Broodfokker - beware!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ValerieValerie

Hi iedereen,

We zijn op zoek naar een lief pupje om ons gezin uit te breiden.

Na lang beraad/research zijn we tot een weloverwogen beslissing gekomen om voor een Cavalier King Charles Spaniel te gaan.

 

We hebben de rasvereniging gecontacteerd, inclusief alle erkende fokkers, en moeten nu geduldig wachten op een nestje :-)

 

Maarrrr... we zijn er toch bijna ingetuimeld, en vandaar deze post: de BROODFOKKER.

 

Disclaimer: dit is het eerste hondje dat we samen adopteren, dus we zijn beide ook volledige 'newbies' in deze zoektocht. (we zijn wel opgegroeid in een familie met honden)

 

Via tweedehands.be waren we een nestje pups tegengekomen. HK nummer opgezocht: meneer lijkt een broodfokker te zijn, maar had geen veroordelingen en de enige 'feedback'/kritiek die we konden vinden leek enkel te zijn dat hij meerdere rassen zou fokken. Zelfs de google recensies (op naam van meneer) leken veelbelovend. We waren bereid ze een licht voordeel van de twijfel te geven, en wouden ons buikgevoel laten spreken. Na telefonisch contact verzekerden ze ons dat de pups in Belgie geboren waren, en we de ouders konden ontmoeten. 

 

Dirk B. / Karina L.

 

Klassiek verhaal: pups (2 nestjes) verblijven in kotjes in een schuur met een heleboel andere rassen. We mochten de schuur niet in, dus werden alle pups van de moeder weggehaald en in een hondenren gezet. De pups waren klein, bang, schuchter, jankten, bibberden. 

 

We vroegen om de ouders te zien (in de hoop de schuur te mogen betreden), maar helaas. Enkel de moeders (geen vaders) werden erbij gehaald... Volledig lethargisch, vacht dof en vol met klitten, dreadlocks en viezigheid. 1 teefje had uitpuilende oogjes. Het was overduidelijk dat deze dames zonder veel liefde de dag moesten doorkomen en doodop waren. En dit voor een ras waarbij menselijk gezelschap zo belangrijk is... ons hart is echt gebroken.

 

De moeders/vaders werden niet getest op ziektes, geen stamboom, niets.

 

In de 20 min dat we bij de fokker waren hebben we 1 koppel een hondje zien reserveren, 1 koppel een hondje mee naar huis zien nemen, en stond een familie met een 'big smile' te wachten op hun puppy. Deze mensen zagen exact wat wij zagen, en beslisten toch hier een pup mee te nemen. 

 

Omdat ik te weinig recensies en informatie vind over deze fokker heb ik beslist om dit postje te schrijven. Ik hoop dat ik mensen, die nadenken om een pup bij deze fokker te kopen, kan overtuigen verder te zoeken.

 

Wacht liever tóch die extra maandjes langer bij een erkende fokker die fokt met liefde... je redt er niet alleen 1 hondje door.

Edit moderators: gedetailleerde personalia verwijderd

-- reactie gewijzigd door het moderator team op 09 november om 13:23 --

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Goed dat jullie zo gehandeld hebben!

Het is moeilijk als je al een puppy in je armen hebt om dan 'nee' te zeggen.

 

De fokker van mijn kleine hondje vangt  cavalier broodfok teefjes op, die uit deze schuren zijn gehaald.

Dus niet de puppy's , maar de fokteefjes die al jaren onder vreselijk omstandigheden geleefd hebben.

Zij vangt ze op, heeft ze een paar maanden in huis en zodra ze opgeknapt zijn worden ze herplaatst.

Dan wil je niet weten wat je ziet, het is echt verschrikkelijk.

 

Maar toch even een waarschuwing, de cavalier king charles spaniel is erg doorgefokt.

Ze hebben zoveel ellendige erfelijke ziektes, ook bij de stamboomhondjes van dit ras kom je weing gezonde hondjes meer tegen.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Welkom Valerie,

Gelukkig ben je op tijd omgekeerd.

Maarrrrrr het spijt me je te moeten zeggen dat je echt niet aan een Cavalier King Charles moet beginnen.  Dit ras is zo ongezond en het merendeel van de Cavaliers overlijdt veel te jong (na een lange lijdensweg) aan een hartkwaal of syringomyelie.   Ook hondjes van goede fokkers kunnen deze kwalen krijgen dan wel hebben. Bespaar je zelf dit verdriet.

Helaas ben ik zelf ervaringsdeskundige;  mijn lieve Friso  142.jpg       is maar 9 jaar oud geworden en aan zijn hart overleden......

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

De naam van die fokker staat in de lijst van gekende broodfokkers.

Voor toekomstige puppy-kopers die in dit topic terecht komen:

http://www.koophiernooiteenpuppy.com/lijst-met-bekende-broodfokkers-2/

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Gelukkig dat je de verleiding hebt kunnen weerstaan om bij deze dierenbeulen broodfokkers een pup te kopen. De zgn. moeder is waarschijnlijk niet de moeder, die zich nl. in nog smeriger hokken in massa broodfokkerijen in Oost Europa bevindt. Daar worden teven elke loopsheid  gedekt en afgemaakt als ze niet voldoende pups produceren.

 

Biedt een zgn. fokker pups aan van meerdere rassen, dan komen de pups uit Oost Europa via transport in kleine busjes met benches volgepropt met pups. Dat onderweg pups sterven daar zitten deze handelaren in pups uit de Balkan niet mee.

 

Evenals Jantien ben ik ervaringsdeskundige ex eigenaar van een Cavalier King Charles Spaniel. Mijn Cavalier vertoonde op bijna 2-jarige leeftijd vreemde symptomen. Op eigen initiatief heb ik een MRI van haar hersens, nek en ruggenmerg laten maken. Totaal foute boel: erfelijke aandoeningen: Chiari-achtige Malformatie, Syringomyelie hoogste graad F en PSOM (lijmoor). Vanaf die tijd met wandelen altijd een hondenbuggy mee. Mijn hondje stond regelmatig op slot en kon dan geen stap meer verzetten. Later bleek zij ook nog patella luxatie graad 3 te hebben. Zij kon door de hersen- en ruggenmergaandoeningen niet geopereerd worden. Met humane medicatie: neurotransmitter en NSAID kon ik Daantje's lijden enigszins acceptabel maken.

 

Toen zij bijna 4 jaar was, moest ik besluiten om haar uit haar lijden te verlossen.

 

Ik raad je aan vooral geen Cavalier  pup te nemen.Er is geen goede fokker van Cavaliers: alle Cavaliers hebben Chiari-achtige Malformatie gradatie 2 = ernstig. Dit is de voorloper van Syringomyelie. Behalve de aandoeningen die ik noemde, hebben de Cavaliers veel meer ernstige erfelijke aandoeningen in hoge percentages. Zie in mijn profiel. De zorgen en verdriet die ik voor en om mijn Daantje gehad heb, wil ik je besparen.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Wat goed van je en wat goed van je dat je hier de waarschuwing neerzet. 

 Loesje heeft mij, zonder dat ze dit wist, ook bij mij voorkomen om cavalier te nemen. Ik ben er haar nog steeds dankbaar voor,

honden page profiel ValerieValerie

Echt vreselijk inderdaad... de handelaar voldeed aan alle 'waarschuwingstekens', en dat mensen daar dan tóch een pup halen.. onbegrijpelijk.

Inderdaad... zo wil je niet weten hoe het eraan toegaat in O-EU :( Hiervoor zouden meer en strengere regels moeten komen vanuit de EU, ipv land per land.

 

Jantien en Loesje, zo jammer om te horen dat jullie lieve schatjes zo geleden hebben :( (ze waren beide prachtig!)

 

De redenen waarom we gekozen hebben voor een Cavalier zijn de volgende:
- formaat: klein zodat hij/zij overal mee naartoe kan zonder problemen.
- activiteit: een activity level zoals de onze. wij zijn beide actieve wandelaars en gaan graag de natuur in, maar genieten ook van een dagje luieren achter de televisie.
- we willen graag veel tijd spenderen met haar/hem en zouden het fantastisch vinden om samen te trainen dus een ras die zich graag en makkelijk laat trainen zou top zijn
- temperament: een allemansvriend, rustig, openminded, nieuwsgierig, een absolute lieverd van inborst
- uiterlijk: moet niet veel uitleg denk ik... het zijn echte schatjes :-)

We willen ook zeker geen ras met korte snuit (ala frenchie, mops) of dergelijke ivm de gekende problemen.

 

We weten dat Cavaliers een aantal erfelijke aandoeningen kunnen vertonen. Als we onze research doen, zien we dat elk ras wel een aantal aandoeningen heeft waar ze gevoelig aan zijn. We hadden geen idee dat het bij cavaliertjes wel heel erg gesteld is.

 

Welk ras zouden jullie aanraden voor ons? In welke rassen kunnen we ons verder verdiepen?

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Havanezer, komt zo in mij op, maar misschien teveel vachtonderhoud, in de groep gezelschapshonden zitten veel honden zo der jachtpassie, dat lijkt mij wel een goede keus. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Echt vreselijk inderdaad... de handelaar voldeed aan alle 'waarschuwingstekens', en dat mensen daar dan tóch een pup halen.. onbegrijpelijk.
Inderdaad... zo wil je niet weten hoe het eraan toegaat in O-EU :( Hiervoor zouden meer en strengere regels moeten komen vanuit de EU, ipv land per land.
 
Jantien en Loesje, zo jammer om te horen dat jullie lieve schatjes zo geleden hebben :( (ze waren beide prachtig!)
 
De redenen waarom we gekozen hebben voor een Cavalier zijn de volgende:- formaat: klein zodat hij/zij overal mee naartoe kan zonder problemen.- activiteit: een activity level zoals de onze. wij zijn beide actieve wandelaars en gaan graag de natuur in, maar genieten ook van een dagje luieren achter de televisie.- we willen graag veel tijd spenderen met haar/hem en zouden het fantastisch vinden om samen te trainen dus een ras die zich graag en makkelijk laat trainen zou top zijn- temperament: een allemansvriend, rustig, openminded, nieuwsgierig, een absolute lieverd van inborst- uiterlijk: moet niet veel uitleg denk ik... het zijn echte schatjes :-)We willen ook zeker geen ras met korte snuit (ala frenchie, mops) of dergelijke ivm de gekende problemen.
 
We weten dat Cavaliers een aantal erfelijke aandoeningen kunnen vertonen. Als we onze research doen, zien we dat elk ras wel een aantal aandoeningen heeft waar ze gevoelig aan zijn. We hadden geen idee dat het bij cavaliertjes wel heel erg gesteld is.
 
Welk ras zouden jullie aanraden voor ons? In welke rassen kunnen we ons verder verdiepen? "

Als ik dit lees passen de Cavaliertjes die ik ken er niet in.

Door de erfelijke afwijkingen zijn ze niet erg geschikt voor lange wandelingen en ze kunnen bijten als ze op hun hoofd geaaid worden omdat dat, ook weer door zo'n aandoening, enorm pijn doet. Dus ook een hondje dat je niet graag meeneemt naar plekken waar het risico op ongevraagd geaaid worden groot is.

 

Overigens neem ik mijn honden echt overal mee naar toe waar dat is toegestaan en zij zijn middenmaatjes. Zeker met één hond kan dat met een goede opvoeding eigenlijk probleemloos. Sowieso zou mijn ras weleens wat voor jullie kunnen zijn als jullie echt willen gaan trainen/sporten met de hond en geen drukke kinderen hebben.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Beste Valerie,

Kijk bij voorbeeld eens naar :  Markiesje, Hollandse Smous, Border Terrier, Dwergpoedel. Als je niet persé een pup zoekt, kun je ook bij de rasverenigingen informeren naar een herplaatser.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een havanezer zou ook best kunnen denk ik.

Maar ook een italiaans windhondje zou misschien wel passen.

Of een silken windsprite.

Je kunt op google zo even wat informatie opzoeken, maar volgens mij zijn die best geschikt naar wat jullie zoeken.

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Valerie

 

Kijk eens bij FCI rasgroep 9 gezelschapshonden. Daar zitten ook sportieve hondjes bij.

 

Een dwergpoedel is een goed trainbaar trouw hondje, slim en clownesk, kan ook eigenwijs zijn. Houden van veel beweging. Kan ook rustig zijn, als je voldoende uitdaging geeft. Het is niet makkelijk om aan een dwergpoedel te komen. Er zijn wachtlijsten. Als je interesse hebt, bel fokkers op en als zij je aanspreken, laat je dan op een wachtlijst zetten bij meerdere fokkers. Vraag of de honden gesocialiseerd worden in de eerste ca. 8 weken dat ze bij de fokker zijn. Vraag de fokker  of hij/zij ook op karakter fokt. Vraag altijd naar de uitslagen op papier van verplichte testen op erfelijke aandoeningen volgens het fokreglement. Fokreglementen vind je op website van de rasverenigingen. Ik ben tegen aanbetalingen.

 

Verdiep je ook eens in de Havanezers. Blijf inderdaad ver weg van kortsnuitigen. 

Edit  correcte link

 

https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-9/

 

honden page profiel ValerieValerie

Overigens neem ik mijn honden echt overal mee naar toe waar dat is toegestaan en zij zijn middenmaatjes. Zeker met één hond kan dat met een goede opvoeding eigenlijk probleemloos. Sowieso zou mijn ras weleens wat voor jullie kunnen zijn als jullie echt willen gaan trainen/sporten met de hond en geen drukke kinderen hebben. "

Mijn man wil enorm graag een border collie, maar we zijn beide wat onder de indruk van de info/verhalen die we lezen hoeveel (mentale) beweging zo'n beestje nodig heeft.

Hoeveel uren sport/wandel/train jij met de jouwe?

 

Ook willen we graag een kleine middenmaat (+/- 40 / 45 cm), maar zien dat er heel veel verschil zit tussen borders, en het een beetje afwachten is hoe groot ze gaan worden eens volwassen. Klopt dit? Of bekijken we dit verkeerd?

We hebben ons ook verdiept in een mini aussie, maar zoals hierboven reeds gezegd: we worden nogal afgeschrikt door hun enorme nood aan beweging (we baseren ons enkel op informatie op het internet overigens).

 

We hebben geen kinderen, en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven de komende jaren. We hebben wel een lieve kat, die niet graag opgejaagd wordt.

honden page profiel DagmarDagmar

Wat goed dat jullie er aan hebben kunnen weerstaan, respect!

 

Ik heb geen ervaring met kleine rassen dus kan je daar niet in bijstaan. Maar wel met 'werkwillige' rassen. Mijn ervaring is vooral dat hoe je zelf in je schoenen staat, er vooral toe doet. 

Mijn honden zijn het liefst 24/7 hyperactief. Maar ik sta het gewoon niet toe. Ik ben er geen uren per dag mee bezig, maar wanneer ik er mee bezig ben, ben ik er wel intens mee bezig. En dáár halen ze hun voldoening uit. Niet de quantiteit, wel de kwaliteit.

En dat zal met een bc wel idem zijn.

 

honden page profiel ValerieValerie

Natuurlijk wil het oog ook wel wat (smile), en we houden qua uiterlijk alletwee meer van jachthond-types of retrievers.

Fuzzy/harig kan zeker, maar een cavalier was al 'pushing the limits' qua harigheid voor mijn man. Havanezers en poedels staan hierdoor niet bovenaan de lijst, zeg maar.

Een markiesje ziet er op het eerste zicht een perfecte match uit! Ik zie wel dat ze ook ongelooflijk moeilijk te vinden zijn. Wachtlijsten van 1.5 jaar?! 

 

Mijn hart is toch stiekem wat gebroken door ons wat te verdiepen in de gezondheidsissues van Cavs. De studies liegen er niet om... Gaan misschien toch even wat verder kijken.

 

honden page profiel StormStorm

honden foto van Storm

" Echt vreselijk inderdaad... de handelaar voldeed aan alle 'waarschuwingstekens', en dat mensen daar dan tóch een pup halen.. onbegrijpelijk.
Inderdaad... zo wil je niet weten hoe het eraan toegaat in O-EU :( Hiervoor zouden meer en strengere regels moeten komen vanuit de EU, ipv land per land.
 
Jantien en Loesje, zo jammer om te horen dat jullie lieve schatjes zo geleden hebben :( (ze waren beide prachtig!)
 
De redenen waarom we gekozen hebben voor een Cavalier zijn de volgende:- formaat: klein zodat hij/zij overal mee naartoe kan zonder problemen.- activiteit: een activity level zoals de onze. wij zijn beide actieve wandelaars en gaan graag de natuur in, maar genieten ook van een dagje luieren achter de televisie.- we willen graag veel tijd spenderen met haar/hem en zouden het fantastisch vinden om samen te trainen dus een ras die zich graag en makkelijk laat trainen zou top zijn- temperament: een allemansvriend, rustig, openminded, nieuwsgierig, een absolute lieverd van inborst- uiterlijk: moet niet veel uitleg denk ik... het zijn echte schatjes :-)We willen ook zeker geen ras met korte snuit (ala frenchie, mops) of dergelijke ivm de gekende problemen.
 
We weten dat Cavaliers een aantal erfelijke aandoeningen kunnen vertonen. Als we onze research doen, zien we dat elk ras wel een aantal aandoeningen heeft waar ze gevoelig aan zijn. We hadden geen idee dat het bij cavaliertjes wel heel erg gesteld is.
 
Welk ras zouden jullie aanraden voor ons? In welke rassen kunnen we ons verder verdiepen? "

Zoals Sylvia al eerder aanhaalde, lijkt een Italiaanse windhond inderdaad wel te passen. Ze zijn niet groot, maar hebben wel de allure van een grotere hond. Ze hebben zeer weinig erfelijke ziektes - en als je er een goede fokker uithaalt, is de kans zo goed als onbestaande dat ze een aangeboren 'defect' hebben. Italiaantjes zijn ook heel sportief (de meeste wandelen met gemak 10/15km zonder 'oefening' in verre tochten), maar liggen even graag een dag bij jou op de bank.

Ook op de hondenschool deed ons Italiaantje het goed en er liep in de hogere klassen ook eentje rond die wedstrijden agility deed. Ze zijn dus prima te trainen, als je het met zachte hand doet. Verder zijn ze wel enorm eigenzinnig, maar tegelijkertijd ook enorm knuffelig en aanhankelijk. smile

honden page profiel GeaGeagoedgekeurde fokker

honden foto van Gea

" We hebben ons ook verdiept in een mini aussie, maar zoals hierboven reeds gezegd: we worden nogal afgeschrikt door hun enorme nood aan beweging (we baseren ons enkel op informatie op het internet overigens). "

Wij hebben 14 Miniature American/Australian Shepherds.
Onze honden vinden het leuk om samen met ons dingen te ondernemen en te wandelen, maar liggen net zo lief een avond samen bij ons op de bank. Ze moeten, net zoals iedere andere hond, iedere dag hun energie kwijt kunnen en zijn ook gewoon allemaal huishonden. 

Mocht je het leuk vinden, dan ben je altijd welkom om kennis te maken met onze mini's.

Dit is een van onze mini's
540333.jpg 

honden page profiel L.L.

honden foto van L.

" Echt vreselijk inderdaad... de handelaar voldeed aan alle 'waarschuwingstekens', en dat mensen daar dan tóch een pup halen.. onbegrijpelijk.
Inderdaad... zo wil je niet weten hoe het eraan toegaat in O-EU :( Hiervoor zouden meer en strengere regels moeten komen vanuit de EU, ipv land per land.
 
Jantien en Loesje, zo jammer om te horen dat jullie lieve schatjes zo geleden hebben :( (ze waren beide prachtig!)
 
De redenen waarom we gekozen hebben voor een Cavalier zijn de volgende:- formaat: klein zodat hij/zij overal mee naartoe kan zonder problemen.- activiteit: een activity level zoals de onze. wij zijn beide actieve wandelaars en gaan graag de natuur in, maar genieten ook van een dagje luieren achter de televisie.- we willen graag veel tijd spenderen met haar/hem en zouden het fantastisch vinden om samen te trainen dus een ras die zich graag en makkelijk laat trainen zou top zijn- temperament: een allemansvriend, rustig, openminded, nieuwsgierig, een absolute lieverd van inborst- uiterlijk: moet niet veel uitleg denk ik... het zijn echte schatjes :-)We willen ook zeker geen ras met korte snuit (ala frenchie, mops) of dergelijke ivm de gekende problemen.
 
We weten dat Cavaliers een aantal erfelijke aandoeningen kunnen vertonen. Als we onze research doen, zien we dat elk ras wel een aantal aandoeningen heeft waar ze gevoelig aan zijn. We hadden geen idee dat het bij cavaliertjes wel heel erg gesteld is.
 
Welk ras zouden jullie aanraden voor ons? In welke rassen kunnen we ons verder verdiepen? "

Ikzelf heb 2 vlinderhondjes en die passen ook goed in wat je zoekt in een hond!

Ze gaan makkelijk uren mee wandelen en heel soms moeten ze het door omstandigheden een tijd met bitter weinig doen en dat gaat ook prima. Of soms samen een luie dag, heerlijk! Ze hebben wel best veel haar, maar als je je wat verdiept in de lijnen dan vind je mss wel een fokker met honden die een goede vachtstructuur hebben waar weinig werk aan is. Een van mijn 2 honden is echt heel makkelijk qua vacht, een keer om de week à twee weken eens borstelen,wordt niet snel vies, en als dat wel gebeurt, valt alles snel uit zijn vacht en is hij weer mooi wit. De andere hond hangt echt heel snel vol met viezigheid en klitten haha.

 

Het zijn slimme honden die graag werken voor hun baasjes en echt allemansvriendjes. En ik vind ze echt fabulous :D

Volgende forumvraag: Meer info aub
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^