Puber, gedragsproblemen of dominantie?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mimi

Hallo,

Mijn 7 maand oude puber pomsky pup heeft de laatste tijd behoorlijk vervelend gedrag opeens. Dit gedrag liet hij eerst totaal niet zien en nu opeens elke keer. Mijn vraag is: kennen jullie dit gedrag en zou dit kunnen horen bij pubertijd of zijn dit echt beginnende gedragsproblemen?

het gedrag waar het om gaat:

- onder de bank kruipen als er iemand binnen komt terwijl hij totaal niet bang is

- hij gromt als je hem wil aaien ook al wil hij wel dat je door aait (dit laat hij zien door zijn poot omhoog te steken elke keer als je stopt)

- hij haalt snel uit door dingen waar die nooit problemen om maakte (aaien, iets afpakken)

alvast bedankt voor de reactiessmile

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dominantie niet hoor. Een hond die goed in zijn vel zit haalt niet naar je uit en kruipt niet onder de bank. Probeer dus eens na te gaan hoe je zelf dingen doet, bijvoorbeeld; hoe pak je iets af?

Je hondje is niet zo heel groot, als er plotseling iemand naar beneden "duikt" om iets van je af te pakken dan is dat best bedreigend. Ga hier dus voorzichtig mee om en pak niet zomaar iets van je hondje af wat heel belangrijk voor hem is. Ik doe het als volgt: als mijn hond bezig is met een mooi bot maar ik hem af wil pakken ivm inslikgevaar, loop ik naar zijn voerbak en doe daar iets heeeel lekkers in. Zoals tonijn (in blik), of plakjes worst. Vaak raakt een hond dan geïnteresseerd in wat er in zijn bak zit, en laat zijn bot in de steek om het op te komen eten. Dan kun je rustig het bot weghalen. Dit kun je ook oefenen door iets in de bak te doen en het bot gewoon te laten liggen. Dan leert je hond dat het niet betekent dat zijn  bot weggehaald wordt wanneer je iets in zijn voerbak doet.  Ik kan gelukkig zonder problemen aan botten komen bij mijn hond, maar zo heb ik het dus aangeleerd. Misschien heb je er iets aan. Maar denk niet dat je hondje dominant wordt hoor, ik denk eerder dat bepaalde dingen hem niet goed aangeleerd zijn waardoor hij nu noodzaak ziet om zich zo te gedragen. 

honden page profiel mimi

" Dominantie niet hoor. Een hond die goed in zijn vel zit haalt niet naar je uit en kruipt niet onder de bank. Probeer dus eens na te gaan hoe je zelf dingen doet, bijvoorbeeld; hoe pak je iets af?
Je hondje is niet zo heel groot, als er plotseling iemand naar beneden "duikt" om iets van je af te pakken dan is dat best bedreigend. Ga hier dus voorzichtig mee om en pak niet zomaar iets van je hondje af wat heel belangrijk voor hem is. Ik doe het als volgt: als mijn hond bezig is met een mooi bot maar ik hem af wil pakken ivm inslikgevaar, loop ik naar zijn voerbak en doe daar iets heeeel lekkers in. Zoals tonijn (in blik), of plakjes worst. Vaak raakt een hond dan geïnteresseerd in wat er in zijn bak zit, en laat zijn bot in de steek om het op te komen eten. Dan kun je rustig het bot weghalen. Dit kun je ook oefenen door iets in de bak te doen en het bot gewoon te laten liggen. Dan leert je hond dat het niet betekent dat zijn  bot weggehaald wordt wanneer je iets in zijn voerbak doet.  Ik kan gelukkig zonder problemen aan botten komen bij mijn hond, maar zo heb ik het dus aangeleerd. Misschien heb je er iets aan. Maar denk niet dat je hondje dominant wordt hoor, ik denk eerder dat bepaalde dingen hem niet goed aangeleerd zijn waardoor hij nu noodzaak ziet om zich zo te gedragen.  "

Hoii, als eerste bedankt voor je duidelijke reactie! Dit gaat niet echt om een bot of speeltje van hem maar bijvoorbeeld een sok die hij niet mag en hij dit ook weet. De laatste paar keren zijn we ook rustig zelf op de grond gaan liggen maar hij gromt dan al als we in de buurt komen

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het lijkt alsof je hond denkt dat hij zich moet verdedigen?

Hoe gaan jullie over het algemeen met je hond om, hoe leer je hem dingen aan/af?

honden page profiel mimi

" Het lijkt alsof je hond denkt dat hij zich moet verdedigen?
Hoe gaan jullie over het algemeen met je hond om, hoe leer je hem dingen aan/af? "

We straffen hem niet maar belonen zijn goeie gedrag, we hebben hem nog nooit bij zijn nek gepakt of iets van lichamelijke gestraft en dat zullen we ook nooit doen. Ik kan me ook niet iets bedenken waar we hem de indruk van geven dat hij zich moet verdedigen en is over het algemeen altijd heel blij om ons te zien. Komt ook graag langs me liggen op de bank en wil aandacht en spelen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

- onder de bank kruipen als er iemand binnen komt terwijl hij totaal niet bang is

- hij gromt als je hem wil aaien ook al wil hij wel dat je door aait (dit laat hij zien door zijn poot omhoog te steken elke keer als je stopt)

- hij haalt snel uit door dingen waar die nooit problemen om maakte (aaien, iets afpakken)

- Duikt hij onder de bank bij het binnenkomen van een vreemd iemand, of bij iemand uit het gezin, die hij kent? Waaruit leid je af dat hij niet bang is?

 

- Is het grommen in de zin van: laat me met rust, of is het grommen omdat het fijn is?

 

- Heb je de hond aangeleerd om iets los te laten, iets af te geven?

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Misschien heeft hij ergens pijn, dus is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

honden page profiel mimi

" Misschien heeft hij ergens pijn, dus is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. "

Hier heb ik idd ook al over na gedacht, heb al een afspraak staan

honden page profiel mimi

" - Duikt hij onder de bank bij het binnenkomen van een vreemd iemand, of bij iemand uit het gezin, die hij kent? Waaruit leid je af dat hij niet bang is?
 
- Is het grommen in de zin van: laat me met rust, of is het grommen omdat het fijn is?
 
- Heb je de hond aangeleerd om iets los te laten, iets af te geven? "

- bij iemand van het gezin, hij is nooit bang geweest voor iemand en is over het algemeen hartstikke sociaal naar iedereen en wil ook echt bij ons zitten

- ik denk ‘laat me met rust’ maar toch gaat die dicht tegen je aanliggen op dat moment en als je stopt wil die dat je doorgaat

- hij heeft nooit problemen gehad met dingen afgeven. Nu ruilen we het met iets lekkers en dat gaat goed behalve als het om iets gaat waarvan hij weet dat het niet van hem is

honden page profiel SusanSusan

honden foto van Susan

Speels grommen? Als mijn puber een sok of slipper te pakken heeft voelt hij zich de koning en is zoooo blij dat hij deze schat heeft bemachtigd. Weet dondersgoed dat het niet mag en rent er dan "blij" grommend mee door het huis. Vooral als wij proberen af te pakken dat maakt het nog leuker/harder grommen.

Ik negeer hem meestal dan en ga dan iets pakken wat leuker/lekkerder is en me daar op focussen. Uiteindelijk komt hij dan nieuwsgierig kijken. Dat gebeurt niet binnen een paar seconden hoor.

honden page profiel KlaraKlaragoedgekeurde fokker

Je vult wel veel voor je hond in. Weet je zeker dat hij niet bang is, echt geaaid wil worden begrijpt wat hij wel mag pakken en wat niet? Want hondjes veranderen als ze opgroeien. Een pup is meer onbevangen dan een puber. Pubers zoeken de grens op, proberen gedrag uit, vinden niet alles meer leuk en iedereen gezellig. Allemaal een kwestie van goed begeleiden en elkaar leren kennen. Het zijn niet direct gedragsproblemen, meer gedrag wat jij graag anders wilt zien. Neem dus rustig de tijd om daaraan te werken. Zelf vind ik grommen een duidelijk communicatiemiddel maar het mag nooit een afdwingmiddel worden. Zorg er altijd voor dat je hond een plek heeft waar hij zich terug kan trekken en niet gestoord wordt. Bij grommen met aaien zou ik hem daar ook naartoe sturen. Prima dat je een grens aangeeft maar dan stopt het ook echt. Ben heel duidelijk in wat hij wel mag pakken en wat niet en wees daar consequent in.  Een hond kan prima leren wat een speeltje is en wat een kledingstuk maar dat weten ze echt niet automatisch. Bij spullen die van mij zijn ruil ik nooit. Ben ik gewoon duidelijk en streng. Maar ik pak nooit zomaar speeltjes of botjes af. Zodat de hond daar ook ontspannen mee rond kan lopen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" - bij iemand van het gezin, hij is nooit bang geweest voor iemand en is over het algemeen hartstikke sociaal naar iedereen en wil ook echt bij ons zitten
- ik denk ‘laat me met rust’ maar toch gaat die dicht tegen je aanliggen op dat moment en als je stopt wil die dat je doorgaat
- hij heeft nooit problemen gehad met dingen afgeven. Nu ruilen we het met iets lekkers en dat gaat goed behalve als het om iets gaat waarvan hij weet dat het niet van hem is "

Probeer eens ruimer te kijken, naar de grotere context.

Want puur op basis van deze tekst, kan het eigenlijk alle richtingen uit. Het kan dat je hond agressie gaat inzetten als manipulatiemiddel, maar het zou bijvoorbeeld net zo goed kunnen gaan over een hond die je probeert uit te dagen tot een spelletje: zoek me dan! Pak het dan, als je kan!

Dat is moeilijk af te leiden uit de tekst.

honden page profiel FieFie

honden foto van Fie

Mijn hond ligt ook het liefst van al dicht tegen me aan, maar vindt het vaak ook niet fijn om geaaid te worden, vooral als ze echt wil slapen. Als pup/jonge puber durfde ze dan al eens haar tandjes in mijn hand zetten. Dan stuurde ik haar rustig naar de andere kant van de zetel ('Ga dan maar op je deken liggen, mevrouwtje') en nu gaat ze daar eigenlijk vanzelf liggen als het haar te druk is dicht bij ons. Maar op die manier maakte ze ook wel de connectie 'bijten = niet meer bij baasje mogen liggen', dat kan voor grommen ook wel werken, denk ik.

Volgende forumvraag: Hond durft trap niet meer op
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^