Rustig meegaan in de auto

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TanteLienTanteLien

honden foto van TanteLien

Hoi! Ik ben nieuw hier, want ik heb een prangende vraag waar ik het antwoord maar niet op kan vinden... 

Sinds eind december zijn wij de trotse eigenaren van een heidewachtel reutje genaamd Bowie. Het is een herplaatser van nu 8 maanden oud, en meneer is heerlijk aan het puberen. 
Waar we nu met name tegenaan lopen is zijn gedrag rondom autoritjes. Even alvast voor de duidelijkheid, het gaat hier om een driedeurs auto en Bowie rijdt mee op de achterbank. 
Het instappen gaat goed, heel soms is er wat twijfel, maar meestal springt hij zonder problemen in de auto en op de achterbank. 
Op de achterbank hebben we zo’n zeil waardoor de achterbank een soort “badkuip” wordt, zodat hij niet tussen de stoelen kan vallen en minder makkelijk aan de wandel kan over de middenconsole. 
Na het instappen gooi ik wat koekjes/een kluifje op de bank en maak ik hem met zijn tuig vast aan de gordel. Dan ritsen we de badkuip dicht, gaat de bijrijdersstoel naar achter, de badkuip gaat met een gespje vast aan de stoel, en rijden maar.

Tijdens de rit is hij vrij onrustig. Hij lijkt niet angstig, hij zit niet te trillen of te piepen ofzo. Hij wil heel graag alles zien en piept met zn neus graag langs de stoelen. Ook door het midden. Hij krijgt het voor elkaar om onze oren te likken, wat nogal afleidend is als je een auto bestuurd. Gisteren klom meneer zelfs even met zn voorpoten op de hoedenplank om even goed naar achter te kijken. Ook kreeg hij het voor elkaar om zijn voorpoten over de voorste rand van de badkuip te krijgen, hoe is mij een raadsel :P 

Zodra we stilstaan en de motor uitgaat zit hij vól enthousiasme. Hij móet eruit. In het proces van de badkuip ontmantelen en de stoel naar voren klappen moeten we hem écht terugduwen en tegenhouden. Maar tóch krijgt hij het vaak voor elkaar om van de bank te springen voordat de gordel los is, waardoor één iemand hem ongeveer in zn armen heeft terwijl de ander probeert snel de gordel los te maken.

 

Needless to say is deze situatie niet helemaal hoe je het graag zou zien. Hoe helpen wij Bowie om te ontspannen tijdens de rit en hoe houden wij de controle bij het uitstappen? Ik hoor echt supergraag jullie tips! 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Hier een zelfde situatie, wat betreft indeling van de auto, wanneer je ergens naar toe gaat , ja de hond is dan blij van waar gaan we naar toe ...een iemand kan voor een poosje eens bij de hond gaan zitten, en wanneer je er bent, wachten tot de hond rustig is en dan uitstappen.....

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Zodra we stilstaan en de motor uitgaat zit hij vól enthousiasme. Hij móet eruit. In het proces van de badkuip ontmantelen en de stoel naar voren klappen moeten we hem écht terugduwen en tegenhouden. Maar tóch krijgt hij het vaak voor elkaar om van de bank te springen voordat de gordel los is, waardoor één iemand hem ongeveer in zn armen heeft terwijl de ander probeert snel de gordel los te maken. "

Ja dit is enorm zelfbelonend gedrag natuurlijk. In principe moet je hem pas de auto laten uitgaan als hij rustig is. Zoals Willemijn ook aangeeft hp-smile

In een grotere auto is het ook makkelijker, want dan kun je 'm achterin in een bench zetten. Dus of een grotere auto kopen, of meer gaan trainen hp-wink

 

Als hij trouwens de hele auto doorklimt tijdens het rijden zou ik m gewoon korter vast zetten.

 

Aanvulling: anders gewoon achterbank plat en daar een autobench in. Qua ruimte moet dat makkelijk kunnen.

 

Oh, en dan niet als hij eruit mag gelijk als een dolle laten rennen. Want dat zorgt juist voor spanning in de auto.

honden page profiel TanteLienTanteLien

honden foto van TanteLien

Super bedankt voor jullie snelle reacties! 

Terechte reactie over dat we hem bij het uitstappen nu belonen voor zijn gedrag, dat is ook precies de reden waarom ik dit snel wil aanpakken! Dat het spanning opbouwt om hem gelijk te laten rennen na het uitstappen had ik me totaal niet gerealiseerd, dus dat is sws een goede tip! 


Die grotere auto gaat er helaas voorlopig niet komen, en helaas kan de achterbank niet plat, alleen maar schuin naar voren, en om nou een bench in kiepstand neer te zetten is ook weer zo wat ;) 

Ik denk dat ik inderdaad voorlopig maar met hem mee moet op de achterbank, om hem beter tot rust te kunnen krijgen. En ik denk dat ik ook maar even goed ga oefenen in een stilstaande auto met rustig liggen, rustig uitstappen, zónder dat we op een super enthousiasmerende plek zijn :P 

 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Zet een stap terug en leer de hond eerst rustig te blijven tijdens het rijden.

Dus: hij springt in de auto, je ritst de 'kuip' dicht, je stapt zelf achter het stuur. Maar je vertrekt niet. Je wacht. Je let erop hoe je hond is. Is hij op dat moment rustig? Onrustig? Indien onrustig dan wacht je tot hij kalmeert.

Stap dan terug uit, rits de kuip open. Hond rustig? Dan haal je hem uit de auto. Hond onrustig? Weer wachten tot ie kalmeert. 

M.a.w.: je gaat niet rijden als ie niet kalm is. Je laat hem er niet uit als ie niet kalm is.

honden page profiel DagmarDagmar

Oefen het zonder eerst te rijden. Daarna oefenen met motor aan en terug af etc.

En verder ben ik ook nogal voor een kordate vlakke nee als ze me mateloos irriteren. Van geduld te hebben , gaan ze niet dood. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

" Super bedankt voor jullie snelle reacties! 
Terechte reactie over dat we hem bij het uitstappen nu belonen voor zijn gedrag, dat is ook precies de reden waarom ik dit snel wil aanpakken! Dat het spanning opbouwt om hem gelijk te laten rennen na het uitstappen had ik me totaal niet gerealiseerd, dus dat is sws een goede tip! 
Die grotere auto gaat er helaas voorlopig niet komen, en helaas kan de achterbank niet plat, alleen maar schuin naar voren, en om nou een bench in kiepstand neer te zetten is ook weer zo wat ;-) 
Ik denk dat ik inderdaad voorlopig maar met hem mee moet op de achterbank, om hem beter tot rust te kunnen krijgen. En ik denk dat ik ook maar even goed ga oefenen in een stilstaande auto met rustig liggen, rustig uitstappen, zónder dat we op een super enthousiasmerende plek zijn :P 
  "

Is hier ook de achterbank kan niet plat, staat dan schuin...geen optie...en een goede optie , in stilstand oefenen dat je hond rustig in de auto blijft.....en rustig uitstapt, en als dat goed gaat begin je met kleine rondjes....

honden page profiel IgloIglo

honden foto van Iglo

Je hebt goede tips gekregen. Gewoon geduld hebben, wachten tot hij rustig is, en dan pas laten uitstappen. Soms heb je even een andere invalshoek nodig en dan blijkt de oplossing best simpel te zijn. Dit komt helemaal goed hoor. Succes! 

honden page profiel EvaEva

Je kan hem misschien ook gewoon in de auto doen en dan zelf even weggaan. Na een tijdje terug komen, misschien dat ie dan wat rustiger is?

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het lijkt, naast de onrust, toch ook een wat gevaarlijke situatie zo......

 

Je hond kan blijkbaar (deels) uit de 'badkuip' komen (ik snap die constructie niet zo goed) en dat is sowieso gevaarlijk, vooral bij een mogelijke botsing oid.

Dus ik zou echt een stevige bench zoeken, de bijrijdersstoel zo veel mogelijk naar voren schuiven en de bench daarachter op de achterbank plaatsen. Zo dat ook ie wat klem zit en niet schuiven kan. Dan hond via chauffeurs deur in laten stappen.

Het is geen sint bernard, dus daar moet een passende bench voor te vinden zijn.

En dan maar droog oefenen: hond er rustig in, rustig blijven, en er rustig weer uit. Terwijl er niet gereden wordt.

O ja, en ook niet met snoepjes gooien; dat geeft alleen maar meer opwinding en onrust('komt er nog meer? Nu? Nu dan?)

honden page profiel TanteLienTanteLien

honden foto van TanteLien

Heel erg bedankt voor alle tips! We gaan lekker oefenen met Bowie en dit gaat ongetwijfeld hartstikke goed komen! 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^