Castratie teefje

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Gisteren ben ik met Sjors naar de dierenarts geweest voor de controle en vaccinaties van 1 jaar oud. De dierenarts gaf aan dat nu het beste moment is voor haar castratie (teefje). Dus hebben we daarvoor een afspraak gemaakt voor volgende week. Ik vind het allemaal nogal spannend! Ik hoop gewoon dat mijn kleine vrolijke blije hond er niet door verandert! Maar dat is natuurlijk niet te voorspellen.

 

De dierenarts gaf aan dat we na de operatie anders om moesten gaan met voer omdat de teefjes dan de aanleg hebben om snel dik te worden. Dit zou volgende week nog nader toegelicht worden. Maar ik bereid me graag voor. We hebben met Sjors heel veel moeite gehad om haar aan het eten te krijgen. Ze heeft heel lang nauwelijks willen eten en ze was ook te mager. We hebben vanalles geprobeerd. Nu is ze eindelijk op gewicht en eet ze haar brokjes voor de dag op. (Nog niet van harte, maar 8/10 keer is aan het eind van de dag het bakje leeg).

 

Ik was op internet aan het zoeken naar informatie en al die pagina's van dierenartsen lijken wel een infomercial voor royal canin voer voor gesteriliseerde honden. Is dat echt nodig om over te schakelen op dat voer? Ik las ook iets over een kwart minder voer? Is dat nodig? Ze krijgt nu de aanbevolen daghoeveelheid voor honden van 7 kilo van Edgard&Cooper. Ze is een heel actieve hond, dus ze verbruikt ook veel energie denk ik.

 

Heeft iemand tips over het voer? Of gewoon überhaupt tips voor vooraf en/of na de operatie?

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Marleen is ze al een keer loops geweest ? Dan kan ze gesteriliseerd worden als je dat wenst, na de sterilisatie kan je voeren wat je wilt, brok of kvv, dat is aan jou..een gesteriliseerd teefje krijgt sneller wat buikvet omdat de hormonen verdwijnen na de sterilisatie...iets minder eten daar moet je naar kijken...genoeg beweging dan hoeft de hond niet dik te worden hoor en hoef je ook niet te minderen, kijk het aan.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Het klinkt alsof je zelf niet om de castratie gevraagd hebt, maar dit zo door de DA is beslist?

In dat geval: denk er eerst goed over na, of dit iets is wat je zelf wenst voor je hond.

 

Wat de voeding betreft: je kan het voer geven wat ze nu krijgt, hoor, je hoeft helemaal niet over te schakelen.

Ook worden lang niet alle honden dikker na castratie. Dus blijf gewoon voeren zoals je nu al doet en kijk het aan. Als je hond na verloop van tijd toch dikker wordt, kan je dan gericht ingrijpen. 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

In september is ze voor het eerst loops geweest. En eigenlijk was het het beste om de operatie 3 maanden daarna te doen volgens de dierenarts. Nu zitten we op 4. Dus daarom gaat het nu ineens heel snel. Ik wist dat niet van die 3 maanden.

 

Maar de castratie was wel de bedoeling. Sjors zat totaal niet lekker in haar vel door de hormonen. Dus dat hoeft ze van mij niet 2x per jaar te doormaken. En ze moet 1 dag in de week naar de opvang ivm werk en daar mag ze niet heen tijdens/rondom de loopsheid. Praktisch gezien gaat dat gewoon echt niet werken. We gaan geen nestje nemen. Alleen ik vind de hele operatie heel heftig.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Het herstel is heel snel...vraag om laparoscopisch, nou weet ik eerlijk niet of dat zin heeft bij een kleine hond maar kan je bespreken....als de wens er toch is om te steriliseren is het nu een goede tijd...de drie maanden houden ze aan omdat de baarmoeder dan een rietje is...en het heel veilig is om de baarmoeder dan weg te halen, ook de eierstokken....wanneer de hond net loops is geweest is de baarmoeder goed doorbloed en is er kans op een bloeding groot, bij jouw hond dus een mooie tijd om te steriliseren.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Mijn Lucie was altijd aan de magere kant en dat is na de castratie niet veranderd. 

 

Je hoeft beslist niet over te stappen op ander voer. Ik zou na de castratie iets minder van haar voer geven en t gewicht goed in de gaten houden door wegen bij de da en/of goed kijken en voelen. Komt ze toch aan dan geef je wat minder. 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Bedankt voor de uitleg Willemijn!

 

En bedankt ook allemaal voor de tips over het eten. Ik vermoed dat mijn dierenarts misschien ook wel gaat beginnen over royal canin aangezien ze een spaarprogramma adverteren in de wachtruimte. Maar dan weet ik in ieder geval dat dat niet nodig is. En dat ik met de brokjes waar Sjors nu eindelijk tevreden mee is gewoon verder kan. Ik ga gewoon goed in de gaten houden of ze niet dikker wordt.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

" Bedankt voor de uitleg Willemijn!
 
En bedankt ook allemaal voor de tips over het eten. Ik vermoed dat mijn dierenarts misschien ook wel gaat beginnen over royal canin aangezien ze een spaarprogramma adverteren in de wachtruimte. Maar dan weet ik in ieder geval dat dat niet nodig is. En dat ik met de brokjes waar Sjors nu eindelijk tevreden mee is gewoon verder kan. Ik ga gewoon goed in de gaten houden of ze niet dikker wordt. "

Nergens voor nodig om ander voer te gaan geven....als Sjors het er goed op doet zo houden....je kan wel eens in de vijf zes weken je hond wegen , zodat je een beetje weet wat Sjors weegt...bij de welkoop is een weegschaal waar je de hond mag wegen...anders even vragen als je dichtbij de dierenarts woont of dat ook mag, vaak is dat goed.....en voelen is een goede maat....ribben voelen zonder in te drukken prima gewicht, drukken aan de zijkant en amper de ribben voelen dan minder je...je hond is nog heel jong lekker aan de wandel...wordt Sjors ook niets te dik.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Binnen drie dagen knapt je hond goed op. Ik bleef wel altijd tien dagen thuis bij de hond of ik nam de hond mee. Zodat ik dagen nacht kon opletten dat niet aan het wondje werd gelikt. Diki had een rompertje voor de nacht, via de dierenarts, ze had het aan toen ik haar ophaalde. maar ook diki lag naast mijn bed na de castratie.

 

Houd haar vooral lekker warm als ze net thuis is, van en door de narcose daalt de temperatuur 

 

Ik heb nu mijn derde gecastreerde teefje. Geen van 3en is dik geworden. Hoe heb ik dat gedaan? Gewoon dezelfde voeding. De eerste dagen had de hond niet heel veel trek, dus at ze minder, daarna ben ik minder blijven geven, omdat ze dat dus al deden, geen probleem met schooien of zo. maar altijd dezelfde voeding. De da verdient aan de voeding, maar zelf heb je in de hand hoeveel en wat je voor eten geeft! 

Toen mijn reu gecastreerd moest worden, medische problemen,  kreeg ik naast en hond ,gratis,, een zakje voer mee. Dat heb ik geweigerd..... ging meteen 20 euro van de operatie prijs af.....Hoe zo gratis.

 

Diki nu, is zelfs aan de dunne kant. Die krijgt dus weer dezelfde hoeveelheid. Het is vooral belangrijk dat je hond niet te dik wordt, dat voorkomen, en voeren met je ogen. Dikker? Minder geven, let  ook op koekjes en kluifjes. Dunner worden, iets meer geven.

 

Qua karakter? Niets gemerkt. Alleen dat de toller, een heel onzeker hondje, geen last meer had van stemmingswisselingen door de hormonen en een stabielere hond werd.

 

Geen schijnzwangerschap meer met de grotere kans op baarmoederontsteking.

 

Het enige jammere vond ik bij de heidewachtel, dat de vacht veranderde. Alleen nog heel dun pluizig haar.  Bij de toller gebeurde dit amper, die had hier en daar een plukje doorgegroeide ondervacht, dat was alles. Bij diki heb ik geen verandering gemerkt, niet in vacht en niet in karakter. Zij was ook jong toen ze geholpen werd

 

Castraten vacht wordt de verandering genoemd.  Komt vooral voor bij verharende honden en bijna altijd bij spanielachtigen. Een dikke pluizige vacht, die nog amper verhaart. Kijk uit ga je die vacht scheren dan wordt het erger. 

 

 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Fijn om jullie ervaringen te lezen! Ik werk nu sowieso thuis dus alleen zal ze niet zijn na de operatie.

 

De vacht ben ik ook wel heel benieuwd naar. Ze heeft nu zo'n super fijne vacht. Helemaal zelfreinigend.  Ik hoop niet dat die verandert. Maar ik wist inderdaad al dat het kon. Bij mij in de straat woont een hond die na de castratie een hele ruwe vacht heeft gekregen. Mijn hond heeft geen boven en ondervacht. Dus misschien dat het mee valt 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Marleen, meestal krijgen honden die een dubbele langharige vacht hebben een castratievacht, bij goed onderhoud valt het bij jouw hond zeker mee hoor....

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Jouw hond is een markiesje? Dan wel behoorlijke kans op verandering in vacht met doorgroeiende ondervacht. Met plukken van de pluisharen, op het goede moment, dus goed onderhoud, kom je dan een heel eind. Maaf het zal anders zijn. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

546209.jpg   Dit is ook een newfoundlander , gecastreerd, dus het hoeft niet hoor...een ontplofte vacht, goed bij houden met verzorgende podukten en je kan een vacht goed en netjes houden.   ( het is mijn hond)

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Sjors is een kruising van Markiesje. Ze heeft geen ondervacht, gewoon lange haren. 

Jouw New Foundlander ziet er een stuk beter uit dat die op de website van Doggo Willemijn! Wat gebruik je voor verzorgingsproducten?

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Hoe het wordt weet je niet. Maar je zei, ze had last van de loopsheid, schijnzwanger? Dat wordt praktisch ieder teefje in meer of mindere mate na de loopsheid. En dat gaat net zo lang goed tot er een baarmoeder ontsteking volgt.  Mijn heidewachtel was extreem schijn zwanger, daarvoor laten castreren, en ondanks de verandering in vacht, nooit spijt van gehad. 

Jouw hondje verhaart denk ik gewoon? 

Ik vind haar leuk.

Ik wilde je geen angst aanpraten met die plaatjes, maar gewoon de theorie laten lezen. De plaatjes zijn heel extreem, die weten ze wel uit te zoeken hoor 

honden page profiel MarleenMarleen

honden foto van Marleen

Ze was toen met de loopsheid heel onzeker, angstig, niet lekker, wilde niet eten, plaste en poepte ineens weer binnen. Ze was ook knuffels aan het verzamelen, dus ook iets van schijnzwanger misschien, maar dat mag geen naam hebben.

 

Ze verhaart eigenlijk nauwelijks. Ik vind bijna nooit haren. En bedankt, ze is echt een super hond, daarom vind ik het ook zo spannend die operatie.

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty

honden foto van Anouk van Botty

Betreft voer? Wij zijn nu Eukanuba Daily Care Adult Weight Control Small/Medium aan het proberen. Na Acana light, het iets wat goedkoper. Zijn allebei vetarm en vind het belangrijk dat hij variatie krijgt. Dit doen wij immers ook in de schijf hp-wink Denk wel dat er iets in de hormoonhuishouding veranderd want wijziging van voer? Krijg je vrijwel altijd mee advies. Mijn DA zei bv "25%" minder geven maar die weet dat ik erg op het kwaliteitsvoer zit, lol.

 

Of nu direct Royal moet nemen? Nee, al die dieetbrokken zijn vetarm, belangrijk is wel dat je een lang bestaande fabrikant neemt. Vers vlees is idem.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ze was toen met de loopsheid heel onzeker, angstig, niet lekker, wilde niet eten, plaste en poepte ineens weer binnen. Ze was ook knuffels aan het verzamelen, dus ook iets van schijnzwanger misschien, maar dat mag geen naam hebben.
 
Ze verhaart eigenlijk nauwelijks. Ik vind bijna nooit haren. En bedankt, ze is echt een super hond, daarom vind ik het ook zo spannend die operatie. "

Herkenbaar. En ja k buffels verzamelen is schijnzwanger. Maar dat hoort er bij,

Heus het gaat goed en de honden genezen zo snel. Het onzekere, dat kan op en neer gaan gedurende de cyclus, dat merkte ik ,et de toller, na de castratie werd ze een veel stabielere hond, geen homoom wisseIingen meer .

 

Heel veel succes. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Ze was toen met de loopsheid heel onzeker, angstig, niet lekker, wilde niet eten, plaste en poepte ineens weer binnen. Ze was ook knuffels aan het verzamelen, dus ook iets van schijnzwanger misschien, maar dat mag geen naam hebben.
 
Ze verhaart eigenlijk nauwelijks. Ik vind bijna nooit haren. En bedankt, ze is echt een super hond, daarom vind ik het ook zo spannend die operatie. "

Een operatie is ook altijd spannend. Er is altijd een kleine kans op complicaties. Maar gelukkig gaat het gros gewoon goed.

 

Qua vachten, ik heb er hier nu 4 gecastreerd rond lopen, allemaal een normale vacht. T kan ook mee vallen.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Royal canin is sowieso troep. Mijn dierenarts probeerde mij altijd voor allerlei problemen Hill's aan te raden waar mijn hond dan altijd direct van aan de diarree ging. Houd na de sterilisatie gewoon goed haar gewicht in de gaten. Het is per hond verschillend of ze aankomen. Mijn hond (inmiddels overleden) is destijds op 10 jarige leeftijd nog gesteriliseerd (laparoscopisch) en die ging in korte tijd van 29 kilo naar 33 kilo. Ondanks heel veel beweging en dat ik haar voerde op zicht, dus niet op de richtlijnen die op een verpakking staan kreeg ik die kilo's er niet af. Ik ben toen overgestapt op een light voer. Dat hielp wel. Wel van het merk dat ik al voerde. Haar vacht werd ook drama na sterilisatie maar was een hond met een flinke dikke ondervacht. Het komt helemaal goed hoor. Mijn hond kon direct na de sterilisatie alweer de trap oplopen enzo.

Volgende forumvraag: Kromme voorpootjes
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^