Pup eet moeizaam / niet

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Joost MJoost M

Daar ben ik weer wink Aangezien het onze eerste pup is ben ik een beetje zoekende en merk dat ik dit forum wel erg prettig vind vanwege alle goede reacties.

 

Vanuit de fokker hebben wij Cavom brokken meegekregen voor de pup. Hij at dit perfect tot ± 12 weken, na de benodigde vaccinaties is hij minder goed gaan eten. Althans, voorheen was het horen van zijn voerbak al feest. Na de 12 weken zet ik de voerbak neer en hij vliegt er niet meer naartoe.

 

Nu is hij 16 weken en merk dat hij vrijwel niets meer eet, de bakken blijven staan. Op aanraden van iemand meng ik de brokken met wat lauw water en doe ik er ook wat paté doorheen, maar ook dat lijkt niet (meer) zo interessant. Hij is actief en beweeglijk zat, dus ik vermoed dat hij gewoon verzadigd is en niet zoveel eet, misschien ook gehinderd door het wisselen van zijn tanden.

 

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Is het gewoon 'als hij honger heeft, eet hij wel' of zou ik bijvoorbeeld ook op zoek moeten naar andere brokken?

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

Cavom is een redelijk 'vette' brok. Ze hebben weinig nodig. Ik ken veel honden in de sport die buiten in kennels leven die op die brok staan. Mijn keuze zou het overigens niet zijn. Een brok is goed zolang je hond het er goed op doet, maar kijkend naar de samenstellingen zijn er betere brokken die je kunt geven. Kijk eens naar Purizon, Essential Foods, Eden, Darf Vol bites of Acana. 

 

Ook zou je KVV kunnen overwegen. Dit heeft mijn voorkeur boven brok. Het is vers vlees, maar wel wat meer werk. 

 

Brokken laten weken in water is áltijd een goed idee, diverse studies geven dit aan. Niet alleen om wat meer smaak te krijgen, maar ook omdat de structuur van brokken niet altijd even goed wordt afgebroken door het lichaam. Door het te laten wellen in water wordt her beter opgenomen in het lichaam en makkelijker verteerd. 

honden page profiel DagmarDagmar

Heeft hij geen last van tandenwissel waardoor de brokken te hard zijn?

Recente studie heeft aangetoond dat brokken weken in water geen goed idee is. Dat zou ik dus niet doen.

Cavom bestaat vooral uit koolhydraten, dikmakers dus, wat ik voor een pup (of voor eender welke hond), geen goed idee vind.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kijk eens naar kvv, kant en klaar vers vlees, en als je dat niet ziet zitten , Bijvoorbeeld Renske, gestoomd en een goed alternatief...voeronline.nl kan je eens kijken naar gestoomde rollen vlees, alle voedingswaarders zitten daar in...

honden page profiel Joost MJoost M

Dank voor jullie reacties, ik begin inderdaad ook wat te twijfelen of dit dus de goede brok is. Als ik namelijk Google op Cavom zie ik ook redelijk wat nadelen.


Maar omdat hij nu al 4 weken minder geïnteresseerd is in zijn eten, is het wellicht een goed idee om andere brokken te introduceren? Het klopt inderdaad @Dagmar dat hij soms behoorlijk hyper / bijterig is ivm tandenwissel.

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

Ik heb ook een moeilijkere eter…. Sinds t wisselen van tanden wou ie zelden iets… hij zit op vlees… snoepjes en snacks waren vaak ook Niks… kort t is goed gekomen… heb verschillende merken geprobeerd… hij is dol op Carnilove Zalm en EEND…. Daar okk brokjes van… rest wilt hij niet…. Ook snoepjes lust hij van VitaKraft alleen EEND… rest ook niet… merk ook dat t door testosteron kwam… duss… en Nee t hielp niet de methode: als je ze 1 geeft dan eten ze uiteindelijk als echt honger hebben…. Die van mij had 2,5 week Niks op… zag zo mager uit… nooit meer!! Wat een stomme methode… gewoon geven en zoeken wat he hondje wel lust! Hij is ook gezond dus licht niet aan tandjes of iets anders.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Cavom is niet verkeerd en als je hond het er goed op doet, zo laten. Maar je pup wil,jet niet meer eten. Tja, een pup niet laten eten tot hij honger krijgt is geen goed idee, een pup moet nl groeien.

Wel is het waar dat je hond wellicht te veel eten krijgt en geen trek meer heeft. Of hij heeft geen trek meer in de cavom brok. En dan is het zoeken naar een andere brok. Kijk eens naar renske, dan kan je ook nog bij de brok renske gestoomd geven. 

Wat ook een fijn en zachter brokje is, voor als je hond toch last heeft van tanden wisselen is platinum. 

honden page profiel Moontje lizzyMoontje lizzy

Als je andere brokken wil gaan proberen, zou ik proef pakketjes aan gaan vragen.

Kun je kijken of je hond het lekker vindt voordat je een hele zak koopt die je misschien weg moet doen omdat hij het niet wil eten.

 

Zo even uit mijn hoofd zijn die aan te vragen bij biofood (bf petfood heet dat nu volgens mij), farmfood en nero gold. Nero gold betaal je wel verzendkosten maar krijg je een behoorlijk uitgebreid pakket. Bij platinum kun je ook een proefpakketje aanvragen. 

 

 

honden page profiel Joost MJoost M

Dank voor jullie reacties! Ik heb inmiddels ander voer gekocht en ga hiermee kijken of zijn eetlust wat zal veranderen.

 

Wel nog een aanvullende vraag: moet ik de bak met voer na een x aantal minuten of uur weghalen? Nu voer ik hem bijvoorbeeld om 7.30 en peuzelt hij rond 10.30 eens wat brokjes. 

honden page profiel Sug_063Sug_063

honden foto van Sug_063

" Dank voor jullie reacties! Ik heb inmiddels ander voer gekocht en ga hiermee kijken of zijn eetlust wat zal veranderen.
 
Wel nog een aanvullende vraag: moet ik de bak met voer na een x aantal minuten of uur weghalen? Nu voer ik hem bijvoorbeeld om 7.30 en peuzelt hij rond 10.30 eens wat brokjes.  "

Heb ik altijd gedaan…. Wel eerste paar keer laten staan en kijken hoelaat jouw pup eet? Wij kregen tijden door van dr fokker…. Maar zag dat Fado dit helemaal niet fijn vond. Nu eet hij s’ morgens na eerste wandeling en laatste na de laatste wandeling. Dit geld voor winter… in de zomer is t 1x per dag in de avond 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

De 'lol' van het weghalen van een etensbak snap ik niet.  Waarom móet de hond in een keer alles opeten?

Mijn hond krijgt éénmaal per dag eten, tussen 11.30 en 12.00 uur. Soms eet hij alles op, soms deelt hij het in twee of drie  porties. Mag hij zelf beslissen. hp-thumbsup

Als hij het erg vroeg allemaal opgegeten heeft, krijgt hij nog wel eens wat extra brokjes.

Wat er om 19.00 uur nog staat gaat weg.

 

Welk merk ga je nu proberen, Joost?

honden page profiel Joost MJoost M

Ik heb nu Renske gehaald, aangezien dat het enige was wat ik vandaag nog zou kunnen halen. Ik heb meerdere mensen gehoord over ook Acana, maar die hebben ze hier lokaal niet (meer) op voorraad.

 

De interesse van de pup in Renske ontbreekt momenteel ook nog trouwens hp-angel

honden page profiel MarieMarie

honden foto van Marie

" De 'lol' van het weghalen van een etensbak snap ik niet.  Waarom móet de hond in een keer alles opeten?
Mijn hond krijgt éénmaal per dag eten, tussen 11.30 en 12.00 uur. Soms eet hij alles op, soms deelt hij het in twee of drie  porties. Mag hij zelf beslissen.
Als hij het erg vroeg allemaal opgegeten heeft, krijgt hij nog wel eens wat extra brokjes.
Wat er om 19.00 uur nog staat gaat weg.
 
Welk merk ga je nu proberen, Joost? "

Hier blijven de brokjes ook staan, ik haal ze zelfs niet weg na 19 uur. Eigenlijk eet mijn hond wanneer ze wil, enkel het vers vlees (kvv compleet 200gr) dat ik ook dagelijks geef gaat direct op. Ze heeft ook niet altijd zo'n grote appetijt, soms blijven haar brokjes bijna een hele dag staan, ze eet er een beetje tussendoor van of soms ineens 's avonds, zelfs na haar vlees dat ze rond 17 uur krijgt. Ze heeft daar geen last van.

 

Ik zou het zelf nooit durven aanraden want ik krijg hier van alle kanten heel veel negatieve commentaar op, van andere hondeneigenaars, dierenarts, hondenschool... De boodschap is steeds: wat binnen 10 minuten niet op is weghalen.

 

Alleen was mijn pup van bij de fokker gewoon om "des croques à volonté"  te krijgen (plus dat vers vlees) en ik heb dat eigenlijk nooit veranderd. Buiten het negatieve commentaar zie ik nog steeds niet waarom. Eten wordt hier niet opgeschrokt, ik varieer ook vaak in de manier waarop ik het aanbied: puzzel, zoektocht in gras, snuffelmat, beloningsbal, wobbler kong..., dat stimuleert haar. Soms laat ze brokjes die saai in haar potje liggen gewoon staan maar eet ze ze wel als ze op één van die manieren aangeboden worden. Ze is verder niet te dik of te mager en bovendien is eten hier ook geen strijdpunt. Ze zou andere pups, de kat enz. laten mee-eten, iedereen mag ten allen tijde aan haar eten komen, da's geen punt. In tegenstelling tot de pups van mijn vriendinnen die vervaarlijk beginnen te grommen als iets of iemand nog maar hun etensbak nadert.

Zij zijn trouwens ook van het principe dat de mensen eerst moeten eten en dan pas krijgt de hond zijn eten, om de hiërarchie te bevestigen. Da's bij ons helemaal geen ding, onze hond is daar gewoon niet mee bezig, die eet gewoon als het haar ineens te binnen schiet of als het een beetje boeiend gepresenteerd wordt. Voorlopig werkt dat.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


Zij zijn trouwens ook van het principe dat de mensen eerst moeten eten en dan pas krijgt de hond zijn eten, om de hiërarchie te bevestigen. Da's bij ons helemaal geen ding, onze hond is daar gewoon niet mee bezig, die eet gewoon als het haar ineens te binnen schiet of als het een beetje boeiend gepresenteerd wordt. Voorlopig werkt dat. "

Al geluk dat honden geen besef hebben van alle stommiteiten die mensen verklaren hp-frusty 

@Joost: Is er een specifieke reden dat je geen kvv wil proberen ? 

 

honden page profiel Joost MJoost M

" Al geluk dat honden geen besef hebben van alle stommiteiten die mensen verklaren  
@Joost: Is er een specifieke reden dat je geen kvv wil proberen ? 
  "

Nee, eigenlijk niet. Eigenlijk krijgen honden van vrienden allemaal brokken dus nooit over nagedacht om eerlijk te zijn.

 

@marie ik merk ook wat ‘Spartaanse’ reacties van mensen, die aangeven als het binnen de aangeboden minuten niet opgegeten wordt het dan weg moet. Ik ben katten gewend en die kregen eens per dag brokken en deden ze de hele dag (of langer) mee.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Renske is goed voer, ze hebben ook lekker natvoer, in kuipjes, zgn. Renske Vers.  Wel een tijdje volhouden dit voer, hoor.

Brokjes zijn zo makkelijk, compleet, stinken niet. Je kunt ze makkelijk meenemen, doseren, bewaren.

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes


Brokjes zijn zo makkelijk, compleet, stinken niet. Je kunt ze makkelijk meenemen, doseren, bewaren. "

Als kvv stinkt (behalve pens natuurlijk), dan is het al lang niet goed meer. Verse kvv stinkt niet; voor mijn reukorgaan hebben brokken juist veel meer uitgesproken geur. 

En ja, brokken zijn idd makkelijk. Maar het is wss de kwestie van prioriteiten. Voor me gaat wat het beste is voor mijn hond altijd voor.. Niet wat makkelijk voor me is.. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Cavom ken ik nog van vroeger, natuurlijke brok maar wat er precies in zit? Ben ik nooit achter gekomen yell Het is wel een geperste brok dat weet ik wel dus dat hij vol zit? Zou heel goed kunnen. (je kunt een leuk testje uitvoeren op geprest en krokante brok, glaasje azijn met water en dan zie voor 20% wat er gebeurd in de maag de volgende dag) Cavom werd toendertijd gebruikt voor honden met overgevoeligheid tot allergieën of voedsel intolerantie.

 

Tandjes wisselen kan heel goed, dat zorgt voor pijn met eten. Loopse teef in de buurt heb ik hier geleerd kan gek gedrag veroorzaken. Stress kan ook een oorzaak zijn maar hij is levendig en ligt niet onder de bank dus die kan je vergeten. Kan ook dat hij het gewoon niet zo smakelijk vind. Bij mijn huidige heb ik echt 7 soorten geprobeerd voordat ik bingo had en gebruik ze nog steeds als trainers. Mijn vorige at het niet omdat hij gewoon domweg ziek ervan werd, allergie. Die heeft dus heel lang op vers gezeten en daarna zelf gekookt. Puur omdat ik dan zeker wist dat er niks aan allergeen in zou zitten. Dit zou je wel direct moeten kunnen zien want dat uit zich in pukkels, hotspots, veel jeuk ellende en met regelmaat naar de DA om weer een shotje te halen.

 

Wat ik ook gemerkt hebt? Honden hebben beste smaakpapillen.... Ze kunnen best lang in honger staking gaan bij teveel aanbod van iets wat ze niet lekker vinden en aanbod krijgen op de snack department of iets anders wat ze wel erg lekker vinden tongue-out Dus als dat botje of snackie wel welkom is? Dan haal je voerbak weg met het bericht, dit is wat je krijgt.

 

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

 

Het minder of helemaal niet eten kan aan het wisselen naar volwassen gebit liggen.

 

https://www.dierengebit.nl/hond/hond-normale-gebit/hond-normale-gebit

 

Als je hond hierdoor te weinig voer binnen krijgt, zou je natvoer uit blik kunnen geven. Ik geef mijn hondje een paar keer per week Lukullus blikvoer o.a. te verkrijgen bij zooplus.nl en bitiba.nl. Renske Vers past niet in ieders budget.

 

Mijn dwergpoedel is de eerste hond waarvoor ik brokjes laat staan. Anders krijgt hij niet genoeg binnen.

 

Wil je je verdiepen in hondenvoer, kijk dan eens op www.voerwijzer.com

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^