Tuingedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi allemaal,  onze koda is 6 maanden en volop aan de puberteit bezig. Z'n oren heeft hij opgegeten lijkt het wel.  ( hopen dat ze weer terug groeien.) Wij hebben in de tuin 6 konijnen wonen.  Zo gauw ik bij hun de hokken en de ren wil schoonmaken en vegen. Word hond ineens een stuiterbal.  Hij vliegt langs de ren graaft gaten langs het hek trekt plukken gras uit het gazon.  Het is om moedeloos van te worden.  Ik laat hem meestal liggen op het terras.  En zolang hij blijft liggen gooi ik af en toe een brokje naar hem.  Dit helpt op zich wel tot ik de bezem pak. Dan kan hij gewoon niet meer blijven liggen.  De kong vullen met vlees of ei of fruit  helpt ook maar niet lang genoeg.  Hoe kan ik hem het beste leren rustig te blijven in de tuin.  Dat ie het gras en de konijnen met rust laat? Als de konijnen savonds hun groentes en brokken krijgen blaft ie de hele buurt bij elkaar. Uit frustratie en jaloezie.  De buren vinden het alleen maar grappig. 

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Misschien wil je te snel? Probeer eens een aantal stappen terug te zetten. Ga het kennismaken met de bezem en het vegen oefenen wanneer je de hokken niet gaat schoonmaken, zodat je die oefen momenten kort kan houden, en zelf met kalmte je hond kan begeleiden. Want als je kalmte wilt bereiken begint dat eerst bij jezelf. Als je zelf druk bent met schoonmaken, dan spiegelt je hond je energie en gaat ook druk lopen doen. Daarnaast kun je met korte oefen momenten vaker succes halen, zodat je hond leert wat je van hem wilt. Ik zou bijvoorbeeld de hond aangelijnd bij je houden, lekkere snoepjes mee, en elke keer als je een veeg kan doen en hij blijft rustig belonen. En als dat goed gaat breidt je het rustig uit. Stap voor stap. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Bedankt voor je reactie Susanne , vind het een goeie tip.  Ik zou dan alleen helemaal terug naar het begin moeten. ( geen probleem hoor) hij begint al met stuiteren als ik achter de bar ben.  ( daar staan de bezem , stoffer en blik. Als hij me daar heen ziet lopen vliegt ie al heen en weer naar de konijnen en de bar.  Ga er dan ook wel heen zonder iets te pakken en dan laat ik hem eerst zitten. Dat gaat ook prima als ik rammel met de emmer. Of iets dergelijks begint gelijk het gestuiter. Zou het helpen als ik de bezem steeds een stukje verplaats.  Het lijkt wel of hij op de geur zo erg reageert.  Als ik binnen veeg gaat ie er gewoon bij liggen. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Ik zou zoiets hebben van, zo lang het goed gaat mag je in de tuin blijven, ga je dom gedrag vertonen, dan ga maar lekker binnen zitten.

En zou ik de hond dus naar binnen begeleiden wanneer hij bepaald gedrag gaat vertonen wat voor jou niet wenselijk is.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi ukkepuck, das ook een idee.  Hij blaft en piept dan wel binnen. Omdat hij ook buiten wil.  Hij is heel graag buiten en dat vinden wij prima. Mits hij de tuin heel laat en er geen blubber bad van maakt. Wacht ik dan het best met binnen gaan tot ie weer ff still is? Of loop ik beter om naar de voordeur. Ik wil niet dat hij verlatingsangst krijgt.  Hij blaft en piept dus niet als hij normaal even binnen moet blijven met grasmaaien ofzo. Het is alleen met die hupsende kleine pluisjes hahaha

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hier honden dat als ze nodeloos zouden blaffen en zich niet rustig gedragen, binnen, en wanneer je goed gewandeld hebt met je hond en ze gedraagt zich in de tuin als een stuiterbal, maakt niet uit waar je me bezig bent, hoppa naar binnen...en heus dat ze het gauw genoeg gaan beseffen hoor, huis en tuin rustig, buiten aan de wandeling lekker uitleven.     Ooo en die opmerking van je....oren zijn weg,  haha, een hele leuke en ja dat is de leeftijd, maar heus die groeien weer aan hoor.laughing   Nog even, konijnen in de tuin ja dat is toch geweldig voor een hond, je kan het met een aangelijnde hond proberen om als je er bij staat je hond af te laten gaan en rustig te blijven liggen, dat hoeft niet lang te zijn, al is het maar een vijf minuutjes, en zo leert je hond rustig te blijven bij de konijnen.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Hoi willemijn.  Ik loop sochtends ongeveer een uur met hem waarvan we 20 minuten op een afgesloten veldje en beetje trainen en spelen. Hij is dan echt heel moe maar voor de konijnen stuitert hij gewoon nog ff door. Daarna slaapt ie als een blok. Heel aandoenlijk. Maar dat stuiteren moet voor hem toch ook vervelend zijn.  Als ik hem binnen stuur dan wel wachten met binnen gaan tot hij still is of beter omlopen naar de voordeur.  Ik ben hooguit 10 minuten bezig met de konijnen. 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Willemijn,  als ik niks bij de konijnen doe en hij is in de tuin gaat hij rustig naar de ren liggen en snuffelen ze aan elkaar.  Heb hem zelfs betrapt dat hij er 1een natte lik op het neusje gaf.  Het is alleen als ik in de ren ben met de bezem. Misschien wil hij eet ook gewoon bij maar dat durf ik niet.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Kijk daar ligt ie dan. 555004.jpg

honden page profiel SusanneSusanne 3 doggies

honden foto van Susanne

Naar binnen sturen als hij zo gaat stuiteren kan prima, is ook een oplossing. Alleen is de kans groot dat de opwinding/energie waar de hond in zit zich binnen voort zet. Als je daar geen last van hebt verder dan kun je het prima doen zo. Maar ik zou het de moeite waard vinden om op deze leeftijd juist energie te steken in het leren kalm te blijven met dit werk, zodat je later met alle plezier de hond in de tuin kan houden en kan schoonmaken zonder zorgen. Vandaar mijn tip om hem nu even aan de lijn te houden, stap voor stap te gaan tot je hond door krijgt wat je van hem wilt. En als hij dan zo wild wordt dat hij volledig onbereikbaar wordt voor je kun je bijvoorbeeld op de lijn gaan staan en wachten tot de hond kalmeert (en de kalmte belonen!). Het vergt geduld en het is even oefenen, maar uiteindelijk heb je er later wel een hoop plezier van! 

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Hier wel een goede video dat de trainingsstapjes goed laat zien:

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Gabber,  ze zien en ruiken aan elkaar door het hek van de ren.  Ik laat hem niet in de ren.  Hij ligt ook rustig naast ze te slapen als ik niet bezig ben daar.  Het is alleen als ik in de ren ben om schoon te maken dat hij gaat stuiteren.  

 

Staartje, de bezem vind hij binnen prima alleen net zelfs even op het terras geveegd geen probleem maar kom ik bij de konijnen in de ren met de bezem gaat ie los. Heb 'm net met veel koekjes redelijk rustig kunnen houden.  ( hij heeft maar 2 x graspollen getrokken)  er is wel hoop voor hem maar weet niet hoe ik dit kan stoppen in m'n eentje . In het weekend zijn mijn man en kinderen thuis dus dan houd 1 van hun hem aan de riem en leid hem af. Maar door de weeks ben ik alleen met hem.  

Suzanne, idd het binnen sturen wil ik dan ook alleen gebruiken als hij echt over zijn grens gaat.  Ik hoop alleen dat mensen hier ( andere) ideeën hebben om hem te leren dat hij rustig blijft als ik bezig ben.  

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Heeft je hond al eens kennis gemaakt met je konijnen?  "

Wat een leuke foto zeg

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Eens met de rest, "Ga je irritant zitten doen? Hop naar binnen." Als je geen geluk hebt dan is het wachten tot wie de langste adem heeft, lekker voor het raam blaffen bv hihi. Als je geluk hebt? Heeft ie het sneller door dat het niet gewenst is. Je zou ook als beloning mits hij rustig is geweest daarna met hem kunnen spelen ipv training snoepjes te gebruiken.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

 555011.jpg    Wat lief, dan is het de bezem, daar kan je mee oefenen, niet bij het konijnenhok maar eerst gewoon in de tuin....

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

honden foto van Marie

" Hoi allemaal,  onze koda is 6 maanden en volop aan de puberteit bezig. Z'n oren heeft hij opgegeten lijkt het wel.  ( hopen dat ze weer terug groeien.) Wij hebben in de tuin 6 konijnen wonen.  Zo gauw ik bij hun de hokken en de ren wil schoonmaken en vegen. Word hond ineens een stuiterbal.  Hij vliegt langs de ren graaft gaten langs het hek trekt plukken gras uit het gazon.  Het is om moedeloos van te worden.  Ik laat hem meestal liggen op het terras.  En zolang hij blijft liggen gooi ik af en toe een brokje naar hem.  Dit helpt op zich wel tot ik de bezem pak. Dan kan hij gewoon niet meer blijven liggen.  De kong vullen met vlees of ei of fruit  helpt ook maar niet lang genoeg.  Hoe kan ik hem het beste leren rustig te blijven in de tuin.  Dat ie het gras en de konijnen met rust laat? Als de konijnen savonds hun groentes en brokken krijgen blaft ie de hele buurt bij elkaar. Uit frustratie en jaloezie.  De buren vinden het alleen maar grappig.  "

Zo herkenbaar maar hier met kippen en een 7 maanden oude hond. Ik bots al maanden tegen dat gedrag aan, maar geen verbetering. De draad tussen kippen en rest van de tuin werd al verhoogd om ze er anders over sprong en zo wel van heel dicht met de kippen kennis maakte (ze hield ze in haar bek, zette ze klem, maar verder bleven ze ongeschonden).

Mijn kippen rennen nu telkens hun nest in als de hond buiten is, wat ook zielig is.

 

Maar sowieso als ik eten ga geven of eieren ga halen ofzo, wordt onze hond precies hysterisch, ze begint tegen de draad op te springen, te stuiteren, te janken en geraakt helemaal over haar toeren.

 

De oplossing 'naar binnen sturen' vind ik heel bijzonder, op zo'n moment valt er helemaal niet te sturen, dan is ze doof voor gelijk welk commando. Dan maar aan de halsband naar binnen slepen en systematisch want 'we moeten consequent zijn' met de hond. Na een paar keer had ze het door en begon ze langs de draad (zo'n 30 meter lang, ik geef mijn kippen veel vrijheid) te rennen als een gek om niet gepakt te kunnen worden. Heel leuk spel, maar niet voor mij. Het eindigt dan zelfs soms met een soort 'aanval' met happen en springen tegen mij aan.

 

Dan maar eten geven als ze binnen is: dan begint ze tegen de ruit op te springen als ze mij door de tuin ziet lopen richting kippen.

Dan maar wachten tot ze slaapt, maar dan schiet ze toch overeind en begint ze opnieuw tegen de vensters te stuiteren en te blaffen.

 

Ik volg dit topic dus met veel interesse, maar geen enkele tip lukt hier, ook niet belonen als ze op zo'n momenten kalm is, want dat is ze nooit. Je zou toch denken dat die kippen wennen op den duur, ik snap echt niet waarom ze er zo opgewonden door blijft, sowieso als ze hen ziet bewegen, maar als wij erbij gaan is het nog erger.

De enige oplossing voor ons zou mss zijn, een lang doek spannen langs de draad zodat ze de kippen niet meer kan zien, maar dat zie ik dan weer niet zitten en dan nog zal ze merken dat ik aan de andere kant van de draad ben en op zo'n momenten blijven doordraaien.

 

Ik kan je dus helemaal niet helpen met je probleem met de konijnen, maar volg het topic wel met interesse.

 

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Heel herkenbaar hoor.  Vandaar dat ik dacht ik gooi het eens in de groep.  Koda is dan wel op normale momenten rustig in de tuin en kan ook gewoon rustig naast de konijnen slapen ze besnuffelen elkaar ook heel rustig. Hier is het alleen als ik bij de konijnen bezig. Maar dan op het halen na alles wat jij ook beschrijft idd ook het springen langs het hek rennen graven en gras trekken. Ik zit er aan te denken om een speciale grote extra lekker kluif te kopen die hij alleen krijgt als ik bij de konijnen ben.  Maar welke dan een of dat ook echt handig is dat weet ik niet.  De tips die ze hier hebben vooral geduld en blijven trainen die ik zeker. En bij extreem stuiteren dan toch maar naar binnen. Misschien dat het kwartje dan valt

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Hoi ukkepuck, das ook een idee.  Hij blaft en piept dan wel binnen. Omdat hij ook buiten wil.  Hij is heel graag buiten en dat vinden wij prima. Mits hij de tuin heel laat en er geen blubber bad van maakt. Wacht ik dan het best met binnen gaan tot ie weer ff still is? Of loop ik beter om naar de voordeur. Ik wil niet dat hij verlatingsangst krijgt.  Hij blaft en piept dus niet als hij normaal even binnen moet blijven met grasmaaien ofzo. Het is alleen met die hupsende kleine pluisjes hahaha "

Tja, dan heeft ie pech, niet gedragen is hup naar binnen.

 

Je kan gewoon je achterdeur gebruiken om naar binnen en buiten te gaan hoor. Je hond weet wel dat je in de tuin bent.

Je kan 'm rustig weer ophalen na eventjes en het dan weer proberen.

Is het weer gek doen, tja dan weer naar binnen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Voor je konijnen geeft het gedrag van je hond veel stress, ik zou hem er niet bij laten als je je handen niet vrij hebt. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Eens met bovenstaande, maar zeker met Kees, denk ook aan de konijnen.

 

Als ik in de tuin werk, wil diki er bij zijn, is niet veilig, want er loopt een weg langs. Halsband om, riem er aan en aan de verwarming. Is ze er toch bij. Krijgt ze ook de prikkels die er zijn en waar ze moe van wordt. (Als ik in de tuin heb gewerkt is mijn energie op, geen lange wandeling dan meer)

 

Bij mij is er nog nooit een hond geweest die in de jonge maanden van het leven niet knetter werd van de bezem. Mijn eerste hond kwam vanaf het balkon met de bezem in haar bekje naar binnen. We lagen dubbel, want met de bezem ging ze onder de stoel, zo van, dat zien jullie niet want het zal wel niet mogen...... helaas de steel stak uit,

 

Ging ik bezemen ging de hond of aan de lijn vast aan een stoel of tafel, of naar binnen, ik wil bezemen, dan bezem ik. De hond wil klieren? Jammer dat voorkom ik. Klieren bij de bezem is niet eens ongevaarlijk, stel hij duikt in de harde haren van de bezem en een oog komt er mee in aanraking of een spriet door de neus heen?

honden page profiel BlondieBlondie 3 doggies

Hoe jouw hond doet vind ik niet te vergelijken met de reactie van de hond van Marie eerlijk gezegd. Jouw hond kan rustig bij de konijnen zijn, kan ook rustig even op terras liggen en dat je dan beloond is natuurlijk super.

 

Zelf heb ik niet andere huisdieren buiten, maar wij hebben een kleine voortuin aan de stoepkant waar we 's zomers vaak zitten. De honden mogen er uiteraard bij, maar die hebben wel moeten leren voorbijgangers al dan niet met honden te negeren.

Als de honden telkens op het hekje afstormen (en ze kunnen met gemak er ook nog eens overheen) is dat niet te doen.

Ik gebruikte dan ook de "methode" 1x waarschuwen en niet reageren of luisteren is naar binnen voor een korte periode. Meestal zeg ik dan ook niets, ik loop in en zet ze zonder pardon binnen.

Het kwartje valt redelijk snel. Zeker ook omdat we niet té lang de hond wegsluiten. Vaak maar een paar minuten en dan mogen ze er weer bij, vraag ik iets van ze wat ze goed uitvoeren en dat beloon ik en dan is het weer goed. 

**

En ik bedenk me dat wij wel letten op gedrag en houding van de hond, dus bij de eerste tekenen van alertheid geven we wel al aan wat we NIET willen. Doen ze dat toch, dan is wel helder ook waarom ze even apart worden gezet.

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

honden foto van Marie

"
Als de honden telkens op het hekje afstormen (en ze kunnen met gemak er ook nog eens overheen) is dat niet te doen.
Ik gebruikte dan ook de "methode" 1x waarschuwen en niet reageren of luisteren is naar binnen voor een korte periode. Meestal zeg ik dan ook niets, ik loop in en zet ze zonder pardon binnen.
 "

Hoe krijg je een opgewonden hond die net op dat hekje afstormde zo gemakkelijk binnen? Onze hond weet ondertussen dat dit zal gebeuren als ze tegen de draad opspringt en laat zich dan niet makkelijk pakken, laat staan dat ze op zo'n moment luistert.

 

Wat je beschrijft was dus exact onze methode (maar dan met de draad die de kippen afschermt), alleen lukt dat ons maar half omdat de hond er dan een spelletje van maakt om niet gepakt te worden en dus niet naar binnen zou moeten.

Zelf naar binnen gaan is ook geen oplossing, ze volgt zeker niet direct, amuseert zich ook wel graag in haar eentje in de tuin.

 

Btw, zolang de kippen niet te veel bewegen kan onze hond ook wel heel rustig in de tuin zitten of op het terras. Het is vooral als de kippen gaan rennen of kakelen of zoals bij de topic-opstarter echt altijd als wij aan de kant van de kippen komen.

 

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Kees, de konijnen zijn onze vorige hond ook gewend. Daar lagen ze boven op te slapen in het begin. Ze zijn zeker niet bang van de hond. En verder gaat ie alleen rustig bij ze liggen slapen. Het is alleen met schoonmaken van hun verblijf. Binnen kan ik gewoon bezemen dweilen stofzuigen. Het terras buiten kan ik ook vegen zonder dat hij gaat stuiteren. Hij komt absoluut niet in het verblijf van de konijnen. Ik denk ook dat hij daarom zo stuitert. Maar vanmorgen hadden we vooruitgang, heb hem aan de riem vastgebonden bij de bar, ik heb 'm en heerlijke nieuwe kluif gegeven. En hij heeft niet eens opgekeken. Dus het aanlijnen en afleiden werkt. Hij krijgt nu z'n nieuwe bot alleen als ik naar de konijnen ga. Dus even afwachten hoe het de komende dagen gaat, maar ik heb hoop.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

@Marie (quoten werkt niet):

 

ik denk dat jij het veel te veel laat escaleren. Voordat je hond in die extreem opgewonden hysterische staat is, moet je het aanloopgedrag al corrigeren. Laten zien dat je zelfs de kleinste aandacht/alertheid naar de kippen toe al niet accepteert.

 

Jouw hond heeft nu natuurlijk extreem veel succes gehad met hysterisch doen rondom kippen en rondrennen, dus sowieso vanaf nu (als je begint met de heropvoeding) de lijn eraan houden, anders heb je helemaal geen controle meer.

 

 

honden page profiel KimKim 3 doggies

honden foto van Kim

Zou het niet gewoon jaloezie kunnen zijn? Zo van: de konijnen krijgen aandacht/eten/verzorging en ik niet, dus ik ga aandacht trekken?

 

Wat ik me ook nog bedacht is dat het misschien met een vrijkomende geur te maken heeft als je de ren schoonmaakt. Luna wordt, op een leuke manier, helemaal hyper als mijn vriend in zijn leren motorpak door het huis loopt. Als het gewoon over de stoel hangt,  interesseert het haar niks. Maar als hij hem aan heeft en voor of na vertrek door de woonkamer loopt, begint ze te stuiteren. Er achteraan hollen, speeltje pakken, springen, neus er tegenaan. Alsof er dan dus een dierlijke geur vrijkomt waar ze op reageert. Totaal niet te vergelijken met jouw situatie overigens, want ze is gewoon een super blij ei op dat moment en totaal niet vervelend ofzo. Maar geur zou in jouw geval misschien ook wel een trigger kunnen zijn.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dat zou natuurlijk kunnen.  Gelukkig werkte vanmorgen het vastleggen met een nieuwe kluif. ( dit hem zelf uitgezocht gisterensealed) ik hoop dat dat zo blijft dat hij gewoon rustig in de tuin kan blijven als ik bij hun bezig ben. Want hij doet het eigenlijk super goed.  Daarom ben ik ook zo blij met zo'n forum.  Iedereen voedt zijn of haar hond op hun eigen manier op.  En soms hebben anderen toch een andere kijk of een ander idee wat jezelf nooit op zou komen.  

honden page profiel ientjeientje 3 doggies

honden foto van ientje

" Kees, de konijnen zijn onze vorige hond ook gewend. Daar lagen ze boven op te slapen in het begin. Ze zijn zeker niet bang van de hond. En verder gaat ie alleen rustig bij ze liggen slapen. Het is alleen met schoonmaken van hun verblijf. Binnen kan ik gewoon bezemen dweilen stofzuigen. Het terras buiten kan ik ook vegen zonder dat hij gaat stuiteren. Hij komt absoluut niet in het verblijf van de konijnen. Ik denk ook dat hij daarom zo stuitert.

Maar vanmorgen hadden we vooruitgang, heb hem aan de riem vastgebonden bij de bar, ik heb 'm en heerlijke nieuwe kluif gegeven. En hij heeft niet eens opgekeken. Dus het aanlijnen en afleiden werkt. Hij krijgt nu z'n nieuwe bot alleen als ik naar de konijnen ga. Dus even afwachten hoe het de komende dagen gaat, maar ik heb hoop. "

Super gedaan!

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dank je wel ientje.  Ben heel blij met alle tips. Er zit toch altijd wat tussen wat je nog niet had bedacht zodat je toch weer verder kan. 

honden page profiel MarieMarie 3 doggies

honden foto van Marie

" Dat zou natuurlijk kunnen.  Gelukkig werkte vanmorgen het vastleggen met een nieuwe kluif. ( dit hem zelf uitgezocht gisteren) ik hoop dat dat zo blijft dat hij gewoon rustig in de tuin kan blijven als ik bij hun bezig ben. Want hij doet het eigenlijk super goed.  Daarom ben ik ook zo blij met zo'n forum.  Iedereen voedt zijn of haar hond op hun eigen manier op.  En soms hebben anderen toch een andere kijk of een ander idee wat jezelf nooit op zou komen.   "

Klopt. Blij dat het voor jou aan het lukken is met de konijnen.

 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Honden etiquette op wandeling
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^