd. Zij zijn nog van de oude stempel, adviezen als keihard aanpakken want jij bent een vrouw en hij gaat jou daarom nooit als baas accepteren, prikband aanschaffen, want met een leren halsband ga jij het niet redden. Het bijna eisen dat je er pakwerk mee moet gaan doen, want daar zijn ze tenslotte voor gefokt...

En verenigingen, idd de regeltjes, de verplichtingen, het gedrag van mensen, nee dat werkt niet voor mij, ik word daar doodongelukkig van en dan mijn hond dus ook.

Nee, dit baasje doet dit zo niet, dus dan maar alleen en op de manier dat ik er vrede mee heb en mijn hond ook een fijn leven heeft. "

Och, mijn oudste is ook diverse malen kampioen, tal van wereldkampioenschappen gespeeld, 16° van de wereld geweest, speurkampioen geweest... en dat als vrouw zonder dat idiote mishandelen.

Maar zeker dat africhtingswereldje is een wereld om van te kotsen inderdaad met hun losse handen en neanderthaler verstand.

 

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

" Ook de vereniging die zich bezig houd met reddingswerk, waar mijn voorkeur naar uitgaat, is voor mij een dingetje en weet ik niet of ik het zelf ga vol houden om continue met anderen te trainen.Dit omdat ik zowel Autisme als Ptss heb.

 

ik pak dit er even uit. 

Wat is er mis mee als je het probeert en het lukt niet? 

 

Als je aangeeft bij de cursus dit te willen proberen, maar je mogelijk aanloopt tegen je autisme en ptss.

Er kan misschien best een oplossing bedacht worden met en voor jou. Maar dan is het wel verstandig bij de intake aan te geven wat je hebt en waar je mogelijk tegenaan loopt. "

 




Klopt, dit kan ik aangeven en vertellen waar ik tegenaan loop. En als ik dat bij de trainer moet doen, dan is dat 1 persoon... En als het een groep van 8 mensen is, dan moet ik het 8 mensen uitleggen en hen corrigeren op hun gedrag en dat is echt geen doen. Ik raak dan overprikkeld en mijn hond reageert daar weer op.

Dus ja tuurlijk, een training één op één is een optie, maar met meer word een enorme uitdaging voor mij. Maar dank je wel dat je hierover meedenkt .

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

" Je bent goed bezig hoor, mechelaars zijn ook maar gewoon honden hoor ;-)
Mijn mechelaars doen geen sport meer, ik vind het meer & meer onzin worden immers, met hun regeltjes... Dus hier wel enkel maar wandelen (en met de jongste zelfs dat niet vaak, maar goed, dat is wel een heel apart geval).
Ze zijn prima gelukkig zo & ik ook! "

Hoop niet dat mijn reactie naar TS overkwam als een gedachte dat ze de hond tekort doet.. mijn dingetjes waren vooral ook bedoeld om nu dat gedrag van jagen in de kiem te smoren, de hond is nu nog jong en dan is het toch nog net even makkelijker om direct wat om te gaan buigen, dan zoals ik met een hond die al 2,5 jaar gegroeid was in dat gedrag daarvan te overtuigen dat dat niet de bedoeling was.

Bij de jonge herder ben ik daar ook direct bovenop gaan zitten omdat het er ook wel in zat en ik dat zelf belonende gedrag van iets opjagen zo veel mogelijk wilde voorkomen.

Met onze hond ben ik ook geen pakwerk gaan doen, intentie was er wel maar ik kon geen fijne club in de buurt vinden en ik had een bijsmaak overgehouden van de club waar ik met de andere 2 had getraind. 

Dus net als Dagmar en jijzelf was het zelf dingen aanleren, en tijdens wandelingen ook gewoon genoeg uitdaging bieden.

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

"  


Klopt, dit kan ik aangeven en vertellen waar ik tegenaan loop. En als ik dat bij de trainer moet doen, dan is dat 1 persoon... En als het een groep van 8 mensen is, dan moet ik het 8 mensen uitleggen en hen corrigeren op hun gedrag en dat is echt geen doen. Ik raak dan overprikkeld en mijn hond reageert daar weer op.

Dus ja tuurlijk, een training één op één is een optie, maar met meer word een enorme uitdaging voor mij. Maar dank je wel dat je hierover meedenkt . "

Je zou kunnen kijken of Detectie wat voor jou en je hond is?

Ik heb een aantal lessen gedaan en hier was dat 1 op 1. 

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Voor degenen die niet kunnen aarden op een club (en toch iets willen ondernemen met hun hond), wil ik nog eens benadrukken dat een activiteit als praktijkspeuren bij uitstek geschikt is. Je hebt in principe niets meer nodig dan jezelf, je eigen hond en jullie uitrusting (denk aan goed tuig en een halsband, een lange lijn, water (!), voorwerpen om op spoor te leggen) en je kunt het overal doen. Je kunt een spoorloper vragen, je kunt ook je eigen sporen eerst uitlopen voordat je met je hond aan de slag gaat. Ik raad wel aan om ook lessen te volgen zodat je je hond kan leren lezen, dat is niet makkelijk om maar even zelf te ontdekken, maar je kunt vervolgens wat je leert tijdens de lessen oefenen wanneer je wilt, lekker op jezelf en wanneer het jou uitkomt. Trainingen doe je zeker in het begin in rustige natuurgebieden, dus je hoeft absoluut niet de drukte op te zoeken met je hond om samen bezig te zijn. En je krijgt 1 op 1 les, tijdens praktijkspeuren wil je namelijk competitie tussen honden voorkomen. Ik adviseer wel uitsluitend lessen in praktijkspeuren te volgen bij een instructeur die ook daadwerkelijk instructeur is. Dus die een spoorloper aanstuurt, en vervolgens met jou en je hond meeloopt, zodat hij/zij je kan leren wat je hond communiceert en laat zien, en hoe je handelen moet. Sommige instructeurs geven je een walkie talkie en lopen vervolgens zelf het bos is, en jij en je hond moeten het dan maar uitzoeken, maar zo leer je natuurlijk niets... Is te makkelijk geld verdienen naar mijn smaak. Voor mij en mijn mechelaar is dit zo leuk, zo uitdagend en we vinden allebei heel veel rust in het speuren. En je ontwikkelt ook nog eens een goede band met je hond. Ik heb het al vaker benoemd hier op het forum, maar ik kan het echt iedereen aanraden. Helemaal aan de mensen die zich niet prettig voelen in de groep/op de club. 

honden page profiel CatnDogCatnDog 3 doggies

honden foto van CatnDog

" En voordat daar vooroordelen over komen, het betekend dat ik heel consequent ben qua opvoeding, ik geen dag oversla met oefenen, dat mijn hond precies weet waar hij aan toe is (al probeert ie natuurlijk wel een wat uit).

En als ik niet goed functioneer, dan merkt mijn hond dit direct en hij is dan echt niet zo schattig meer. Dan merk ik dat hij van mij gaat eisen om de controle weer terug te nemen, doe ik dat niet, dan is hij niet te harden. Dit weet ik en dat is ook wat je niet iedere week wilt hebben. Hij heeft een baasje nodig dat stabieler is dan op die momenten.
 "

hp-thumbsup Dat gaat helemaal goed komen met jou en je hond. Consequent zijn is immers heel belangrijk.

 

Misschien heb je er wat aan om je hond te leren om goed zijn rust te pakken. Een duidelijke aan- en uitknop aanleren, zeg maar.  Dan weet hij wanneer er even niets van hem verwacht wordt en hoeft hij ook niet initiatief te nemen/aandacht te komen eisen/controle proberen te pakken.

honden page profiel YvonneYvonne

honden foto van Yvonne

" Hoop niet dat mijn reactie naar TS overkwam als een gedachte dat ze de hond tekort doet.. mijn dingetjes waren vooral ook bedoeld om nu dat gedrag van jagen in de kiem te smoren, de hond is nu nog jong en dan is het toch nog net even makkelijker om direct wat om te gaan buigen, dan zoals ik met een hond die al 2,5 jaar gegroeid was in dat gedrag daarvan te overtuigen dat dat niet de bedoeling was.

Bij de jonge herder ben ik daar ook direct bovenop gaan zitten omdat het er ook wel in zat en ik dat zelf belonende gedrag van iets opjagen zo veel mogelijk wilde voorkomen.

Met onze hond ben ik ook geen pakwerk gaan doen, intentie was er wel maar ik kon geen fijne club in de buurt vinden en ik had een bijsmaak overgehouden van de club waar ik met de andere 2 had getraind. 

Dus net als Dagmar en jijzelf was het zelf dingen aanleren, en tijdens wandelingen ook gewoon genoeg uitdaging bieden. "

 



Nou zo zie ik het totaal niet Blondie, dat je met je verhaal mij het gevoel geeft dat ik mijn hond tekort doet. Ik haalde juist een hoop uit jouw verhaal. Het gaf mij juist aan dat je met volhouden en doorzettingsvermogen heel ver kan komen en dat het soms zo blijft buitenshuis. En dat je dat niet meer wilt, meteen de kop in drukt (het jagen), dat begrijp ik volkomen.
Maak je niet druk, als ik het niet begrijp, of het voelt voor mij niet goed, dan geef ik het aan en vraag ik er naar.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Grommen na dag in hondenopvang
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^