operatie nog zinvol?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nicole LeyssensNicole Leyssens

Ik adopteerde een 12jarige cocker spaniel, nu 15j. Ze had al een gezwel dat nu een beetje groter is geworden. Ik moet beslissen of ik het laat wegnemen. Zinvol of niet? 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

15 jaar, een narcose is dan belastend!   Maar als de arts de hond heeft bekeken en het kan, en het gezwel niet op een slechte plek zit, is het gezwel al aangeprikt van te voren zodat het niet kwaadaardig is, anders zou ik er niets aan laten doen..en de hond moet echt nog gezond verder zijn als het weggehaald wordt.

honden page profiel jantienjantien 1 doggies

honden foto van jantien

Hoe groot is het nu en waar zit het?

honden page profiel Nicole LeyssensNicole Leyssens

Aan achterste tepel, knikker groot.

honden page profiel MoniqueMonique

honden foto van Monique

Wat zegt de da?

Is het een melkkliertumor?

Eerst kan je onderzoek laten doen of het een kwaaddaardige tumor is. Dan zal een operatie te zwaar zijn en misschien niet meer zinvol zijn,kans dat het vlug terugkomt.

Doe je geen uitgebreid onderzoek als het kwaadaardig is dan kan een da niet weten of er uitzaaiingen zijn maar die kans is wel groot in dat geval heeft opereren geen zin.

 

Is het goedaardig dan kan je het gewoon laten zitten.

 

De laatste optie is zolang de hond nergens last van heeft gewoon lekker genieten van elkaar,niet die medische ellende aandoen gezien de leeftijd van 15 jaar.

 

Doe wat je denkt wat het beste voor je hondje is,zelf wil je waarschijnlijk van alles uit de kast trekken maar is je hond daar nog mee gebaat?

 

Ik wens je veel wijsheid en sterkte toe.

 

 

honden page profiel Nicole LeyssensNicole Leyssens

De da zegt dat het een moeilijke beslissing is en dat het aan mij is. Dat ik even kan afwachten, zien of het (zachte, niet hard) gezwel nog groeit (ze heeft er nog een aantal kleine, ook al jaren). Ze heeft hartruis (krijgt medicatie), ze is ook daardoor vermagerd waardoor het gezwel mss groter aanvoelt. Bedankt voor de reacties.

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Waar zit het gezwel? En is het goedaardig of kwaadaardig?

Wij hebben met onze hond nog wel een operatie gedaan met 15 jaar omdat het acuut was (baarmoederontsteking) en ze in héél goede conditie was. Ze bleek toen ook een gezwel op haar milt te hebben; die hebben we laten zitten. 2 jaar later is hij nauwelijks gegroeid, dus we gaan hem ook niet weghalen.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" De da zegt dat het een moeilijke beslissing is en dat het aan mij is. Dat ik even kan afwachten, zien of het (zachte, niet hard) gezwel nog groeit (ze heeft er nog een aantal kleine, ook al jaren). Ze heeft hartruis (krijgt medicatie), ze is ook daardoor vermagerd waardoor het gezwel mss groter aanvoelt. Bedankt voor de reacties. "

Als door haar hartconditie aan t vermageren is zou ik het mooi zo laten. 

 

Veel sterkte en wijsheid gewenst.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Op 3 jaar tijd is het een beetje groter geworden, schrijf je. Waarom vraagt je DA je nu om te beslissen of je het wil verwijderen? 

Blijkbaar had het de voorbije jaren geen urgentie..? 

honden page profiel Nicole LeyssensNicole Leyssens

Raad van da 3j geleden: niet nodig om te verwijderen maar wel regelmatig onderzoeken om te zien of het groeit. Ik dacht nu dat het groter geworden was (paniek), da zegt dat het groter aanvoelt omdat ze vermagerd is. Ze was zwaar obese toen ik haar kreeg, nu door haar hartproblemen te mager. 

honden page profiel MichelleMichelle

honden foto van Michelle

als het hier om melkkliertumor gaat ,ou ik het persoonlijk niet laten weghalen 

Mijn ervaring met 3 verschillende honden is dat dit namelijk na weghalen, zelfs al was de hele melklijst verwijderd, het veel groter en erger terugkomt.

Plus dat het herstel bij een wat oudere hond ook niet heel snel gaat en de laaste maanden van je honden leven revalideren wil ik ze niet aan doen.

 

De gene die ik niet heb laten openen had met 8 jaar de eerste bult bij de tempel en nu met 16 jaar wel meer bulten en een flink grotere maar doet het nog super goed.Zeker zolang ze er zelf geen last van hebben laat ik het zo.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Raad van da 3j geleden: niet nodig om te verwijderen maar wel regelmatig onderzoeken om te zien of het groeit. Ik dacht nu dat het groter geworden was (paniek), da zegt dat het groter aanvoelt omdat ze vermagerd is. 

Dat klinkt alsof er niet meteen reden is om dit weg te halen? Blijkbaar kan het gewoon wat groter aanvoelen omdat de hond is vermagerd. Gezien de hond al hartproblemen heeft, en het gezwel er sowieso al vele jaren zit, denk ik dat ik niet zou opereren. Maar het blijft onduidelijk of dit nu een goedaardig of kwaadaardig gezwel is. Is dat niet onderzocht? 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Is er een biopsie van genomen? Dit hoeft niet te gebeuren met narcose. Prikje verdoof en een klein stukje eruit. Dan weet je al meer of het zinvol is om te verwijderen, het kan laten zitten of voor de toekomst voorbereid moet zijn. Als het alleen oppervlakkig is?  En mocht je DA al de röntgenfoto's gemaakt hebben? Dan is het misschien handig om meer uitleg erover te vragen of een second opinion te vragen.

Volgende forumvraag: Manken na wandelen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^