Alleen zijn

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Hoi allemaal, 

Sinds 3 weken hebben wij Otto, een 10 weken oude australian cobberdog. Alles gaat goed zolang hij maar bij ons is, maar zodra hij alleen is begint hij direct te piepen en janken. Dit stopt niet... ik lees dat je het moet opbouwen, probleem is dat, ook als ik de oefening start terwijl hij in rustige toestand is, hij direct begint te janken/gillen. Dus ook als ik de kinderen naar bed breng en hij gewoon in de kamer ligt, of ik ga naar de wc (hij zit dan voor de wc deur te piepen). Of als hij in zijn bench ligt te rusten en ik even de kamer uitloop. 

Het gekke is dat hij snachts keurig in zijn bench ligt te slapen. Tot een uurtje of 6.30. 

Heeft er iemand goede raad?

 

Groetjes,

Marleen

honden page profiel SamanthaSamantha 3 doggies

Hee,

herkenbaar hoor, ik ken het als in de zin van uiteindelijk blaffen met janken

bij mij hielp het door het op te bouwen, af en toe in de Bench te doen ook als ik in de woonkamer zat , en een deken over de Bench doen( voorkant niet ) zodat ze minder prikkels had

ze is nog maar tien weken dus wat dat betreft kun je echt nog niet veel verwachten, het zal heel veel oefening kosten, veel opbouwen. Ze moet ook nog het vertrouwen krijgen dat je weer terug komt bij haar …

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

Je gaat te snel. Je verwacht/wilt/hoopt dat hij nu al even alleen kan zijn, maar dat kan hij niet. Laat hem voorlopig nog lekker achter je aan lopen. Mee naar kinderen op bed leggen, deur open laten als je naar de wc gaat.. Mijn hond lag als pup ook op de badkamer als ik ging douchen en ging mee naar de zolder als ik de was ging doen. Op een gegeven moment geloven ze het wel en weten ze waar je bent, en zal hij minder de behoefte hebben om continu mee te lopen. 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

" Je gaat te snel. Je verwacht/wilt/hoopt dat hij nu al even alleen kan zijn, maar dat kan hij niet. Laat hem voorlopig nog lekker achter je aan lopen. Mee naar kinderen op bed leggen, deur open laten als je naar de wc gaat.. Mijn hond lag als pup ook op de badkamer als ik ging douchen en ging mee naar de zolder als ik de was ging doen. Op een gegeven moment geloven ze het wel en weten ze waar je bent, en zal hij minder de behoefte hebben om continu mee te lopen.  "

 

Ja hier net zo.

De eerste weken lopen ze continue achter je aan, ze willen overal bij zijn.

Maar na een tijd weten ze precies wat je doet en kijken ze alleen.

Want het blijven honden, ook al zijn ze allang volwassen en vinden ze het prima als je door het huis loopt.

Ze houden toch goed in de gaten wat je aan het doen bent. hp-smile

 

Maar echt oefenen op alleen kunnen blijven, daar is 10 weken denk ik nog te vroeg voor.

honden page profiel OctaviaOctavia 3 doggies

Hij is tien weken, dat gaat wel over hoor. Die van mij was er op die leeftijd echt nog niet klaar voor om alleen gelaten te worden, pas met een week of veertien/vijftien heb ik haar eens langer alleen gelaten en toen ging het prima (hier is er trouwens wel een oudere, rustige hond bij, als ze in haar eentje was geweest had het bij haar vermoedelijk langer geduurd). 

 

Het verschilt echt per pup. Ik hoor ook vaak dat mensen hun pup met acht weken al een halfuurtje alleen kunnen laten maar dat was bij die van mij echt niet goedgekomen hoor. Soms moet je wat meer geduld hebben. Als je je een beetje aanpast aan het tempo van de pup is de kans groot dat het gewoon goedkomt.

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

dus met 7 weken al bij moeder, broers en zusjes weg.

En nu 3 weken bij jullie, waarvan hij/zij de meeste tijd met U doorbrengt.... realiseert u zich wel dat U nu zijn veiligheid ben?? En die veiligheid loopt gewoon weg naar boven..

Geef hem/haar de tijd om het ritueel van het gezin te leren kennen, vermoedelijk is dat nu ook weer anders dan toen hij kwam ivm de vakantie??

Geduld hebben is nu van groot belang....

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Dank jullie wel voor de geruststellende reacties! Bij de puppycursus waarschuwen ze mij voor verlatingsangst, en dat ik hier nu volle bak op moet trainen...

Otto moest een week eerder opgehaald worden, omdat er kennelhoest heerste bij de fokker. Hij had het uiteindelijk ook, dus misschien speelt dat ook wel mee.

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

Het lijkt me dat U daar helemaal niet volle bak op moet trainen... eerst moet Otto zich veilig voelen in zijn nieuwe huis..

Puppie cursus komt daarna wel..

honden page profiel DanielleDanielle 3 doggies

" Dank jullie wel voor de geruststellende reacties! Bij de puppycursus waarschuwen ze mij voor verlatingsangst, en dat ik hier nu volle bak op moet trainen...
Otto moest een week eerder opgehaald worden, omdat er kennelhoest heerste bij de fokker. Hij had het uiteindelijk ook, dus misschien speelt dat ook wel mee. "

Verlatingsangst ken ik alleen bij honden waarvan hun baasje veel te snel ging. En teveel van hun hond verwachtte. Uitzonderingen daargelaten.. maar zolang je je hond geborgenheid geeft hoef je je nu nog geen zorgen te maken over verlatingsangst. 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Janken en piepen? Binnen wandelen wanneer het stil is. Hond met verlatingsangst? Schijt gelijk de hele boel onder of gaat slopen. Kleine stapjes maken en camera helpt om het juiste moment binnen te komen wandelen. Hou de sessies kort en dat begint al binnen in huis.

honden page profiel DanielleDanielle

" Janken en piepen? Binnen wandelen wanneer het stil is. Hond met verlatingsangst? Schijt gelijk de hele boel onder of gaat slopen. Kleine stapjes maken en camera helpt om het juiste moment binnen te komen wandelen. Hou de sessies kort en dat begint al binnen in huis. "

Ik heb mijn hond nooit laten janken of piepen tot het stil was. Hoe moet ie anders kenbaar maken dat er iets is? Zo leert je hond bovendien dat je er voor hem bent als ie je nodig hebt. Ook nu Nero 2.5 jaar is, kom ik direct als hij piept. Er is dan namelijk echt wat aan de hand. Bijv. een diarree aanval midden in de nacht. Zou wat zijn als ik hem dan zou negeren. 

honden page profiel Pascale, Kahlúa&WillowPascale, Kahlúa&Willow 3 doggies

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

In mijn ervaring is het zo dat hoe meer je er een 'ding' van maakt, hoe meer het een 'ding' gaat worden. Je legt de druk nu bewust op het alleen zijn waardoor een hond het dus echt als 'iets speciaals' kan gaan ervaren. En dit moet je niet hebben. Het moet de normaalste zaak van de wereld worden dat je hond even alleen kan blijven. 

 

Laat je pup dus lekker achter je aanlopen, neem hem overal mee naar toe. Na een tijdje zal hij weten waar je naar toe gaat en ook dat je weet terug komt, en is naar de wc gaan, naar de tuin gaan, naar de keuken gaan etc niet meer interessant voor hem en zal hij blijven liggen. Pas wanneer dat het geval is kun je het alleen zijn eens gaan uitbouwen. Dus even naar de tuin, of even uit de voordeur stapje, rondje om het huis en weer terug naar binnen. Hij moet gewoon het vertrouwen krijgen dat jij altijd weer thuis komt. En dat heeft hij nu nog niet. 

 

Mocht je dit gaan oefenen, zou ik het ook niet extreem gaan belonen. Want dan wordt het dus weer een 'ding' of een truckje. Het moet heel gewoon worden. Als jij er niks bijzonders van maakt, wordt het dat voor de pup ook niet. 

 

 

honden page profiel Sabine Sabine

honden foto van Sabine

Ik liet sascha nu 23 weken al heel snel alleen in de bench , even voor een boodschap of post pakken ofzo. Ik heb een huisdierencamera gekocht kost 30 euro dan kan je op je telefoon kijken hoe het gaat. Sascha huilde ook even maar als ik dan beneden in mijn appartementen complex was en op de camera keek lag ze al te slapen. Ik maakte haar wel altijd eerst even moe door te spelen of een wandeling te maken van te voren. Nu kan ze al 3 a 4 uurtjes alleen blijven en gisteren zelfs los in de woonkamer dan kan ik haar goed in de gaten houden met de camera.

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Dank jullie wel voor jullie reacties! Otto gaat prima zolang hij bij mij kan zijn, al slaapt hij dan soms wel te weinig, hij is dan steeds alert, tenzij hij diep in slaap is gevallen. Dat maakt dat ik hem na het eten in zijn puppykennel leg, in de hoop dat wat meer structuur hem helpt om te rusten. Als ik dan rustig bij hem zit zonder aandacht te geven gaat hij na 10 minuten piepen slapen.

Het gekke is dat het lijkt of het janken en piepen meer en meer wordt (bijv als ik door de kamer loop terwijl hij in de kennel zit), dus heb het gevoel toch iets helemaal niet goed te doen. 

En het klopt dat het een ding is geworden Pascale, en dat ik denk dat ik vast zit in het idee dat als ik steeds doe wat hij wil (dus hem steeds bij me laten zijn) hij nog meer gaat dwingen.... 

honden page profiel toto

honden foto van to

Het gekke is dat het lijkt of het janken en piepen meer en meer wordt (bijv als ik door de kamer loop terwijl hij in de kennel zit), dus heb het gevoel toch iets helemaal niet goed te doen.

 

waarom moet Otto dan in de kennel zitten??

Je kan dan toch op hem letten?

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

In de hoop dat hem dat meer rust gaat geven op de lange termijn... structuur enzo. Zou jij dat gewoon loslaten?

honden page profiel annette & de boefjesannette & de boefjes 3 doggies

honden foto van annette & de boefjes

Hier een pupsel van nu ruim 12 weken oud. Ik kan nu af en toe even naar het toilet,keuken etc lopen zonder dat hij achter me aanloopt. Als ik dan de deur even dicht doe is er geen gepiep meer. Laat hem lekker achter je aanhobbelen. Echt, het vertrouwen komt vanzelf, het is per slot nog maar een baby! De ene pup pakt het sneller op als de ander. 

honden page profiel AnnoukAnnouk 3 doggies

honden foto van Annouk

Ik herken je verhaal zo. Hier ook een pup van nu 11 weken thuis… hobbelt ook de hele dag achter je aan. En vindt het ook heel spannend om alleen te zijn, al is het voor een minuutje, dat lukt nog niet. 

Ook wij kregen van allerlei kanten te horen dat we gelijk moesten beginnen met alleen zijn omdat we anders verlatingsangst creëren. Dat we hem op deze manier te veel aandacht geven. En natuurlijk alle opmerkingen “Oh mijn puppy kon na 2 dagen al alleen zijn”… ;-)

Het enige wat nu bij ons werkt is dat wanneer we hem voeren met een snuffel matje hij wel even afgeleid is. Dan kan ik 5-8 minuutjes naar boven rennen en daar snel even iets doen zoals me opfrissen haha. 

Ik kan je verder geen advies geven maar lees graag mee! Ik word in ieder geval al blij van de geruststellende reacties hier!

honden page profiel LolaLola 3 doggies

honden foto van Lola

" In de hoop dat hem dat meer rust gaat geven op de lange termijn... structuur enzo. Zou jij dat gewoon loslaten? "

Zeker gewoon los laten. Je pup moet dit vanzelf gaan leren, maar dan moet hij wel de kans krijgen. Laat je pup gewoon overal mee naar toe lopen, neem hem mee naar boven als je even wat moet doen. Fijn toch, dat dit goed gaat als hij bij jou is? Er komt een moment dat hij zo vertrouwd is, dat hij niet eens meer mee wilt lopen. Nu moet je pup eerst nog leren wat er allemaal gebeurt, waar jij bent en dat je terug komt.

 

Dat je pup langer piept in de kennel, is helemaal niet zo gek. Je pup gaat steeds een langere adem creëren zolang je hem laat janken/piepen in de ren. 

 

Rust inlassen kun je op heel veel manieren doen: gevulde (bevroren) kong geven, lickimat, snuffelmat, goed kauwbot etc. Dit mag echt wel vaker op een dag. Rust betekend niet perse slapen. Als je dat eens probeert los te laten, dan komt het echt wel goed!! 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Door al jullie reacties lukt het me de laatste dagen er wat relaxter in te staan. De rampscenario s waar op de puppycursus en internet gewaarschuwd wordt en de vele puppy eigenaren die hun pup al wel een tijdje alleen kunnen laten zorgden bij mij voor de nodige stress. Dus Annouk en anderen, het helpt om te horen dat anderen hier ook mee worstelen! Ik ga proberen de ontspannen vibe vast te houden hp-smile

honden page profiel AnnoukAnnouk

honden foto van Annouk

Hoi Marleen,

Misschien leuk om te horen. Vandaag onze eerste mijlpaal behaald. Pup was aan het slapen en ik stond op, hij werd wakker en keek me aan en ging weer verder slapen!! Ik kon naar boven toe, opfrissen en het bleef stil en zag niks in de gang. Na 10 min even naar een andere kamer op de boven verdieping gewandeld dus toen hoorde je wel wat geluid, toen wilde ik naar beneden gaan en stond ie netjes bij de trap te wachten. Geen piep oid gehoord. Daar kreeg hij dus zeker een snoepje voor!! 

Ja dit is bij ons pas na 4 weken gelukt, hij is nu bijna 12 weken. Sommige zijn het hier niet mee eens en zijn vanaf dag 1 aan het oefenen met alleen zijn. Dit vond onze pup zo lastig dus zijn gewoon met zijn tempo mee gegaan en kijk eens aan, na een tijdje is het toch allemaal minder interessant wat de baasjes doen! 

Hopelijk lukt dit binnenkort bij jullie ook. Zie je al verandering?

honden page profiel Vera met Diesel+, Fenna en NoaVera met Diesel+, Fenna en Noa 3 doggies

honden foto van Vera met Diesel+, Fenna en Noa

Wat ik ook doe bij pups is als ik al even naar boven moet de deur open laten en geruststellend blijven praten zodat ze toch weten dat ik er wel ben. Als je pup niet naar boven wil lopen zou dit ook een optie kunnen zijn. Verder mogen ze hier in het begin ook overal volgen zolang ze dat nodig hebben.

En als je een stap verder bent en je zou weg gaan doe ik altijd de dingen benoemen. Zoals ik ga even naar de winkel. Dat werkt hier heel goed.

 

En inderdaad heel rustig op het tempo van jouw pup, iedere hond is immers anders.

Volgende forumvraag: Ich bien kaput
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^