Honden etiquette op wandeling

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

" Dit zou ik niet doen. Ik vind het een prima oplossing om je hondje op te tillen en weg te lopen maar optillen en kennis laten maken is ontzettend opdringerig voor je hond, die kan dan geen kant op. Wanneer honden elkaar begroeten gebruiken ze veel lichaamstaal, ze lopen bijvoorbeeld in een boog naar elkaar toe en draaien zich soms af van andere honden als het teveel wordt. Doordat de honden zo niet normaal kunnen communiceren, bouw je de spanning alleen maar op.  
 
Veel honden dragen een halsband of tuig, ik zou de hond die aankomt en opdringerig is gewoon even vasthouden bij het tuig of de halsband en wachten tot de eigenaar de hond ophaalt.  "

Goed dat je dit er bij zet. Uiteraard nooit je hond dwingen om kennis te maken. Daarmee kan je hondje alleen maar angstiger maken. Rustig de tijd nemen is de sleutel en willen ze vandaag geen kennis maken, dan wellicht morgen, of wellicht helemaal nooit.

 

Wat ik probeerde duidelijk te maken is dat het kan helpen om de hondjes op gelijke hoogte te houden, maar uiteraard alleen als jouw hond hier rustig bij blijft en de andere hond dit ook rustig kan doen met de juiste kalmerende signalen.

 

Hoewel veel mensen menen dat het kennis maken moet, moet je helemaal niks en sta jij zelf in voor een gelukkig leven van je hond. Ook als je daarmee andere honden(eigenaren) moet teleurstellen.

honden page profiel MaritMarit

honden foto van Marit

Ik ga ook tussen de aanvliegende hond en mijn hond staan. Ik leer mijn hond nu schuilen, dus dat ze naar mij toe komt als ze het spannend vindt. Ik beloon dan uitbundig als ze dat doet, maar zorg er ook voor dat de hond die ze spannend vind op geen enkele manier contact kan maken. Dat is in mijn opinie opkomen voor mijn hond. Ik hoop dat ze daardoor leert dat ik haar veilige haven kan en zal zijn. Als ik haar daarvoor moet optillen, doe ik dat ook, maar ik dwing dan vervolgens niet kennis te maken. Maar ik duw of brul honden ook echt geregeld weg.. 

 

Het is met kleine(re) hondjes denk ik wel echt een stukje moeilijker? Het is al gauw wat te ruw en te hard natuurlijk. En dat terwijl mijn kleine Muis wel beste vriendjes is met een shepadoodle, dalmatiër en Stafford. Ze is dus absoluut niet bang voor grote honden, maar wel voor grote lompe/geen rekening houdende honden.

honden page profiel SaartjeSaartje

honden foto van Saartje

Klinkt als een prima aanpak Marit. Jij bent de steun voor je hond en wat iemand anders vind dat goed is voor jou en jouw hond doet er echt niet toe.

honden page profiel AnkeAnkegoedgekeurde fokker

honden foto van Anke

Ik heb twee hond intolerante honden en loslopende honden zijn echt een dagelijkse struggle voor ons. Mijn honden lopen gekorfd en altijd aangelijnd. 

Eigenlijk zeg ik nooit iets tegen de eigenaar van een niet onder appèl staande hond. Het heeft echt geen zin om je er moe aan te maken. Het is volledig van de situatie afhankelijk hoe ik er mee om ga. Meestal probeer ik om te draaien of af te buigen om geen confrontatie te krijgen. Helaas zijn er honden die gewoon heel ver van hun eigenaar gaan zonder dat deze het door heeft. Ik probeer dan te voorkomen dat mijn honden reactie geven. Laatste keer stond er een grote Duitse herder reu op 2m afstand te grommen naar die van mij. Eigenaar had het niet eens door dat zijn hond ruim 80m verder op de bocht om was gegaan. Ik heb berp toen bij haar tuig gepakt Vaös die is gewoon rustig tot ze neus aan neus komen dus die was chill. Toen die hond begon te grommen heb ik heel hard WEG geschreeuwd. Daar schrok ie wel van maar kwam toch weer terug. Opnieuw gedaan maar gaf onvoldoende effect om veilig met mijn honden door te kunnen lopen. Dus toen maar geschreeuwd of ie zijn hond aub eens kon komen aanlijnen. Toen pas had ie door dat zijn hond weg was. 

Als een hond echt doorkomt krijgen ze een maatje 38. Heel vervelend voor de andere hond maar mijn honden kunnen ondanks de muilkorf echt rake klappen uitdelen. Daarbij wil ik gewoon dat mijn honden weten dat ik ingrijp en dat ze zich dus rustig kunnen houden. 

Enige keren wanneer ik wel reageer is als mensen de schuld bij mij en mijn honden willen leggen. Alsin ja ze hebben een korf om dus daarom reageert hij zo. Dat gaat er bij mij gewoon niet in. Je hond luistert niet klaar. Als ze geen korf om hadden was ie ook gekomen alleen was de situatie dan nog een heel stuk gevaarlijker. 

Als mensen roepen hij doet niets of hij wil alleen maar spelen is mijn standaard antwoord: die van mij doen wel iets of die van mij willen alleen maar knokken. Meestal geeft dat als effect dat de eigenaar ineens heel hard kan lopen om zijn hond tegen te houden. 

Discussies voeren heeft geen zin voor je hond opkomen wel. Dus zeker gewoon je hond blijven beschermen. De eigenaar van de niet onder appèl staande hond in aanlijn gebied is fout, niet jij. Houd dat altijd in gedachte. 

honden page profiel AnnoukAnnouk

honden foto van Annouk

" Dit zou ik niet doen. Ik vind het een prima oplossing om je hondje op te tillen en weg te lopen maar optillen en kennis laten maken is ontzettend opdringerig voor je hond, die kan dan geen kant op. Wanneer honden elkaar begroeten gebruiken ze veel lichaamstaal, ze lopen bijvoorbeeld in een boog naar elkaar toe en draaien zich soms af van andere honden als het teveel wordt. Doordat de honden zo niet normaal kunnen communiceren, bouw je de spanning alleen maar op.  
 
Veel honden dragen een halsband of tuig, ik zou de hond die aankomt en opdringerig is gewoon even vasthouden bij het tuig of de halsband en wachten tot de eigenaar de hond ophaalt.  "

Dat is eigenlijk een hele simpele en logische oplossing! Is nog niet bij mij opgekomen, thanks! Hij vindt honden op zich niet heel spannend (af en toe wel maar vaak niet) maar het gaat inderdaad vooral om dat opdringerige en dat ik niet wil dat mijn hond opeens schrikt van de andere hond. Op deze manier kan ik dat wat tegen gaan. :-) 

honden page profiel BlondieBlondie

Ik doe het eigenlijk net zo, en ik herken ook wel de frustratie/irritatie met name op plekken waar honden eigenlijk niet los mogen en er honden los lopen. Mijn eigen regel op die plekken is domweg, honden mogen officieel hier niet los dus dan zorg je er ook maar voor (ik incluis) dat je honden niet de kans krijgen om op een ander af te rennen die wél netjes aan de lijn is.

 

Ik laat ze soms ook op plekken los waar niet mag, maar lijn direct aan als er andere mensen met honden komen óók als die honden wel loslopen. Ik sta er met drie en heb geen zin in gedoe omdat ik 3 verschillende karakterhonden heb.

En als ik wel de meest sociale bij me heb zal ik contact leggen en in overleg wel toestaan. Maar dan heb ik het over de plekken waar honden officieel niet los mogen.

--

Aan de lijn sta ik eigenlijk nooit vreemd hond contact toe. Zeer sporadisch wel en afhankelijk van welke hond ik bij me heb. Maar geef altijd wel aan bij mensen met pups bijvoorbeeld dat ik het niet toejuich om pups op straat te laten socialiseren met andere honden omdat bij ouder worden veel honden dan altijd op straat naar andere honden willen toegaan, beter om van jong af aan dat eigenlijk al geen gewoonte te laten worden. 

--

Op losloopplekken sta ik er dubbel in. Met mijn ene reu wil ik gewoon ons ding doen en met ons eigen trio gewoon lol hebben en zit ik niet op doldrieste loslopende honden te wachten. En dan vind ik het wel eens vervelend als mensen dat niet willen snappen, hij is voor alsnog bij mij nog nooit op een hond geklapt en dat wil ik graag zo houden.

Maar vandaag liep ik met mijn teefje op strand, en zij is vriendelijk oplettend niet te opdringerig maar ging toch wel op een aangelijnde hond af, en ook op honden die met de baas aan het spelen waren. Iets wat ik normaliter echt stop, maar ik was te laat en daarbij taaide ze ook direct af, in combi met toch mijn stem om haar weg bij die hond(en) te halen.

Ik vond het heerlijk lopen zo. Met mijn reu had ik waarschijnlijk op momenten omgedraaid of hem af en toe even aangelijnd vanwege bepaalde honden die ook aan kwamen zetten.

Ik ben dus ook wel een beetje aan het leren om iets losser te zijn als het kan op losloopplekken. Het is echt wel mooi om die hondcontacten onderling te zien, maar goed is wel weer afhankelijk van karakter van je hond. Chara vind contact maken en spelen met vreemde honden leuk. Mijn herder heeft daar weer niet zoveel behoefte aan, maar zal zelf ook niet andere honden opzoeken.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Rest niet gelezen maar honden etiquette in een los loop gebied is altijd even roepen of jou hond er veilig langs kan als iemand zijn hond aan de lijn heeft of vasthoud. Soms is de rede echt belachelijk, zoals springt in stinkende slootjes of rent op andere honden af maar doet niks. Soms kom je iemand tegen die roept "Doe maar vast"

 

Losloop is ook wel irritant want soms zit men meer op de mobiel dan ogen op de hond. Laatst zelf een foutje gemaakt daarin en die van stormt erop af maar doet niks, ja weglopen ervan haha. Leerpuntje voor mij dus, andere eigenaar zal niet prettig gevoeld hebben.

honden page profiel Fleur Fleur

Ik heb een sociale, onstuimige puber van bijna 11 maanden. Loopt aangelijnd ( want bananen in de oren momenteel)
Wil het liefst met elke hond spelen en het baasje krijgt daarbij ook een enthousiaste begroeting.

Omdat ik hem toch zijn uitraasmomentje gun ga ik naar een losloopgebied, zoveel mogelijk op rustige tijden. En dat gaat 9 van de 10 keer goed, luistert hij. Maar soms niet, dan is hij net alerter dan mij, luistert nergens meer naar en rent op andere hond af. En ik heb alle begrip voor de mensen die daar boos om worden, het is mijn hond die niet luistert.. Om vervolgens maar weer een tijdje niet naar een losloopgebied te durven. 

Ik blijf hopen dat het met de tijd komt dat hij rustig langs een andere hond kan lopen, niet met elke hond wil gaan spelen  en weer kan genieten van lekker los rondrennen

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Hondenoppas
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^