Kortsnuiten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

Ligt het aan mij of zijn alle inspanningen om rassen met ongezonde kortsnuiten nauwelijks effectief?

Ik kom nog steeds met regelmaat mensen tegen met een kortsnuit ras dat snurkend over straat gaat. 

 

Recent een Franse bulldog pup die na een rondje rennen achter onze hond ter aarde stortte omdat de ademhaling het niet bij kon houden. En wat later was het arme beestje niet eens in staat om een balletje in de bek te nemen omdat de bek niet ver genoeg open kon.

 

Dit diertje had volgens de eigenaar gewoon een stamboom vanuit de Raad van Beheer.

 

Dit is 1 voorbeeld, maar ik kom zo tal van dergelijke pups tegen in onze omgeving. 

 

Zullen dit dan allemaal (stamboomloze) import hondjes zijn?

 

Zou het niet beter zijn om een import en fokverbod in te voeren voor zulke rassen waarbij het welzijn en de gezondheid zo ernstig in het gedrag is?

 

Behalve de kortsnuiten is dit natuurlijk ook van toepassing op de chihuahuas met chronische koppijn, Duitse herder met nauwelijks fatsoenlijke achterpoten en heupen, etc. 

 

Zijn deze regels niet veel te soft? Gaat het 'schoonheidsideaal' niet te veel voor het dierenwelzijn?

 

 

honden page profiel ientjeientje 1 doggies

honden foto van ientje

Snap er ook niet feel van. Maar in het buitenland kan je ze nog volop kopen, met stamboom en waarschijnlijk zet je de stamboom dan om en krijg je een nhsb nummer van de rvb.

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Dobry

ja dat lijkt me ook

op het gebied van dierenleed is er in het algemeen nog veel te doen, we laten nog altijd onze eigen belangen voor gaan, zelfs onze smaakpapillen vinden we belangrijker dan het leven van een dier.

 

Ik denk wel dat veel mensen zich niet bewust zijn van het leed wat we als mens veroorzaken. De meeste mensen denken van dieren te houden, maar weten niet wat er allemaal speelt.

Daarom zou meer openheid, eerlijkheid, medeleven en bewustwording waar we mee bezig zijn als mens al vroeg aan kinderen geleerd moeten worden, zodat we dit al van de basis mee zouden krijgen.

Helaas nog een lange weg te gaan denk ik.

honden page profiel LoesjeLoesje 1 doggies

honden foto van Loesje

Inderdaad fok- en importverbod

 

Struikelblok: handhaving en controle.

 

De Raad van Beheer heeft regelgeving qua Craniofaciale Ratio CFR.

 

Citaat

procedure registratie nesten kortsnuitige honden vanaf 18 mei 2020

Alle dekaangiftes met een dekdatum vóór 18 mei 2020 worden behandeld volgens de oude procedure. 

Alle dekaangiftes met een dekdatum vanaf 18 mei 2020 vallen onder de nieuwe aangepaste procedure:

  • Bij alle dekaangiftes van de vermelde kortsnuitige rassen is het verplicht een dierenartsverklaring in te sturen van beide ouderdieren.
  • Bij overlegging van de dierenartsverklaring waaruit blijkt dat voldaan is aan de handhavingscriteria wordt er een stamboom afgegeven.
  • Wanneer uit de dierenartsverklaring blijkt dat niet aan de criteria is voldaan wordt er geen stamboom afgegeven..

https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/fokken-met-kortsnuitige-honden/

 

Bij de rassen die de RvB noemt staat niet de Cavalier King Charles Spaniel hp-frusty De King Charles Spaniel is een ander ras.!

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Fokken met Mopshonden is per 1 januari 2020 verboden. Illegaal fokken gaat gewoon door.yell

 

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4986901/ondanks-verbod-gaat-fokken-mopshond-gewoon-door-zielig-voor-de

 

 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Loesje, dus ook import verbod, dat had ik niet begrepen. Dacht dat ze nu allemaal wel, uit het buitenland gehaald worden.   Maar dat is dus nu echt illegaal.

Hoopte al dat je zou reageren, je bent altijd zo goed op de hoogte. Dus als de neus , schedel verhouding (neus  minimaal 1 derde vd schedel, geloof ik? ), afwezigheid van neusplooi en oogwit, en neusgaten enzv.  goed is mag gefokt worden. Wordt dan nagemeten door een dierenarts en  dan maar hopen dat die een goede centimeter heeft......... Ongeacht het ras en natuurlijk de andere testen, maar hier even over de kortsnuiten.

 

De cavalier heeft wel een neus, maar zoveel problemen , maar die neuslengte klopt. Wordt daar dan niet gekeken naar de andere onderzoeken, hart, MRI kop ed. Werkelijk geeft rvb  gewoon stambomen af, zonder onderzoeksresultaten? Niet dat die onderzoeken bij de cavalier veel nut hebben, want jong onderzocht is geen garantie voor een leeftijd van een jaar of drie,  vier,

En ja de King Charles heeft geen neus  ander ras. 

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

Daar kan je alleen maar diep bij zuchten bij bovenstaand artikel in de reactie van Loesje. Snuitlengte zou geen verband hebben met ademnood. Maar alle kortsnuiten hebben last......... waar ligt het dan aan?

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

"
Zou het niet beter zijn om een import en fokverbod in te voeren voor zulke rassen waarbij het welzijn en de gezondheid zo ernstig in het gedrag is?
  "


Dat nationale fokverbod is er al lang en breed. Lees de Wet Dieren er eens op na, Artikel 2.6. Het probleem ligt hem vooral in de handhaving met daarnaast natuurlijk de normalisatie van schadelijke uiterlijke kenmerken binnen de samenleving. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik kwam vanmorgen een basset hound tegen. Dat zou, naar oorsprong gezien, een krachtige jachthond met veel uithoudingsvermogen moeten zijn. Helaas kon deze basset niet normaal lopen, je zag zijn poten niet eens. Om zich voort te bewegen moest ie zijn hele lijf 'hobbelen' als een zeehond. Dat lukte hem voor afstanden tot twee meter, dan moest ie weer uitrusten.

Bij zoiets breekt mijn hart. Wat doen ze die dieren toch aan! hp-cry

honden page profiel Britt, Maui & Fanu ~Britt, Maui & Fanu ~ 1 doggies

honden foto van Britt, Maui & Fanu ~

" Ik kwam vanmorgen een basset hound tegen. Dat zou, naar oorsprong gezien, een krachtige jachthond met veel uithoudingsvermogen moeten zijn. Helaas kon deze basset niet normaal lopen, je zag zijn poten niet eens. Om zich voort te bewegen moest ie zijn hele lijf 'hobbelen' als een zeehond. Dat lukte hem voor afstanden tot twee meter, dan moest ie weer uitrusten.
Bij zoiets breekt mijn hart. Wat doen ze die dieren toch aan!  "

Ik kwam er toevallig ook drie tegen vanmorgen die nauwelijks nog konden lopen. Ik schrik bij dit soort rassen altijd heel erg als ik foto’s opzoek van 100/150 jaar geleden. 

Ik vraag me ook af waarom het ene ras wel zo enorm veranderd is in 100 jaar tijd en het andere ras totaal niet. Zo heb ik zelf twee rassen die qua uiterlijk vrijwel identiek zijn met hun voorouders. En dit is met de oerrassen ook wel redelijk het geval. Maar waarom zijn er dan ook rassen zoals bijvoorbeeld de Chowchow die gewoon niks meer lijken op hoe ze er vroeger uitzagen? 

534782.jpg

 

 

 

539902.jpg

 

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik zie het graag gebeuren dat rashonden als de mopshond, Engelse bulldog en de rest van de extreem brachycephalen zoals de Franse bulldog, shih tzu, pekingees, etc, uitsterven. Deze honden nog d.m.v outcross veranderen zal eindeloos duren, er zullen ook altijd mensen weigeren veranderingen te zien, omdat ze zichzelf belangrijker vinden.

Het lijden is groot, en gezien ze de pech hebben hoge leeftijden te behalen, is het des te erger. Laatst nog een mopshond van 14 jaar gezien die in de video letterlijk zat te snakken naar adem, er zat zoveel paniek in die ogen. Dit is geen zeldzame situatie. Waarom zou je zo'n dier nog langer willen laten lijden? Is 14 jaar niet genoeg? Ik vind het egoïstisch. Het ís egoïstisch om honden zo te fokken waardoor hun welzijn zo wordt aangetast dat ze niet meer kunnen functioneren zoals een normale hond zou moeten.
Extreem korte poten bij teckels, corgi's, bassets, etc. Extreem veel huid zoals bij de mastino Napoletano. De slechte heupen bij de Duitse herder. De waterhoofdjes... Die "hondenliefhebbers" gaan veel te ver inderdaad. 

Helaas is het genormaliseerd en hoewel er wettelijk al lang een verbod op is, wordt er weinig tegen gedaan en nu nog zie ik fotografen met trots foto's plaatsen van nestjes vol met misvormde hondjes, wat met veel hartjes worden geprezen. Als je ook ziet hoeveel onzin er verkocht wordt om maar onder die wet uit te komen, zodat ze het lijden kunnen voortzetten.. het is misselijkmakend. 

 
Het enige wat er gedaan kan worden is zoveel mogelijk je mond open te trekken tegen dit soort praktijken en mensen te informeren om te voorkomen dat onwetenden dergelijke fokprogramma's en fokkers steunen. Hetzelfde met de broodfok eigenlijk.

honden page profiel ientjeientje

honden foto van ientje

" Ik kwam er toevallig ook drie tegen vanmorgen die nauwelijks nog konden lopen. Ik schrik bij dit soort rassen altijd heel erg als ik foto’s opzoek van 100/150 jaar geleden. 
Ik vraag me ook af waarom het ene ras wel zo enorm veranderd is in 100 jaar tijd en het andere ras totaal niet. Zo heb ik zelf twee rassen die qua uiterlijk vrijwel identiek zijn met hun voorouders. En dit is met de oerrassen ook wel redelijk het geval. Maar waarom zijn er dan ook rassen zoals bijvoorbeeld de Chowchow die gewoon niks meer lijken op hoe ze er vroeger uitzagen? 
 
 
 

  "

Britt je hebt het over 100 tot 150 jaar. Natuurlijk verandert veel in die tijd.

Ik ben in1976 begonnen met mijn hondenboeken verzameling. De 1e was ,,wat is dat voor een hond ,, van Jan van Rhenen. Kapot gelezen heb Ik het en ik zonder ze nu te zien herinner  mij nu nog zo de Fotoos . Dat was toen een herziene of nieuwe uitgave. Maar in die 45 jaar zijn de honden zo extreem geworden. 

honden page profiel EngeeXEngeeX

honden foto van EngeeX

Ik denk dat onderdeel is van het probleem dat de RvB niet 100% achter de regeling staat. Er blijft natuurlijk een commercieel belang bestaan, nl. het uitgegeven van kennelregistraties en stambomen. En sommige kortsnuiten zijn uitermate populair dus leveren gewoon geld op voor de RvB.  

Maar aangezien de overheid een belangrijk deel van de controle bij de RvB heeft neergelegd zal het nog heel veel leed opleveren voor er echte veranderingen komen. 

Wat mij betreft komt er per direct een import en export verbod op deze rassen en wordt de lijst met 'ongezonde' honden snel uitgebreid. Ook een verplichte sterilisatie/castratie zou goed zijn. Maar dat blijft hoopvol denken en ik vrees dat er nog heel wat ongezonde dieren het levenslicht gaan zien. 

 

 

honden page profiel MoniqueMonique 2 doggies

honden foto van Monique

Het is gewoon handel als je kijkt dat er franse bulldog fokkers zijn die ruim boven de 2000 euro vragen voor een pup,een goede kruising zonder stamboom (wordt beweerd door de fokker dat ze het ras verbeterd)die vragen volgens mij ook al 2150 euro voor een pup.

 

Rox heeft ook een stamboom(nodig voor het reizen),ze is gezond,heb 1100 euro betaald,vond dit ook een redelijke prijs als je kijkt wat er voor stamboomloze misbaksels wordt gevraagd.

Volgende forumvraag: eurasiër
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^