informatie over het ras/fokken

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Beste Allemaal,

Het is mijn allergrootste wens om in de toekomst ook fokker te mogen worden.
Ik wil alles volgens de regels gaan doen/ officieel kennelnaam enz.
Mijn intentie is ook niet om zomaar een nestje te willen fokken voor ' het leuke'. Ook niet om het ras te vermeerderen door middel van matige kwaliteit te fokken.
Maar mijn doel is echt om bij te mogen dragen om het ras te verbeteren.
Ik wil het echt goed gaan doen en daarom alles echt goed te gaan leren. Ik heb zelf al boeken waar het rasstandaard wat uitgebreider is staat uitgelegd. En deze leer ik ook uit me hoofd. Maar ik mis eigelijk een mentor of iets. Iemand die het meer kan laten zien en uitleggen, de rasstandaard en over bloedlijnen enz. ALLES maar dan gewoon uitgebreider. Dat ik echt gewoon goed leer waar ik het over heb en zeker van me zaak ben. Ik heb alle tijd van de wereld maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen en ik vroeg me af hoe jullie dat 'ervaren fokkers' hebben gedaan en misschien tips hebben. Voor mijn gevoel is het best een besloten wereld en wil niet iedereen hun kennis zomaar delen. Concurrentie gevoel of iets? Ik weet het niet maar ik vind juist dat we elkaar moeten helpen. We moeten het met ze alle doen toch.

honden page profiel IgloIglo

Zelf ben ik geen fokker, maar heb wel wat ideeën.

Je zou bij hondenshows kunnen gaan kijken van het ras waarmee jij wil fokken. Daar lopen heel veel fokkers rond die je misschien wel willen helpen.

Ook heb je (besloten) Facebook  groepen speciaal voor fokkers. Misschien kan je daar eens op zoeken. 

Heb je nog contact met de fokker van je eigen hond? 

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Leuk! En ik herken je gevoel: ik vond het ook een hele zoektocht naar ervaringen en kennis van ervaren fokkers. Het fokkerswereldje creëert bij ‘buitenstaanders’ al snel een ons-kent-ons-gevoel en lijkt gesloten. Toch zijn fokkers ook maar gewoon mensen wink En als fokker zou ik alleen maar blij zijn om nieuwe fokkers een beetje wegwijs te maken. Zoals je zegt: we moeten het toch met z’n allen doen. Helaas zijn er ook fokkers die zich erg exclusief voelen en alle contact met andere fokkers afhouden, maar gelukkig zijn dit uitzonderingen.

 

Ik ben zelf een paar jaar geleden lid geworden van de Facebookgroep ‘Fokkers voor Fokkers’. Hier heb ik veel geleerd van de vragen en verhalen van anderen, maar ik kon natuurlijk zelf ook vragen stellen. Misschien kun je via die groep ook een ervaren fokker in jouw omgeving vinden die jou wil helpen bij het opstarten van een kennel laughing

 

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Heb je nog contact met de fokker van je eigen hond? 
  "

Hele goede tip! Als de fokker van je hond je wilt helpen, dan heb je al een fijne leidraad. Helaas stond de fokker van mijn hond hier niet voor open, waardoor ik in het begin zoekende was. Gelukkig hielpen andere BC-fokkers mij wel verder smile 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik ben geen fokker maar een dekreu eigenaar. Bij mij gaat alles in bespreking met zijn fokker. Ik stuur altijd de stambomen door naar haar en overleggen veel. Dus ik denk dat je best een ervaren fokker onder de arm neemt, die zal je dan ook kunnen bijstaan bij de toekomstige bevallingen. 

welk ras wil je fokken? 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Zelf ben ik geen fokker, maar heb wel wat ideeën.

Je zou bij hondenshows kunnen gaan kijken van het ras waarmee jij wil fokken. Daar lopen heel veel fokkers rond die je misschien wel willen helpen.

Ook heb je (besloten) Facebook  groepen speciaal voor fokkers. Misschien kan je daar eens op zoeken. Heb je nog contact met de fokker van je eigen hond? 

  "

 Ik heb twee ras honden van hetzelfde ras. De eerste was een reu ( nu 8) uit Nederland. Dat waren hele aardige mensen maar meer een soort van hobby fokkers. Ik heb al aan hun gevraagd of ze mij wat meer wegwijs konden maken maar zelf halen ze alles uit een boek ( dat boek heb ik al) of een kennis fokker van hun heb ik het idee. Dus dan houdt het een beetje op. Daarbij is mijn teefje net 1 jaar en haar heb ik uit Rusland. Achteraf een beetje te snel besloten om het daar te zoeken. En had ik minder kennis dan ik nu heb. Ik dacht dat komt daarna wel, ik vertrouw op de fokker. Maar goed die fokker heb ik het ook al gevraagd en de antwoorden blijven een beetje kort af en de afstand en de communicatie blijft lastig. Dus ik zoek eigelijk een mentor in Nederland die er voor open staat en daarop zit te wachten natuurlijk.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Ik ben geen fokker maar een dekreu eigenaar. Bij mij gaat alles in bespreking met zijn fokker. Ik stuur altijd de stambomen door naar haar en overleggen veel. Dus ik denk dat je best een ervaren fokker onder de arm neemt, die zal je dan ook kunnen bijstaan bij de toekomstige bevallingen. 

welk ras wil je fokken?  "

 Ik heb Rhodesian ridgebacks. Ja klopt dat zo ideaal zijn. Maarja hoe doe je dat..niet iedereen zit daar op te wachten heb ik het idee. Al helemaal niet als je een buitenstaander bent met niet hun pup . Denk ik?

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Hele goede tip! Als de fokker van je hond je wilt helpen, dan heb je al een fijne leidraad. Helaas stond de fokker van mijn hond hier niet voor open, waardoor ik in het begin zoekende was. Gelukkig hielpen andere BC-fokkers mij wel verder   "

 Hoe is dat gelukt?

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

"  


Hoe is dat gelukt? "

 Het spookt wel in me hoofd op te mailen naar fokkers maar ik heb het gevoel dat ik ze dan lastig val. Ik wil namelijk echt heel goed het uitgebreide rasstandaard leren en de betere fokkers die zo precies fokken zijn naar mijn idee wat afstandelijker. Helemaal als je een buitenstaander bent met niet hun pup. Denk ik..

honden page profiel IgloIglo 3 doggies

"  

Het spookt wel in me hoofd op te mailen naar fokkers maar ik heb het gevoel dat ik ze dan lastig val. Ik wil namelijk echt heel goed het uitgebreide rasstandaard leren en de betere fokkers die zo precies fokken zijn naar mijn idee wat afstandelijker. Helemaal als je een buitenstaander bent met niet hun pup. Denk ik.. "

Het is ook zo dat je bij willekeurig mailen niet weet wie je voor je hebt. Straks blijkt het niet echt te klikken. Of je komt erachter dat jullie niet op een lijn liggen. Dan lijkt me dat best ongemakkelijk als diegene tijd voor je heeft vrijgemaakt haha

Ik zou toch eerst je wat gaan begeven op facebook groepen en shows, zodat het vrijblijvender aanvoelt. 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Waarom mail je de rasvereniging niet met deze vraag? Zij zijn er juist om fokkers te ondersteunen en ze kunnen je vast in contact brengen met een fokker die hier voor open staat. 

weet niet of je van NL of België bent ? 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Waarom mail je de rasvereniging niet met deze vraag? Zij zijn er juist om fokkers te ondersteunen en ze kunnen je vast in contact brengen met een fokker die hier voor open staat. 

weet niet of je van NL of België bent ?  "

 Ja al gedaan. Die zeiden dat ik fokkers moest gaan bellen.. Maar om nou iedereen te gaan bellen voelt een beetje raar.
Ook omdat ik pas een fokker via facebook ( hier had mijn moeder gaar rr vandaan, Ik ben daar ook thuis geweest) gevraagd had om advies en tips en of ik wel is wat kon vragen. Toen kreeg ik het antwoord; wij geven geen advies.
Vandaar dat ik terug houdend ben nu met zomaar contact leggen.
Ben ook vaak naar shows geweest vroeger. Maar het is een hele besloten kring naar mijn idee.
Daarbij liggen de shows nu ook stil. En zijn er dit jaar niet meer zo heel veel. En wil ik nu al volop gaan leren. Het kriebelt :)

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

Ook ben ik opzoek naar een teefje erbij. Dus een nieuwe pup. En geloof me dat is al een heel ding. Bijna niemand wilt hun beste pup ( 1 keus) of 2e weggeven als ze weten dat je ermee wilt gaan fokken lijkt wel.

honden page profiel IgloIglo

" Ook ben ik opzoek naar een teefje erbij. Dus een nieuwe pup. En geloof me dat is al een heel ding. Bijna niemand wilt hun beste pup ( 1 keus) of 2e weggeven als ze weten dat je ermee wilt gaan fokken lijkt wel. "

Waarom willen ze dat eigenlijk niet?

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Waarom willen ze dat eigenlijk niet? "

 Nouja dat zeggen ze niet zo uitgesproken.
Ik heb sinds de corona alleen mail contact gehad of via facebook.

Maar de nestjes die er dan zijn van de betere honden en betere combinaties. En die zijn er weinig vind ik.

Ik vind dat ze terughoudend en vaag reageren. Of een lange tijd dan niet reageren. Of die keuzes zijn al vergeven of je krijgt er niet echt antwoord op.

En dat is vooral bij de top combinaties. Bij de iets mindere combinaties is het allemaal wat duidelijker en is de kans groter.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"  

Hoe is dat gelukt? "

Ik kwam fokkers tegen op een hondenshow, die ik zelf had bezocht in de periode dat ik op zoek was naar een pup. Ik raakte met hen in gesprek en vertelde dat ik met mijn teefje wilde gaan fokken. Enkele fokkers reageerden heel enthousiast en boden gelijk hun hulp aan als ik het nodig had. Tijdens o.a. de bevalling en de verzorging van de pups heb ik hen ook geappt met vragen. Eentje wilde zelfs wel bij de bevalling aanwezig zijn. Dat vond ik een prettig idee.

 

honden page profiel Marijke - Aila, Dinja & EviMarijke - Aila, Dinja & Evigoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marijke - Aila, Dinja & Evi

Oh wat een gedoe, die ervaring heb ik gelukkig niet met mijn ras. 

je zou natuurlijk alvast lid kunnen worden van een vereniging en bijv de vergaderingen / fokbijeenkomsten bij kunnen wonen. Vaak worden er ook wel lezingen georganiseerd ( bij onze verenigen veel iig ). 

zo leren ze je kennen en kun jij je vragen kwijt. En rol je er langzaam in zeg maar smile

 

edit: en bijv naar een clubmatch. 

Ik heb ook veel kennis via medefokkers en de fokker van 2 van mijn honden. Naarmate je meer kennis op doet hoe meer je een eigen visie opbouwt. Nu weet ik de weg wel te vinden maar helemaal als beginner zou die steun vanuit iemand uit je eigen ras fijn zijn. 

 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

iemand nog tips? :-)

honden page profiel DagmarDagmar

Het allemaal wat minder ophemelen en het wat objectiever gaan bekijken.

Woorden als 'matige kwaliteit, verbeteren, '  bah, gruwelijk.

 

Fok gewoon een leuke gezonde hond die een leuk leven krijgt en je hebt een uitermate goede daad gedaan.   Die kwaliteit en dat verbeteren geldt toch maar naar eigen zicht.

Mijn pups zijn geen toppers en dat vind ik heerlijk !  Ze hebben allemaal een luxe leven en worden allemaal kerngezond oud. Wat kun je nog meer wensen? Dat ze bij die zogeten topfokkers of africhters zitten die van zodra er wat scheef zit, de hond de deur wijzen?  Nee hoor, doe mij maar mijn onbekende maar o zo graag gezien actieve huishonden die deel uitmaken van een gezin.

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Het allemaal wat minder ophemelen en het wat objectiever gaan bekijken.

Woorden als 'matige kwaliteit, verbeteren, '  bah, gruwelijk.

 

Fok gewoon een leuke gezonde hond die een leuk leven krijgt en je hebt een uitermate goede daad gedaan.   Die kwaliteit en dat verbeteren geldt toch maar naar eigen zicht.

Mijn pups zijn geen toppers en dat vind ik heerlijk !  Ze hebben allemaal een luxe leven en worden allemaal kerngezond oud. Wat kun je nog meer wensen? Dat ze bij die zogeten topfokkers of africhters zitten die van zodra er wat scheef zit, de hond de deur wijzen?  Nee hoor, doe mij maar mijn onbekende maar o zo graag gezien actieve huishonden die deel uitmaken van een gezin. "

 Ik denk wel zeker als de rasstandaard ( het lichaam) op de juiste manier in elkaar zit dat meedraagt aan de gezondheid van de hond en het doel waarvoor het ras gefokt is in stand blijft en het best kan uitvoeren. Als iedereen zo denkt dat zou het verkeerd gaan met het ras.

honden page profiel DagmarDagmar

"  

Ik denk wel zeker als de rasstandaard ( het lichaam) op de juiste manier in elkaar zit dat meedraagt aan de gezondheid van de hond en het doel waarvoor het ras gefokt is in stand blijft en het best kan uitvoeren. Als iedereen zo denkt dat zou het verkeerd gaan met het ras. "

of net niet. Te zien aan heel veel rassen én hun bijhorende problematiek is die 'verbeteringsgedachte' hun niet echt ten goede gekomen.

honden page profiel ZelmoZelmo

honden foto van Zelmo

Of je hebt echt ballen en fokt in jouw lijn de "ridge" eruit. Is een veroorzaker van veel leed. 

 

Ander Ridgeback fokkers zullen je hoogstwaarschijnlijk vergruizen omdat je een uiterlijk kenmerk weg fokt maar wat je dan uiteindelijk wel hebt is een hond die nooit meer een (soms zelfs dodelijke) neurologische aandoening zal oplopen veroorzaakt door dit uiterlijk (wat eigenlijk gewoon een genetisch defect is).  

 

Ik gok dat dit een paar stappen te ver is. Food for trought zullen we maar zeggen. 

 

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

"  

Ik denk wel zeker als de rasstandaard ( het lichaam) op de juiste manier in elkaar zit dat meedraagt aan de gezondheid van de hond en het doel waarvoor het ras gefokt is in stand blijft en het best kan uitvoeren. Als iedereen zo denkt dat zou het verkeerd gaan met het ras. "

Het lichaam wat op de juiste manier in elkaar zit (volgens de rasstandaard dan) staat compleet los van de gezondheid.

Ik heb prachtige bull terriërs gekend, die later toch nierfalen of ernstig hartfalen bleken te hebben.

Maar qua exterieur een prachtige hond, helemaal volgens de rasstandaard. 

Dan maar wat minder bone, minder downface, minder gehoekte achterkant, een wiebeloor, maar wel een gezonde hond.

Ik praat nu natuurlijk over mijn eigen ras, maar dit geldt natuurlijk voor veel meer rassen dat vooral het uiterlijk erg belangrijk is. 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Het lichaam wat op de juiste manier in elkaar zit (volgens de rasstandaard dan) staat compleet los van de gezondheid.

Ik heb prachtige bull terriërs gekend, die later toch nierfalen of ernstig hartfalen bleken te hebben.

Maar qua exterieur een prachtige hond, helemaal volgens de rasstandaard. 

Dan maar wat minder bone, minder downface, minder gehoekte achterkant, een wiebeloor, maar wel een gezonde hond.

Ik praat nu natuurlijk over mijn eigen ras, maar dit geldt natuurlijk voor veel meer rassen dat vooral het uiterlijk erg belangrijk is.  "

 
Ik heb zelf een reu. Nu 8 jaar. Prachtige kop en heel fijn karakter. Waarschijnlijk word die ook een jaar of 12 ( hoop ik) want hij is verder gezond.Maar hij is veel te groot geworden. En zit qua bouw niet top in elkaar. Vanaf zijn 3e jaar heeft hij al klachten. Zijn achterhand is niet top. Ze achterhand is stram. Hij heeft een nek hernia gehad. Zijn rug lijdt aan een lichte vorm van scoliose.Hij heeft teveel 'body' Door al deze dingen kan hij eigelijk niet doen waar die voor gemaakt is. Lange afstanden rennen gaat hij niet volhouden. Daarbij komt die ook niet aan de snelheid. HEEL VEEL bewegen kan ik niet met hem anders krijgt die pijn en last. Dus ik denk wel zeker dat alle punten, gezondheid zowel het rasstandaard met elkaar te maken hebben. Dit kwam ook uit de informatie die ik verzamelt heb.

honden page profiel DagmarDagmar

"  


Ik heb zelf een reu. Nu 8 jaar. Prachtige kop en heel fijn karakter. Waarschijnlijk word die ook een jaar of 12 ( hoop ik) want hij is verder gezond.Maar hij is veel te groot geworden. En zit qua bouw niet top in elkaar. Vanaf zijn 3e jaar heeft hij al klachten. Zijn achterhand is niet top. Ze achterhand is stram. Hij heeft een nek hernia gehad. Zijn rug lijdt aan een lichte vorm van scoliose.Hij heeft teveel 'body' Door al deze dingen kan hij eigelijk niet doen waar die voor gemaakt is. Lange afstanden rennen gaat hij niet volhouden. Daarbij komt die ook niet aan de snelheid. HEEL VEEL bewegen kan ik niet met hem anders krijgt die pijn en last. Dus ik denk wel zeker dat alle punten, gezondheid zowel het rasstandaard met elkaar te maken hebben. Dit kwam ook uit de informatie die ik verzamelt heb. "

 

en dan toch in dezelfde genenpoel blijven aanmodderen en spreken van verbetering?

 

Wil je écht verschil maken, dan doe je anders dan de rest. een ras verbeteren door er dezelfde genetische achtergrond op te zetten, is onmogelijk. Je houdt het hoogstens in stand.  Waar verder niets mis mee is hoor (in vele gevallen), maar verbeteren doe je er niet (meer) mee de dag van vandaag.

honden page profiel gabbergabber

honden foto van gabber

Je zou kunnen beginnen met een cursus kynologische kennis 1 met aansluitend 2, 

of met een opleiding kennel pension en asiel. 

Je leert daar heel veel van. 

Misschien heb je het al. laughing

 

 

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

"  

en dan toch in dezelfde genenpoel blijven aanmodderen en spreken van verbetering?

 

Wil je écht verschil maken, dan doe je anders dan de rest. een ras verbeteren door er dezelfde genetische achtergrond op te zetten, is onmogelijk. Je houdt het hoogstens in stand.  Waar verder niets mis mee is hoor (in vele gevallen), maar verbeteren doe je er niet (meer) mee de dag van vandaag. "

 Nee de reu is niet voor de fokkerij.
Ik heb een teefje en wil er graag nog een teefje bij. Waar ik nu naar op zoek ben ook. Hoe meer RR in huis hoe gezelliger ;-)

honden page profiel LotteLotte

honden foto van Lotte

" Je zou kunnen beginnen met een cursus kynologische kennis 1 met aansluitend 2, 

of met een opleiding kennel pension en asiel. 

Je leert daar heel veel van. 

Misschien heb je het al. 

 

  "

 Ik was daar mee begonnen maar het is veel informatie over andere rassen. En wil me graag helemaal focussen op de ridgeback.

honden page profiel DagmarDagmar

"  

Nee de reu is niet voor de fokkerij.
Ik heb een teefje en wil er graag nog een teefje bij. Waar ik nu naar op zoek ben ook. Hoe meer RR in huis hoe gezelliger ;-) "

het blijft binnen de RR dus de basis genetische achtergrond is zeer gelijklopend  ;)  je kunt geen kenmerken gaan vastzetten generatie na generatie zonder dezelfde genen te gebruiken.

 

Zijn je honden embark getest?  Dat zou ik zeker laten doen, de dekreu idem zodat je de genomische inteelt coëfficient hebt ( die vaak hoger is dan de genetische, maar de meeste gaan uit van de genetische)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  


Ik heb zelf een reu. Nu 8 jaar. Prachtige kop en heel fijn karakter. Waarschijnlijk word die ook een jaar of 12 ( hoop ik) want hij is verder gezond.Maar hij is veel te groot geworden. En zit qua bouw niet top in elkaar. Vanaf zijn 3e jaar heeft hij al klachten. Zijn achterhand is niet top. Ze achterhand is stram. Hij heeft een nek hernia gehad. Zijn rug lijdt aan een lichte vorm van scoliose.Hij heeft teveel 'body' Door al deze dingen kan hij eigelijk niet doen waar die voor gemaakt is. Lange afstanden rennen gaat hij niet volhouden. Daarbij komt die ook niet aan de snelheid. HEEL VEEL bewegen kan ik niet met hem anders krijgt die pijn en last. Dus ik denk wel zeker dat alle punten, gezondheid zowel het rasstandaard met elkaar te maken hebben. Dit kwam ook uit de informatie die ik verzamelt heb. "

Maar wat vind je dan van de “ridge”? Want dit is de rasstandaard die wel problemen veroorzaakt.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Jarvis is papa!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^