Overmatig likken (vooral s'nachts)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Hoi iedereen,

 

Mochi heeft al enkele maanden een zeer vervelende 'gewoonte'. S'nachts likt hij zichzelf gewoon helemaal open tot hotspots en erger toe. Het is steeds op dezelfde plek aan zijn achterwerk aan de rechterzijde. De enige andere plek die hij s'nachts ook overmatig durft schoon te maken is zijn geslachtsorgaan. Het is echt zo erg dat hij op die momenten ook overmatig kwijlt (plasje op de grond) en je hoort hem echt superluid smakken en likken. Gelukkig word ik hier dus ook altijd wakker van om zo snel mogelijk in te grijpen.

 

Overdag doet hij dit niet. Ook niet als hij even alleen thuis gebleven is zonder toezicht. Overdag likt hij zichzelf ook wel eens schoon maar niet overmatig en meestal stop hij uit zichzelf. Eerder het normale schoonmaakgedrag denk ik dan. Heeft er iemand wat invalshoeken die we kunnen bekijken om mijn kerel te helpen? Waar ik zelf al aan dacht is het volgende:

 

Verveling zou misschien een optie kunnen zijn maar dan weet ik niet hoe we dit kunnen tegengaan. Hij krijgt dagelijks s'avonds nog een lange snuffelwandeling een uurtje voor het slapen gaan en ook doen we nog wat hersenwerk zodat er mentaal rust zou zijn.

 

Ik denk dan misschien aan een allergie? Maar likt een hond bij een allergie alleen maar op bepaalde plekken? Het is echt nooit op een andere plek dan diegene die ik aangaf.

 

Verlatingsangst of stress? Zou kunnen omdat hij beneden in de gang slaapt en niet boven mag komen. Maar waarom heeft hij dit dan niet als hij overdag even alleen moet zijn? De nacht is inderdaad langer maar soms begint hij er ook al aan in de eerste 10 minuten. En in de vorige 8 jaar heeft hij hier nooit een probleem van gemaakt. Hij lag er steeds zeer lekker bij.

 

Pijn? Dat zou zeker plausibel kunnen zijn, een hond doet dit toch niet voor niets? Hij heeft in het verleden problemen gehad met zijn anaalklieren maar na de recente ingreep (verwijdering tumor op achterwerk + castratie) heeft de specialist nog eens bevestigd dat de anaalklieren leeg waren en alles netjes geheeld was. We vinden op de desbetreffende plek ook niet meteen iets vreemd terug. Zou er misschien weer een tumor aan het groeien zijn?

 

Jeuk? Is het misschien gewoon iets dom als jeuk van een teruggroeiende vacht? Voor hij geschoren was in functie van de ingreep likte hij echter ook steeds op die plek dus lijkt me minder waarschijnlijk.

 

Ik zit echt met mijn handen in het haar. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat hij voor de rest van zijn leven s'nachts met een kap op leeft? We gaan hiervoor sowieso nog eens langs de dierenarts en/of dierenkliniek maar ook zij vonden vorige keren niets terug op deze plek. Is er een veilige oplossing om te zorgen dat hij die plekken met rust laat tot we naar de dierenarts kunnen zonder dat hij die kap op moet? Ik denk dan aan iets dat heel vies smaakt en hem op andere gedachten kan doen brengen?

 

Alvast bedankt om mee na te denken.

honden page profiel christel bumper en milo christel bumper en milo 3 doggies

honden foto van christel bumper en milo

Anaalklieren? Bumper doet dat als zijn anaalklieren vol zitten 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Als het alleen snachts is zou ik een kraag omdoen om je hond uit het cirkeltje te halen, je hebt comforts kragen die geen belemmering zijn voor de hond, blijft tie van de plekken af.     Of snavhts een romper aan doen....dat wel het hele lichaam bedekt, zodat het cirkeltje doorbreekt...

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

" Anaalklieren? Bumper doet dat als zijn anaalklieren vol zitten  "

Daar hebben we ook aan gedacht maar de dierenarts heeft een weekje geleden bevestigd dat beide klieren leeg zijn. Ik laat het voor de zekerheid zo snel mogelijk nog eens nakijken. Hij likt ook niet aan zijn anus zelf maar zo'n 15cm hoger aan de huidige haargrens. Ik weet niet of dit veel uitmaakt natuurlijk want ongemak is ongemak.

honden page profiel christel bumper en milo christel bumper en milo 3 doggies

honden foto van christel bumper en milo

" Daar hebben we ook aan gedacht maar de dierenarts heeft een weekje geleden bevestigd dat beide klieren leeg zijn. Ik laat het voor de zekerheid zo snel mogelijk nog eens nakijken. Hij lijkt ook niet aan zijn anus zelf maar zo'n 15cm hoger aan de huidige haargrens. Ik weet niet of dit veel uitmaakt natuurlijk want ongemak is ongemak. "

Bumper had toen een anaalklier ontsteking bedenk ik me net, maar als de klieren leeg zijn zou dat niet kunnen 

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

" Als het alleen snachts is zou ik een kraag omdoen om je hond uit het cirkeltje te halen, je hebt comforts kragen die geen belemmering zijn voor de hond, blijft tie van de plekken af.     Of snavhts een romper aan doen....dat wel het hele lichaam bedekt, zodat het cirkeltje doorbreekt... "

Ja, voorlopig krijgt hij de kraag weer om. :(

 

Hij was net geheeld verklaard na zijn operatie. We waren hier heel enthousiast over, eindelijk geen kraag meer! Drie dagen later begon dit gedrag jammer genoeg weer. Ik maak me echt zorgen. We gaan inderdaad wel de cirkel proberen te doorbreken tot we een medische of andere oorzaak kunnen vinden. 

 

Zou eventueel een anti-jeukspray or iets dat vies smaakt een uitkomst zijn? Ik vind het vervelend want ik weet dat hij s'nachts niet drinkt als hij die kraag om heeft en het is best wel warm. Ga me ook even inlezen over comfortkragen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _  Bams ¥ .

Antijeukspray op de huid, nee niet doen, wat je kan vragen aan je arts is de cytopoint tegen de jeuk, dat is een injectie en helpt heel snel tegen de jeuk, je dierenarts weet wat deze injectie is, is veilig...anders toch de comfortkraag om in de nacht en desnoods er een keer uitgaan om je hond wat te drinken te geven....

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Is hij  recentelijk tegen vlooien behandeld? 

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Bij onze hond bleek dit stress, maar werd wel getriggerd door iets zoals de rui of een wondje. Ze begon dan met 'normaal' likken maar kon niet meer ophouden.

 

In geval van Mochi, is er iets veranderd in het slapen? De plek, de geluiden? Is er bij hemzelf iets veranderd - is hij bijv. wat dover geworden waardoor hij jullie niet goed meer hoort boven?

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

" Is hij  recentelijk tegen vlooien behandeld?  "

Nee, hij is nog nooit tegen vlooien behandeld. Ook niet preventief. Best even laten nakijken door DA? Ik kam hem om de twee-drie dagen ook grondig uit en voorlopig zelf nog niets gevonden maar ik sluit niets uit.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Nee, hij is nog nooit tegen vlooien behandeld. Ook niet preventief. Best even laten nakijken door DA? Ik kam hem om de twee-drie dagen ook grondig uit en voorlopig zelf nog niets gevonden maar ik sluit niets uit. "

Ja het kan zijn dat ie toch vlooien heeft.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

" Bij onze hond bleek dit stress, maar werd wel getriggerd door iets zoals de rui of een wondje. Ze begon dan met 'normaal' likken maar kon niet meer ophouden.
 
In geval van Mochi, is er iets veranderd in het slapen? De plek, de geluiden? Is er bij hemzelf iets veranderd - is hij bijv. wat dover geworden waardoor hij jullie niet goed meer hoort boven? "

Er is niets veranderd aan zijn eigenlijke slaaplocatie. Er is ook niets verplaatst in de kamers waar hij s'nachts toegang tot heeft. De tip van het gehoor is zeker niet slecht, dit gaan we dubbelchecken. Hij is vaak selectief doof maar volgens mij werkt zijn gehoor nog prima. 

honden page profiel ChantalChantal 3 doggies

honden foto van Chantal

Misschien valt het 's nachts meer op omdat je het hoort? Atopie komt ook veel voor onder de staart net boven de anus. Ik scheer dan het haar weg en smeer met hydrocortiderm zalf (geweldig spul). En dan zorgen dat hij er niet aankomt. Daarom heb ik hele hondenpyjama's en boxters tot mn beschikking. Ik föhn hem ook droog als hij is wezen zwemmen, met zijn ondervacht smoort de huid ook. Mogelijk zoiets?

honden page profiel CarolineCaroline 3 doggies

honden foto van Caroline

Mijn inmiddels overleden hond had op haar 12e ook opeens een paar flinke hotspots. Ze zat er niet aan als ik thuis was, zelfs niet als ik lag te slapen omdat ze wist dat het niet mocht. Maar ja was er niet altijd bij en dan had ze het weer helemaal open gelikt en gebeten. Plekken werden steeds groter. Behandeling met vetaderm hielp wel maar ze bleef eraan zitten. Wat bleek. Ze had nog nooit in haar leven een vlo gehad. Nu dus wel en bleek vlooienallergie te hebben. Daardoor bleef het heel lang jeuken. Ik zat op gegeven moment echt met mijn handen in mijn haar. Want na maanden zou ze toch geen last meer moeten hebben van die vlooienbeet maar toen leek het een soort gedrag te zijn geworden.

Misschien dus toch nog eens checken op vlooien. Bij mijn hond waren die lastig te vinden maar ik zag wel de poepjes goed.

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Bedankt iedereen! Hier kan ik zeker en vast wat mee.

 

Ik noteer alvast nog een check van de anaalklieren, checken op vlooien en mogelijke atopie voor de dierenarts. Moesten er nog ideetjes zijn dan mag je ze zeker en vast droppen. 

 

Het belangrijkste voor ons is eigenlijk dat we zeker zijn dat hij geen last of pijn heeft. Moest het gewoon een vorm van OCD of iets dergelijke zijn waar hij verder geen last van heeft als we het gedrag voorkomen is dat 'prima' bij wijze van spreken. Moest er echter iets anders spelen en we gaan er niet verder op in dan zouden we ons wel rot voelen.

Volgende forumvraag: Help, het wordt heet!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^