Giardia Protocol

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TeunTeun

honden foto van Teun

Vandaag hebben wij na ruim een maand het verlossende bericht gehad dat Victor giardia-vrij is. Omdat ik veel gehad heb aan verschillende threads hier op het forum, wilde ik zelf een post weiden aan wat wij gedaan hebben om die nasty parasiet eronder te krijgen.

Medicatie

 • Nadat giardia was vastgesteld door de DA (op basis van beetjes ontlasting van 3 dagen) is een kuurtje Panacur voorgeschreven. 3 dagen achter elkaar pillen, en 10 dagen later weer 3 dagen achter elkaar pillen. Na veel lezen over de verschillende mogelijkheden qua medicatie leek Panacur me vrij mild, dus oké om te geven.

Voeding
Ik denk dat voeding een belangrijke factor is geweest in het herstel. Wat hebben we gedaan?

 • Victor at brokken, van Orijen. Op zich prima spul. Maar, door de eenzijdigheid en bewerkingen misschien niet het allerbeste voor een weerbare darmflora.
 • Dus zijn we - na veel lezen - overgeschakeld op deels Farm Food Menu Pens & Hart Compleet en brokken. De eerste dagen hebben we dit voer nog wel even kort in kokend water gelegd, om het rauwige er wat af te halen. Wellicht ten overvloede, want het is al gestoomd. Maar baat het niet, dan schaadt het niet.
 • Daarnaast zijn we probiotica gaan geven, specifiek Puur Probiotic Hond/Kat.
 • Voor een dag of 5 hebben we Norit gegeven (gewoon de pillen uit de supermarkt), dit bindt en helpt troep uit de darmen op te ruimen. Victor weegt 35 kilo, dus we gaven hem net wat minder dan de kinderhoeveelheid (helft volwassenen). Weegt jouw hond wat anders? Maak dan even een rekensom. Bijv: 15 kilo = 1/5 van de voorgeschreven hoeveelheid voor een volwassene.
 • Tenslotte zijn we de voeding meer verdeeld gaan geven over de dag.

Dit gooide allemaal lekker ons 'Voer voor werken'-regime in de war, maar gezondheid is belangrijker dan strak commando's uitvoeren :wink:

Hygiëne
En dan het meest taaie onderdeel: poetsen en wassen als een malle! Niet alleen kakkerlakken overleven een atoombom, giardia cystes ook. Wat hebben wij gedaan om herbesmetting te voorkomen:

 • Voor zover het kan, alles waar Victor op zit of ligt wassen:
  • In de wasmachine, zo warm/heet als verantwoord is voor het materiaal. 60 graden of hoger is wenselijk. Als het lager moest gebruikten we langere programma's.
  • Een meubel-/tapijtreiniger voor de meubelen (hij mag op de bank) en de tapijten
  • Blue Wonder Desinfectie Reiniger (spray) of Blue Wonder boekjes voor andere zaken
 • Z'n drink- en eetbak elke dag schoonmaken met kokend water
 • Na het poepen veegden we Victor's billen af met natte billendoekjes (gewoon die je voor jezelf zou kopen). Hierbij droegen we zelf latex wegwerphandschoenen. Ja mensen, aan de slag! Met een beetje voeren wende hij er al snel aan en vond het prima.
 • Om andere dieren en mensen te beschermen ruimden we Victor's poep zo goed als het ging weg met onze reguliere zakjes. Maar omdat het vaak waterige spuitpoep was hadden we ook nog een flesje chloor bij ons, waarmee we eventuele restjes besproeiden.
 • Daarnaast heeft Victor de hele periode niet gespeeld met andere honden. Ook weer om besmetting van het speelmaatje te voorkomen. Niet leuk voor 'm, maar (nog) wat meer als baasje met hem spelen compenseert het behoorlijk :D

Ik hoop dat we anderen met bovenstaande kunnen helpen!

Heeft jouw hond als je dit leest giardia? Veel sterke en houdt vol! Ergens in de 3e week waren we bekaf van al het poetsen, wassen, 's nachts eruit (vanwege de diarree) en dan tussendoor nog iets voor je eigen baas doen... Maar: er is dus licht aan het eind van de tunnel! Succes!

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _  Bams ¥ .

Geweldig dat het beter gaat, giardia hebben wij hier nog nimmer gehad, maar ik zeg nooit nooit, hoop dat ik het niet zal meemaken, maar je hebt het geweldig gedaan...goede hygiene is een vereiste en wat je zegt, diaree kan je niet oprapen een goeie tip om een flesje spray mee te nemen met chloor....

honden page profiel Nadia & MilaNadia & Mila

honden foto van Nadia & Mila

Wat netjes dat je de poep buiten opgeruimd hebt en een fles chloor mee. Hier liggen hopen giardia plakkaten en hoop dat wij het nooit in huis halen!! Loop al andere routes om het te voorkomen.

honden page profiel W & B W & B

honden foto van W & B

Helaas ben ik erg bekend met giardia. Wij hebben er 9 maanden mee gezeten hp-cry

 

Even wat kanttekeningen/aanvullingen, panacur tegen giardia geef je normaal gesproken 5 dagen achter elkaar (3 dgn is 'normale' ontworming). Tussenpozen voor de tweede keer toedienen verschilt per dierenarts. 

 

Dat gezegd hebbende, panacur heeft hier niks gedaan. Zowel de honden als de katten hebben 3 kuren van 5 dagen gehad.

Je hebt giardia stammen die reageren op panacur en stammen die reageren metrobactin (antibiotica die ook giardia kan bestrijden). Ik wilde de darmwand niet nog verder kapot maken en ben me erg gaan verdiepen in iets anders dan de metrobactin.

 

Ik ben uitgekomen bij huisdierendokter, heb daar giardex en gastro besteld. Een lange weg, dit geef je ten minste 12 weken. De voordelen, de giardex doodt de cysten en de eitjes en het is niet schadelijk voor je dieren! De gastro zorgt voor de darmwand.

 

Qua schoonmaken, gebruik iets dat quaternaire ammoniumverbindingen bevat, bv virkon S of cif professional keukenreiniger. Dit maakt de cysten kapot. Voor stoffen oppervlakten bv bankstel (of in mijn geval krabpalen) heb ik een stoomreiniger gebruikt. 

 

Qua voeding is het inderdaad de beste keuze om vlees te gaan geven. Giardia gedijt op koolhydraten.

 

Probiotica is een prima middel om de darmflora een boost te geven. Begin er echter niet te vroeg mee, dan bereik je het tegenovergestelde. 

 

Als laatst, natuurlijk superfijn dat je er relatief snel vanaf bent! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^