Golden Retriever 5 jaar overleden aan chronische nierfalen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NenaNena

Onze 5 jarige golden retriever Noa hebben we gisterenochtend moeten laten inslapen.......

Noa is vanaf kleins af aan een moeilijke eter geweest. Ze liet soms haar brokken staan, maar zodra we iets alternatiefs aanboden, at ze het op. De afgelopen maand viel het op dat ze was vermagerd. Vorige week maandag ben ik met haar naar de da gegaan voor voedingsadvies. De weegschaal gaf tot mijn schrik 5 kilo minder aan dan een jaar geleden, toen 31kg en nu 26kg. De da hoorde hartgeruis en bloed werd afgenomen. 

Eenmaal thuis aangekomen heb ik Noa vaker eten aangeboden. Dat heb ik gedaan tm vorige week woensdag. (3 dagen in totaal) De da belde de uitslag die woensdag door. Creatinine waarde was al 570! En de andere waardes waren ook niet goed, alles wees erop dat haar nieren niet meer goed waren. Ik moet er wel bij vertellen dat aan het gedrag van Noa niets 'raars' op aan te merken was. 

Wij zijn die woensdag (vorige week) doorverwezen naar een kliniek in Rijswijk. Daar vertelden ze me dat de nieren van Noa er slecht uitzagen, klein te klein. De bloeduitslag en nieren zouden niet gelinkt kunnen worden aan het gedrag aan Noa en het beeld dat ze gaf. Ze was opgewekt, soms wel rustiger. Wij dachten dst dat normaal was voor een hond van 5. Die woensdsg was de creatininewaarde gezakt naar 460. Dat gaf ons hoop. De waarde is dus van die vorige week maandag (bloedprikken eigen da) tot woensdag vorige week (weer bloedprikken da Rijswijk) thuis met 110 gezakt! Ureimwaarde was wel nog steeds te hoog.

Ze hebben haar van woensdag vorig week tot zaterdag vorige week gehouden in de kliniek. Zaterdag vorige week mocht ze mee naar huis toe. Prognose: Noa heeft chronische nierfalen en zit in fase 4. Noa zal niet lang meer leven, weken of misschien maanden. Haar lichaam vergiftigt zich. Geef haar alles te eten wat ze lekker vind. En als ze aangesterkt is beginnen met niervoeding. Niet eten zou veel slechter zijn dan wat ze eet.

Zaterdag vorige week ging ze dus mee naar huis. Noa zag er verschrikkelijk uit. Erger dan toen we haar daar lieten opnemen. Ze heeft 3 dagen amper iets gegeten. Ze kreeg 4 medicijnen mee naar huis, tegen misselijkheid, eiwitbinders en fosfaatbinders. Ze zou ook een hoge bloeddruk hebben.

Ik voel(de) me zooo schuldig. Hoe kan het toch dat wij het niet gezien hebben? We werken tenslotte thuis? Noa was een vrolijke hond, wandelen, spelen, eten, drinken, plassen en poepen... ze deed alles. 

Eenmaal thuis aangekomen heb ik zelf voor haar gekookt. Ze moest en zou aansterken. Maar helaas. Het ging met mijn 5 jarige meid helemaal niet beter. Ze weigerde op een gegeven moment ook maar iets te eten. Via de spuit eten geven, deden we na 2 pogingen ook niet. Zielig.. Maar naar het bos om te wandelen met ons hele gezin dat deed ze nog graag (wij, Noa, onze 3 tiener kinderen en puberpup golden van 7 maanden). Maar nog steeds plaste ze goed, poepte ze goed, at weinig tot niks maar dronk nog goed. Ze was aan het vechten! Haar ogen zaten dieper. Ook wij waren aan het vechten voor haar leven. We wilden onze allerliefste Noa niet kwijtraken. Samen zijn we sterk, dachten we. 

Haar waarden werden slechter. We hebben afgelopen donderdagavond  bij Nootje een sonde laten plaatsen om haar eetlust op gang te laten komen.  Afgelopen vrijdag zijn we met een creatininewaarde van richting de 750 en hoge ureumwaarde naar de faculteit in Utrecht gereden voor een second opinion. Helaas bevestigden zij de eerder gestelde prognose. Hun advies was, haal de sonde en kap eraf en geniet dit laatste weekend met haar en gun haar daarna de rust die zij verdient, laat haar daarna gaan. 

Gisteren (zaterdag) ochtend reageerde ze niet veel, lopen deed ze niet meer veel. Plassen en poepen kon nog net. Aan de overkant van ons huis is een veldje. Eenmaal binnen aangekomen heb ik haar eten aangeboden maar dat weigerde ze. Ze lag te trillen, te slapen, reageerde haast niet. We hebben haar sondevoeding gegeven. Ze was de strijd aan het verliezen. Hie kan dat toch? Een 5 jarige hond die chronische nierfalen heeft en in de fase 4 zit?! Wat zijn wij toch voor mensen, die dat niet hebben zien aankomen. De artsen zeiden wel, je kan er niks aan doen... chronische nierfalen is een sluipmoordenaar. Dat verwacht je niet bij een 5 jarige meid! Noa en wij wilden vechten maar nieren die nog maar 5 a 10 procent werken, maken haar kapot van binnen. Dat laatste leuke warme  weekend is haar ook niet gegund....

We konden haar niet meer laten lijden. Want deed ze. Wachten op maandag en haar thuis in een vertrouwde omgeving laten inslapen, was te ver weg. Onze kinderen hebben thuis afscheid van haar genomen. Wat een pijnlijk moment was dat. Wat een verdriet om Noa zo te zien. We zijn naar de spoed da gereden. En daar is ze ingeslapen. Wat een leegte, wat een pijn, wat een schuldgevoel, wat een k** leven (sorry voor mijn taal). We hebben paar maanden geleden nog een golden 'aangeschaft' zodat zij een hondenmaatje zou hebben. Waarom is het haar niet gegund om langer te leven? 

Afscheid in het crematorium (gisteren) was pijnlijk. Ik mis mijn Noa zoo erg. Zo jong! Te jong om te sterven aan chronische nierfalen. Had ik maar ieder jaar preventief ook haar bloed laten controleren. Maar ze deed het goed. Zag er (aan de buitenkant) prima uit. 

Ik voel me zooo schuldig. Ik weet niet hoe ik dit verlies ooit zal kunnen accpeteren. Ik haat mezelf. Iedereen zegt dat we er niks aan konden doen. We hebben samen gevochten dag en nacht. Haar eerder inslapen deden we niet (advies van eigen da). Niet op 5 jarige leeftijd. Zij wilde zooo graag, wij wilden zooo graag. Maar nu is ze er niet meer. Zelfs dit laatste weekend is ons samen niet gegund. De oorzaak van nierfalen zullen we nooit weten. Ik haaat mezelf. Wat is dit verschrikkelijk. 

 

 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Verdrietig zo jong......je niet schuldig voelen , zelf heb ik het ook meegemaakt, nierfalen zeven jaar....niets gemerkt en o wat voel je je schuldig, maar niet doen je kan daar niets aan doen het gebeurd........wat ik van je gelezen hebt je hebt goed voor je maatje gezorgd, en wat er gebeurd is  daar kan niemand wat aan doen....heel verdrietig, voor jou een moeilijke verwerking, zoveel sterkte gewenst.

honden page profiel BrownieBrownie 3 doggies

honden foto van Brownie

Heel veel sterkte! Je kunt jezelf niets verwijten, maar wat moet het pijn doen om zo'n jonge hond te verliezen. Heel veel sterkte met het verlies.

honden page profiel Machtel, Romeo en Luca +Machtel, Romeo en Luca + 3 doggies

honden foto van Machtel, Romeo en Luca +

Heel veel sterkte. 

honden page profiel koertkoert 3 doggies

honden foto van koert

Heel erg veel sterkte met het verlies van jullie mooi hond zo jong nog maar 5 jaar sterkte de komende tijd 

honden page profiel Thara Thara 3 doggies

honden foto van Thara

Ik zit als echte hondenliefhebber met tranen in mijn ogen 

Wat afschuwelijk , zo jong nog 

Ik wens jullie heel veel sterkte met dit oneerlijke verlies 

honden page profiel jantienjantien 3 doggies

honden foto van jantien

Beste Nena, je hoeft je absoluut nergens schuldig over te voelen.  Je hebt gedaan wat je kon en uiteindelijk je lieve Noa het lijden bespaard. Het verdriet is enorm en dat zal langzaam slijten.

Heel veel sterkte gewenst!

Afbeeldingsresultaat voor big hug gif

 

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus. 3 doggies

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Heel veel sterkte met dit veel te vroege afscheid. Je hoeft jezelf niets verwijten, jullie hebben alles voor Noa gedaan wat mogelijk was, de grote liefde die jullie voor haar voelden blijkt uit je verhaal. Sterkte.

honden page profiel MarianneMarianne 3 doggies

honden foto van Marianne

Wat verdrietig zo jong. 

Schuldgevoel hoort bij rouw. Je bent niet helderziend en kijk eens naar mensen, ik ken mensen die voor klachtje naar de dokter gaan en blijken dan al ongeneeselijk ziek te zijn. Hebben ze niets van gemerkt.

Zo kan dat ook bij honden gaan. 

Jullie zijn verantwoordelijk voor het fijne leven wat ze bij jullie heeft gehad. De dood kunnen wij niet voorkomen, die trekt zijn eigen plan.

 

Heel veel sterkte met het verlies van je Noa!

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

Lieve, lieve Nena, Wat een verschrikkelijk verhaal en het spijt me zo van je groot verlies. Geloof me dat het schuldgevoel echt bij dit rouw proces hoort en dat je jezelf niets moet verwijten. Zo te lezen heb je alles gedaan wat je kon en soms mag dat niet baten. Zorg goed voor jullie zelf deze komende periode. Rouwen kost tijd en is een rollercoaster van emoties. Als je er niet uitkomt is er een Engelstalig forum waar je kunt praten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. https://forums.rainbowsbridge.com/?forum=150830

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Wat ontzettend verdrietig, heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

 

Wat jullie voor mensen zijn. Zo te lezen liefdevolle mensen die voor hun hond het beste willen en daar alles voor over hebben. 

Schuldgevoelens horen erbij, maar zoals de dierenarts al aangaf, nierfalen sluipt er langzaam in, je kon dit niet vermoeden, zeker niet bij zo'n jonge hond.

Ze heeft dan wel niet lang geleefd, maar zo te lezen had ze wel een heel goed leven, en hebben jullie veel fijne herinneringen kunnen opbouwen. Over een tijdje zul je daar vast veel troost aan hebben.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Wat een dramatisch einde van jullie lieve Noa.

 

Uit je tekst blijkt dat geen inspanning jullie te veel was om het Noa ondanks haar nierfalen naar haar zin te maken en haar te ondersteunen bij de ernstige verschijnselen door deze progressieve sluipmoordenaar. Jullie valt niets te verwijten. Bovendien blijkt ook hier weer uit dat honden bikkels zijn en ongemak en pijn pas in een late fase tonen. Dat veroorzaakt ook het schuldgevoel en de vraag: hadden wij dit niet eerder kunnen zien?  Daarop is het antwoord: nee. 

 

Ik heb in 2012 een lief hondje verloren van net geen 4 jaar. Vanaf haar 2e jaar was door een MRI - op eigen initiatief - duidelijk dat zij aan een ernstige, progressieve en  erfelijke aandoening leed. Ik heb in de laatste 2 jaar van haar leven alles gedaan om haar leven hondwaardig te houden. Na die 2 jaar was het duidelijk dat ik en ook de dierenartsen haar niet meer konden helpen en moest ik haar laten inslapen. 

 

Ik kan dus zeker een beetje meevoelen wat het verlies en gemis van Noa betekent voor jullie. Ik wens jullie hiermee heel veel sterkte.

honden page profiel NenaNena

Dank jullie wel voor de lieve berichten. Noa komt woensdag naar huis toe. Vsnsf het moment dat haar urn een mooi plekje in onzexwoonkamer heeft, daar waar haar bankje ligt/lag, zal ik hopelijk proberen te accepteren dat mijn meisje niet ouder dat 5 jaar heeft mogen worden. Maar ik wil het niet accepteren, waarom zo jong? O wat is dit moeilijk. Ik hou van haar zo veel! 

honden page profiel Anouk van BottyAnouk van Botty 3 doggies

honden foto van Anouk van Botty

" Dank jullie wel voor de lieve berichten. Noa komt woensdag naar huis toe. Vsnsf het moment dat haar urn een mooi plekje in onzexwoonkamer heeft, daar waar haar bankje ligt/lag, zal ik hopelijk proberen te accepteren dat mijn meisje niet ouder dat 5 jaar heeft mogen worden. Maar ik wil het niet accepteren, waarom zo jong? O wat is dit moeilijk. Ik hou van haar zo veel!  "

Lieve Nena, Het is ook heel moeilijk en vergeten doe het nooit. Het wordt wel dragelijker met de tijd maar het is nog zo kort en het gemis is groot. Ik adviseer je echt even te gaan lezen bij het rainbowbridge forum en eventueel ook wat te schrijven. Het heeft mij heel veel geholpen om met andere te praten die in de exacte dezelfde situatie zaten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^