Puppy bijten, radeloos...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TashaTasha

honden foto van Tasha

Hallo iedereen! Ik heb een pup van 11 weekjes in huis. Het is een mechelse herder kruising kangal... best pittig dus ????. 

Ik heb sinds kort het puppy bijten ondervonden en het is geen pretje voor mijn benen en kleding. Ik merk dat tijdens het wandelen hij begint te bijten, soms erbij gromt en dan omspringt. Ik probeer dan rustig te blijven en hem te verleiden met iets lekkers of leuks maar na enkele secondes gaat hij weer verder met bijten en trekt hij aan de lijn.  

Af en toe raak ik er wel wanhopig van want het is best pijnlijk. 

Me pup komt ook niet aan zijn 18 uurtjes slaap per dag omdat hij het spelen veel leuker vind. 

Enkele momenten op de dag gaat hij in z'n bench en slaapt hij 1,5 a 2uur per keer. 

Z'n gedrag is soms nogal "vervelend" maar ik probeer zoveel mogelijk rustig en geduldig te blijven. 

Hebben jullie tips hoe ik hiermee om kan gaan? 

honden page profiel sylviasylvia 1 doggies

honden foto van sylvia

Geduld hebben en rustig je pup begeleiden.

Zo te lezen heb je een normale pup.

Meestal met een maand of 5 a 6 als ze hun volwassen gebit hebben, trekt dat puppy bijten ook weg.

Zorg dat je genoeg kauwmateriaal kunt geven aan je pup.

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Bijtende puppies... ze drijven je tot waanzin, hahaha cool

De meeste puppies happen en bijten, tenslotte zijn het jonge dieren die zich uitdrukken met de middelen die ze hebben. Dat is dus happen, bijten, krabben, piepen, blaffen, enz. Op deze manier uiten ze wat ze voelen.

Maar lang niet alle pups bijten even heftig en sommigen zijn echte felle piranha's.

 

Er zijn een aantal manieren die kunnen helpen, het is uitzoeken wat er bij jullie hond in jullie situatie het best werkt.

 

1. Anticiperen.
Pups gaan vaak happen en bijten als ze opgewonden zijn. Bijvoorbeeld tijdens een spelletje, bij drukte, agitatie of lawaai in de omgeving.

Maar ook als ze zich vervelen, moe zijn, honger hebben, als ze zich ergeren, enz.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom de pup zo fel wordt, probeer dus altijd te bekijken wat er op dat moment speelt, hoe de pup zich voelt.
Dus daar kan je op letten. Bijvoorbeeld: niet te druk doen rond de pup, spelletjes niet te intensief of te lang maken, actie regelmatig afwisselen met kalmte, kort aaien op de borst ipv over de kop, verveling tegengaan door regelmatig een ontspannende en deugddoende activiteit (niet te lang of intens) aan te bieden, typische 'hondendingen' laten doen: snuffelen, graven, banjeren,... dat werkt ontspannend.

Dit kan je ook toepassen op je wandeling: wissel actie af met kalmte. Las ook ongedwongen momenten in, waarop je niets vraagt of eist, maar de pup even z'n eigen gang mag gaan. Zo kan het hoofdje wat leeglopen en kalmeren van alle indrukken die ie opdoet en moete verwerken.

 

2. Bescherm je.
Puppytandjes zijn vlijmscherp. Het doet echt pijn als je pup voluit hapt en bijt.
Hier beten de pups heel erg in de benen als we 's morgens opstonden, bij de eerste begroeting van de dag dus. Oplossing tegen de pijn was alvast hele dikke winterkousen dragen 's morgens, over je broek heen zodat er geen broekspijpen hangen te flodderen. cool Het neemt de oorzaak van het bijten niet weg, maar als het al geen pijn meer doet, is het makkelijker om zelf rustig te blijven en dat scheelt ook in opwinding bij de pup.

 

3. Ombuigen.
Als de pup gaat bijten, biedt dan iets anders aan. Bijvoorbeeld: als een pup meteen in je handen hangt als je hem aanraakt, neem dan een zacht knuffeltje in één hand en terwijl hij daarin bijt kan je met de andere hand haar even zachtjes kriebelen op de borst. Hou aaien en aanraken zeer kort en rustig, als de pup er fel van wordt. Beter meerder keren even een korte aai om daaraan te wennen, dan meteen minutenlang willen aaien.

 

4. Wegstappen uit de situatie
Wordt een pup echt baldadig, stap gewoon even weg. Niet boos of druk. Gewoon time out. Je stapt een andere kamer in en wacht even tot de pup kalmeert.

Bij ons hielp het om aan tafel op een stoel te gaan zitten, als de pup je achterna zat. Dat was eigenlijk ook een vorm van time-out: het onderbreken van je beweging (actie).

Het is dus uitzoeken wat bij jullie pup kalmerend werkt.

 

Staar je niet blind op aantal uren slaap. De ene pup slaapt de hele dag weg, en de andere springt van korte slaapjes weer naar actie. Het ene is niet beter dan het andere, kijk naar de behoeften van je eigen hond en stem je begeleiding daarop af. Las zelf kalmte-momenten in in je dag, waarbij je zelf ook even pauze neemt, je rustig houdt. De pup kan zich hier dan aan spiegelen. 

 

honden page profiel NadiaNadia 2 doggies

honden foto van Nadia

Inderdaad, geduld hebben en het gedrag negeren. Afleiden met wat leuks om in te bijten of een gek dansje doen en beloon het goede gedrag. Als het echt te gek wordt dan loop ik weg en ga even in de wc staan of zet haar even in de gang. Het bijten in mijn voeten is hier echt minder geworden. Of trek laarzen aan haha

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

vroeger leerden we een pup het bijten af gelijk een moederhond dat niet van een pup accepteert tegenwoordig is men van mening dat je moet wachten tot de pup er zelf mee stopt tja ik ben dan maar liever ouderwets en leer de pup meteen zich te beheersen wat me later ontzettend veel voordelen oplevert in heel veel situaties

honden page profiel JanineJanine 1 doggies

honden foto van Janine

" vroeger leerden we een pup het bijten af gelijk een moederhond dat niet van een pup accepteert tegenwoordig is men van mening dat je moet wachten tot de pup er zelf mee stopt tja ik ben dan maar liever ouderwets en leer de pup meteen zich te beheersen wat me later ontzettend veel voordelen oplevert in heel veel situaties "

Eens.

honden page profiel sylviasylvia 2 doggies

honden foto van sylvia

Hoe doe je dat dan, de pup meteen leren zich te beheersen.

Mooi dat het kan, maar de vraag van de topic starter is ook om te weten hoe?

Met slaag of schreeuwen of laten schrikken, of juist iets heel anders?

honden page profiel LizLiz 2 doggies

honden foto van Liz

" Hoe doe je dat dan, de pup meteen leren zich te beheersen.
Mooi dat het kan, maar de vraag van de topic starter is ook om te weten hoe?
Met slaag of schreeuwen of laten schrikken, of juist iets heel anders? "

iets heel anders maar dat heb ik in de talloze help mijn puppy bijt topics hier al zo vaak beschreven en de groep users die in de moderne opvoedmethode waarlijk iedere vorm van begrenzen al zware mishandeling ziet vind zelfs dat al verschrikkelijk een hond zal eens nee te horen krijgen o help

honden page profiel SusanSusan 2 doggies

honden foto van Susan

Wat een schatje! Hij lijkt sprekend op onze Boi toen hij pup was. En ja hij kon ook erg bijten en was/is een opgewonden standje. We hebben alles geprobeerd want hij stopte niet. Gedragsdeskundige, puppycursus, Alternatieven aanbieden, trainen trainen trainen, oefenen etc. Ik werd er doodmoe van op den duur.

Pas nu met 13 maanden is het helemaal weg. Hij had een lange adem maar kennelijk was die van ons toch langer. Of de leeftijd.

honden page profiel TashaTasha

honden foto van Tasha

We hebben onze eerste les puppycursus erop zitten maar we hebben zeker nog een lange weg tegaan. Het geeft me in iedergeval een goed gevoel doet niet alleen mijn pup opstandig is hahaha. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" We hebben onze eerste les puppycursus erop zitten maar we hebben zeker nog een lange weg tegaan. Het geeft me in iedergeval een goed gevoel doet niet alleen mijn pup opstandig is hahaha.  "

opstandig

ik denk dat je met mijn pup helemaal knettergek zou zijn geworden en haar had terug gebracht

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" We hebben onze eerste les puppycursus erop zitten maar we hebben zeker nog een lange weg tegaan. Het geeft me in iedergeval een goed gevoel doet niet alleen mijn pup opstandig is hahaha.  "

Maak je borst dan maar nat, als je een beetje puppy bijten al benoemd als opstandig maak ik me toch wel zorgen over hoe je de puberteit gaat ervaren met zo’n kruising.. 

 

Waarom ben je voor deze kruising gegaan?

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" opstandig
ik denk dat je met mijn pup helemaal knettergek zou zijn geworden en haar had terug gebracht "

Liz, een BC pup is echt niet heftiger dan een Kangal x Mechelaar.

Border collies zijn echt niet in alles beter, erger, slimmer, sneller etc. Pups zijn niet opstandig, geen enkele pup. Ze weten gewoon niet beter omdat ze nog niks geleerd hebben. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Liz, een BC pup is echt niet heftiger dan een Kangal x Mechelaar.
Border collies zijn echt niet in alles beter, erger, slimmer, sneller etc. Pups zijn niet opstandig, geen enkele pup. Ze weten gewoon niet beter omdat ze nog niks geleerd hebben.  "

zeg ik dan dat het aan het ras ligt

ik ben bc pups gewend maar dit is een draak met een plaat voor haar koppie die dikker is dan een betonnen kluis deur daarnaast heb ik nog nooit zon drukke en vooral onbezonnen onverschrokken pup meegemaakt

dat kan ook nog dus niet zo snel oordelen britt

honden foto van Profiel verwijderd omdat dit een zeik forum is, toedeloe!

" zeg ik dan dat het aan het ras ligt
ik ben bc pups gewend maar dit is een draak met een plaat voor haar koppie die dikker is dan een betonnen kluis deur daarnaast heb ik nog nooit zon drukke en vooral onbezonnen onverschrokken pup meegemaakt
dat kan ook nog dus niet zo snel oordelen britt "

Je roept dit al weken en kennelijk heb je hierin dus nog geen progressie. Misschien een keer je aanpak in training veranderen i.p.v. de pup steeds de schuld blijven geven. 

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

" Liz, een BC pup is echt niet heftiger dan een Kangal x Mechelaar.
Border collies zijn echt niet in alles beter, erger, slimmer, sneller etc. Pups zijn niet opstandig, geen enkele pup. Ze weten gewoon niet beter omdat ze nog niks geleerd hebben.  "

Mijn gedachten. Het begint een standaard iets te worden haha. 

 

Ts, ik heb 2 Hollandse herdershonden. Het is normaal dat puppies nog niet helemaal weten hoe ver ze kunnen gaan en hun eigen bijtkracht niet kennen. Een moederhond corrigeert de pups dan wel, maar wij kunnen deze plaats nooit innemen. 

 

Wat ik deed: elke keer als mijn pup beet, en dan tijdens momenten dat we niet aan het spelen waren, zei ik duidelijk NEE, gaf een speeltje waar ze in kon bijten en kapte verder elke vorm van aandacht af. Ik stond op, negeerde haar volledig of zette haar even in de ren of buiten. Zodra ze haar aandacht op iets anders focuste dan op mij, werd ze beloond dmv iets lekkers of een aai. 

 

Wanneer ze beet tijdens het spelen, zei ik ook nee, en gaf haar hetgene waar ze wél in mocht bijten. Ik lokte haar uit om in het speeltje te bijten en zolang ze dat deed, bleef het leuk. 

 

Heeft je pup voldoende bijtmateriaal? Honden, en vooral pups hebben erg veel behoefte om te kauwen en te knagen. Ik had áltijd grote runderkophuid platen in huis liggen. Deze zijn groot genoeg om veilig om te kunnen knabbelen zonder dat ze er in stikken. Het was ook het enige dat ik durfde te geven (op een Kong en Nylabone na) wanneer ik even weg was. Ik zorgde wel voor stevige grote platen. 

 

En nogmaals dus, het gedrag dat jouw pup vertoont is heel normaal en geen opstandig gedrag. Ik wil je niet de moed in de schoenen laten zakken, maar als jij dit al heftig vindt, moet je je hart vasthouden wat de pubertijd betreft. Daar is een puppy tijd niets bij, tenminste bij mijn 2 herders. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Pups zijn niet opstandig, geen enkele pup. 

Waarom zouden pups niet opstandig kunnen zijn? 't Is een gevoel net als een ander: ze vinden iets niet leuk, zijn gefrustreerd, willen iets niet hebben, reageren opstandig. Tuurlijk wel. Da's niet meer dan een natuurlijke reactie van het ene individu op het andere. Het komt erop aan ermee aan de slag te gaan, te kijken wat er speelt en hoe je dit kan ombuigen. De aanpak kan dan verschillen, van pup tot pup. Waar de ene inschikkelijker is, zal de andere nog feller worden. Dus dan is het maatwerk, kijken wat best past en werkt.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Je roept dit al weken en kennelijk heb je hierin dus nog geen progressie. Misschien een keer je aanpak in training veranderen i.p.v. de pup steeds de schuld blijven geven.  "

mijn aanpak werkt goed ze luistert heeft een recall en neemt haar rust echter dat die knop gevonden is verandert haar karakter niet dat zou iedere hondentrainer moeten weten

honden foto van Pascale, Kahlúa&Willow

ik denk dat je met mijn pup helemaal knettergek zou zijn geworden en haar had terug gebracht "

Het gaat me vooral hier om.. je weet simpelweg niet hoe de pup van iemand anders is.. Willow bijvoorbeeld was (is) ook een heftige uit een extremere pakwerklijn. Misschien had jij haar wel naar huis gestuurd en is een bordercollie er niets bij.. Je kunt pups nu eenmaal niet met elkaar vergelijken en al helemáál niet als het een ander ras is. Waar ik hoogstwaarschijnlijk met een husky puppy veel moeite heb, hoeft een husky eigenaar hier juist helemaal geen problemen mee te hebben en zouden zij weer stapel gek worden van een herder met enorm veel drive. 

 

Je reactie komt nu over alsof TS zich aanstelt en helemaal geen lastige pup heeft, omdat jij die van jou in jouw ogen veel 'moeilijker' vindt, maar dit kan niet gebaseerd worden op dat ene kleine stukje uitleg dat TS geeft over haar hond. 

Volgende forumvraag: nieuwe, erg jonge, pup in huis.
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^