Opvoeding voor kleine honden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

honden foto van  Kiki met Harley D. & Pampus

Ik lees een heleboel aannames en eigen invulling. Waar is dit goed voor? En wat is het doel van je in elkaar gezette artikel? Wil je sparren? Ga je zelf mee sparren dan want ontbreekt met regelmaat.... 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

Er is echt iets grondig mis in TS's bovenkamer..

Geen commentaar verder.. 

honden page profiel DagmarDagmar

Die heeft vast nog nooit een patterdale in actie gezien.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Tot zover de gewéldige opvoedingstips van de Kleine Hondjes Kenner. Wie bijkomende vragen heeft over handtassen, accessoires, krultangen en nagellak mag Dutcheye een PB sturen. Advies op maat verzekerd! 

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

honden foto van Marie

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

honden foto van Iglo

" Tot zover de gewéldige opvoedingstips van de Kleine Hondjes Kenner. Wie bijkomende vragen heeft over handtassen, accessoires, krultangen en nagellak mag Dutcheye een PB sturen. Advies op maat verzekerd!  "

Geprobeerd, kreeg krultang-advies voor een golden retriever, terwijl mijn labrador toch echt een ander vachttype heeft. 1/5 sterren.

honden foto van ***Fientje***Wienske†*** en Djangie†***

" Ja maar anders!
 
Ook kleine hondjes - ras of niet moet je opvoeden, als je van het mooiste en liefste dat deze schatjes te bieden hebben ten volle wil genieten
 
Het is begrijpelijk dat bijvoorbeeld voor een klein dameshondje heel andere maatstaven in de opvoeding gelden dan voor een groot ras. Het blijft meestal beperkt tot het zindelijk maken en niet vernielen, en ook dit gaat met veel minder problemen gepaard dan bij grotere honden. Want, de productie van hun eventuele wangedrag neigt meer tot lachen dan tot ergernis
 
Ook de vernielingen zijn te verwaarlozen, om de simpele reden dat deze kleine hondjes nagenoeg nooit alleen en zonder toezicht achtergelaten worden. De categorie eigenaren is ook een heel andere en beschikt over veel meer tijd om zich met hun lieverdjes bezig te houden
 
Eigenlijk worden deze kleine hondjes vaak gehouden om de overvloed aan tijd op te vullen, en op het goede gedrag van deze makkertjes wordt niet eens zo zeer gelet, integendeel, vaak bezorgen zij door hun huzarenstukjes hun bazen en bazinnen een fijne afwisseling in hun vaak monotone dagelijks leven
 
Lastig zijn ze eigenlijk nooit en mocht de maat weer eens vol zijn, dan is een simpele oplossing altijd bij de hand, namelijk huppakee, oppakken, in de tas stoppen of onder de jas en van overlast is geen sprake meer. Dat beetje keffen ertussendoor brengt ook andere mensen eerder aan het lachen dan dat het irriteert. Maar waaks zijn ze als de beste, dat zeker
 
Wat wel zorgelijk is, vooral buiten, is de bescherming tegen grotere honden en vaak ook tegen een bepaald soort kinderen die hun flink zijn bij voorbaat op weerloze wezentjes projecteren (een tuigje kan hier uitkomst bieden, door direct omhoog te tillen)
 
Kortom, het opvoeden van kleine hondjes is geen enkel probleem. Daartegenover vereist de verzorging en voeding van de kleinste rassen veel meer zorg dan die van de grotere honden. Om onnodige risico's uit te sluiten, zeg ik, volg het advies van de fokker op, of het hondje in ieder geval onder toezicht van een dierenarts houden
 

Tjonge jonge wat een vooroordelen weer…

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Wat een lariekoek weer!

honden page profiel DagmarDagmar 1 doggies

" jazeker, daar heb ik er eentje van - die af en toe bij de douane mag werken "

Laat me raden. Die zoekt tampons op.

honden page profiel OctaviaOctavia

Nou ja, eerlijk is eerlijk, mijn kleine hond van 4kg heeft wel een andere opvoeding gekregen dan mijn iets grotere hond. Dat komt deels doordat ik destijds gewoon nog niet zo ervaren en consequent was en ook omdat mijn grotere hond een heel andere rol in mijn leven krijgt, maar ik zou liegen als ik zeg dat het feit dat ze klein is er verder niks mee te maken heeft. Ze bedelt behoorlijk terwijl de ander dat niet mag, ze mag in de keuken terwijl dat voor de ander verboden terrein is, en ze kent nauwelijks commando’s terwijl de jongste een hele waslijst aan commando’s beheerst. Nu is het ook wel gewoon een deel karakter hoor, ze is gewoon makkelijk en niet vervelend. Ze blijft toch wel bij me, ze komt toch wel terug, ze loopt me toch niet in de weg. En ze zou zeer zeker nooit iets slopen. Ik heb nooit om wangedrag moeten lachen, er was gewoon echt geen wangedrag. We kunnen na vijf jaar inmiddels met elkaar lezen en schrijven, het is ook zeker niet zo dat ze een vervelende onopgevoede hond zou zijn. Maar ze krijgt wel bepaalde vrijheden die mijn grotere hond niet heeft, meestal gewoon vanwege de leeftijd (5 jaar vs 10 maanden), maar soms ook wel vanwege formaat.

 

Ik vind kleine honden zeker niet schattiger als ze verwend zijn, maar er zit wel een kern van waarheid in dat het vaak voor minder grote problemen zal zorgen. Zelfs als het wel eikels worden door gebrek aan opvoeding zou het qua formaat inderdaad nog steeds een probleem zijn waarmee je onder je arm kunt weglopen.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


 
Ik vind kleine honden zeker niet schattiger als ze verwend zijn, maar er zit wel een kern van waarheid in dat het vaak voor minder grote problemen zal zorgen. Zelfs als het wel eikels worden door gebrek aan opvoeding zou het qua formaat inderdaad nog steeds een probleem zijn waarmee je onder je arm kunt weglopen. "
Ik ben het met je niet helemaal eens. 
Persoonlijk vind ik het jammer dat opvoeding van kleine honden minder serieus genomen wordt dan die van midden/ grote rassen. 
Ik durf te zeggen dat (bijna) niemand, behalve eigenaar zelf mssn, een onopgevoede volwassen hond leuk vindt.
Bij de kleine rassen krijg je dikwijls van de keffertjes die bijna non-stop bezig zijn... Daar komen burenruzies van. 
 
Als je op bezoek komt en dan hangt een hond in je kleding, tas, schoenen.. tja, het is ook alles behalve leuk, zelfs als de hond klein is. Jouw broekspijp is toch kapot. 
 
Ook kunnen zulke exemplaren redelijk vervelend tegen de grotere honden doen. En dat is gewoonweg gevaarlijk, want het geduld van de grote hond is ook niet grenzeloos. Een hap en het kleintje is er niet meer. En dan is het echt niet de schuld van de eigenaar van de grote hond..  

honden page profiel OctaviaOctavia

Het sleutelwoord in mijn zin was ‘vaak’. Maar je hebt het over keffertjes, burenruzies en een kapotte broekspijp. Vervelend, maar dat staat natuurlijk niet in verhouding tot een onopgevoede hond van zestig kilo die bij bezoek voor flinke verwondingen en/of gaten zou kunnen zorgen. Een onopgevoede bijtende chihuahua is heel stom maar het risico op afgebeten ledematen of oma die bij opspringen omvalt en met haar hoofd op de hoek van de salontafel belandt, is in elk geval behoorlijk nihil. Het gaat niet om het feit dat onopgevoede kleine honden vervelend zijn. Dat zei ik al, ik vind ze ook niet schattiger. Het gaat erom dat die vervelendheid een stuk minder snel een groot probleem zal vormen. Geen voorbeeld van onopgevoed, maar mijn kleine hond is lang een angstbijter geweest. Bij haar had ik het vertrouwen dat dat weinig kwaad kon en door er rekening mee te houden en het gedrag uit te laten doven heeft ze daar nu geen last meer van. Als ze dertig kilo zwaarder was geweest, had ik het zelf wel een dingetje gevonden.

 

Natuurlijk kan het voor gevaarlijke situaties zorgen voor henzelf in geval van andere honden. Mijn kleine hond mag ook niet  zomaar in de buurt van vreemde andere honden komen om dat soort dingen te voorkomen. En nee, dit is geen pleidooi van mij om te zeggen dat mensen hun kleine honden niet hoeven op te voeden en geen basismanieren bij moeten brengen, dat heb ik ook nergens gezegd. Maar ik krijg er altijd een punthoofd van dat mensen doen alsof een onopgevoede Russische Toy hetzelfde zou zijn als een onopgevoede Duitse Herder. Je hebt gewoon echt een hond van heel ander kaliber in je handen.

honden page profiel DagmarDagmar

Onopgevoed is toch onopgevoed. Ik denk daarin niet in gradaties en zelfbenoemde gt's zouden dat ook niet moeten doen.

Hoe je die onopgevoedheid aanpakt als er een probleem zich stelt, staat volledig los van opvoeding. Een probleem oplossen is niet aan opvoeden doen. Dan ga je gewoon een situatie uit de weg ipv ze aan te pakken.

honden page profiel OctaviaOctavia

Ik denk daarin wel in gradaties. Ik loop uiteindelijk namelijk wel liever langs een onopgevoede keffer dan een onopgevoede Rottweiler. Als mensen die geen zin hebben tijd en moeite in de opvoeding te steken per se een hond willen, hoop ik altijd van harte dat ze voor een klein opdondertje gaan, dan wordt hun probleem een stuk minder snel mijn probleem. Onze oude buren hebben een onopgevoede Hussel gehad. Vreselijk irritant hondje, maar echt een probleem werd het nooit. Het was gewoon vervelend. Als zij een grote hond hadden genomen was het wel problematisch geworden.

 

Als ik het voor het zeggen had leerde iedereen z’n hond verder gewoon basismanieren en zouden er inderdaad geen problemen ontstaan, en ik zou een eventuele volgende kleine hond ook consequenter opvoeden dan ik met die van mij heb gedaan (ook al is zij uiteindelijk een brave hond geworden). Ik ben niet voor de onopgevoede hond, of dat nou een kleine of een grote is. Maar van alle topics die DE heeft geopend vond ik dit eigenlijk de minst onzinnige (toegegeven, de lat lag vrij laag). Dat onderscheid tussen kleine en grote onopgevoede honden herken ik namelijk wel gewoon.

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Ik voed mijn hond niet op voor anderen, ik voed mijn hond op voor haar eigen welzijn. Een hond die weet waar die aan toe is, emoties kan reguleren en veel handvaten krijgt aangereikt, voelt zich over het algemeen veel fijner dan een hond waarbij de boel de boel is gelaten. Ik vind dat mensen aan hun hond voorbij gaan als ze denken dat je opvoeden alleen doet om het de buren naar de zin te maken. Ik denk dat opvoeding een hond veel brengt. Kleine honden die aan hun lot over gelaten worden vind ik sneu. Een opgevoede hond kan je veel vrijheid geven en dat maakt het leven echt een stuk leuker. Ik vind het een aantasting van de autonomie wanneer mensen hun hond gaan optillen voor het minste en geringste (ipv gewoon te communiceren) Je kan ook vragen of je hond aan de kant gaat, het hoeft niet allemaal gelijk zo fysiek. Zou er horendol van worden als ik een hond was.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Is niet meer van toepassing.

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Ik kan me eigenlijk gewoon niet voorstellen dat deze topics echt zijn, zo dom zijn ze.. 

honden page profiel MichelleMichelle 3 doggies

honden foto van Michelle

Net als bij grote honden kijken veel mensen niet naar de behoeften die het ras heeft. 

 

En natuurlijk heb je in iedere ras uitzonderingen maar als beide ouders rustig en leuk zijn en geen echt werk dagelijks nodig hebben om handelbaar te blijven in huis, betekent het niet dat de pups daarvan ook zo makkelijk worden. Het is algemeen bekend dat eigenschappen  een generatie overslaan.

 

Bij kleiner formaat honden denkt een gemiddeld persoon dat het automatisch makkelijker is en minder nodig heeft dan een grote hond.

Daar gaat het dus ook fout.

 

Er word naar uiterlijk en formaat gekeken en niet naar de karaktereigenschappen.

 

Tot op de dag van vandaag word er nog steeds met kleine honden gejaagd, ze worden als ongediertebestrijding ingezet, voor zwijnen jacht en er nog steeds lijnen die hiervoor speciaal gefokt worden. Er zijn lijnen spaniels en terriers waar weliswaar op wedstrijd nivo, mee word gesport 4x per week en verder leven deze honden in de kennel. 

 

Van hun nageslacht kan je niet verwachten dat ze genoeg hebben aan een rondje van een uur per dag in het bos. 

 

Als je zo'n werker in hard en nieren als puur huishond zonder genoeg "werk" op de bank gaat houden gaat dit fout. Dan krijg je gefrustreerde hondjes die zelf een uitlaatklep gaan zoeken en dus slopen, vechten, jagen, uitvallen enz..

 

Als men nou eens zou beginnen met kijken naar de ras eigenschappen en of men daarin kan voldoen voordat ze overaan op aanschaf van een kruising van pure werkhonden of een pup waarvan nog vele echte werkhonden in de bloedlijn zitten, dan zou iedereen een hoop leed bespaard blijfen.

 

Tijdje terug ook weer bij mijn dierenarts werd een jacht terrier kruising poedel aangeboden om te laten inslapen want hij was agressief en onhandelbaar, beestje had meer eigenschappen van de jachtterrier dan van de poedel en daar hadden ze zich op verkeken want je, die kleurtjes he..

Gelukkig kent de dierenarts een jager die hem graag wilde hebben en die is nu al een paar maanden met hem aan het werk wat heel goed gaat begreep ik.

 

En tuurlijk als je super goed met honden bent, en de hele hondem psychologie kent, dan kan je zo'n hondje met je kennis en kunnen echt wel een goed leven geven in huis en zonder sport of echt werk 4x per week.

Maar hoeveel van die mensen lopen er nou rond?

 

Hoeveel mensen willen alleen maar een leuk uitziend, klein, makkelijk hondje zonder poespas... En deze grote groep mensen komen op de zelfde advertenties af als de 1ste groep. En dan gaat het dus fout. Kan je dat die mensen kwalijk nemen? De fokker? 

Ik denk beide..

Maar alles op opvoeding gooien vind ik heel erg kortzichtig.

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hier kan men wat mee . . .  

Je teksten gaan aanpassen, bedoel je? cool

honden page profiel dutcheyedutcheye

honden foto van dutcheye

 

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ik vind de honden-ellende die de broodfokkers veroorzaken niet opwegen tegen het feit of ik wel of niet kan aanpassen/ updaten. Een snelkoppeling van deze handel plaatsen kan net het verschil maken hoe mensen kiezen. Vind het van het allergrootst belang dat deze uit de hand lopende hondenhandel anno 2023 terug gedrongen wordt
 
  "

Tuurlijk, je kan er niet genoeg aandacht aan schenken. Het wordt alleen een beetje verwarrend, ik reageerde op je post kleine hondjes opvoeden versus grote, en nu is het ineens een topic tegen hondenhandel geworden.

 

Ook prima, maar dan slaat mijn eerdere reactie nergens meer op, die heb ik dan ook maar aangepast.

 

 

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Ik lees in dit topic behoorlijk wat aannames. En ik had me voorgenomen er niet op te reageren, maar als eigenaar van een kleine hond (4,5kg) die niet uit een showlijn komt, reageer ik toch. 

 

Ik lees dat eigenaren van een kleine hond in een hokje gestopt worden: weten niet wat ze in huis halen, weten niet hoe op te voeden of doen dit maar matig doordat het formaat èchte opvoeding niet noodzakelijk acht, kleine hondjes zijn er alleen maar ter vermaakt en om een gat in het leven/hart te vullen van een eenzame eigenaar etc. 

 

Sorry, maar dit slaat echt kant noch wal. Opvoeding is opvoeding. Groot of klein. Als ik hier een rondje loop zijn er eindeloos veel onopgevoede honden: groot en klein! En ik ken heel veel keurig opgevoede honden, ook groot en klein. Het zit hem niet in het formaat hond.. het zit hem in de eigenaar die ernaast loopt, en ik persoonlijk zie daarin 0 verschil tussen grote of kleine honden eigenaren!

 

Een gezin die een leuke huishond wil en een labrador uit een werklijn koopt is gedoemd te mislukken. Een gezin die een ruwharige teckel als bankhanger koopt is gedoemd te mislukken. Het zit hem niet in het formaat! 

 

Mijn langarige dwergteckel is keurig opgevoed, kan vrijwel overal los zonder als een idioot ergens op af te stormen en luistert uitermate goed. Ik ben niet de uitzondering op de regel, dat zijn de mensen die NIET opvoeden. Ongeacht formaat. En ik vind het frustrerend dat een topic als deze een splitsing maakt tussen de twee.

honden page profiel Olliebollie Olliebollie

honden foto van Olliebollie

hp-frusty

Wat een onzin.

Zal ik dan toch maar stoppen met opvoeden van mijn kleine hond, vindt hij vast leuk, lijkt me ook echt een zegen voor de omgeving en andere honden eigenaren.

Voor mij maakt het natuurlijk niet uit want en hond van 4 kilo hoeft niet te sporten of opgevoed te worden, die stop je gewoon in het keukenkastje als je er even klaar mee bent 

hp-sleephappy

Levert ook gelijk een stuk meer vrije tijd op, scheelt zooo veel hondjes in mijn lessen als alleen de grote komen….

 

*sarcasme uit*

honden page profiel Jolanda Jolanda

honden foto van Jolanda

Laatst liep ik met mijn 3.5 kilo wegende chihuahua x dwergpincher (valt heel goed binnen de vooroordelen categorie denk ik) op de hei. Hij liep los, want dat kan met hem. Hij is alleen bang voor aanstormende grote honden (wat ik snap). Zijn reactie daarop is aan mijn voet gaan lopen. De labrador die hem bestormde (en mij) blokkeerde ik. Abel gillen. En de enige reactie die ik van de grote hond eigenaren kreeg was: tja das het risico met een klein hondje. Het ‘basis’ gedrag van de grote hond van mensen in mijn familie verschilt niet zoveel van mijn hond. Het karakter daarentegen, dat is een wereld van verschil en dat is vanuit waar je je hond opvoed, niet vanuit klein of groot. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Jolanda heel onaardig van degene die zoiets zegt, grote honden zijn geen partij voor de kleintjes, als eigenaar van een grote hond moet daar rekening mee houden, ook al is zo,n kleintje wel eens niet zo aardig voor zo,n grote hond, meestal is het angst van zo,n kleintje......ik hou daar zeker rekening mee, mijn hind is 75 kilo, wat heeft zo,n kleintje dan te zeggen, niets toch.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

549075.jpg553262.jpg555809.jpgTopicopener is toch weg dus een paar fotoos neer zetten mag toch wel...al heel jong aangeleerd fat ze voorzichtig moet zijn met de kleintjes, ook al doen ze wel eens lelijk dan nog, dan gaat ze maar weg.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Aanschaffen van een oudere hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^