Honden etiquette op wandeling

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Beste lezers, 

Ik lees al een hele tijd mee hier, maar wilde nu eens een adviesvraag plaatsen wat betreft honden etiquette met wandelen. 

Ik weet niet beter dan dat je je hond onder appèl hebt staan als hij los is (en dus niet op andere honden afstormt indien ongewenst) of de hond aangelijnd is. Ik ben met mijn hond zeer consequent en leer ze vanaf pup af aan te negeren op commando. Mijn pup is nu bijna 6 maanden en wacht heel geduldig tot ik het commando "vrij" geef om door te lopen nadat een andere hond gepasseerd is (dit oefenen we dus ook juist aan de lijn en in losloopgebied los).

 

Het lastige nu.. andere baasjes hier doen dit niet. Honden stormen op mijn hond af. Het welbekende "hij doet niets hoor" komt dan uiteraard om de hoek kijken en ik ben moe van de eindeloze discussies die ik krijg als ik mijn hond verdedig. Voor de duidelijkheid, dit gebeurt in aanlijn plichtig gebied! Vandaag kreeg ik naar mijn hoofd dat ik m'n hond nooit zal leren te negeren want is nogal lastig met de honden die wel loslopen! Waarop ik zei dat ze het juist keurig doet, waarbij ik de hond die ik dus niet bij mijn hond wenste wegduwde. De eigenaar was daar niet blij mee, maar ik heb toch het recht op te komen voor mijn hond en de manier waarop ik haar opgevoed wil hebben? 

 

Nu ja, even concreet mijn vraag. Hoe ga ik nou het beste om met deze situaties? Ik heb het al lang opgegeven dat andere mensen de honden etiquette volgen. Maar hoe kan ik er dan anders mee omgaan dat ik mijn hond wel zodanig op kan voeden dat ze braaf negeert (wat ze dus super goed kan al), en zonder dat ik zelf gefrustreerd raakt? Wat zeggen jullie tegen eigenaren zonder in zo'n eindeloze discussie te belanden? Hoe doen anderen dit? Of vinden jullie bijvoorbeeld mijn methode wél overdreven en overtrokken?

 

Dank voor jullie meningen :)  

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Wat ik zelf doe is als ik een aangelijnde hond ziet ook in een losloopgebied, lijn ik mijn hond aan, en wanneer er langs gelopen wordt, een vraagje kan uw hond niet los, zo nee dan lopen wij door, ...en verderop mag mijn hond weer los, wanneer beiden loslopen zorg ik er voor dat mijn hond niet door een aangestormde loslopende hond ondersteboven wordt gelopen , dan ga ik er even voorstaan en kijk het aan....rekening houden met elkaar, en als het even niet gaat, een sorry doet wonderen. laughing Nou heb ik een grote hond die gezag toch wel uitstraalt dus echt een grote aanvaring maak ik niet vaak mee..ik hou altijd wel rekening mee met anderen...

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Je doet het prima, jij bent er voor je hond en niet voor andere mensen of de honden van andere mensen.

 

Ik spring heel regelmatig tussen onze hond en aanstormende honden of opdringerige honden, omdat ik weet dat onze dame dit niet prettig vind en trek me niks aan van het commentaar van andere mensen.

 

Maar ik heb makkelijk praten, ik trek me namelijk helemaal niets aan van wat andere mensen vinden van mij of wat ik doe met mijn hond. Ik trek mijn eigen plan en probeer altijd rekening te houden met mijn omgeving en ruim dus de hondenpoep altijd op, ook als niemand kijkt, lijn onze hond aan als ik andere aangelijnde honden tegenkom, laat haar niet los op een zonneweide tussen de recreanten en als ik zie dat iemand bang is voor honden roep ik haar bij me en lijn ik haar, indien nodig, gewoon aan.

 

Maar door de huidige maatschappij ben ik aardig misantroop geworden en heb ik weinig tot geen hoop dat mensen rekening gaan houden met andere mensen, dieren of deze planeet in het algemeen en probeer ik mensen maar zoveel mogelijk te vermijden.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

Ik ken het probleem heel goed. Erg veel mensen denken hier blijkbaar anders over, wat het inderdaad vervelend maakt. Ik ben daar zelf wat assertiever door geworden. In mijn ervaring werkt het niet om een beleefd gesprek aan te gaan. Uiteindelijk riep ik altijd van een afstandje of ze hem even aan wilde lijnen. Dan kreeg ik vervolgens vaak een hele waslijst aan redenen waarom dat geen goed idee zou zijn en dan was mijn antwoord "als u hem niet bij mijn hond weg houdt, dan doe ik het". Vaak werkte dat, maar ook niet altijd. Ik ben zelfs nog een keer iemand gehad die mij bedreigde toen ik vroeg of hij zijn enorme vechthond aan wilde lijnen midden in een woonwijk en aanlijn gebied. Zijn argument om het niet te doen was dat hij er langer woonde en zijn hond altijd los washp-frusty. Nou moet ik ook zeggen dat ik niet in de beste wijk woonde destijds en dat was ook zeker merkbaar aan de omgang met honden. 

 

Wat hier heel goed gewerkt heeft is emigreren. Nu alleen af en toe last van straathonden maar die zijn doorgaans een stuk makkelijker op afstand te houden dan de gemiddelde 'hij doet niks hond' of de 'nee mijn vechthond is echt super sociaal' o ja of de 'nee hoor mijn intacte reu dekt geen loopse neefjes'undecided

 

Wel fijn dat je hond het verder zo goed doet ondanks dat jullie af en toe lastig gevallen worden door andere honden(eigenaren).

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

In losloopgebied is het wel normaal dat honden allemaal los zijn en vaak op elkaar afstormen. Mijn hond deed dat zelf nooit maar dat kwam omdat zij honden gewoon niet leuk vond. Eigenlijk vind ik dat je dus met een agressieve hond niet in losloopgebied moet komen, ook niet aangelijnd. Met mijn hond kon ik erop vertrouwen dat zij toch niet naar de hond toe ging. Nu heb ik oppashonden die dat wel doen en die lijn ik dan snel aan. Zelf laat ik mijn oppashonden ook los waar het niet mag. Is gebiedje waar veel mensen dat doen maar als er een aangelijnde komt lijn ik mijn hond aan. Ik vind dat een ongeschreven regel. Heb 1 enorm grote oppashond die geen vlieg kwaad doet maar waarvan mensen met kleine hondjes soms bang zijn. Dan vang ik ook nog regelmatig een Hollandse herder op waarvan ik weet dat die niet oké gaat met dominante honden. Heb al meerdere keren mensem gewaarschuwd en dan laten ze hun dominante hond aan zo'n stomme uitlooplijn toch naar haar toe komen. Dan heb ik dus netjes gezegd beter van niet met uitleg. Krijg ik terug van ik wilde toch eens even kijken. En ja dan wordt ik boos. Het is niet mijn eigen hond, ik heb geen idee hoe ver ze zal gaam en ik vind dat ik kwaad mag worden als ik haar en aangelijnd heb en de andere hondenbaas al aangesproken heb. Maar er zijn gewoon echt veel irritante hondenbazen. Ik vind dat je goed bezig bent. En soms mag je best boos worden. Alleen in losloopgebied kun je echt niet verwachten dat alle honden onder appèl zijn.

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Wel fijn dat je hond het verder zo goed doet ondanks dat jullie af en toe lastig gevallen worden door andere honden(eigenaren). "

 

Ja, ze is echt een toppertje en ik heb het enorm getroffen met haar en ben ook echt een heel trots baasje. 

----

 

Bedankt voor de reacties! Het is fijn te lezen dat ik dus niet de enige ben die er op deze manier mee omga en ik ga daar dan ook mee door. Fijne bevestiging dat ik dus niet de 'moeilijke persoon' ben in deze situaties. Nu inderdaad nog leren de opmerkingen die ik daardoor krijg naast me neer te leggen... ;) 

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

"  
Ja, ze is echt een toppertje en ik heb het enorm getroffen met haar en ben ook echt een heel trots baasje. 
----
 
Bedankt voor de reacties! Het is fijn te lezen dat ik dus niet de enige ben die er op deze manier mee omga en ik ga daar dan ook mee door. Fijne bevestiging dat ik dus niet de 'moeilijke persoon' ben in deze situaties. Nu inderdaad nog leren de opmerkingen die ik daardoor krijg naast me neer te leggen... ;-)  "Maritprec
 
 
Precies. Je doet het heel goed. Mij boeit het sowieso niet wat anderen zeggen. Maar wel het gedrag van anderen als dat mogelijk mijn oppashonden in gevaar brengt. Ik zie aan de houding van de Hollandse herder wanneer er een slechte match aan komt. Ging laatst helemaal op straat staan en laat zo'n malloot toch zijn agressieve labrador naar haar toe gaan. Ook weer uitlooplijn. Terwijl hij de hele stoep voor zichzelf had. Daarmee gaf ik toch een duidelijk signaal.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Het lastige nu.. andere baasjes hier doen dit niet. Honden stormen op mijn hond af. Het welbekende "hij doet niets hoor" komt dan uiteraard om de hoek kijken en ik ben moe van de eindeloze discussies die ik krijg als ik mijn hond verdedig. Voor de duidelijkheid, dit gebeurt in aanlijn plichtig gebied!
 
Nu ja, even concreet mijn vraag. Hoe ga ik nou het beste om met deze situaties? Ik heb het al lang opgegeven dat andere mensen de honden etiquette volgen. Maar hoe kan ik er dan anders mee omgaan dat ik mijn hond wel zodanig op kan voeden dat ze braaf negeert (wat ze dus super goed kan al), en zonder dat ik zelf gefrustreerd raakt? Wat zeggen jullie tegen eigenaren zonder in zo'n eindeloze discussie te belanden? Hoe doen anderen dit? "

Helaas, jouw frustratie is héél herkenbaar, komt veel voor en er zijn hier op HP dan ook al talloze onderwerpen over geweest.

 

Uiteraard zijn die baasjes met loslopende ongeleide projectielen, en al helemaal in aanlijngebieden (! ik maak dit helaas ook heel vaak mee) gewoon hufters, en jij hoeft jezelf niet te verontschuldigen, jouw reactie is niet overdreven of overtrokken.

 

Hoe je het beste omgaat met deze situaties?

 

Ik kies meestal één van de volgende opties:

 

* loslopende hond wegbrullen, als dat niet helpt (maar het helpt vrijwel altijd, ik ben gewoon heel intimiderend denk ik tongue-out) word ik iets fysieker

 

* hond uitlaten op tijden dat er zo min mogelijk malloten rondlopen

 

* andere kant oplopen als ik in de verte malloten zie lopen

 

* verhuizen en/of emigreren (in andere landen hebben mensen soms wat meer normen en waarden)

 

* de hele mensheid uitroeien zodat je zelf overblijft (heerlijk rustig wandelen hp-smile (geeft wel problemen op andere vlakken))

 

* mijn volgende hond wordt er één van het kaliber grote dolle stier, zodat hij in ieder geval is opgewassen tegen al die "hij doet niets hoor!"- honden (ik merk dat mensen wel een blokje omlopen voor mijn grote hond, terwijl ze alles en iedereen op mijn kleine hond laten afstormen)

honden page profiel SusanneSusanne

honden foto van Susanne

Eerlijk gezegd vind ik dit het nadeel van het hebben van honden: sommige andere hondeneigenaren hp-angel. Welteverstaan van het type: " hij doet niets hoor!" of "dat moet je honden zelf laten uitzoeken", eigenlijk dus gewoon de mensen die zich vooral met jou bemoeien maar niets doen aan het gedrag van hun eigen hond, want hij is nu eenmaal zoals ie is.. Tegenwoordig wacht ik niet meer af hoe een situatie zal verlopen, als ik een loplopende hond zie en mijn hond is aangelijnd, vraag ik op afstand of ze hun hond even kunnen aanlijnen. Vaak gebeurt het dan wel, als het ze tenminste lukt om hun hond bij te roepen. Nu moet ik wel zeggen dat het toch een andere ervaring is met een mechelse herder als met een border collie, mijn vorige hond. Een grote donkere hond met prikoren maakt blijkbaar meer indruk en dat zorgt ervoor dat mensen proactiever reageren... 

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Dank voor de tips, Joop, zitten wat goede bij!

@susanne, herkenbaar dat het type hond die je hebt invloed heeft. Een oppashond van mij is een kruising koningspoedel x Duitser. Goedzak eerste klas, maar groot, zwart en pittige blik. Mensen lopen gauw een blokje om en kunnen dan wèl ineens aanlijnen. 

 

Mijn eigen hond is echter een langharige dwergteckel van 4kg. Daar zijn mensen niet van onder de indruk dus zij wordt geacht alles en iedereen maar leuk te vinden. Idioterie... 

honden page profiel Lara en Peitjes Lara en Peitjes

honden foto van Lara en Peitjes

" Eerlijk gezegd vind ik dit het nadeel van het hebben van honden: sommige andere hondeneigenaren . 

Haha, het is ook het nadeel van met een auto te rijden: sommige andere chauffeurs. En het nadeel om tot mensdom te behoren: sommige (mssn zelfs vele) andere mensen. Weet je nog J-P Sartre: "Hell is andere mensen". yell

 

@Marit. Er zijn al alle mogelijke tips gegeven. Ik kan eigenlijk niet veel meer toevoegen. Alleen dat je niet alleen bent met je ergernis, maar dat heb je al door vermoed ik.

 

Zelf heb ik gelukkig de luxe om buiten de "spitsuren" met mijn hond te kunnen wandelen. Dit helpt een beetje om wat minder malloten tegen te komen. 

En het staat vast dat wij in de toekomst gaan emigreren. Uit ervaring vind ik Zwitserland en Scandinavische landen de beste qua normen, waarden en mentaliteit. Helaas is Zwitserland niet te betalen maar ik voel me ook heel gelukkig in het Hoge Noorden laughing 

honden page profiel DagmarDagmar

In lijn omgeving valt het gelukkig mee. Nu, mijn honden zijn aan de lijn en ik zoek geen losloopgebieden op. Ik voel me dan ook absoluut niet verantwoordelijk meer voor andermans loslopende honden.

 

Bij loslopers ga ik altijd eerst proberen een andere route te nemen en ik waarschuw mensen altijd van ver dat ze hond bij zich moeten houden.

Bij erfhonden of eetgerichte honden lukt het me vaak om een hoop koekjes rond te strooien en zo weg te geraken.

1 keer heb ik een JR de omheining van een tuin overgezet.

Indien nodig ga ik een stamp uitdelen.

 

honden page profiel CatnDogCatnDog

honden foto van CatnDog

Ik wilde schrijven: welkom in Nederland.

 

Ik vind dat Joop een mooie beschrijving heeft gegeven.

 

In mijn omgeving is het ook druk en ik probeer loslopende honden altijd te vermijden en aangelijnde honden ook netjes op gepaste afstand passeren. Mensen aanspreken doe ik niet meer. Ik probeer met mijn acties gewoon duidelijk te maken dat ik een ontmoeting probeer te omzeilen. Ik heb in het verleden wel mensen aangesproken, met wisselend resultaat. Een meneer met een hond waarvan ik de situatie echt gevaarlijk vond, lijnt nu netjes zijn hond aan. Maar weer een andere meneer zei bijvoorbeeld niet eens sorry toen ik door toedoen van zijn hond op de grond lag. Dus, tja. Het is wisselend en nu heb ik zoiets van: laat maar. Dan maar een laag eelt kweken.

Wat Michelle hieronder ook aangeeft: nooit stil blijven staan. Doorlopen.

 

Dit is overigens voor mij ook een reden, waarom ik voor een volgende hond eerder zou kiezen voor een ras dat beter bij de Nederlandse samenleving past. Dan bedoel ik niet een hufterige hond sealed , dan bedoel ik een hond die 1 tegen een stootje kan en 2 flexibel/makkelijker is op sociaal gebied.

En ja, dat vind ik jammer. Het is toch niet het wandelplezier waar je van tevoren op hoopt.

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

Ja helaas is dit iets wat veel gebeurd in Nederland.

Ik loop regelmatig flinke dagwandelingen met mijn honden en zorg altijd dat dat aanlijngebieden zijn. 

Echter gebeurd het wel eens dat de route die ik volg door een losloopgebied loopt en waar ik niet bekend ben waardoor ik dus ook niet een andere route kan nemen.

Dan hoop ik altijd maar weer dat mensen hun honden gewoon bij zich houden. 

 

En ja zelfs met 6 aanlijnde mechelse herders laten mensen alsnog hun hond op ons af rennen zonder enige moeite ze terug te halen.

Op zn moment loop ik flink door en probeer snel uit zicht te raken van die hond maar als het niet anders kan en de hond er ineens is dan geef ik een brul en jaag die hond weg. Mijn herders gaan dan met me mee doen waar veel mensen wel van schrikken.

 

Als ik ergens langs moet lopen waar iemand bv op een bankje zit met een hond los bij, dan vraag ik even of ze de hond willen vasthouden want die van mij bijten. Eigenlijk nooit een probleem, een enkele keer mensen die het niet geloven of zo en toch de hond op mij af laten komen. 

Tja dan loop ik stug door en negeer die hond of brul hem alsnog weg afhankelijk van de energie van die hond.

 

Nou heb ik wel honden die andere honden niet moeten en dit laten weten door te blaffen, snauwen en evt een hap te geven, maar flink verwonden zullen ze niet doen. 

 

Wat losloopgebieden betreft vind ik het erg dubbel. Een losloopgebied is geen plicht dus iedereen zou er moeten kunnen lopen/komen met iedere hond. En juist de loslopende hond is daar als gast. 

En een losloper mag alleen los lopen als deze andere gasten in het gebied niet tot last is. Dus ook niet op andere aangelijnde honden afgaat. 

 

Echter in de praktijk kan het gebeuren dat er een hond op je af schiet die niet onder appel staat, een pup die nog niet goed luistert enz enz. dus of het handig is om daar met je niet sociale hond te lopen is de vraag.

 

Aan de andere kant veel mensen een losloopgebied gebruiken als een plicht wat niet klopt. 

 

Een agressieve hond heeft dus net zo veel recht bij wet om achter haar bal aan te rennen in een losloopgebied als de sociale hond van de buren. Helaas word dit door de eigenaaren van vaak slecht tot niet opgevoede en nietuisterde honden niet zo gezien. Of het handig is dus de vraag maar enigste andere optie is dus die agressieve hond los te laten waar het nietig zodat ze lekker kan spelen de bal.

 

Ik zou zeggen, meer losloopgebieden maar alleen voor aangelijnde honden of honden die een losloopexamen hebben gedaan.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Hier een blije labrador die het liefst ook op elke hond af vliegt, lijn of geen lijn. Maar ook een heleboel honden in de buurt waarvan ik weet dat er een reden is dat ze aangelijnd zijn. Nu laat ik Luna sowieso niet los in de woonwijk, tenzij het zondagavond is en we op het bedrijventerrein om de hoek lopen waar rond die tijd nooit iemand loopt - maar in deze tijd van het jaar doe ik het ook niet meer want het is donker dan. Als ik in het bos loop en ik zie een aangelijnde hond, doe ik Luna ook meteen aan de riem. Vlak voor ze voor de eerste keer loops werd, liep ik met haar aan de lijn in het bos toen er twee onstuimige herder reutjes aan kwamen gestormd. Die baasjes zeiden "ja maar een hond hoort gewoon los te lopen in het bos". "Ja, maar ze wordt loops." "Oke, dan helpen we je even en lijnen we ze aan." En dat deden ze ook meteen. Vind ik ook hondenetiquette.

 

In hetzelfde bos met veel struikjes en weinig zicht is Luna overigens ook eens los van de lijn als een dolle stier naar een aangelijnde andere labrador gerend die ik niet had gezien achter de struikjes. Die baas gaf me ook een veeg uit de pan, "mijn hond zit niet voor niks aan de riem". Ja terecht, sorry en doorlopen (aan de riem). En er lopen ook weleens honden aan de lijn met als reden dat ie anders alles opvreet maar dat ik mijn hond best los mag laten. Dan doe ik dat ook.

 

Lang verhaal kort: eigenlijk zou elke nieuwe hondeneigenaar verplicht een puppycursus inclusief les hondenetiquette moeten volgen voor ze de hond op hun naam mogen registreren. Maar dat zal de tokkies er niet van weerhouden hun zogenaamde "hij doet niks-hond" overal los te laten lopen...

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

"   Vlak voor ze voor de eerste keer loops werd, liep ik met haar aan de lijn in het bos toen er twee onstuimige herder reutjes aan kwamen gestormd. Die baasjes zeiden "ja maar een hond hoort gewoon los te lopen in het bos". "Ja, maar ze wordt loops." "Oke, dan helpen we je even en lijnen we ze aan." En dat deden ze ook meteen. Vind ik ook hondenetiquette. "

 

Eerlijk gezegd vind ik dat dus niet.. Dat een hond los moet lopen in het bos, daar kunnen mensen zo over denken. Maar dan nog wel "loslopen mits onder appèl". Hond niet onder appèl betekent in mijn ogen hond niet los. Als deze reutjes los liepen, en niet op je hond afstormden, heb ik daar 0 moeite mee. Het gaat me dus niet zozeer om het loslopen waar dat wel of niet mag, maar als ze los van de lijn zijn moeten ze luisteren en fatsoenlijk zijn..

 

@michelle, ik ben het eens wat betreft losloopgebieden. In losloopgebieden ben ik wel wat relaxter want ik begrijp ook dat het geleerd moet worden aan honden en er ruimte moet zijn voor error. De mijne is ook nog niet perfect. Maar ook een losloopgebied vind ik dus geen vrijbrief voor alles maar op elkaar af laten stormen. Ik hou graag even m'n hond bij me, maak even een praatje met de eigenaar en laat hond rustig kennis maken. Klikt het? Be my guest en ga volledig los samen.. Maar ik ben in het losloopgebied ook 30+kg honden tegen gekomen die zo hard op mijn 4kg hondje afstormen dat ze volledig ondersteboven gelopen zou worden als ik haar niet zou verdedigen of optillen. Mijn hond heeft niet minder recht op loslopen dan de grote projectielen, moet ik daar dan maar niet meer lopen om alles uit de weg te gaan? Het lijkt alsof mensen het losloop gebied ervaren als één groot "zoek het maar uit" terrein, terwijl op de meeste bordjes hier (midden NL) nog altijd aangegeven staat "losloopgebied mits onder appèl". 

 

honden page profiel Odin & TexOdin & Texgoedgekeurde fokker

honden foto van Odin & Tex

"Hij bijt" helpt ook nog wel eens. 

 

Ik merk ook verschil met wie ik loop. Bij Odin zijn mensen toch iets eerder geneigd om hun hond aan te lijnen. Ik heb wel eens gehad dat iemand snoeihard begon te lachen toen ik zei dat Tex beet. Kleine sidenote: hij snapt wel degelijk naar honden die zijn bubbel binnen denderen. 

 

Odin is helaas twee keer aangevallen in aanlijngebied terwijl hij aan een korte riem zat door loslopende: "Het is een reu zeker?" En een "Dat heeft hij nog nooit gedaan." Dit gebeurde in een kwetsbare periode voor hem en heeft echt wel even geduurd, hij was er best door onder de indruk. Het wordt je ook simpelweg niet makkelijk gemaakt door de meeste mede honden-eigenaren, al zitten er natuurlijk ook tussen die wel rekening houden met andere!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


Lang verhaal kort: eigenlijk zou elke nieuwe hondeneigenaar verplicht een puppycursus inclusief les hondenetiquette moeten volgen voor ze de hond op hun naam mogen registreren. Maar dat zal de tokkies er niet van weerhouden hun zogenaamde "hij doet niks-hond" overal los te laten lopen... "

Eens dat er altijd onverantwoorde mensen zullen blijven bestaan, maar waar ik woon (Nedersaksen) is een hondenhoudbewijs plicht en dat scheelt enorm. 

Waar ik woon zijn geen speciale losloopgebieden, lijnplicht is zowiezo in het broedseizoen overal en daarbuiten zijn er ook regels, in steden en parken, aangelijnd houden, op andere plekken niet buiten de paden laten gaan ivm wild.

Dus heerlijk rustig wandelen. Tenzij er een rare jager op je pad komt, die hoeven geen hondenhoudbewijs te hebben en degene die ik soms tegenkom houdt zijn hond niet bij zich maar laat hem overal op losstormen en is dan kwaad als je er wat van zegt.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

"  
Eerlijk gezegd vind ik dat dus niet.. Dat een hond los moet lopen in het bos, daar kunnen mensen zo over denken. Maar dan nog wel "loslopen mits onder appèl". Hond niet onder appèl betekent in mijn ogen hond niet los. Als deze reutjes los liepen, en niet op je hond afstormden, heb ik daar 0 moeite mee. Het gaat me dus niet zozeer om het loslopen waar dat wel of niet mag, maar als ze los van de lijn zijn moeten ze luisteren en fatsoenlijk zijn..
 "

Mjah ik doelde er meer op dat er ook mensen zijn die wél hun hond aanlijnen in bepaalde situaties. Ik heb Luna ook redelijk onder appèl (want koekjes hp-angel) maar bij sommige honden, vooral soortgenoten, is ze de eerste paar seconden echt een ongeleid projectiel. Als de tegenligger-hond ook los loopt, ga ik er van uit dat die ook alleen wil spelen en geen kwaad in de zin heeft. Naïef soms, maar ik kan Luna ook niet constant bij me aan de riem houden. Af en toe even los rond rennen/snuffelen moet ook kunnen. Het is een blije labrador ten slotte, geen pitbull ofzo.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Eens dat er altijd onverantwoorde mensen zullen blijven bestaan, maar waar ik woon (Nedersaksen) is een hondenhoudbewijs plicht en dat scheelt enorm. 
Waar ik woon zijn geen speciale losloopgebieden, lijnplicht is zowiezo in het broedseizoen overal en daarbuiten zijn er ook regels, in steden en parken, aangelijnd houden, op andere plekken niet buiten de paden laten gaan ivm wild.
Dus heerlijk rustig wandelen. Tenzij er een rare jager op je pad komt, die hoeven geen hondenhoudbewijs te hebben en degene die ik soms tegenkom houdt zijn hond niet bij zich maar laat hem overal op losstormen en is dan kwaad als je er wat van zegt. "

Wat houdt zo'n hondenhoudbewijs dan in? Ben wel benieuwd hoe ze dat in Duitsland doen, kunnen ze hier misschien iets van leren hp-smile

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Wat houdt zo'n hondenhoudbewijs dan in? Ben wel benieuwd hoe ze dat in Duitsland doen, kunnen ze hier misschien iets van leren  "

Ik weet niet hoe je duits is maar hier is een link erover

Hundeführerschein in Niedersachsen - Hundefuehrerschein.net

 

Je moet voordat je een hond aanschaft dat melden, theorie en praktijklessen volgen. Deze lessen worden gegeven door gediplomeerde mensen die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen wb het opvoeden van honden. En daarna een examen met de inmiddels aangeschafte hond. Of als de hond daar niet geschikt voor is, een leenhond.

Verder uiteraard verplicht verzekeren en chip en aanmelden bij zowel de stad als het land (Nedersaksen)

 

Controle heb ik nooit gehad, maar ik denk dat dit alleen gebeurd bij een incident.

 

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

" Mjah ik doelde er meer op dat er ook mensen zijn die wél hun hond aanlijnen in bepaalde situaties. Ik heb Luna ook redelijk onder appèl (want koekjes ) maar bij sommige honden, vooral soortgenoten, is ze de eerste paar seconden echt een ongeleid projectiel. Als de tegenligger-hond ook los loopt, ga ik er van uit dat die ook alleen wil spelen en geen kwaad in de zin heeft. Naïef soms, maar ik kan Luna ook niet constant bij me aan de riem houden. Af en toe even los rond rennen/snuffelen moet ook kunnen. Het is een blije labrador ten slotte, geen pitbull ofzo. "

 

Maar ik ben dan wel benieuwd hoe je op mij en mijn hondje zou reageren als ze bijvoorbeeld een keer losloopt, maar ik haar duidelijk bij me roep en laat wachten tot je passeert? Zou je jouw hond dan laten gaan omdat de mijne los is, of niet? Daar valt of staat het hele punt mee waar ik me druk om maak :) 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

" Ik weet niet hoe je duits is maar hier is een link erover
Hundeführerschein in Niedersachsen - Hundefuehrerschein.net
 
Je moet voordat je een hond aanschaft dat melden, theorie en praktijklessen volgen. Deze lessen worden gegeven door gediplomeerde mensen die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen wb het opvoeden van honden. En daarna een examen met de inmiddels aangeschafte hond. Of als de hond daar niet geschikt voor is, een leenhond.
Verder uiteraard verplicht verzekeren en chip en aanmelden bij zowel de stad als het land (Nedersaksen)
 
Controle heb ik nooit gehad, maar ik denk dat dit alleen gebeurd bij een incident.
  "

Thanks! Mijn Duits is niet zo goed, maar ik snap de context. En dat zou hier in Nederland eigenlijk ook gewoon moeten. Ik zou het meteen doen als ik nog geen hond had gehad. Je leest je ook in over gedrag en eigenschappen e.d. Nou ja, de mensen die niet zonder na te denken een broodfok hondje aanschaffen hp-frusty Een cursus volgen vóór je je eerste hond aanschaft lijkt me een prima aanvulling. Je mag ook geen auto rijden voor je rijles en examen hebt gedaan toch? 

 

Ben wel benieuwd overigens hoe het zit als je met hond vanuit Nederland emigreert naar Duitsland. Ben ik niet van plan overigens, maar puur nieuwsgierigheid. Moet je dan ook die cursus volgen?

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

"  
Maar ik ben dan wel benieuwd hoe je op mij en mijn hondje zou reageren als ze bijvoorbeeld een keer losloopt, maar ik haar duidelijk bij me roep en laat wachten tot je passeert? Zou je jouw hond dan laten gaan omdat de mijne los is, of niet? Daar valt of staat het hele punt mee waar ik me druk om maak :-)  "

Als een eigenaar zijn hond bij zich roept als ik aan kom lopen met mijn loslopende hond zorg ik dat ze ook bij me blijft. Lukt het met een koekje? Dan dat. Naar mij kijken en meelopen. Als ik merk dat ze té opgewonden is, lijn ik haar alsnog aan. Maar 9 van de 10 keer gaat ze plat op de grond liggen en dan weet ik al bij voorbaat dat het een verloren zaak is en gaat de riem er aan hp-shiny

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

" Als een eigenaar zijn hond bij zich roept als ik aan kom lopen met mijn loslopende hond zorg ik dat ze ook bij me blijft. Lukt het met een koekje? Dan dat. Naar mij kijken en meelopen. Als ik merk dat ze té opgewonden is, lijn ik haar alsnog aan. Maar 9 van de 10 keer gaat ze plat op de grond liggen en dan weet ik al bij voorbaat dat het een verloren zaak is en gaat de riem er aan  "

 

Nou, perfect. Geef mij jouw soort mensen in mijn bos, haha! 

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Om antwoord te geven op je vraag, niks, gewoon je eigen ding doen en niet in discussie gaan met andere hondeneigenaren. Bescherm je hond als er een andere hond op jullie af komt stormen en loop verder.

 

Gelukkig komen we eigenlijk nooit echt in zulke situaties, alleen als ik ze zelf op zoek. Bijvoorbeeld op het hondenstrandje waar allerlei ongeleide projectielen door elkaar heen rennen. Dan laat ik Mila ook wel lekker gaan en wordt het te druk of te onstuimig dan ga ik weg. Verder lopen we op rustige paadjes in het bos en als ik een aangelijnde hond zie dan lijn ik Mila ook aan en lopen we voorbij, geen kennismaking aan de lijn. Nooit discussies gehad ook.

 

Hier in de buurt loopt iedereen met hun hond aan de lijn en houden we rekening met elkaar en dit is best een tokkiewijk haha

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


Ben wel benieuwd overigens hoe het zit als je met hond vanuit Nederland emigreert naar Duitsland. Ben ik niet van plan overigens, maar puur nieuwsgierigheid. Moet je dan ook die cursus volgen? "

Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet.

Indertijd toen het hondenhoudbewijs ingevoerd werd woonde ik al vijf jaar in Duitsland en ook mijn hond indertijd was daar dus al vijf jaar aangemeld. En degenen die al tenminste vijf jaar een hond hadden werden vrijgesteld. Wat eigenlijk raar is, want ook sommige mensen die al jarenlang honden hebben, kunnen veel verkeerd doen. Maar goed, ik hoefde dus dat hondenhoudbewijs niet te halen.

honden page profiel AnnoukAnnouk

honden foto van Annouk

Interessant topic!

Wij hebben een cocker spaniel van bijna 6 maanden. Het is best wel een kleine hond. Wij lopen met hem los op 1 plek wat een soort onofficieel losloop gebied is in de stad, in principe loopt bijna elke hond hier los en wij oefenen hier dus ook met hem. Deze plek is namelijk rustiger dan een echt losloop gebied. 

Als hij uit enthousiasme toch eens te snel naar een andere hond rent zeg ik altijd gelijk sorry en lok hem weer naar mij toe. 

Als een andere hond te enthousiast naar ons toe komt rennen gebeurt dat helaas minder snel ;) 

Hebben jullie tips hoe je zo'n hond dan van je eigen hond kan afschermen? Het zijn namelijk vaak grotere honden dan de mijne en hij kan situaties toch wel eens spannend vinden, vooral als er zo'n grote hond op hem af komt stormen en hij dat niet op tijd ziet. Tussen de hond en mijn hond staan doe ik bijv. al maar die hond rent dan altijd langs mij heen om toch bij Yoshi te komen. Ik hoor graag andere praktische tips die ik kan toepassen! Het is onze eerste hond dus ik ben nog volop aan het leren.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Je kunt tussen je hond en de andere hond in gaan staan. Evt je eigen hondje optillen en ze zo kennis laten maken en als het goed en rustig gaat je hondje neer zetten.

 

Maar het welzijn van jouw hondje staat voorop. Negatieve ervaringen kunnen ze lang of zelfs voor altijd meedragen.

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Je kunt tussen je hond en de andere hond in gaan staan. Evt je eigen hondje optillen en ze zo kennis laten maken en als het goed en rustig gaat je hondje neer zetten.
 
Maar het welzijn van jouw hondje staat voorop. Negatieve ervaringen kunnen ze lang of zelfs voor altijd meedragen. "

Dit zou ik niet doen. Ik vind het een prima oplossing om je hondje op te tillen en weg te lopen maar optillen en kennis laten maken is ontzettend opdringerig voor je hond, die kan dan geen kant op. Wanneer honden elkaar begroeten gebruiken ze veel lichaamstaal, ze lopen bijvoorbeeld in een boog naar elkaar toe en draaien zich soms af van andere honden als het teveel wordt. Doordat de honden zo niet normaal kunnen communiceren, bouw je de spanning alleen maar op.  

 

Veel honden dragen een halsband of tuig, ik zou de hond die aankomt en opdringerig is gewoon even vasthouden bij het tuig of de halsband en wachten tot de eigenaar de hond ophaalt. 

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Hondenoppas
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^