Het soms even niet meer weten, pup 5 maanden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IlonkaIlonka

 En dat in het nekvel grijpen vaak een overreactie is. Zeker bij een overprikkelde Aus loop je de kans dat hij dan alleen maar heftiger in je been gaat hangen.
Dat heb ik inderdaad 1x ervaren dus nu zeg ik heel duidelijk NEE en lijn hem dan direct aan. Als hij vervolgens weer keurig meeloopt dan beloon ik hem. 
 
Begrenzen is zeker belangrijk. Maar dat hoeft helemaal niet fysiek en kan prima met je stem. Sowieso is rust erin brengen belangrijk en dat bereik je niet door zelf ook heftig te reageren.
Aussies zijn gevoelig en druk. Daar zet je dus rust en duidelijkheid tegenover. En dat is niet zoetsappig met koekjes strooien want ook dat is niet duidelijk. Wat ze mij geleerd hebben is super snel schakelen. Een strenge nee wordt al snel een vrolijke yes als de hond zijn gedrag aanpast.  "
 

Ik had moeite met het schakelen, dit kwam ook omdat ik niet snapte waarom hij zo deed. Na jullie berichten zie ik in dat ik waarschijnlijk teveel vroeg tijdens het lopen aan de lijn. Als hij dan los mocht was zijn emmertje al bijna vol en had hij bijna niets nodig om over te lopen. Ik heb nu een langere lijn waardoor hij meer vrijheid heeft tijdens het lopen om net iets langer te snuffelen. Ik vind het nog steeds belangrijk dat hij ook een k netjes meeloopt maar dat is maar een onderdeel van de wandeling geworden. 

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

“Koekjes” strooien wordt weer als zoetsappig bestempeld terwijl er een logica achter zit. Ik vind het altijd zo jammer dat opvoeden zonder een nekvel te pakken en intimiderend gedoe snel wordt gezien als de methode voor watjes zonder overwicht. Er wordt een beetje bespottelijk over gedaan.
Dat is het niet. Nee, honden zijn niet van suiker en de meesten worden er niet minder van als je ze eens een correctie geeft. Maar wat brokjes op de grond gooien en de hond stimuleren tot snuffelen werkt rustgevend. Zo pak je de oorzaak aan van het vervelende gedrag (waarschijnlijk hoog in de opwinding, overprikkeling). Ik vind een trainingsmethode waarbij je de oorzaak aanpakt vrijwel altijd wel beter dan een correctie achteraf. Vooral zou ik daarop inzetten omdat het een emotionele reactie van de hond is, hij doet niet bewust iets verkeerd. 

Anders zou zijn is als de hond zich daadwerkelijk als een smiecht gedraagt (bv doelbewust iets van het aanrecht jatten wetend dat dit niet mag). Dat heeft niks te maken met puppygedrag of emoties. Hij is dan gewoon een boefje. Dat zou ik een situatie vinden waarin een (stem)correctie passend is.


Maar corrigeren bij een jonge hond met een emotionele outburst? Nah. Dan vindt ik de hond vooraf tot rust brengen echt beter. Het kan zelfs zo zijn dat de hond alleen maar drukker wordt van een correctie.

En ik zeg niet dat dat per se met brokjes moet, er zijn ook andere manieren, maar dat verschilt per hond.

 

Maar denigrerend over een prima trainingsmethode doen mag wel mee gestopt worden. Behalve als er daadwerkelijk een redenatie achter zit, dan zijn alle meningen welkom. Alleen die lees ik dus even niet.

 

honden page profiel KlaraKlara

Ik ben ook een koekjesstrooier hoor. Het helpt hier uitstekend om de Aussies weer tot rust te krijgen. Er lopen hier een aantal uitvallende honden in de wijk en ik kan er inmiddels met ze langslopen maar daarna zit er super veel spanning in. Snuffelen reset ze dan weer even. Maar ik moet wel kritisch kijken wat ik aan het belonen bent. Ze zijn ook van het aanblaffen stoppen en dan heel trots naar me kijken van knap he, nu een koekje. Maar daar trap ik dus niet in.  :) Ze trainen jou sneller dan jij hen. Ik ben helemaal voor belonen en geloof echt dat je met positiviteit en rust ver komt. Positief opvoeden heeft hier inderdaad vaak een negatieve klank alsof je dan alles maar laat gebeuren. Terwijl je prima positief kunt zijn, koekjes kunt geven en toch duidelijk een grens kunt hebben.  

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

Maar andersom mag dat wel?

 

En ik snap de redenatie achter het voertjes strooien. Maar ik wil niet dat mijn hond ergens vergif opeet, omdat het buiten van de grond eten wordt gestimuleerd.

Vorig jaar zijn er hier in de buurt meerdere honden overleden door het eten van gif.

 

Tevens vind ik het erg jammer dat mijn bericht niet goed gelezen wordt.

Ik schrijf namelijk nergens dat ik bij de eerste keer het nekvel grijp.

Maar bij de derde keer mij omver springen, terwijl ik het eerst op een andere manier op probeer te lossen, ben ik duidelijk.

Ik ga denigrerend doen, omdat ik telkens gequote wordt als ik een andere mening heb. Er wordt zelfs een link geplaatst. Ik heb daar geen interesse in. Geef gewoon TS tips hoe jullie het doen en dan kan ze zelf eruit filteren wat zij kan gebruiken.

Ik ga weer onder de meelees-steen, want blijkbaar mag er wel andersom gereageerd worden.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Ik had moeite met het schakelen, dit kwam ook omdat ik niet snapte waarom hij zo deed. Na jullie berichten zie ik in dat ik waarschijnlijk teveel vroeg tijdens het lopen aan de lijn. Als hij dan los mocht was zijn emmertje al bijna vol en had hij bijna niets nodig om over te lopen. Ik heb nu een langere lijn waardoor hij meer vrijheid heeft tijdens het lopen om net iets langer te snuffelen. Ik vind het nog steeds belangrijk dat hij ook een k netjes meeloopt maar dat is maar een onderdeel van de wandeling geworden.  "

hp-thumbsup

Kijk of het voor jouw hond werkt. Met die ingesteldheid vinden jullie zeker een mooi evenwicht, en wordt wandelen voor beide partijen leuk. 

En 't is een jonge hond, niks gaat zomaar perfect, en da's helemaal niet erg. hp-smile

honden page profiel KlaraKlara

Zo tegen dat ze 3 jaar zijn zijn ze volwassen en gaan ze een beetje normaal doen ;)

honden page profiel IgloIglo

" Maar andersom mag dat wel?
 
En ik snap de redenatie achter het voertjes strooien. Maar ik wil niet dat mijn hond ergens vergif opeet, omdat het buiten van de grond eten wordt gestimuleerd.
Vorig jaar zijn er hier in de buurt meerdere honden overleden door het eten van gif.
 
Tevens vind ik het erg jammer dat mijn bericht niet goed gelezen wordt.
Ik schrijf namelijk nergens dat ik bij de eerste keer het nekvel grijp.
Maar bij de derde keer mij omver springen, terwijl ik het eerst op een andere manier op probeer te lossen, ben ik duidelijk.
Ik ga denigrerend doen, omdat ik telkens gequote wordt als ik een andere mening heb. Er wordt zelfs een link geplaatst. Ik heb daar geen interesse in. Geef gewoon TS tips hoe jullie het doen en dan kan ze zelf eruit filteren wat zij kan gebruiken.
Ik ga weer onder de meelees-steen, want blijkbaar mag er wel andersom gereageerd worden. "

Ik vind het inderdaad flauw als mensen gaan quoten en je goedbedoelde tip afkraken. Snap wel wat je bedoelt hoor. 

Maar iedereen zit ook mijn tip zoetsappig te noemen en dat vind ik denigrerend. Ik vind sowieso al in het algemeen dat er lacherig over positieve training wordt gedaan. 

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

" Ik vind het inderdaad flauw als mensen gaan quoten en je goedbedoelde tip afkraken. Snap wel wat je bedoelt hoor. 
Maar iedereen zit ook mijn tip zoetsappig te noemen en dat vind ik denigrerend. Ik vind sowieso al in het algemeen dat er lacherig over positieve training wordt gedaan.  "

Daar bied ik dan mijn excuus voor aan.

Ik ben absoluut niet tegen positief trainen. Dit is ook mijn eerste aanpak. Maar bij bv gericht bijten of mij compleet omver lopen.. na 3x mogen ze het van mij duidelijk weten.

honden page profiel IgloIglo

" Ik ben ook een koekjesstrooier hoor. Het helpt hier uitstekend om de Aussies weer tot rust te krijgen. Er lopen hier een aantal uitvallende honden in de wijk en ik kan er inmiddels met ze langslopen maar daarna zit er super veel spanning in. Snuffelen reset ze dan weer even. Maar ik moet wel kritisch kijken wat ik aan het belonen bent. Ze zijn ook van het aanblaffen stoppen en dan heel trots naar me kijken van knap he, nu een koekje. Maar daar trap ik dus niet in.  :-) Ze trainen jou sneller dan jij hen. Ik ben helemaal voor belonen en geloof echt dat je met positiviteit en rust ver komt. Positief opvoeden heeft hier inderdaad vaak een negatieve klank alsof je dan alles maar laat gebeuren. Terwijl je prima positief kunt zijn, koekjes kunt geven en toch duidelijk een grens kunt hebben.   "

Dank je, je moet inderdaad voorzichtig zijn met wat je beloont. Als mijn hond iets verkeerd doet krijg ik van alle kanten vaak zo’n haha hihi dat komt door de zoetsappige koekjestraining - reactie. Maar elke hond doet wel eens wat verkeerd. En voor mijn gevoel gaat die mensen er aan voorbij hoeveel verdieping er bij een positieve trainings methode komt kijken. Je moet echt de psyche van de hond doorhebben, onderzoeken lezen over hoe ervaringen worden opgeslagen in het brein. Je moet doorhebben hoe dingen met elkaar verbonden zijn: emoties, gedrag, lichaam.
En dan een manier verzinnen hoe je duidelijk maakt aan de hond wat je bedoelt zonder te intimideren. Ik vind dat deze training toch meer “status” verdient dan dat het nu heeft.

honden page profiel IgloIglo

" Daar bied ik dan mijn excuus voor aan.
Ik ben absoluut niet tegen positief trainen. Dit is ook mijn eerste aanpak. Maar bij bv gericht bijten of mij compleet omver lopen.. na 3x mogen ze het van mij duidelijk weten. "

Dank je. Je moet ook zelf weten welke opvoeding bij je past. Als je je anders gaat gedragen dan je bent heeft een hond dat meteen door. 

honden page profiel JanineJanine 3 doggies

honden foto van Janine

" Dank je. Je moet ook zelf weten welke opvoeding bij je past. Als je je anders gaat gedragen dan je bent heeft een hond dat meteen door.  "

Precies en dat is het enige wat ik wilde aangeven.

 

honden page profiel JanineJanine 3 doggies

honden foto van Janine

- dubbel -

honden page profiel DonjaDonja 3 doggies

honden foto van Donja

Hoi Hoi!

Geen antwoord op je vraag, maar meer een tip: ken je het aussieforum.nl op facebook? Dat is denk ik erg leuk voor je, veel ervaring, handvatten en tips van mensen die zelf ook een aussie hebben. 

Overigens: het lijkt mij meer wat puberaal gedrag, en een aussie doet alles natuurlijk met net wat meer gedrevenheid. Doorzetten, rustig en consequent blijven en "adem in adem uit, het is een fase". 

Veel succes!

honden page profiel IlonkaIlonka

" Hoi Hoi!
Geen antwoord op je vraag, maar meer een tip: ken je het aussieforum.nl op facebook? Dat is denk ik erg leuk voor je, veel ervaring, handvatten en tips van mensen die zelf ook een aussie hebben. 
Overigens: het lijkt mij meer wat puberaal gedrag, en een aussie doet alles natuurlijk met net wat meer gedrevenheid. Doorzetten, rustig en consequent blijven en "adem in adem uit, het is een fase". 
Veel succes! "
 

Bedankt voor de tip, ik direct eens kijken. 

Gisteren hadden we de eerste les na de vakantie op de hondenschool.... Ik heb heel veel adem in adem uit moeten doen haha. De hele les als een bezetene staan, lopen, zitten en liggen blaffen. Hij hing dus uiteindelijk weer in mijn arm.

Er waren ook wel heel veel prikkels voor hem. Ze waren aan de andere kant van het veld hoopers en behendigheid aan het doen. De mensen die daar aan het trainen waren riepen de hele tijd keihard doooooor en blaffende rennende honden. Het was dus logisch dat hij druk werd. Hij was overigens niet de enige, gelukkig. 

 

Onze trainer gaf aan dat dit niet handig was, zo dicht bij elkaar trainen. Volgende week gaan we aan de andere kant van het veld proberen. Ik hoop dat het dan beter gaat.  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hou op Suzanne. "

Pardon??

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Maar andersom mag dat wel?
 
En ik snap de redenatie achter het voertjes strooien. Maar ik wil niet dat mijn hond ergens vergif opeet, omdat het buiten van de grond eten wordt gestimuleerd.
Vorig jaar zijn er hier in de buurt meerdere honden overleden door het eten van gif.
 
Tevens vind ik het erg jammer dat mijn bericht niet goed gelezen wordt.
Ik schrijf namelijk nergens dat ik bij de eerste keer het nekvel grijp.
Maar bij de derde keer mij omver springen, terwijl ik het eerst op een andere manier op probeer te lossen, ben ik duidelijk.
Ik ga denigrerend doen, omdat ik telkens gequote wordt als ik een andere mening heb. Er wordt zelfs een link geplaatst. Ik heb daar geen interesse in. Geef gewoon TS tips hoe jullie het doen en dan kan ze zelf eruit filteren wat zij kan gebruiken.
Ik ga weer onder de meelees-steen, want blijkbaar mag er wel andersom gereageerd worden. "

En dat is nou een grote misvatting te denken dat door voertjes te laten zoeken, ze van alles gaan opvreten.

 

Het tegendeel is nl wat er gebeurd.

 

Het voertjes laten zoeken is met jou voer en jou geur, op jou commando en daar zoeken ze naar. Dat is belonend, dat is wat ze willen, waardoor al het overige op straat niet meer interessant is.

 

Honden zijn super slim.

 

 

Maakt niet uit wanneer je bij de nekvel pakt, het is niet en nooit nodig.

Je doet ook niets aan de oorzaak zelf, je voegt alleen extra stress toe.

 

 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

"
 
 
Maakt niet uit wanneer je bij de nekvel pakt, het is niet en nooit nodig.
Je doet ook niets aan de oorzaak zelf, je voegt alleen extra stress toe.
 
  "

Helemaal eens het is puur onvermogen en totaal onnodig.

 

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui 3 doggies

honden foto van Britt & Maui

" Bedankt voor de tip, ik direct eens kijken. 
Gisteren hadden we de eerste les na de vakantie op de hondenschool.... Ik heb heel veel adem in adem uit moeten doen haha. De hele les als een bezetene staan, lopen, zitten en liggen blaffen. Hij hing dus uiteindelijk weer in mijn arm.
Er waren ook wel heel veel prikkels voor hem. Ze waren aan de andere kant van het veld hoopers en behendigheid aan het doen. De mensen die daar aan het trainen waren riepen de hele tijd keihard doooooor en blaffende rennende honden. Het was dus logisch dat hij druk werd. Hij was overigens niet de enige, gelukkig. 
 
Onze trainer gaf aan dat dit niet handig was, zo dicht bij elkaar trainen. Volgende week gaan we aan de andere kant van het veld proberen. Ik hoop dat het dan beter gaat.   "

Hi Ilonka, 

Ik wil je nog even een tip geven hierover voordat dit hele topic weer overspoeld wordt met een welles nietes verhaal wat de laatste tijd in vrijwel elk topic gebeurd. 

Veel hondenscholen werken onder het mom van “vrij trainen”. Dit betekend dat de trainer verschillende opdrachtjes uitzet maar dat jij als baas zijnde bepaald of en hoe je die uitvoert. 

Stel nou bijvoorbeeld dat er een oefening voor het aandacht vragen gegeven wordt en jij staat bij een druk hek, loop dan zelf even wat meters van deze plek af. Trainen met zulke afleiding is echt nog te moeilijk voor je pup en op die manier kan je de moeilijkheidsgraad aanpassen op wat hij op dit moment aankan. Je zult zien dat hij dan veel meer succes heeft. 

Is er een opdracht uitgezet maar is jouw pup volledig overprikkeld? Speel dan gewoon even een spelletje met hem of neem bijvoorbeeld een snuffelmat mee naar de trainingen zodat hij tussendoor zijn ei kwijt kan.


Daarbij wil ik je nog een laatste tip geven: “belonen voor niks”. 
Dit houdt in dat je op de hondenschool gaat belonen voor de rustmomenten die jouw hond zelf kiest te nemen. Je beloond dus voor het feit dat hij ervoor kiest om niks te doen. Dit kan je doen als hij gewoon rustig staat te kijken, van staan naar zit gaat, van zit naar af gaat etc. Maar het initiatief om dit te doen moet wel bij hem liggen. Ik heb dit destijds ook bij m’n eigen pup heel consequent gedaan. Ze is nu bijna 10 maanden en gaat bijvoorbeeld ook gelijk rusten als ik buiten een praatje maak met de buurvrouw of als we met de training nog niet aan de beurt zijn bijvoorbeeld. 

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

Het hele punt van positief trainen zit in  gedrag voorkomen en op tijd afbuigen.(en dat hoeft echt niet altijd met snoep te zijn al is dat soms een handige ingang.)Uiteindelijk zit het in timing en consequent zijn.

 

Ilonka wat goed dat je tijdens de wandeling zag wanneer je hond op de grens zat en  door de hond te laten zitten en aan te lijnen escalatie hebt kunnen voorkomen.

Daar kan je dus verder meewerken.

Ongelofelijk jammer(en beetje dom) dat de hondenschool jullie les tegelijk met hoopers gepland had.

Al die opwinding in de buurt is helemaal niet goed als ze juist beheersing en focus moeten leren.

Gelukkig zag de trainer dat ook in dat veel honden hier last van hadden tijdens de les

Ik zou zelf  de les hebben verlaten zodra mijn hond zo overprikkeld zou raken.

Het heeft geen zin om door te gaan als de hond al aan zijn tax zit...

Het brengt alleen meer van wat je niet wil bereiken...en de hond kan niet kalmeren met al die opwinding in de omgeving.

 

Ik hoop dat de volgende les  op rustige plek/ moment is.

Als dat niet zo is zou ik een pittig woordje met de trainer hebben dat je niet betaald voor een training waar je hond geen kans heeft om dingen op te pikken ivm de omgeving te veel onrust geeft ,of associatie krijgt van trainen is opwinding.

 

 

 

 

honden page profiel KlaraKlara

Mijn tip ga ergens trainen waar ze aussies snappen. Het enige wat ik ze het eerste half jaar leer, is rustig op een kleed liggen terwijl er van alles rond rent en vliegt. Dat is echt de basis voor een aussie. Zit, lig, af voorkomen kunnen ze zo maar rust pakken is de uitdaging. Laat hem zelf uitvogelen wat je van hem wil en beloon dat. Dan werk je aan rust en zelfvertrouwen. Met mijn eerste aussie ook lopen worstelen op een normale hondenschool maar inmiddels train ik alleen nog maar bij mensen die zelf aussies hebben of ze snappen. Op dit moment iemand met borders trouwens ;).

honden page profiel ............................ 3 doggies

honden foto van ..............

Voor ieder ras een eigen hondenschool? Dat lijkt me een beetje overdreven.

Maar het is wel zo, dat je niet met elke hond op iedere school/bij trainer past. Dus moet je zoeken naar waar je wel prettig voelt, en waar je het gevoel hebt goed bezig te zijn. 

 

ik train ook niet bij "reguliere" hondenscholen of trainers, daar trekken de meeste trainers namelijk wit weg als ze een hond als de mijne zien, die zeker in hun jonge jaren heel heftig zijn en dus ook andere behoeftes hebben dan een gemiddelde huishond. Ik werd zelfs niet geaccepteerd met de vorige, ze vonden hem doodeng. 

 

Dus zoek gewoon naar waar je je prettig voelt en laat je niks vertellen over welke trainingsmanieren de beste zijn, of de enige juiste. Het beste is wat bij jou en jouw hond past.

 

wat betreft het bijten, mijn hond bijt nog... als zij weet dat ze op training gaat is ze niet te houden. Is ze dan overprikkeld, nee hoor, ze is gewoon opgewonden, ze vindt het gaaf, geweldig en het einde en aangezien ze makkelijk bijt..... bijt ze dan ook, ook in ons als ze de kans krijgt. Dat levert weleens een blauwe plek op, so be it, maar vrijwel altijd zijn we dat voor door haar haar bijtrol te geven, daarop laat ze een hoop spanning wegvloeien, beter voor haar ook. De ene hond is de andere niet. Het is wel zo, dat als ik vind (en dat is mijn grens he, die ligt bij iedereen anders) dat ze de haar inmiddels bekende grens overgaat, ze echt wel heel flink standjes krijgt, ik hou haar ook weleens met de riem van me af. Het is wel heel belangrijk zelf rustig te blijven. Ik maak me nooit druk als ze zo doet, het is ook helemaal niet persoonlijk bedoeld of agressie, het is spanning laten afvloeien. Naar mate een hond ouder wordt gaan ze ook veel beter leren daar zelf mee om te gaan, mits ze maar weten dat ze dat ook mogen op de juiste momenten. Zo'n jonge hond als bij TS is nog ongecontroleeerd, zelf rustig blijven, eventueel een bijtrol er in en het verstand groeit vanzelf.

honden page profiel JanineJanine

honden foto van Janine

" Voor ieder ras een eigen hondenschool? Dat lijkt me een beetje overdreven.
Maar het is wel zo, dat je niet met elke hond op iedere school/bij trainer past. Dus moet je zoeken naar waar je wel prettig voelt, en waar je het gevoel hebt goed bezig te zijn. 
 
ik train ook niet bij "reguliere" hondenscholen of trainers, daar trekken de meeste trainers namelijk wit weg als ze een hond als de mijne zien, die zeker in hun jonge jaren heel heftig zijn en dus ook andere behoeftes hebben dan een gemiddelde huishond. Ik werd zelfs niet geaccepteerd met de vorige, ze vonden hem doodeng. 
 
Dus zoek gewoon naar waar je je prettig voelt en laat je niks vertellen over welke trainingsmanieren de beste zijn, of de enige juiste. Het beste is wat bij jou en jouw hond past.
 
wat betreft het bijten, mijn hond bijt nog... als zij weet dat ze op training gaat is ze niet te houden. Is ze dan overprikkeld, nee hoor, ze is gewoon opgewonden, ze vindt het gaaf, geweldig en het einde en aangezien ze makkelijk bijt..... bijt ze dan ook, ook in ons als ze de kans krijgt. Dat levert weleens een blauwe plek op, so be it, maar vrijwel altijd zijn we dat voor door haar haar bijtrol te geven, daarop laat ze een hoop spanning wegvloeien, beter voor haar ook. De ene hond is de andere niet. Het is wel zo, dat als ik vind (en dat is mijn grens he, die ligt bij iedereen anders) dat ze de haar inmiddels bekende grens overgaat, ze echt wel heel flink standjes krijgt, ik hou haar ook weleens met de riem van me af. Het is wel heel belangrijk zelf rustig te blijven. Ik maak me nooit druk als ze zo doet, het is ook helemaal niet persoonlijk bedoeld of agressie, het is spanning laten afvloeien. Naar mate een hond ouder wordt gaan ze ook veel beter leren daar zelf mee om te gaan, mits ze maar weten dat ze dat ook mogen op de juiste momenten. Zo'n jonge hond als bij TS is nog ongecontroleeerd, zelf rustig blijven, eventueel een bijtrol er in en het verstand groeit vanzelf. "

Precies dit!

 

honden page profiel KlaraKlara

" Voor ieder ras een eigen hondenschool? Dat lijkt me een beetje overdreven.
Maar het is wel zo, dat je niet met elke hond op iedere school/bij trainer past. Dus moet je zoeken naar waar je wel prettig voelt, en waar je het gevoel hebt goed bezig te zijn. 
 
ik train ook niet bij "reguliere" hondenscholen of trainers, daar trekken de meeste trainers namelijk wit weg als ze een hond als de mijne zien, die zeker in hun jonge jaren heel heftig zijn en dus ook andere behoeftes hebben dan een gemiddelde huishond. Ik werd zelfs niet geaccepteerd met de vorige, ze vonden hem doodeng. 
 
Dus zoek gewoon naar waar je je prettig voelt en laat je niks vertellen over welke trainingsmanieren de beste zijn, of de enige juiste. Het beste is wat bij jou en jouw hond past.
 
wat betreft het bijten, mijn hond bijt nog... als zij weet dat ze op training gaat is ze niet te houden. Is ze dan overprikkeld, nee hoor, ze is gewoon opgewonden, ze vindt het gaaf, geweldig en het einde en aangezien ze makkelijk bijt..... bijt ze dan ook, ook in ons als ze de kans krijgt. Dat levert weleens een blauwe plek op, so be it, maar vrijwel altijd zijn we dat voor door haar haar bijtrol te geven, daarop laat ze een hoop spanning wegvloeien, beter voor haar ook. De ene hond is de andere niet. Het is wel zo, dat als ik vind (en dat is mijn grens he, die ligt bij iedereen anders) dat ze de haar inmiddels bekende grens overgaat, ze echt wel heel flink standjes krijgt, ik hou haar ook weleens met de riem van me af. Het is wel heel belangrijk zelf rustig te blijven. Ik maak me nooit druk als ze zo doet, het is ook helemaal niet persoonlijk bedoeld of agressie, het is spanning laten afvloeien. Naar mate een hond ouder wordt gaan ze ook veel beter leren daar zelf mee om te gaan, mits ze maar weten dat ze dat ook mogen op de juiste momenten. Zo'n jonge hond als bij TS is nog ongecontroleeerd, zelf rustig blijven, eventueel een bijtrol er in en het verstand groeit vanzelf. "

Ik zeg toch niet dat ieder ras zijn eigen hondenschool nodig heeft ;). Alleen is specifieke kennis wel handig. Ik ken veel gefrustreerde aussie baasjes die hun draai niet hebben kunnen vinden op een reguliere hondenschool. Zelf met mijn hond gestart met iemand die ook werkhondjes heeft. Dan train je dus op rust, balans en coördinatie. Een heerlijke basis leg je dan. Waar je later veel aan hebt. En daar is toch niet mis mee. Een aussie is geen bouvier (gokje?) en een Visla geen labrador. Dan is het toch alleen maar handig als je vroeg wat specifieke rasgebonden handvatten krijgt? Hier wordt niet gebeten in mij of in elkaar omdat ze als pup al geleerd hebben hoe om te gaan met spanning, enthousiasme etc. Omdat mijn trainer het ras goed kent en dus ook de valkuilen. Nou is het inmiddels mijn derde dus ben ik ook geen groentje mee maar ze zijn alle drie toch subtiel verschillend en dan is een beetje hulp fantastisch. 

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.

HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen er bij herhaling toe leiden dat het moderatorteam een waarschuwing geeft en/of een afkoelban.

Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Voor ieder ras een eigen hondenschool? Dat lijkt me een beetje overdreven.
Maar het is wel zo, dat je niet met elke hond op iedere school/bij trainer past. Dus moet je zoeken naar waar je wel prettig voelt, en waar je het gevoel hebt goed bezig te zijn. 
 
ik train ook niet bij "reguliere" hondenscholen of trainers, daar trekken de meeste trainers namelijk wit weg als ze een hond als de mijne zien, die zeker in hun jonge jaren heel heftig zijn en dus ook andere behoeftes hebben dan een gemiddelde huishond. Ik werd zelfs niet geaccepteerd met de vorige, ze vonden hem doodeng. 
 
Dus zoek gewoon naar waar je je prettig voelt en laat je niks vertellen over welke trainingsmanieren de beste zijn, of de enige juiste. Het beste is wat bij jou en jouw hond past.
 
wat betreft het bijten, mijn hond bijt nog... als zij weet dat ze op training gaat is ze niet te houden. Is ze dan overprikkeld, nee hoor, ze is gewoon opgewonden, ze vindt het gaaf, geweldig en het einde en aangezien ze makkelijk bijt..... bijt ze dan ook, ook in ons als ze de kans krijgt. Dat levert weleens een blauwe plek op, so be it, maar vrijwel altijd zijn we dat voor door haar haar bijtrol te geven, daarop laat ze een hoop spanning wegvloeien, beter voor haar ook. De ene hond is de andere niet. Het is wel zo, dat als ik vind (en dat is mijn grens he, die ligt bij iedereen anders) dat ze de haar inmiddels bekende grens overgaat, ze echt wel heel flink standjes krijgt, ik hou haar ook weleens met de riem van me af. Het is wel heel belangrijk zelf rustig te blijven. Ik maak me nooit druk als ze zo doet, het is ook helemaal niet persoonlijk bedoeld of agressie, het is spanning laten afvloeien. Naar mate een hond ouder wordt gaan ze ook veel beter leren daar zelf mee om te gaan, mits ze maar weten dat ze dat ook mogen op de juiste momenten. Zo'n jonge hond als bij TS is nog ongecontroleeerd, zelf rustig blijven, eventueel een bijtrol er in en het verstand groeit vanzelf. "

Geen idee wat voor ras je hebt, nou denkt iedere baas dat zijn ras speciaal is, voor elke hond geld exact dezelfde leerprincipes, dus zo speciaal zijn ze niet.

 

 

Fijn dat je een manier hebt gevonden om de spanning te laten afvloeien, je realiseert je hopelijk wel, wat die spanning voor het welzijn van je hond betekend en hoe dat op alle fronten door werkt?

 

Wat voor heel flink standje geef je haar dan?

 

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

" Geen idee wat voor ras je hebt, nou denkt iedere baas dat zijn ras speciaal is, voor elke hond geld exact dezelfde leerprincipes, dus zo speciaal zijn ze niet.
 
 
Fijn dat je een manier hebt gevonden om de spanning te laten afvloeien, je realiseert je hopelijk wel, wat die spanning voor het welzijn van je hond betekend en hoe dat op alle fronten door werkt?
 
Wat voor heel flink standje geef je haar dan?
  "

Hier ben ik het niet mee eens. 

De manier van leren is voor bijvoorbeeld een terriër niet te vergelijken met een berghond of herdershond. Je moet deze honden echt wel heel anders dingen aanleren en belonen.

Een ras mét Will to Please is niet te vergelijken met een ras zonder Will to Please, je kan niet alle hondenrassen over een kam scheren hoor. 

honden page profiel IgloIglo

" Hier ben ik het niet mee eens. 
De manier van leren is voor bijvoorbeeld een terriër niet te vergelijken met een berghond of herdershond. Je moet deze honden echt wel heel anders dingen aanleren en belonen.
Een ras mét Will to Please is niet te vergelijken met een ras zonder Will to Please, je kan niet alle hondenrassen over een kam scheren hoor.  "

Suzanne heeft gelijk hoor. Alle dieren op de wereld hebben dezelfde leerprincipes. Een positief resultaat zal hij herhalen. Een negatief resultaat zal hij proberen te vermijden.

Aan het baasje uit te zoeken hoe je dit ombuigt naar jouw wensen. En dat verschilt wel per ras. De ene hond kan iets als belonend ervaren wat de andere hond juist als negatief ervaart. Maar het leerprincipe blijft hetzelfde.

honden page profiel Britt & Maui Britt & Maui

honden foto van Britt & Maui

" Suzanne heeft gelijk hoor. Alle dieren op de wereld hebben dezelfde leerprincipes. Een positief resultaat zal hij herhalen. Een negatief resultaat zal hij proberen te vermijden.
Aan het baasje uit te zoeken hoe je dit ombuigt naar jouw wensen. En dat verschilt wel per ras. De ene hond kan iets als belonend ervaren wat de andere hond juist als negatief ervaart. Maar het leerprincipe blijft hetzelfde. "

In grote lijnen misschien wel. Oké hondenscholen voor elk ras is wellicht wat overdreven maar ik merk in mijn gemengde klasje op de hondenschool al dat er veel verschil is. 

Bijvoorbeeld dat iemand met een Teckel wat geïrriteerd raakt dat zijn pup niet even snel leert als de Border Collie in dat zelfde klasje. 

De zin: ze leren allemaal hetzelfde, dus zo speciaal is je ras niet. Ben ik het dus niet mee eens. Sommige hebben nou net wat meer nodig dan een ander. 

Mijn Leonberger doet er gemiddeld 6 dagen over om een nieuw trucje te leren. Niet omdat ze dom is, absoluut niet. Maar omdat ze er na 3x enorm klaar mee is. En dat werkt in een gemengd hondenschoolklasje niet ideaal als er ook andere rassen zijn die 5 minuten over een nieuw commando doen. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Suzanne heeft gelijk hoor. Alle dieren op de wereld hebben dezelfde leerprincipes. Een positief resultaat zal hij herhalen. Een negatief resultaat zal hij proberen te vermijden.
Aan het baasje uit te zoeken hoe je dit ombuigt naar jouw wensen. En dat verschilt wel per ras. De ene hond kan iets als belonend ervaren wat de andere hond juist als negatief ervaart. Maar het leerprincipe blijft hetzelfde. "

Helemaal eens en precies zo werkt het.

 

Goed uitgelegd

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ach, het hangt er maar vanaf vanuit welk perspectief je het allemaal bekijkt: tuurlijk kan je stellen dat zoogdieren niet zoveel van elkaar verschillen, ook mens en hond hebben veel gemeen.

Maar bekijk gedrag vanuit een andere hoek en dat zie je opeens heel veel verschillen tussen de rassen onderling en is elk ras inderdaad wel degelijk uniek. hp-shiny

Honden kunnen erg gelijk zijn, en toch ook zéér verschillend. Het ene sluit het andere niet uit. hp-heart

 

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: Pup trekt naar huis
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^